Susun atur bilik tidur – 314167.info

Susun atur bilik tidur

Tata letak bilik tidur: kami mengatur bilik untuk tidur dengan betul

Bilik tidur adalah salah satu premis penting di rumah kami, kerana di sini kami berehat, berehat selepas kerja keras hari. Tetapi di sini ia benar-benar selesa, mudah, bagus, menjadi penting bagaimana tata letak bilik tidur itu selesai. Majoriti meneruskan semata-mata dari pilihan mereka sendiri, dan giliran yang paling bertanggungjawab kepada pereka dalaman yang berfikir ruang dengan jelas mungkin dengan mengambil kira keutamaan penyewa.

Reka bentuk yang baik dari mana-mana bilik bergantung kepada reka bentuk. Untuk memastikan bahawa kawasan tidur adalah selesa dan sesuai untuk keperluan kami, adalah penting untuk meneruskan dari prinsip-prinsip asas untuk mengatur zon yang diperlukan dan mengatur perabot. Hanya dalam kes ini susunan bilik tidur akan mempunyai rehat yang tenang dan menyenangkan. Mulakan susunan bilik ini dengan rancangan. Ia termasuk skim untuk mengatur perabot dan barangan lain sambil memelihara jarak minimum yang dibenarkan di antara mereka. Adalah jelas bahawa pelan bilik tidur kecil akan berbeza dengan reka bentuk bilik yang luas.

Terdapat satu konsep tertentu yang perlu untuk melengkapkan bilik tidur. Oleh itu, susun atur bilik tidur akan betul jika nuansa berikut dipatuhi:

 1. Jarak dari sisi katil ke dinding atau benda lain di dalam bilik mesti sekurang-kurangnya 70 cm. Ini tidak terpakai pada meja sisi katil. Perkara utama ialah anda boleh tidur dengan tenang, membuka baju dan berbaring. Sekiranya katil itu berganda, maka petikan untuknya mestilah di kedua-dua belah pihak.
 2. Meja persalinan atau meja tepi katil hendaklah diatur supaya mudah digunakan. Pada masa yang sama mereka tidak seharusnya mencuri dan sebagainya ruang berguna yang kecil.
 3. Kabinet di bilik tidur boleh dipilih apa-apa, tetapi dimensinya harus selaras dengan jumlah ruang. Oleh itu, kabinet terbuka dan tutup harus mudah, dan laluan kepada mereka mesti dipertimbangkan.
 4. Anda tidak perlu meletakkan perabot di hadapan tingkap - anda perlu terus mengunci tingkap, keluar ke balkoni, membuka tingkap.

Peraturannya adalah peraturan, tetapi tidak semestinya ada peluang murni untuk mengikuti mereka. Itulah sebabnya susunan bilik tidur sentiasa individu. Oleh itu, sangat kerap terdapat kes-kes apabila tingkap ditutup dengan kepala tempat tidur atau meja persalinan, atau katil diletakkan pada satu dinding, supaya seluruh bilik tetap bebas. Terutama menarik adalah bilik-bilik, di mana terdapat relung, sudut tambahan, tambours masuk. Sudah tentu, dengan perancangan mereka anda perlu bekerja keras, tetapi secara umum anda boleh membuat pedalaman yang sangat menarik.

Jika bilik itu sempit dan memanjang dan mempunyai tingkap kecil, jangan letaknya di dalam kabinet dengan panjang penuh. Tugasnya adalah untuk membuat ruang lebih pendek dan memberikannya bentuk yang betul, menggunakan sistem storan untuk ini. Tempat tidur lebih baik terletak di sebelah tingkap, dan dengan bantuan dada yang rendah untuk memisahkan tempat tidur.

Lebih sukar untuk menyediakan bilik dengan dua pintu. Adalah penting untuk meletakkan tempat tidur dengan betul untuk melihat kedua-dua inputnya. Zon hidup dan komunikasi paling baik dipisahkan oleh perabot kabinet: kebanyakannya ditempatkan di dinding panjang - ini akan menjadikan bilik lebih tepat.

Ciri ruang zon

Bahagian dalam bilik tidur moden boleh direkabentuk dalam penyelesaian gaya yang berbeza - dari klasik dan minimalis hingga eksotis. Dalam mana-mana pilihan, tata letak bilik (bilik tidur) menyediakan zon yang betul, dan ia bergantung kepada sama ada bilik itu hanya bertujuan untuk tidur atau sama ada kawasan kerja atau latihan akan terletak di sini.

Kawasan fungsional utama adalah tempat tidur: di sini, jika ruangan membenarkan, anda boleh melengkapkan sudut wanita yang sebenar. Tetapi selalunya ia perlu dimasukkan ke dalam bilik tidur meja atau katil bayi. Tetapi ada satu set perabot biasa yang selalu ada di setiap bilik tidur. Ini adalah laci dada, meja tepi katil, meja persalinan, almari pakaian dan pouf. Tetapi yang utama dari segi bilik akan menjadi tempat tidur: ia adalah unsur paling dimensi perabot, dan yang paling berfungsi. Tata letak bilik tidur di apartmen bermula dengan pemasangan tempat tidur, dan unsur-unsur yang selebihnya akan "berputar" 9raquo; di sekelilingnya.

Pakar mengatakan bahawa katil perlu saiz maksimum, tetapi dada dan kabinet boleh dipilih dan padat. Meja sisi katil, tentu saja, diperlukan, kerana ia boleh diletakkan pada lampu malam, meletakkan buku atau cermin mata. Jika tidak, semua ini perlu ditambah ke lantai. Jika tidak ada tempat untuk laci dada, anda boleh menggantung rak: mereka diletakkan pada pelbagai aksesori, hiasan - selepas semua, ruangan itu perlu meriah dan selesa.

Apabila merancang ruang dari mana-mana bilik, seseorang harus meneruskan dari dimensi dan dimensinya. Pilihan yang paling mudah - susun atur bilik segi empat tepat atau ruang persegi. Jika saiz bilik mencukupi, anda boleh memikirkan di sini bukan sahaja kawasan rekreasi, tetapi juga tempat kerja, mengambil sudut percuma di bawahnya. Jika anda suka membaca atau bersatu, anda boleh meletakkan kerusi atau pouf di sudut yang sama dan melengkapi mereka dengan lampu lantai dan meja kecil. Mereka yang menukar pakaian di bilik tidur, anda memerlukan cermin besar - di mana lagi untuk mengagumi kekasih anda?

Merancang bilik tidur yang paling mudah, tetapi bangunan moden semakin banyak menawarkan konfigurasi yang salah. Bilik yang terlalu panjang dan sempit, misalnya, sukar difikirkan, dari sudut pandangan perancangan, kerana perlu untuk memperuntukkan perabot dengan mempertimbangkan perkadaran ruang. Susun atur bilik tidur ini (foto membolehkan anda menilai bilik bukan standard seperti segi reka bentuk) melibatkan pemasangan perabot panjang di belakang dinding pendek - dengan pilihan ini adalah mungkin untuk membahagikan ruang menjadi kawasan berfungsi.

Sekiranya bilik kecil, peningkatan visual boleh menggunakan rak dan kabinet dengan mezzanine di bawah siling. Laraskan ruang boleh menjadi ilusi visual, yang melibatkan kombinasi gerakan desain tertentu. Pendekatan yang sangat berhati-hati memerlukan tata letak bilik tidur kanak-kanak. Selalunya, bilik terkecil diperuntukkan untuknya, di mana perlu meninggalkan tempat untuk bermain dan tempat kerja. Tetapi bilik padat adalah yang paling selesa dan selesa, yang sangat penting untuk kanak-kanak. Pakar menasihatkan untuk memberi perhatian kepada butir-butir reka bentuk bilik tidur kanak-kanak seperti:

 • penggunaan kertas dinding ringan, peningkatan ruang secara visual;
 • kertas dinding adalah lebih baik untuk memilih dengan corak mendatar;
 • lebih banyak cermin - bilik akan membesar ruang bilik tidur;
 • simpan bilik padat dari kerusi tambahan, rak, meja.

Dalam apa jua keadaan, susunan ruang di mana anda perlu menyimpan ruang yang ada memerlukan pengorbanan dalam bentuk kemudahan. Oleh itu, apabila mencipta reka bentuk susun atur bilik tidur dengan saiz kecil, anda boleh meninggalkan meja tepi katil dan bukannya menggantung rak dinding. Pedalaman seperti itu tidak akan berantakan, tetapi ringan.

Jika bilik tidur dan ruang tamu adalah satu bilik

Kes yang lebih rumit ialah tata letak ruang tamu, yang digabungkan dengan bilik tidur. Dalam kes ini, adalah penting untuk memperuntukkan tempat dan kawasan rekreasi, dan zon di mana anda boleh menghabiskan masa bersama seluruh keluarga atau dengan rakan-rakan. Selalunya ini berlaku dalam satu bilik tidur dan pangsapuri dua bilik tidur. Tata letak bilik tidur bilik tidur memerlukan memilih perabot yang betul. Sebagai contoh, katil perlu ditinggalkan, menggantikannya dengan katil sofa yang boleh ditukar. Pilihan yang baik - perabot dengan banyak kotak yang luas, di mana anda boleh menyembunyikan linen tempat tidur.

Sekiranya bilik itu mempunyai saiz yang mencukupi, maka adalah mustahil untuk membuat bilik dan bilik tidur penuh, dan kawasan tamu yang selesa. Tata letak bilik tidur bilik tidur ini mengandaikan bahawa katil tidak akan menjadi laluan, jadi katil diletakkan di tingkap, bertentangan dengan pintu. Sudah tentu, anda boleh membuat partition, tetapi ini adalah keputusan yang tidak diingini. Pertama, bilik akan terlalu berantakan. Kedua, setiap partisi menyembunyikan ruang yang berguna dan menghilangkan cahaya semulajadi.

Jika sekatan masih tidak mencukupi, anda boleh menggunakan partition mudah alih. Mengasingkan kawasan bilik tidur dari ruang tamu boleh menjadi reka bentuk warna yang berbeza dari penutup lantai atau lokasi lantai pada tahap yang berbeza, dan sistem pencahayaan asli akan membantu dalam hal ini. Partition tidak boleh digunakan di bilik kecil. Dalam kes ini, anda boleh menghias bilik dengan kain atau langsir buluh. Apabila memilih adalah penting untuk mempertimbangkan surat gaya gaya keseluruhan pilihan yang dipilih untuk reka bentuk keseluruhan ruang.

Sudah jelas bahawa tidak selalu ada pilihan, dan bilik tidur harus digabungkan dengan ruang tamu. Menurut pereka, ini berfungsi dan praktikal, kerana semua zon akan tertumpu pada satu ruang. Di samping itu, setiap zon boleh dihiasi dengan gaya tertentu, yang akan menjadikannya individu dan asal. Tetapi terdapat beberapa nuansa yang tidak boleh anda lupakan:

 • Jangan memuatkan ruang dengan maklumat berlebihan dan elemen perabot;
 • Pembahagian ke dalam zon adalah mungkin selepas semua di dalam bilik yang luas, dan tidak di dalam bilik kecil yang kecil, yang tidak boleh dibahagikan.

Kuadrature kecil bilik tidur agak fenomena yang kerap dalam pembangunan bandar. Walau bagaimanapun, susun atur bilik tidur 12 persegi. m boleh menjadi sangat menarik jika reka bentuk dilakukan dengan betul. Literasi adalah susunan perabot yang tepat, organisasi semua zon yang diperlukan, pemilihan elemen hiasan. Perabot asas adalah, seperti biasa, katil, almari pakaian, laci dada, meja katil dan sebagai suplemen, anda boleh memilih TV atau meja persalinan. Kami menawarkan beberapa cara untuk mengatur perabot di dalam bilik 12 meter persegi. m:

 1. Dalam senario pertama, semua elemen perabot disusun secara simetrik di dalam bilik. Dari semacam keputusan sedemikian, kita dapat melihat laluan terlalu sempit, yang kekal di antara dinding dan tempat tidur.
 2. Penggunaan banyak kabinet dan kotak penyimpanan, yang terletak bersaiz simetri. Antara kekurangan yang dapat dilihat adalah reka bentuk kompleks kabinet yang tidak boleh berantakan kepada bola mata.
 3. Menggunakan almari pakaian yang besar, yang terletak di seberang pintu masuk dan menjadikan penampilan keseluruhan bilik lebih cantik. Adalah penting hanya jarak dari kabinet ke seluruh perabot yang mencukupi.

Secara umum, ia harus dikatakan bahawa perancangan bilik 12 meter sangat, sangat sukar, kerana perlu untuk berjuang untuk setiap sentimeter yang berguna di kawasan itu.

Merancang bilik tidur bukanlah tugas yang mudah, terutamanya jika ia rumit oleh saiz kecil atau tidak standard. Tetapi jika anda mempunyai keraguan, anda sentiasa boleh beralih kepada pereka profesional: mereka sudah tahu dengan tepat bagaimana membuat gula-gula walaupun dari bilik terkecil. Walau apa pun, jangan cuba untuk memasukkan di dalam bilik sebilangan besar perabot, kerana bilik tidur - tempat untuk berehat, selesa, tenang dan menyenangkan.

Susun atur bilik tidur yang ideal

Perancangan bilik tidur yang berjaya di sebuah apartmen dan juga sebuah rumah persendirian sangat jarang berlaku. Pada asasnya, anda perlu melengkapkan mereka sedemikian rupa untuk menghapuskan kecacatan yang kelihatan dan memaksimumkan pedalaman untuk keadaan yang selesa. Tata letak bilik tidur mempengaruhi pilihan tempat untuk katil. Ia dari lokasinya akan bergantung kepada susunan semua perabot di bilik ini.

Reka bentuk susun atur bilik tidur: nota

Sekarang ramai orang mahu merealisasikan idea-idea mereka yang berani di bahagian dalam apartmen. Dengan reka bentuk gaya yang tepat, mana-mana, walaupun susunatur bilik tidur yang sangat kecil 3 hingga 3 m boleh menampung bukan sahaja katil, tetapi banyak elemen perabot yang diperlukan di sekelilingnya.

Sebelum anda pergi membeli kertas dinding atau bahan penamat lain, anda perlu menyusun reka bentuk bilik tidur asal. Semasa proses pembaikan, ia mungkin mengalami beberapa perubahan kecil, tetapi keadaan utama mengenai reka bentuk warna, tingkap dan pintu, pilihan bahan untuk dinding, siling dan lantai, serta jarak minimum antara perabot mesti dipenuhi. Sekiranya anda berfikir tentang segala-galanya terlebih dahulu, walaupun di dalam bilik kecil anda boleh mengatur ruang, dengan selesa, dan tidak lagi letak bilik tidur 20 meter persegi. m.

Menggunakan bahan kemasan moden, anda boleh membesarkan ruang sempit secara visual, menambah cahaya, menyembunyikan ketidakcukupan dinding, mencipta relung khas untuk kabinet terbina dalam yang akan menjadikan persegi bilik segi empat tepat. Tetapi apa-apa susun atur bilik tidur di rumah mengandaikan adanya set perabot standard: sebuah katil, almari pakaian, cermin atau meja persalinan, meja tepi katil, sofa mini atau sedutan, dada. Set perabot bilik tidur boleh berbeza, elemen juga dipilih bergantung pada reka bentuk, keperluan anda dan gabungan bilik tidur dengan bilik lain. Anda boleh melihat susun atur bilik bukan standard di dalam gambar di bawah.

Apabila anda merancang bilik ini, anda perlu memilih warna cahaya - dari dinding dan berakhir dengan lantai. Tetapi tekstil pada tingkap dan perabot boleh, sebaliknya, warna gelap. Tempat tidur di bilik mini biasanya terletak di kepala ke dinding, terdapat loker kecil dan laci dada sempit di sebelahnya.

Tata letak bilik segi empat tepat

Perabot di dalam ruangan sedemikian perlu disusun supaya dapat memperluas ruang secara visual. Tidak sekali-kali tidak boleh memasang kabinet di sepanjang dinding panjang, dengan itu memburukkan susunan bilik tidur sempit yang sudah tidak berjaya.

Satu contoh susunan perabot yang betul

Kadang-kadang para pereka mengambil tempat untuk mengosongkan bilik, memperuntukkan ruang untuk tidur dan berehat. Dalam kes terakhir, untuk menjimatkan ruang, TV digantung terus di dinding, dan sebaliknya ia adalah sofa kecil.

Kepada nota: Tata letak bilik tidur dengan bilik persalinan boleh menyelesaikan masalah ruang sempit yang sempit dan membuat bilik lebih organik.

Perabot di sini boleh jadi apa-apa. Tempat tidur terletak kepala-ke-dinding, kurang kerap ke tingkap atau sudut. Ruang persegi adalah platform ideal untuk melaksanakan sebarang idea. Di dalam bilik persegi yang luas boleh menyesuaikan keseluruhan set perabot.

Bahagian dalaman yang indah di dalam bilik persegi

Tata letak bilik tidur moden

Hari ini, hanya pembaikan yang baik dengan bilik-bilik yang dihiasi dengan standard akan mengejutkan sesiapa pun, dan juga menjadi bosan untuk tinggal di kawasan pedalaman. Oleh itu, reka bentuk bilik bukan standard sangat popular.

Ciri-ciri susun atur bilik tidur ruang tamu

Di zon penyatuan bilik bersatu boleh dilakukan dengan menukar ketinggian lantai dan mengatur catwalk. Sesetengah menggunakan partition bergerak untuk membezakan dengan jelas bilik tidur dan dewan. Tata letak bilik tidur dewan sering dijumpai di pangsapuri satu bilik, seringkali keluarga anak-anak datang kepadanya.

Zonasi bilik tidur bilik lukisan dengan menggunakan rak

Paling sering digunakan di pangsapuri kecil atau studio, di mana setiap sentimeter ada di dalam akaun. Untuk keputusan yang luar biasa ini, organisasi resort ruang angkasa hanya pemuda progresif. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa untuk sebuah keluarga besar apartmen kecil tidak sesuai, dan orang-orang yang menghabiskan banyak masa di dapur menyediakan makanan perlu sentiasa mengalihkan rumah. Tata letak studio bilik tidur melibatkan penyatuan seluruh ruang, kecuali untuk tandas dan bilik mandi.

Studio apartmen apartmen

Tidak semua orang berpeluang meninggalkan tempat kerja mereka di luar rumah. Sesetengah orang sengaja membawa pulang pejabat mereka untuk menjimatkan masa dan sumber daya sewa pejabat dan cara untuk bekerja.

Di dalam bilik umum, walaupun merancang bilik tidur sebanyak 15 meter persegi, anda boleh menggunakan ruang di depan tetingkap secara rasional. Cuma pasang meja sempit dan beli kerusi roda. Apabila anda memerlukan loker atau rak untuk menyimpan dokumentasi, adalah layak untuk melindungi balkoni bersebelahan dengan bilik tidur, dan dari satu sisi untuk memasang meja mini, dan dengan arka untuk menyediakan rak dengan rak dan laci.

Kabinet di loggia

Di galeri kami, anda akan dapati gambar idea susunatur bilik tidur yang mengejutkan dengan penyelesaian yang tidak remeh dan penemuan reka bentuk.

Tata letak bilik tidur: ergonomik, perabot dan pilihan untuk lokasinya

dari 24 September 2012

Tata letak bilik tidur bergantung terutamanya pada saiz dan bentuk bilik, serta bilangan orang yang tidur di dalamnya. Peranan dimainkan, tentu saja, dan keutamaan peribadi pemilik. Nah, seseorang bergantung kepada ajaran Feng Shui dan menyediakan bilik tidurnya mengikut postulatnya. Walau apa pun, matlamat utama adalah untuk memaksimumkan keselesaan bilik tidur. Tidak gaya, bukan konsep, bukan kesan, bukan peraturan Feng Shui, tetapi kemudahan dan keselesaan! Bagaimana untuk mencapai matlamat?

Susun atur bilik tidur dengan ergonomik dalam fikiran

Sebelum membuat pembelian dan meletakkan perabot di dalam bilik tidur, anda perlu membuat rancangan bilik ini, memastikan jarak minimum antara objek tetap. Di dalam bilik yang sangat kecil, anda boleh, tentu saja, mengurangkan jarak ini, meletak jawatan untuk keperluan untuk bertolak ansur dengan kesulitan. Walau bagaimanapun, jika anda mendekati pelan pelan dengan serius dan bijaksana, anda juga boleh mengatur perabot di dalam bilik kecil supaya ada sedikit kesulitan yang mungkin.

1. Jarak dari sisi katil ke dinding atau sekeping perabot (kecuali, tentu saja, kabinet katil atau analognya) hendaklah sekurang-kurangnya 70 cm.

Laluan sedemikian akan membolehkan anda menanggalkan baju dengan selesa dan berbaring. Jika katil dua kali ganda, sangat wajar untuk meninggalkan pas tersebut di kedua-dua belah pihak. Untuk mengisi katil dan menukar katil dalam kes ini juga akan lebih mudah.

Jika dengan cara lain, katil double boleh diletakkan di salah satu dinding sisi dinding, tetapi dalam hal ini ruang bebas harus berada di tapak kaki, sehingga orang yang tidur di dinding tidak perlu memanjat pasangannya, mengganggu tidurnya.

2. Jika terdapat meja persalinan, maka dari pinggir depan ke perabot lain hendaklah sekurang-kurangnya 70 cm. Ini disediakan bahawa jurang ini tidak akan dilalui. Tepat sekali, anda perlu selesa menggunakan meja, duduk di atas kerusi, kerusi atau puff. Jika di tempat ini terdapat laluan ke tingkap atau katil, anda perlu meninggalkan lebih banyak ruang - dari 1 meter.

3. Untuk memudahkan menggunakan laci dada dan kabinet, anda perlu mengira ruang bebas di depannya seperti ini: kabinet dada terbuka atau pintu kabinet terbuka + 30 cm.

4. Untuk menutup perabot dengan ruang di hadapan tingkap, merumitkan pendekatannya, hanya perlu dalam kes terakhir, apabila tidak mungkin untuk menggunakan varian lain dari susunan tempat tidur, meja atau dada. Jika anda memilih untuk mengabaikan amaran ini, pada suatu hari anda akan merasa betapa menjengkelkan keperluan untuk sentiasa memanjat sesuatu atau memanjat sesuatu untuk melatih langsir, membuka tingkap dan lebih-lebih lagi supaya mencucinya.

Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian kepada peraturan, bukan? Tutup tingkap dengan meja rias besar atau katil, letakkannya dengan papan kepala yang tinggi, kadang-kadang diselesaikan sekiranya pandangan di belakang tingkap meninggalkan banyak yang diinginkan. Dalam kes ini, tirai diberi bentuk tegar, hanya meninggalkan kawasan bebas untuk membuka tingkap. Untuk tujuan ini (untuk peluang untuk meletakkan perabot di tingkap), tingkap plastik atau kayu dengan daun tingkap di pintu sampingan sering diperintahkan. Tetapi pilihan untuk menutup tetingkap adalah, tentu saja, tidak semua. Nasib baik dan pemandangan dari tingkap adalah jauh dari segala harapan.

Susunan bilik tidur: perabot yang diperlukan

Sekeping perabot utama di dalam bilik tidur, sudah tentu, katil. Dia diberi tempat utama. Dan ia dipilih dengan teliti, dengan mengambil kira bahawa ia adalah mudah untuk lulus dan tidak meniup, dan tidak terlalu panas, dan tidak menyakitkan pintu.

Semua perabot lain "berputar" di sekitar katil. Oleh itu, apabila membuat susun atur bilik tidur, pertama sekali memilih tempat untuk tidur.

Beli katil sebesar bilik anda boleh menampung - sudah tentu, ruang untuk perabot lain. Adalah lebih baik untuk mengambil kabinet yang lebih kecil dan laci dada yang lebih ringkas daripada borak di tempat yang sempit.

Set perabot yang tipikal untuk bilik tidur yang selesa, melengkapkan katil, adalah seperti berikut:

 • meja tepi katil (atau meja sisi katil)
 • pouf, sofa mini atau bangku lembut di kaki katil
 • meja rias dengan tempat duduk
 • commode
 • almari pakaian

Daripada banyak (jika tidak semua) boleh dibuang. Tetapi jika kawasan itu membenarkan, lebih baik memasukkan semua perkara di atas dalam set bilik tidur, jika anda fikir ia akan menjadi lebih mudah bagi anda dengan perabot ini.

Meja katil atau meja - ia sangat mudah. Terdapat tempat untuk meletakkan dan meletakkan buku, krim, jam penggera, segelas dengan air, telefon bimbit, dan lain-lain. Tanpa meja di tepi katil, anda perlu meletakkan perkara di atas lantai (dan kadang-kadang tidak sengaja melangkah pada mereka) atau di dada laci (anda perlu sentiasa keluar daripada katil untuk minum air, sebagai contoh). Dalam satu perkataan, dari meja sisi katil adalah perlu untuk menolak hanya dalam "cara ekonomi paling ketat tempat".

Poof atau bangku di kaki - ini tidak perlu, tetapi tahap keselesaan akan lebih tinggi. Mengenai subjek ini, menyebarkan katil, letakkan tudung. Mengundurkan diri sebelum tidur, perkara-perkara yang ditinggalkan kepadanya.

Dalam commode Simpan linen katil - juga mudah untuk tidak pergi jauh.

Closet Anda boleh dan tidak dimasukkan ke dalam bilik tidur, jika terdapat bilik persalinan yang berasingan.

Meja persalinan memerlukan wanita yang biasa menggunakan perabot ini di bilik tidur.

Di bilik tidur besar anda boleh mengaturkan kawasan rekreasi. Lebih baik untuk melengkapkannya di sudut bebas. Untuk susunannya, anda memerlukan kerusi yang selesa - anda boleh dengan seorang anak perempuan atau kaki empuk, serta meja kecil dan lampu lantai. Ini adalah penyelesaian yang mudah untuk mereka yang suka membaca atau, sebagai contoh, mengikat di dalam bilik tidur.

Sekiranya anda sedang berpakaian di bilik tidur, anda boleh menggunakan reka bentuk seperti cermin. Kelebihannya terletak pada kebolehgunaan (anda boleh melihat diri anda dalam pertumbuhan penuh) dan dalam mobiliti (perkara ini boleh dibawa di dalam bilik tidur dan seluruh rumah).

Tata letak bilik tidur: lokasi perabot

Di dalam bilik tidur yang luas, katil diletakkan di kepala ke salah satu dinding (sebaik-baiknya dengan yang tidak ada pintu atau bukaan tingkap), dan supaya katil berada di tengah-tengah bilik. Ini adalah keindahan simetri, dan kemudahan (jarak yang sama dengan perabot, tingkap dan keluar lain).

Apa yang harus dielakkan di dalam bilik tidur besar adalah susunan semua perabot dengan ketat di sepanjang perimeter, jika tidak, kesan koridor atau "kotak" akan disediakan.

Di dalam sebuah bilik kecil, anda perlu meletakkan katil double untuk memastikan laluan ke kedua-dua katil dan meninggalkan ruang kosong di kaki katil.

Dengan satu dan satu katil tunggal adalah lebih mudah: ia cukup untuk mencipta akses percuma ke salah satu sidewalls. Dengan katil ini boleh dipasang dan dinding, dan kaki ke dinding.

Di dalam bilik tidur yang panjang, tempat tidur adalah kedudukan yang terbaik di seberang bilik. Walau bagaimanapun, jika ruang terlalu kecil antara kaki katil dan dinding (kurang daripada 70 cm), lebih baik meletakkan katil di sepanjang dinding panjang. Disediakan bahawa di sebelah setiap berth terdapat 70 atau lebih cm.

Sekiranya bilik tidur bersaiz kecil dan sempit pada masa yang sama, anda boleh mempertimbangkan pilihannya susunan pepenjuru diagonal. Susunan pepenjuru diagonal bertujuan untuk, pertama, memastikan kemungkinan pendekatan yang nyaman untuk kedua-dua tempat tidur. Dan kedua, penempatan itu menyerupai ruang, mengubah ruang geometri secara visual.

Katil-katil tunggal juga diletakkan secara menyerong, untuk, contohnya, membebaskan laluan ke tingkap.

Sekiranya mungkin, ia perlu meletakkan katil supaya dari pintu masuk ia tidak kelihatan sepenuhnya - ini menjadikan bilik tidur lebih intim.

Lokasi perabot di bilik tidur

Kabinet dengan pintu yang tidak bercermin mesti diletakkan di sudut paling gelap - di sana ia kurang dapat dilihat.

Jika susun atur membolehkan, almari di dalam bilik tidur adalah lebih baik untuk membina. Untuk melakukan ini, tidak perlu membina struktur yang rumit - hanya memesan kabinet, lebar yang sama dengan panjang dinding yang lebih kecil. Jika kabinet adalah dari dinding ke dinding, maka ia akan kelihatan seperti dinding, dan bukan sebagai lampiran yang rumit.

Meja persalinan lebih baik untuk memasang serenjang ke dinding dengan tingkap, dan tidak jauh dari tingkap. Sekiranya anda menggunakan perabot ini akan diberikan dengan betul, lebih baik meletakkan meja supaya cahaya dari tingkap jatuh ke kiri. Bagi pihak kiri - sebaliknya.

Sekiranya anda sedang berpakaian di dalam bilik, ambil barang-barang di luar almari dan periksa diri anda di cermin berkembar, pastikan akses mudah dari kabinet ke cermin. Sekiranya setiap pagi, akan bekerja, anda akan melangkah ke pouf yang rendah atau meletak kaki di atas katil, ini akan dapat meningkatkan tahap stres.

Tata letak bilik tidur: bagaimana untuk menjimatkan ruang

Apa yang boleh saya tolak dan apa yang perlu diganti? Pertama, bukannya meja di sebelah katil, anda boleh memasang rak di sebelah kiri. Perlawanan boleh dipasang di rak-rak ini atau digantung di dinding. Ini akan memudahkan kemudahan pedalaman.

Kedua, anda boleh meninggalkan dada berasingan dengan membeli almari pakaian dengan laci dada.

Sangat mudah menolak dari meja persalinan, mengelakkan cermin dinding dan rak di bawahnya. Dalam kes ini, adalah bernilai membeli pouf yang sesuai pada ketinggian roda dan tolaknya, sebagai contoh, di bawah rak sisi katil, dan apabila anda perlu duduk di hadapan cermin - keluar. Ini akan membantu membebaskan sejumlah besar ruang di dalam bilik.

Anda boleh menolak dari kabinet dengan melengkapkan tempat lain untuk menyimpan dobi. Contohnya, katil-platform dengan laci atau mekanisme mengangkat membolehkan anda menyimpan linen katil. Pouf dengan kerusi lipat juga boleh digunakan dengan kelebihan. Daripada dada dan kabinet mungkin untuk membeli loker loket - ini adalah pilihan yang sangat berfaedah dari segi penjimatan ruang.

Daripada kerusi atau kerusi dekat meja persalinan, lebih baik menggunakan pouf yang bergerak di bawah jadual ini.

Katil tidak meletakkan kepala katil ke kabinet, jadi pilihan "almari pakaian setiap katil"Tidak dipertimbangkan. Tetapi kadang-kadang penyelesaian sedemikian akan mudah. Dalam kes ini, adalah penting untuk mempertimbangkan penciptaan "berjalan kaki dalam almari untuk katil". Anda boleh membina partition kecil dan meletakkan katil untuk itu, dan di belakang partition untuk melengkapkan bilik persalinan mini.

Sekiranya bilik tidur kecil, dan anda tidak boleh lakukan tanpa almari, memberi keutamaan kepada almari. Antara pintu gelangsar dan satu lagi perabot anda boleh meninggalkan ruang yang minimum, sedangkan sebuah almari dengan pintu berayun akan memerlukan lebih banyak ruang bebas di sebelah anda.

Satu artikel hebat dan laman web yang berguna. Terima kasih banyak)

Selamat petang! Artikel yang sangat menarik, baca vzahleb, tetapi tidak ada maklumat mengenai cara menggabungkan bilik tidur ibu bapa dan bayi yang baru lahir, pilihan dan nasihat anda mengenai perabot dan warna akan menjadi menarik.

Baca artikel anda, pada akhirnya, hampir selesai pembaikan 🙂 Tulis kali pertama mengenai hiasan kertas dinding untuk bilik tidur.

Atas nasihat kali terakhir - kami mempunyai katil 140x206, dan bilik tidur adalah persegi 6.4 m kecil. Pintu di hadapan tingkap, hampir di dinding kiri. Saya terlambat memutuskan cara terbaik untuk meletakkannya. Jika di sepanjang dinding muka kanan ke tingkap, sisi katil menonjol keluar dari laluan sebanyak 12 cm ... Tetapi jadi laluan ke tingkap adalah percuma, hampir satu meter ke dinding kiri. Pilihan kedua ialah meletakkannya di sepanjang dinding sisi tingkap, menuju ke dinding kanan. Tetapi ia akan ditutup semua tetingkap, dan mendekati katil sahaja. Tetapi terdapat ruang untuk almari cetek berhampiran dinding di sebelah kanan pintu masuk. Masa untuk menggerakkan pintu tidak, oleh itu, saya bersandar ke arah yang terletak di sepanjang tingkap. Adakah ini dibenarkan?

Dari tempat tidur bergantung kepada pencahayaan, kita akan meletakkan lampu pencahayaan, 4 keping. Di sudut atau di tepi tidak termasuk kepala katil.

Victoria, dalam keadaan beberapa meter persegi yang terhad, semuanya dibenarkan. Pilihan pertama pasti lebih buruk daripada yang kedua.

Terima kasih! Akibatnya, dia berdiri di tengah kepalanya ke dinding kanan. Walaupun pada sisi 50 cm kiri :)) kita akan membuat pada setiap kabinet sisi sempit untuk pakaian luar, dan di atas kepala di bawah siling rak adalah cetek. Mengenai bilik tidur yang sangat kecil tidak ada artikel, sayangnya, dan bahkan "bilik tidur" mungkin tidak wujud.

Victoria, terdapat maalenkie bilik tidur seperti itu. Kami mempunyai 7 sq.m. masalah yang sama, pintu ke kiri, hampir bertentangan dengan tingkap. Saya menyusun pilihan yang sama, pada setiap kabinet sisi 60 cm, katil 140 sm, atau tempat tidur 160 cm lebar, maka kabinet hanya 50 cm. Adakah anda berasa selesa berjalan di ruang semacam itu? Beritahu saya, jika ada gambar, anda memerlukan sejuta untuk karma dan bilik besar yang besar)))

TERIMA KASIH untuk tapak yang indah dan artikel yang masuk akal.

Sila membantu mengatur perabot di bilik kanak-kanak dengan saiz 4120x3412: meja 1200x700, sofa 1820x1150, dada laci 1500x400, almari 1450x600 (1450x550). Tingkap adalah di seberang pintu di sebelah 3412. Adakah almari dipasang di pintu dengan tegak lurus?

Berikan nasihat. Bagaimana untuk meletakkan minimum dengan kemudahan? Bilik di bawah bilik tidur adalah 13.0 sq.m. Dinding adalah ke timur dengan tingkap di tengah. Dinding di selatan mempunyai dua pintu di sudut. Salah seorang daripada mereka adalah pintu masuk ke bilik, dan yang lain adalah pintu masuk ke bilik mandi.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 21