Susun atur rumah persendirian

Kaedah asas perancangan rumah persendirian

Kemudahan dan rasionalitas dalam kampung dalam banyak aspek bergantung kepada bagaimana berjaya pembahagian ruang dalaman ke zon berasingan telah dijalankan. Wilayah dibahagikan terutamanya ke kawasan kediaman dan teknikal. Pada masa yang sama, teknikal (atau ekonomi) termasuk bilik dandang, bengkel, garaj, dobi, serta dapur dan stor untuk menyimpan barangan dan produk. Oleh itu, semua bilik tidur, ruang tamu, belajar, bilik permainan, dan lain-lain, dimiliki oleh kawasan kediaman. Bilik-bilik mandi, yang sebenarnya bilik teknikal, terletak berdekatan dengan ruang tamu yang mungkin, dan tidak tergolong dalam bidang teknikal. Di rumah-rumah kecil bilik mandi direka di sebelah premis, terutamanya berhampiran dapur.

Tingkap-tingkap ruang tamu perlu diperluaskan terutamanya ke timur atau selatan. Perhotelan dapat dengan selamat terletak di bahagian utara bangunan yang teduh. Ini adalah peraturan perancangan ia adalah penting untuk ekonomi kampung.

Kawasan perumahan pula dibahagikan kepada tetamu dan kawasan tidur. Ini dilakukan supaya di bilik tidur induk pada bila-bila masa ia tenang dan tenang. Selain itu, dengan zon yang betul, bilik peribadi pemilik adalah sebanyak yang mungkin terpencil dari bahagian rumah tempat pelawat datang, yang meningkatkan keselesaan hidup.

Setiap meter koridor di dalam rumah adalah penggunaan yang tidak rasional ruang yang berguna. Oleh itu adalah wajar untuk mempunyai susun atur tanpa koridor sama sekali. Dalam kes-kes yang teruk, koridor boleh dibenarkan dalam projek itu, tetapi mereka tidak seharusnya terlalu luas. Cara yang paling optimum untuk membahagikan bilik adalah merancang dewan dengan betul. Dewan itu sendiri boleh berfungsi dengan baik. Sebagai contoh, ia boleh berfungsi sebagai kawasan rekreasi tambahan atau galeri rumah improvisasi.

Lebih luas tingkap bilik, semakin mereka masuk ke dalam sinar matahari dan panas. Penebus yang baik tidak hanya membuat rumah lebih mudah, ia membolehkan anda menjimatkan pemanasan dan pencahayaan buatan. Sebaliknya, tingkap yang terlalu besar pada musim sejuk akan menjadi sumber sejuk di kampung. Oleh itu, kawasan kaca hendaklah dikira dengan teliti. Menurut para ahli, nisbah area kaca di lantai di setiap ruang tamu harus dihitung menurut prinsip ini - dengan 8 meter persegi. meter dari lantai 1 persegi. meter kaca. Di tingkap ruang tamu boleh lebih besar, dalam bilik teknikal - kurang.

Di kotej moden sering ruang tamu dirancang dengan dapur, bilik makan, dan kadang-kadang sebuah dewan. Dengan penyelesaian perancangan sedemikian, mudah untuk mengatur kawasan hari yang selesa walaupun di kawasan kecil. Ruang tamu dalam kes ini akan menjadi selesa, pelbagai fungsi dan asal.

Jika di tingkat dua anda merancang balkoni, minta pereka untuk mengira ia sebagai struktur berasingan dengan sokongannya sendiri. Sekiranya dasar balkoni anda adalah penerusan bertindih di tingkat dua, maka apabila membina dinding penutup, anda akan mendapat "jambatan sejuk" tambahan, di mana akan ada kehilangan haba yang ketara.

Di antara pintu masuk dan pintu masuk ke kawasan kediaman, adalah perlu untuk menyediakan pintu padat padat yang akan menahan jalan sejuk dan debu. Di sini anda boleh mengatur dewan masuk dengan almari pakaian untuk pakaian luar. Kadang-kadang gerbang panas bukannya rubah bukannya beranda dipanaskan. Pilihan ini juga boleh diterima.

Ruang bawah tanah sangat selesa, tetapi agak mahal di bahagian pembinaan bangunan. Jika anda perlu membina sebuah rumah di kawasan kecil, ruang bawah tanah atau tingkat bawah akan membantu anda menjimatkan ruang. Tetapi di hadapan peruntukan tanah yang luas, lebih baik untuk membina sebuah pondok tanpa ruang bawah tanah. Sebagai wilayah pembantu, anda boleh menggunakan lampiran yang terletak di sebelah zon ekonomi dalaman, atau struktur ekonomi yang berasingan.

Garaj terbina dalam, yang dianggarkan sebagai sebahagian daripada bangunan utama, adalah praktikal dan ekonomi. Tetapi apabila membina garaj terbina dalam, perlu untuk menjaga penebatan yang baik, yang akan melindungi bahagian hidup dari kampung dari penembusan bau yang tidak menyenangkan dan membekalkannya dengan keselamatan kebakaran.

Di sebuah rumah negara, adalah wajar untuk mempunyai satu bilik mandi tetamu, terletak sedekat mungkin ke kumpulan masuk bilik, dan satu bilik tidur utama di kawasan tidur. Jika pondok adalah dua atau tiga tingkat, anda perlu menyediakan satu bilik mandi setiap lantai. Dan mereka mesti berada di atas yang lain, supaya sistem komunikasi adalah ekonomi dan mudah diakses untuk kerja-kerja pembaikan.

Lebih mudah bentuk rumah dan bumbungnya, lebih murah kos pembinaan. Di samping itu, reka bentuk ringkas mengandungi sekurang-kurangnya "jambatan sejuk". Rumah yang paling praktikal adalah bangunan segi empat tepat dengan bumbung gable. Tetapi jika penting untuk anda membina yang indah kampung, Anda boleh merumitkannya dengan bantuan balkoni asal dan teres yang dipasang. Jika perlu, mendirikan rumah besar yang mengesankan, lebih baik membuat konfigurasi bumbung kompleks, dan bangunan itu sendiri direka bentuk segi empat tepat.

Adalah sangat bermasalah untuk membina perapian kerja yang sebenar dengan cerobong masuk ke rumah yang telah dibina. Ia perlu dibayangkan pada peringkat reka bentuk. Perapian harus terletak di ruang tamu.

Ia mungkin dalam proses mengendalikan pondok, tidak akan ada ruang yang cukup di dalamnya. Adalah dinasihatkan untuk meramalkan pilihan sedemikian terlebih dahulu, dan untuk membina sebuah rumah supaya ia dapat diperluas kemudian. Sebagai contoh, salah satu fasad boleh dilakukan tanpa tingkap di tingkat pertama. Kemudian beberapa bilik boleh dilekatkan pada dinding ini. Jika tidak ada tempat untuk lanjutan di tapak, perlu membina rumah itu sendiri dengan faktor keselamatan yang mencukupi, supaya bahagian bumbung dapat ditukar ke lantai mansard jika perlu.

Susun atur rumah persendirian

Sebelum anda mula membina rumah, anda perlu berhati-hati memikirkan susun aturnya. Oleh kerana semua butiran dan kekurangan yang tidak wajar akibatnya akan mempengaruhi kebolehpercayaan bangunan, serta penampilannya.

Susunan rumah persendirian dengan loteng

Atap membolehkan anda menyusun kawasan berguna tambahan dalam pembinaan. Tetapi di samping itu, ia dapat menukar rupa rumah, memberikan keaslian dan kesenangan. Rumah ini dikaitkan dengan keselesaan, ketenteraman dan keinginan orang ramai. Anda boleh mempertimbangkan pilihan untuk merancang rumah satu tingkat peribadi dengan loteng, yang dilengkapi sebagai lantai sepenuhnya. Ia mempunyai bilik tidur, bilik mandi, bilik persalinan, gim.

Untuk memastikan bahawa tinggal di bilik tersebut tidak menyebabkan kesulitan, anda perlu menjaga pemanasan dan pencahayaan berkualiti tinggi terlebih dahulu. Menebat lantai dengan bahan penebat terma, sebagai contoh, bulu kaca atau bulu mineral.

Susun atur ini menyediakan beberapa bilik tidur. Salah satu bilik tidur persegi besar akan diduduki oleh ibu bapa.

Terdapat bilik tidur berukuran kecil yang boleh dianggap sebagai bilik tamu, dan terdapat juga satu bilik tidur besar untuk kanak-kanak.

Di samping itu, terdapat bilik mandi di loteng.

Di tingkat pertama tiada bilik tidur. Di sana rancangan itu menyediakan premis penting seperti dapur, ruang tamu, belajar.

Di hadapan ruang tamu yang besar, anda boleh menggunakan ruang dengan berkesan, membahagikannya ke dalam zon. Sebagai contoh, salah satu zon adalah logik untuk diperuntukkan untuk ruang makan, di mana ahli keluarga boleh bertemu untuk makan tengah hari atau makan malam, serta menerima tetamu.

Lokasi dapur di sebelah ruang makan akan menjadi penyelesaian yang mudah, terutamanya untuk pelayan wanita.

Tata letak pondok dua tingkat dari balak

Kotej, yang dibina dari balak, menyediakan keselesaan, kehangatan dan kesenangan. Tata letak bilik di rumah peribadi ini menjadikan rumah berfungsi dan praktikal, direka untuk sepanjang tahun yang tinggal di dalamnya keluarga kecil.

Dinding log sendiri mencipta gaya yang indah. Tetapi, bagaimanapun, adalah berfaedah untuk bekerja keras untuk menambah keaslian dan keunikan rumah sesuai dengan suasana hati tuan rumah. Memandangkan permukaan log itu sendiri sukar untuk dihiasi, adalah disyorkan untuk memberi perhatian khusus kepada reka bentuk siling. Kotej keseluruhan mereka perlu kadbod gipsum, dan di atasnya anda boleh menampal kertas dinding.

Premis untuk kegunaan peribadi sepatutnya terletak di tingkat dua, yang akan dibahagikan kepada bahagian ibu bapa dan nurseri. Bahagian dalam bilik kanak-kanak, yang dibuat dalam warna cahaya, kelihatan ringan dan lembut, dan aksen adalah siling dalam warna-warna cerah.

Bilik rehat, bilik persalinan dan bilik tidur terletak di setengah ibu bapa. Di dalam bilik rehat anda boleh menguruskan sofa di hadapan tingkap, yang akan membolehkan anda menikmati pemandangan yang indah.

Lantai pertama adalah untuk penggunaan umum. Di sana terdapat dapur, bilik teknikal, dan juga kabinet yang antara lain dapat berfungsi sebagai bilik tidur tetamu.

Antara ruang makan dan ruang tamu adalah ruang perapian dengan perapian yang indah, di mana perlu ada platform batu. Ini akan melindungi lantai kayu dari bunga api.

Sangat penting untuk memberi perhatian kepada kombinasi warna di dalam bilik. Dinding cahaya dan tangga gelap dengan kontras mereka menetapkan dinamik tertentu untuk kediaman.

Kadang-kadang ia berlaku bahawa bilik itu tidak sepadan dengan kehendak pemilik, dan dia ingin menukar sesuatu di dalamnya. Bukan sahaja menggerakkan perabot, tetapi gerakkan pintu, mengeluarkan beberapa dinding. Sebarang pembangunan semula rumah persendirian, serta apartmen, mesti dipersetujui dalam perkhidmatan yang berkaitan, jika tidak, semua kerja pembinaan semula akan dianggap melanggar undang-undang.

Menyalin maklumat hanya dibenarkan dengan rujukan langsung dan terindeks kepada sumber

Photo of the houses

Betapa selesanya tinggal di rumah negara bergantung kepada sejauh mana perancangan dilakukan, saiz plot dan keprihatinan rangkaian pelbagai kejuruteraan. Mewujudkan pelan rumah swasta adalah yang terbaik diamanahkan kepada profesional. Hanya seorang pakar terlatih yang berpengalaman yang dapat membuat projek yang kompeten, dengan bantuan yang mana ia dapat membina rumah yang berkualiti.

Tata letak 3D rumah satu tingkat dengan teres

  • Lukisan dan reka bentuk rumah mesti mengandungi semua dimensi dan spesifikasi bahan yang diperlukan;
  • Skim rangkaian kejuruteraan (bekalan kuasa, bekalan air, pembetungan, dan lain-lain).

Kembali ke kandungan

Terlibat dalam perancangan, di tempat pertama ditentukan dengan saiz struktur masa depan. Projek-projek popular adalah yang, dengan tapak kecil di tapak, memungkinkan untuk membina sebuah rumah yang selesa, luas dan selesa.

Perancangan dan pembinaan rumah besar dengan kelebihan belanjaan bahan binaan yang ketara adalah sesuatu yang lalu, dan sekarang, semasa populariti teknologi penjimatan tenaga, rumah-rumah tersebut tidak popular dengan pemaju.

Perancangan terperinci rumah dengan 6x6 mansard

Dinding lurus tanpa protrusions akan menjimatkan penamat, dan rumah dengan penthouse - mendapatkan plot kecil tanah dengan ruang hidup yang cukup dan mengurangkan kos membina bumbung.

Melihat pelbagai projek dan pelan gambar rumah negara, ramai yang menyedari kecenderungan untuk melengkapkan garaj di rumah. Ini sangat memperluaskan fungsi bangunan kediaman dan menyumbang kepada keselesaan yang lebih besar. Jika dimensi plot tidak terlalu kecil, maka adalah mungkin untuk menjadikan garaj sebagai bangunan berasingan bersebelahan struktur kediaman. Pilihan ini akan mengurangkan kehilangan haba di rumah, serta menyelamatkan bahagian pemaju bajet.

Reka bentuk dan susun atur 10x10 pondok dua tingkat

Sekiranya, bagaimanapun, pemaju itu meragui ketepatan keputusan ini, seseorang boleh menasihati anda untuk melancarkan foto-foto di pedalaman rumah-rumah persendirian dan mempertimbangkan pilihan untuk meletakkan teres di atas garaj tersebut.

Tata letak rumah 8x8 dengan loteng

Melihat pelbagai projek dalam gambar, adalah perlu untuk memahami bahawa tidak semua orang akan mendekati laman web tertentu.

Tata letak rumah 8x10 dengan tambour dan anjung

  • Jenis tanah di tapak ini tidak selalu memihak kepada susunan asas tali pinggang, dan asas tiang menganggap, di rumah utama, dengan loteng;
  • Tahap air bawah tanah mungkin tidak membenarkan susunan di rumah persendirian di tingkat bawah. Dalam sesetengah kes, dengan paras air bawah tanah yang tinggi, ruang bawah tanah boleh dibina, bagaimanapun, ini memerlukan lebih banyak kos bahan di bahagian pembina.
  1. Bilik-bilik kanak-kanak perlu diubah tanpa sebarang masalah kepada orang lain, yang tidak dapat dinafikan, akan diperlukan apabila kanak-kanak membesar.
  2. Kanak-kanak lelaki yang berbeza harus disediakan dengan bilik tidur yang berasingan.
  3. Jika beberapa generasi orang tinggal di rumah, mungkin ada pintu masuk yang berlainan ke premis tertentu.
  4. Bilik-bilik untuk generasi yang lebih tua perlu dirancang di tingkat bawah.

Susun atur rumah satu tingkat 6x6 dengan teres

Ia sangat mudah untuk memanggil susun atur rumah, apabila dari koridor anda boleh sampai ke semua bilik. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk memahami bahawa perlu untuk mengalokasikan ruang yang sedikit sebanyak mungkin ke kawasan bukan kediaman.

Reka bentuk dalaman asal lorong

Varian reka bentuk dewan dengan pemikiran yang baik

Sangat popular adalah keputusan untuk menyatukan dapur dan ruang tamu dalam satu plot rumah. Ia sangat mudah untuk penerimaan tetamu, kerana anda tidak perlu lari dari dapur ke ruang tamu dengan hidangan dan makanan. Bilik-bilik ini juga dipanggil dapur-studio.

Foto reka bentuk dalaman asal dapur dan ruang tamu yang digabungkan

Pengezonan praktikal dan susunan dapur dan ruang tamu

Mengikut peraturan, projek rumah dua tingkat atau lukisan kotej dengan loteng perlu mengandaikan kehadiran beberapa bilik mandi, dan mereka tidak boleh diletakkan di atas tempat tinggal. Di samping itu, lebih baik jika sekurang-kurangnya satu bilik mandi dibahagikan.

Varian dalaman bilik mandi

Foto reka bentuk dalaman tandas

Di bilik tidur, pemaju sering cuba menyelamatkan ruang hidup rumah itu, kerana bilik-bilik ini hanya dikunjungi pada waktu malam.

Foto reka bentuk asal bilik tidur dalam gaya Jepun

Gambar susun atur bilik tidur selesai dengan kayu

Pada masa ini, susun atur rumah tidak termasuk pemasangan mesin basuh di bilik mandi atau di dapur. Untuk tujuan ini, bilik tambahan atau ruang bebas di bawah tangga semakin banyak digunakan, yang hampir selalu kosong.

Contoh susunan bilik utiliti

Untuk tangga yang direka untuk memenuhi hanya tujuan utama mereka - untuk "mengangkut" orang di tingkat atas di rumah dengan loteng atau rumah dua tingkat - maka adalah yang terbaik untuk meletakkannya di lorong berhampiran dinding.

Susunan foto dan reka bentuk tangga kayu ke tingkat dua

Varian peranti tangga kayu

Lebar tangga harus kurang daripada 800 mm, Dan, di samping itu, ia mesti dilengkapi dengan pegangan tangan supaya pergerakan dari lantai ke lantai di rumah dengan loteng tidak berubah menjadi akrobatik.

Struktur dan dalaman tangga ke lantai loteng

Pada masa ini, tingkap plastik yang paling popular, yang disebabkan oleh reka bentuk yang berbeza boleh dimuatkan ke dalam mana-mana bahagian dalam. Untuk tingkap yang menghadap ke teres, lebih baik memilih persembahan "di lantai", yang akan memberikan reka bentuk bilik dengan sentuhan dan akan membolehkan anda mendapatkan pencahayaan yang lebih baik di kawasan ini.

Contoh tingkap pada ketinggian keseluruhan dinding

Saya sangat menyukainya.

Artikel ini mendedahkan topik itu, banyak contoh dan nasihat praktis. Di sini saya suka, sebagai contoh, bilik mandi berkongsi, dan seseorang berasingan. Trend lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah penyatuan dapur, ruang makan dan ruang tamu menjadi satu ruang. Penyelesaian yang betul menjadikannya mudah untuk menggunakan penggunaan meter persegi yang paling berkesan. Bagi saya, susun atur rumah yang paling menarik dan mudah di bawah projek "Helios" (89 sq.m) agak popular sekarang, ia boleh didapati di Internet.

halo di rumah saya 6 kamar 1 besar ruang mandi dapur 2 toilet ruang tamu ruang tamu juga besar

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 3 =