Susun ruang tamu dapur

Memperluaskan sempadan: susunan dapur dapur ruang tamu

Kombinasi dapur dan ruang tamu dengan ketara meningkatkan kawasan berguna sebuah apartmen atau rumah kecil, dan juga tidak dapat dikenali mengubah wilayah, yang membolehkan untuk merealisasikan lebih banyak penyelesaian reka bentuk. Sudah tentu, sebelum anda mendekati proses pembangunan semula, mewujudkan kawasan baru, anda perlu mempersiapkan diri dengan baik dan tahu pasti apa yang anda ingin dapatkan hasilnya.

2 dalam 1 dapur dan ruang tamu: lay out

Adakah ia sentiasa sesuai untuk menggabungkan kawasan dapur dan tetamu? Di mana kes-kes adalah keinginan untuk menghapus dinding pertengahan sepenuhnya dibenarkan? Mengubah studio reka bentuk dapur masuk akal jika:

 • apartmen ini mempunyai sedikit ruang: jumlah kawasan untuk memasak dan menerima tetamu menyumbang kepada pengedaran rasional kawasan kediaman;
 • kehadiran tetamu yang berterusan: pemilik lebih mudah dan lebih mudah untuk berkomunikasi dengan orang tanpa gangguan daripada proses memasak;
 • anda memiliki sebuah pondok dengan alun-alun kecil: susun atur seperti itu akan mengelakkan kekurangan ruang bebas, menjadikan rumah lebih selesa.

Kelebihan dan kekurangan premis yang digabungkan

Tata letak bersama dapur dan ruang tamu mempunyai sekurang-kurangnya tiga buah tambah besar.

Satu lagi ditambah dengan gabungan ruang tamu: keaslian kawasan pedalaman

 1. Ekonomi kualiti kawasan kediaman. Sebagai contoh, untuk sebuah apartmen yang mempunyai dewan yang luas dan dapur yang sangat dekat, zon gabungan adalah cara yang ideal untuk menetapkan keutamaan.
 2. "Segala-galanya sudah siap," iaitu, tempat memasak yang sesuai dan permukaan lain. Digabungkan dengan kawasan tetamu, dapur membolehkan nyonya rumah menerima serentak rakan-rakan dan menyediakan makanan. Dalam kes ini, ia mengenai menjimatkan masa. Dan di sini adalah tempat untuk menempatkan tetamu dan bagaimana untuk mengambil sudut mini di dapur membaca dalam artikel kami.
 3. Lampu tambahan. Jika ruang tamu mempunyai tingkap, apabila digabungkan dengan kawasan dapur, mereka akan menambah ruang dan cahaya dari sinar matahari.

Di samping kelebihan yang jelas dan tidak langsung, susun atur dapur dengan ruang tamu mempunyai kelemahannya.

 1. Gabungan dua kawasan kediaman bukanlah kesenangan yang murah. Ia bukan mengenai pembaikan biasa dengan menusuk dinding: konfigurasi susun atur, yang disediakan terdahulu, berubah. Selain kos bahan yang tinggi adalah perlu untuk mendapatkan persetujuan dengan BTI, untuk menyelesaikan masalah di peringkat dokumentasi.
 2. Bau makanan. Sesetengah orang menyukainya, tetapi yang paling suka makan tanpa rasa campuran pelbagai hidangan, terutama jika mereka makan ikan untuk makan malam, dan pencuci mulut berkhidmat ais krim.
 3. Persoalan penampilan: permukaan dapur dengan cepat kotor, proses memasak menyumbang kepada ini. Bagaimana untuk memilih meja yang baik dari papan serpihan yang dibaca di sini. Pedalaman tetamu, digabungkan dengan memasak dan memotong permukaan, juga tertakluk kepada pencemaran yang cepat, jadi anda perlu membersihkannya dengan kerap.

Untuk memastikan pembersihan tidak menjadi mimpi buruk untuk anda dan tidak mengambil banyak masa, di peringkat reka bentuk dalaman, fikirkan bahan-bahan pelindung yang akan ditutup dengan perabot. Plastik, kayu, jubin, lamina, gabus, selongsong sofa dan banyak lagi - anda perlu mempertimbangkan semuanya dengan maksimum. Oleh itu, anda melabur wang dalam keselesaan masa depan anda.

1

Bercakap mengenai bahagian dalam ruang tamu dapur yang digabungkan, anda harus tahu mengenai kaedah zon. Dengan bantuan kesan perbezaan, anda boleh membuat rasa "pemisahan" antara bilik tanpa dinding apa pun.

Sedikit mengangkat dapur ke podium, anda akan mendapat langkah reka bentuk yang menarik

 1. Perbezaan lantai. Kawasan dapur boleh dijubing (mosaik) dengan filem lantai elektrik yang hangat, dan ruang tamu - karpet lembut atau lamina (parket).
 2. Dengan bantuan dinding: penggunaan tekstur yang berbeza dan kemasan warna akan mencipta ilusi pemisahan setiap bilik tanpa pencampuran tajam. Pada masa yang sama, lebih banyak bahan praktikal harus berlaku di kawasan dapur disebabkan oleh pencemaran yang tinggi.
 3. Cemerlang bar pengezonan.
 4. Melalui podium: kawasan untuk memasak boleh dibangkitkan sedikit. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak boleh diterima di mana orang tua dan anak-anak muda hidup.
 5. Rak ruang tamu. Rak boleh berbeza, contohnya, keseluruhan lebar dinding, dari siling ke lantai. Mereka kelihatan cenderahati hebat dari perjalanan di seluruh dunia, buku, tumbuhan hidup.
 6. Melalui permainan cahaya. Di kawasan dapur, pencahayaan sangat penting. Kami menerima pilihan memasang siling pelbagai peringkat. Ruang tamu akan memberikan daya tarikan perhatian.
 7. Perabot. Dengan bantuan sofa yang diletakkan secara serenjang, anda boleh berjaya memecah kawasan menjadi bahagian - dapur dan untuk penerimaan tetamu.

Apabila zon di ruang tamu dengan bantuan bar, melengkapkan elemen pedalaman ini dengan pencahayaan tambahannya sendiri. Ia kelihatan hebat dan sangat berfungsi dengan kombinasi sepasang kerusi bergaya dan gelas gantung.

Sedikit lebih terperinci mengenai cara untuk menerangi dapur dan ruang tamu

 • Kawasan dapur, kerana fungsinya, memerlukan pencahayaan yang sangat berhati-hati - countertops, baju kusyen, loker.
 • Di ruang tamu, anda boleh menghadkan diri anda dengan lampu yang tidak disenyapkan.
 • Tempat kerja di zon untuk tetamu (jika ia adalah) adalah lebih baik untuk mengatur di hadapan tetingkap dan menambah sumber cahaya.

Terdapat banyak cara untuk merancang zon berlawanan secara fungsional. Mari meneruskan senarai.

 1. Kehadiran gerbang atau dermaga - cara yang baik untuk membezakan secara visual dapur dan ruang tamu. Bahagian dalaman ini boleh dihiasi apa-apa, di sini adalah sesuai dengan panel plasma kecil untuk menonton rancangan TV
 2. Untuk rumah negara, pilihan perapian boleh diterima.
 3. Akuarium extruded. Ia boleh dipasang pada pendirian khas di dermaga atau di atas sofa. Secara kebetulan Aquarium adalah salah satu simbol bertuah Feng Shui dan maksudnya, sila lihat http://ilkitchen.ru/dizajn/drevnie-sekrety-garmonii-cvet-kuxni-po-fen-shuj.html
 4. Skrin dan sekatan mudah alih lain akan menyembunyikan kekacauan di dapur jika tetamu tiba tanpa diduga.

Jika anda menggunakan seiring beberapa pilihan susun atur, ruang dapur ruang, anda akan mendapat reka bentuk dalaman asal: dapur akan kelihatan untuk melaksanakan sebuah pulau imaginasi masakan yang mudah dan ruang tamu - kawasan rehat yang selesa.

Bar counter - langkah yang baik untuk membatasi ruang. Selain itu, di ruang yang sempit, ia boleh menggantikan ruang makan

Pulau ini boleh diatur hanya di dapur yang besar, pada yang kecil anda hanya tidak mempunyai cukup ruang.

Masakan pulau terutamanya dalam permintaan di rumah-rumah negara atau kawasan apartmen yang luas. Walau bagaimanapun, terdapat rasa aplikasinya dalam keadaan pangsapuri kecil. Dengan tata letak yang serupa di kawasan dapur, panel kerja dengan sejumlah fungsi tambahan dikeluarkan ke pusat, yang menjimatkan masa dan tenaga pemilik. Saiz pulau boleh menjadi apa-apa, tetapi ia tidak benar-benar mempengaruhi fungsi perabot. Ia menyediakan:

 • tempat menyimpan peralatan;
 • jadual makan:
 • kaunter bar.

Dengan kemungkinan dan keinginan, perabot pulau ini boleh ditambah:

 • dapur;
 • pengekstrakan;
 • pagar;
 • roset untuk perkakas rumah;
 • oven;
 • rak tergantung dan lain-lain.

Menangkap memasak di pulau dapur, pemilik merasakan munasabah wira rancangan realiti masakan: di kawasan rekreasi sempurna dilihat semua manipulasi, jadi kepada apa-apa keadaan, anda perlu bersedia.

Perabot di ruang tamu dapur gabungan, sebagai peraturan, berdiri dalam satu gaya pilihan, contohnya, klasik atau oriental. Jika kawasan dapur kecil, ia boleh diperluas dengan membongkar pintu balkoni dan unit tingkap - ini akan membolehkan anda mengatur perabot dan peralatan yang diperlukan.

Varian susunan perabot

Kosongkan zon. Dapur adalah sebuah pulau, kawasan rehat dan hidangan - sudut lembut dan meja makan. Disebabkan loggia, mungkin untuk meningkatkan wilayah kuliner dengan meletakkan sebahagian peralatan di dalamnya, sebagai contoh, peti sejuk. Di sana, di bekas loggia itu bagus untuk meletakkan beberapa kerusi tangan dan meja kecil untuk kopi.

Batasan yang jelas di antara dapur dan ruang tamu boleh dilakukan dengan perabot, mengeluarkan dinding.

Ruang makan-dapur. Garis ketat dan kabinet memanjang mendominasi di sini - mereka seolah-olah menyokong paksi pedalaman menegak, dan mereka juga gembira dengan fungsi fleksibel. Dalam versi ini, tidak terdapat sempadan yang jelas antara dapur dan ruang tamu: permukaan kerja mungkin berfungsi sebagai meja makan dengan jenis perabot pulau.

Biasanya, dapur ini dikongsi dengan meja makan yang menggantikan ruang makan.

Dapur dalam keutamaan. Permukaan kerja boleh digabungkan dengan ambang jendela, ia kelihatan hebat dalam bentuk kaunter bar. Di sini adalah mudah dan untuk menyediakan, dan untuk makan malam, dan untuk menjalankan rundingan: rak bergaya akan menggariskan rasa nipis pemilik.

Kaunter bar yang bergaya boleh menggantikan meja rundingan.

Klasik. Masakan klasik apa-apa tanpa meja makan bulat? Di samping itu, dia akan membezakan antara kawasan kerja dan wilayah yang dikhaskan untuk perbualan rohani. Ia adalah perapian yang sesuai, rak buku, permaidani lembut. Dapur dibina di sepanjang satu dinding.

Masakan klasik sentiasa bergaya dan bergaya

Biasanya susun atur gabungan dapur dan ruang tamu juga menganggap gaya gabungan. Walau bagaimanapun, jika ada keinginan untuk mencuba, anda harus membuat rancangan dan melukis lakaran premis.

Sama ada ia perlu menghiasi siling dengan panel, bacalah tentang perkara ini di sini.

Susun atur dapur ruang tamu yang memenuhi permintaan tinggi pada peralatan rumah tangga. Pertama sekali, jangan simpan pada hud - untuk mengelakkan bau bercampur, ia mesti berkuasa, dengan fungsi bolong udara.

Kriteria utama untuk memilih perkakas rumah untuk ruang tamu dapur gabungan adalah ketidaktahuan. Tiada siapa yang mahu berpindah dari peti sejuk yang tiba-tiba mula bekerja. Sebagai pilihan, peralatan boleh disembunyikan di loker, yang akan menyelesaikan dua masalah - kebisingan dan pedalaman.

Penggabungan gabungan melibatkan penggunaan peralatan tertanam - ini sama berlaku untuk kawasan rekreasi. Lebih harmoni peralatan akan masuk ke dalam keseluruhan kawasan, lebih selesa penyewa akan merasa di dalamnya. Pemilihan skema warna juga bergantung pada rasa pemiliknya: contohnya, peti sejuk putih akan tidak sesuai di dapur logam dengan gaya berteknologi tinggi dan ruang tamu yang sama. Perlu diingat bahawa di dapur gabungan tidak boleh dilakukan tanpa pembersih udara, anda hanya perlu tahu bagaimana untuk mengira kuasa hud.

Isu ergonomi di bangunan pangsapuri moden adalah keutamaan. Susun atur gabungan dapur kecil dengan dewan yang luas akan memberikan hasil yang sangat baik dalam meningkatkan kawasan yang berguna. Dalam kes ini, kaedah zon dengan bar countertop, sofa, partition mudah alih atau gerbang sangat popular. Penyelesaian gaya bergantung pada pilihan pemilik rumah.

Ketinggalan ruang loggia dengan membongkar unit tingkap, di mana anda boleh mengeluarkan peralatan dapur berskala besar atau sekeping perabot.

Sekiranya anda meletakkan pintu yang menuju ke koridor dapur di sebuah apartmen kecil, maka di dalam niche yang terhasil ia akan dapat memasang rak kabinet atau peti sejuk.

Susun atur dapur dengan foto ruang tamu

Berikut ialah gambar beberapa pilihan susun atur untuk ruang tamu dapur

Sebelum melakukan eksperimen di apartmen anda, buat rancangan

walaupun dapur kecil tidak akan kelihatan begitu di dalam bilik gabungan

Tidak semua gaya boleh digunakan di dalam bilik gabungan. Gaya moden yang sesuai.

Adalah penting bahawa ruang tamu dapur tidak sepadan antara mereka

Di balkoni anda boleh menguruskan bukan tempat yang besar untuk rekreasi atau ruang makan

Dan anda boleh meletakkan dapur di balkoni

Jika anda tidak sering memasak di rumah, susun atur gabungan dapur hanya untuk anda

Sebuah pangsapuri kecil dengan dinding jauh tidak kelihatan seperti almari

Tetapi di sebuah rumah persendirian, premis gabungan boleh kelihatan sangat luar biasa

Tata letak zon gabungan dapur dan ruang tamu bukan sesuatu yang luar biasa dan mustahil. Sebaliknya, keputusan seperti itu mempunyai banyak aspek positif, contohnya, ergonomi, kemudahan, penjelmaan cadangan reka bentuk. Seperti mana-mana kes lain, perancangan harus didekati secara bertanggungjawab, memikirkan lebih awal daripada semua pilihan yang mungkin.

Saya selalu mahu dan ingin menggabungkan dapur saya dengan ruang tamu. Bukan hanya ruang tamu dan sebagainya ia digunakan terutamanya sebagai ruang makan, begitu juga pintu masuk dapur segera dari pintu depan. Dan dewan itu kecil. Tidak selesa. Hanya tidak mahu hanya "memotong" satu pintu dan dinding di tempat lain, seperti rakan-rakan saya lakukan di apartmen yang sama. Saya ingin pendekatan ini lebih kreatif. Saya suka idea dapur di balkoni. Kami hanya mempunyai susun atur yang sama dan kini balkoni kami digunakan terutamanya sebagai ruang penyimpanan. Bagi saya dan apartmen kecil saya, foto-foto dapur dapur yang disatukan adalah seperti rahmat.

Pilihan yang sangat baik untuk pangsapuri kecil, tetapi isu dengan bau sangat memalukan. Di rumah peribadi keputusan reka bentuk yang saya tidak pernah jumpa, ia kelihatan cukup segar dan banyak tempat dibebaskan sekaligus. Bagi kebersihan di dapur, terutamanya yang putih, maka saya fikir ia adalah satu perkara kebiasaan, terutamanya jika anda pergi pintar dan memilih bahan yang betul.

Susun ruang tamu dapur: mewujudkan dalaman yang pelbagai fungsi

Dapur boleh digabungkan dengan ruang tamu walaupun di ruang kecil. Kombinasi dapur dan ruang tamu kini semakin banyak ditemui di pedalaman rumah dan pangsapuri yang kaya dengan orang biasa. Terdapat beberapa sebab yang berbeza untuk ini. Untuk bilik-bilik kecil dan luas, sebab-sebabnya berbeza-beza. Tetapi pelan utama adalah perkara biasa: bilik yang selesa dan berfungsi, di mana ia sama-sama selesa untuk menerima tetamu dan memasak makanan.

Apa yang menarik minat orang dalam penyelesaian dalaman ini? Sekiranya pangsapuri anda dilengkapi dengan dapur yang sangat kecil, susun aturnya boleh ditutup dengan sederhana dan tidak selesa. Walaupun proses makan malam yang sederhana boleh menyinggung perasaan yang menjengkelkan, jika setiap kali anda mencapai sesuatu yang anda perlukan, anda akan berpaut kepada perabot atau memukul dinding.

Dalam susun atur standard untuk ruang dapur, zonator utama adalah bar pelbagai fungsi

Sekiranya tidak ada kemungkinan untuk mengubah penginapan menjadi yang lebih luas, penyelesaian terbaik boleh menjadi rancangan untuk menyatukan dapur dan ruang tamu.

Ruang tamu dan ruang makan di sebuah apartmen kecil, kemungkinan besar juga tidak berbeza dalam kemudahan dan dimensi. Sebuah bilik kecil di mana hanya sofa dan TV boleh diletakkan pasti akan sempit untuk keluarga besar atau bahkan untuk satu orang yang suka menerima tetamu. Kemudian satu projek muncul, tata letak yang menggabungkan dua bilik ini.

Ruang tamu dapur di pondok (video)

Untuk ruang tamu dan dapur untuk menjadi satu bilik, anda perlu membongkar atau memindahkan dinding. Secara tidak langsung, kerja itu tidak digalakkan, melainkan jika anda mempunyai kemahiran dan pengalaman yang relevan.

Zonator untuk ruang tamu dapur boleh:

 • Kaunter bar;
 • Lantai bertingkat atau siling;
 • Partition hiasan;
 • Rak terbina dalam;
 • Gerbang atau separa gerbang;
 • Tingkat yang sukar.

Kawasan-kawasan fungsional berasingan dari satu sama lain juga akan membantu penggunaan penutup lantai yang berbeza dan siling pelbagai peringkat

Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk membuat projek terlebih dahulu. Rancang perubahan susun atur, dengan mengambil kira semua ciri apartmen anda, khususnya, lokasi dinding galas, anda boleh memesan dari pakar. Persatuan boleh lengkap, atau separa.

Akibatnya, anda perlu mendapatkan satu ruangan, susun aturnya yang akan menggabungkan tiga fungsinya: ruang memasak, ruang makan dan kawasan rehat.

Pelan ini mungkin termasuk memindahkan kawasan dapur ke tempat lain, tetapi di sini anda perlu mempertimbangkan beberapa faktor:

 • Bukankah lantai jiran ruang tamu (di atas ruang tamu atau bilik tidur untuk merancang bilik mandi atau dapur yang dilarang SNiP);
 • Adakah mungkin untuk menyambung komunikasi (pintu atau kawasan akses mungkin mengganggu);
 • Adakah peranti melepaskannya. kotak (tidak selalunya mudah untuk meregangkannya di seluruh kawasan apartmen).

  Dinding palsu, gerbang separuh lengkungan atau rak yang berkesan dapat menangani masalah zon

  Di samping itu, pemindahan komunikasi akan meningkatkan kos mengubah susun atur apartmen dan dari kompor gas (jika ada) perlu ditinggalkan. Dan ia mungkin tidak selamat, terutamanya jika kerja tidak dilakukan dengan berhati-hati. Oleh itu, dalam membuat rancangan kerja, lebih baik untuk mengelakkan perubahan yang serius di lokasi kawasan dapur.

  Kaedah pengezonan dapur-ruang tamu: pereka tips (video)

  Susun atur dapur-ruang makan - ruang tamu: "untuk" dan "terhadap"

  Projek itu, yang merupakan pelan untuk penyatuan dapur dan ruang makan, boleh digunakan di sebuah apartmen besar yang luas. Susun atur sedemikian seolah-olah seseorang tidak praktikal, tetapi pada hakikatnya, keburukan yang menyebabkan sesuatu projek mengancam tidak begitu mengerikan.

  • Hujah utama bahawa rancangan itu tidak baik, biasanya ada rasa takut yang berbau dari dapur akan menembus ruang makan dan ruang tamu. Tetapi menggunakan perkakas dapur moden tidak begitu mengerikan.

  Kuali yang baik di atas dapur boleh dengan mudah menyelesaikan masalah bau luaran

  • Hujah kedua "bertentangan" adalah kekacauan dapur yang tidak dapat dielakkan ketika menyiapkan makanan dan tidak mungkin untuk menyembunyikannya dari para tamu. Dan sebab ini pemeriksaan yang lebih dekat sama sekali tidak begitu membahayakan. Pertama sekali, kerana walaupun dapur akan digabungkan dengan ruang makan atau ruang tamu, projek tersebut masih mencadangkan beberapa ruang zon. Maksudnya, tetamu anda masih tidak berada di kawasan dapur, tetapi seterusnya.

  Selain itu, penyelesaian ini mempunyai banyak perancangan untuk kediaman:

 • Kelebihan utama adalah kelapangan. Dengan pemilihan perabot yang kompeten dan susunannya yang sesuai, anda akan mendapat bilik yang bergaya dan berfungsi, di mana ia akan menjadi menyenangkan dan selesa. Biarkan di ruang tamu dapur anda akan ada banyak cahaya dan udara. Penyelesaian warna tunggal akan menyatukan zon. Dan, mungkin, anda sebaliknya akan mahu mengeluarkan setiap zon dalaman dengan cara anda sendiri. Satu cara atau yang lain, isu sesak premis itu akan diselesaikan.
 • Di ruang makan, digabungkan dengan dapur, ia lebih mudah digunakan dan di atas meja. Dan jika ruang tamu digabungkan dengan dapur, tetamu yang datang lebih awal tidak akan merasa kesepian sehingga anda selesai memasak di dapur. Kemudahan bersepadu sedemikian ideal untuk keluarga yang besar dan mesra. Jika ibu terpaksa menghabiskan banyak masa di dapur, anak-anak, bagaimanapun, tidak akan terus ditahan.

  Reka bentuk dan susun atur ruang tamu dapur (video)

  Sudah tentu, terserah kepada semua orang untuk memutuskan sama ada pilihan ini untuk merancang sebuah apartmen atau rumah sesuai untuknya. Tetapi semakin ramai orang bersatu di kediaman mereka dapur dengan ruang tamu atau ruang makan, dan kadang-kadang semua ini bersama-sama. Mereka mendapati projek itu berjaya dan praktikal untuk kehidupan seharian. Kini semakin popular adalah membeli pangsapuri - studio, di mana kawasan dapur digabungkan walaupun dengan bilik tidur. Ini mungkin terlalu pelan, tetapi dapur-ruang makan atau dapur-ruang tamu mempunyai banyak kelebihan berbanding bilik terpencil.

  Rahsia susun atur yang kompeten ruang tamu dapur: bagaimana membuat pedalaman yang berkesan dan berfungsi?

  Di pangsapuri moden semakin memenuhi susun atur dengan gabungan dapur dan ruang tamu. Penyelesaian seperti ini mempunyai banyak aspek positif. Ruang menjadi lebih ringan, lebih luas dan lebih berfungsi. Ia sama-sama selesa untuk memasak, berehat dan menerima tetamu.

  Gabungan dapur dengan ruang tamu sesuai di pangsapuri besar atau rumah persendirian, di mana setiap ahli keluarga mempunyai bilik sendiri. Kemudian masalah kesendirian akan hilang dengan sendirinya. Di samping itu, di kawasan yang luas adalah lebih mudah untuk menyusun susun atur dan reka bentuk yang kompeten, di sini anda boleh menggunakan sebarang perabot dan bahan hiasan.

  Pemilik pangsapuri kecil boleh cuba menggabungkan ruang tamu dan dapur, dengan membongkar partisi antara dua bilik ini. Tetapi pilihan ini memerlukan koordinasi dalam perkhidmatan khas. Oleh itu, sebelum mengambil apa-apa perubahan radikal di rumah, anda perlu mendapatkan permit rasmi.

  Ruang tamu dapur yang luas mempunyai banyak momen positif, ia merangkumi kedua-dua fungsi dan penampilan. Tetapi kekurangan di sini juga tidak boleh diabaikan.

  • Dengan menggabungkan dua bilik dalam satu, anda boleh mendapatkan bilik yang luas dan terang, dengan menambah bilangan tingkap.
  • Melakukan pesta makan malam dan pihak untuk rakan-rakan akan menjadi lebih mudah, kerana semua butiran pedalaman berada dalam penglihatan dan dalam jarak berjalan kaki. Untuk menutup meja tidak perlu melalui seluruh bilik dan koridor, dan, kemudian, kembali.
  • Untuk tuan rumah, pilihan untuk menggabungkan dapur dan ruang tamu sangat mudah, kerana dia boleh memasak makan malam dan menjaga anak-anak pada masa yang sama, berkomunikasi dengan ahli keluarga atau tetamu tanpa mengganggu proses memasak.
  • Ramai orang suka bekerja di dapur sambil menonton rancangan TV kegemaran. Apartmen studio menghapuskan keperluan untuk membeli TV berasingan di dapur. Cukup akan menjadi satu, dipasang di ruang tamu.
  • Reka bentuk dalaman perancangan di bilik yang luas adalah lebih mudah. Di sini anda boleh menggunakan pilihan yang berbeza, memilih dan menggabungkan pelbagai gaya, bahan dan perabot. Jika bilik kecil adalah lebih baik untuk terhad kepada bentuk yang mudah dan ringkas perabot dalam warna-warna terang tanpa hiasan yang berlebihan, kawasan yang sesuai untuk objek gelap besar dan besar-besaran dengan unsur-unsur ukiran dan perhiasan. Malah dalam hiasan dinding dan lantai, anda boleh menggunakan warna gelap.

  • Kelemahan yang paling penting ialah penyebaran bau semasa memasak di seluruh bilik. Aroma yang timbul semasa proses memasak tidak selalu menyenangkan, hanya tudung yang sangat kuat yang dapat menampung mereka.
  • Dapur - tempat di mana tiap-tiap hari ada banyak kerja, di mana sering kekal sebagai gunung hidangan kotor, kotor, permukaan berwarna, serpihan di minda, dan lain-lain Di ruang gabungan, pilihan ini tidak boleh diterima, jadi anda perlu berhati-hati memantau kebersihan dan mengelakkan kekeliruan.
  • Kekasih pengasingan di dapur untuk secangkir teh tidak mungkin merasakan kesatuan dua bilik. Pilihan ini tidak menyiratkan penciptaan sudut terpencil, semua bahagian bilik yang luas akan kelihatan. Jika keluarga besar dan pangsapuri kecil, lebih baik menolak untuk menggabungkan dapur dan ruang tamu.

  Ruang besar dapur ruang tamu memerlukan pendekatan yang berhati-hati dan disengaja untuk reka bentuk dalaman, serta tata letaknya. Oleh kerana akan ada lebih daripada satu zon fungsional pada segiempat itu, tetapi beberapa sekaligus, mereka harus dibahagikan dengan cekap. Untuk ini ada cara yang berbeza, dan yang paling diterima boleh memilih sendiri.

  Antara kaedah ruang zon yang popular adalah seperti berikut:

  • tingkat atau paras siling;
  • pelbagai bahan penamat;
  • zon menggunakan warna dan cahaya;
  • sekatan hiasan, gerbang, skrin, langsir;
  • perabot;

  Mana-mana kaedah ruang pembatas dipilih, pertama sekali, adalah perlu untuk menyusun projek reka bentuk dengan dimensi dan susunan perabot yang tepat.

  Pekerjaan ini boleh diamanahkan kepada pakar, supaya pada masa depan tidak ada masalah dengan pembaikan. Apa-apa pembongkaran dinding dan sekatan mesti terlebih dahulu diselaraskan dalam perkhidmatan khas.

  Catwalk kecil boleh menjadi pembahagi ruang dapur yang baik ke dalam zon. Ia adalah paling sesuai untuk menggunakannya di kawasan set dapur. Pilihan ini akan menjadikan pedalaman bukan sahaja selesa, tetapi juga bergaya. Di samping itu, podium boleh menjadi ruang makan dengan meja, kerusi atau sudut lembut.

  Sekiranya lantai tetap rata, maka anda boleh membahagikan ruang dengan siling pelbagai peringkat. Di sini anda boleh menunjukkan imaginasi dan menggunakan pelbagai kaedah perancangan dan menghias: rasuk, diukir baseboards dan kumai, naungan yang berbeza kain ketegangan, plaster atau poliuretana kumai, dan lain-lain Tetapi, melakukan reka bentuk siling, perkara utama adalah untuk tidak keterlaluan, terutamanya jika ketinggian kecil dari bilik ..

  Pilihan ini mempunyai pelbagai penyelesaian. Dinding di kawasan dapur boleh dihiasi dengan jubin, plester atau panel, dan ruang tamu ditutup dengan kertas dinding di tempat yang sama. Juga, pilihan yang sama untuk dapur dan ruang tamu. Sebagai contoh, kertas dinding di salah satu zon boleh menjadi monophonik, dan di sisi lain - dengan gambar, tetapi, tentu saja, ia mesti digabungkan dengan satu sama lain.

  Perkara yang sama boleh dilakukan dengan penutup lantai. Di ruang dapur, pilihan ideal adalah jubin, dan di ruang tamu atau ruang makan anda boleh meletakkan lantai dengan lamina, parket, kayu semula jadi. Sebagai perhiasan, permaidani warna monophonik dan terang, bergantung kepada gaya pedalaman, sesuai.

  Satu lagi cara untuk berjaya mengosongkan ruang adalah menggunakan warna yang berbeza. Dalam kes ini, satu warna boleh dipilih sebagai asas, tetapi tepu yang berbeza, misalnya, di dapur lebih gelap, dan di ruang tamu - lebih ringan, atau sebaliknya. Jika ruang tamu dapur lebih disukai untuk warna yang berbeza, anda harus terlebih dahulu memastikan bahawa mereka harmoni digabungkan dengan satu sama lain.

  Pencahayaan memainkan peranan penting dalam reka bentuk mana-mana bilik. Terutama dengan berhati-hati adalah perlu untuk mendekati organisasi pencahayaan di dalam bilik gabungan. Bagi kawasan ruang tamu, ia adalah paling sesuai untuk menggunakan sebuah candelier besar, dan dapur boleh dilengkapi dengan lampu siling yang diletakkan di tempat. Untuk proses memasak untuk menjadi selesa pada bila-bila masa hari, lebih baik untuk menyalakan meja dengan berasingan dengan reben LED, alat dengar tetap di bawah kabinet tergantung.

  Melengkapkan reka bentuk susun atur dalaman boleh sconces dipasang di dinding dan lampu lantai di ruang tamu, di atas meja makan atau gantung lampu beberapa kepada tempoh penggantungan itu, dan di dinding corak modular yang indah.

  Partition hiasan, gerbang, skrin, langsir

  Untuk memisahkan satu zon dari yang lain, anda boleh menggunakan bukan sahaja kaedah visual, tetapi juga fungsi yang berfungsi. Ini termasuk pelbagai partition, skrin dan juga tirai. Untuk pedalaman dalam gaya Jepun atau minimalism, ringan, skrin mudah alih, panel atau langsir akan sesuai. Bagi bilik klasik, adalah penting untuk berfikir tentang pendirian unsur-unsur yang lebih besar dan pepejal seperti tiang atau lengkungan.

  Skrin boleh menjadi atribut yang sangat baik bukan sahaja dari gaya Jepun, tetapi juga Skandinavia, negara, provensi dan bahkan teknologi tinggi. Dalam kes ini, perlu memilih bahan dan reka bentuk produk dengan cekap. Logam, kaca dan plastik lebih sesuai untuk premis teknologi moden, dan kayu sesuai dalam perancangan kawasan luar bandar dan eko-dalaman.

  Barang perabot dianggap sebagai pemisah ruang yang sangat baik, sementara mereka juga melakukan fungsi praktikal. Untuk zon yang sesuai:

  Memilih kabinet sebagai pemisah dua zon, ia perlu menentukan cara mana ia akan diputar. Dalam kes ini, panel belakang harus disembunyikan dengan kertas dinding, dicat atau dihiasi dengan cara lain. Rak, seperti almari, dianggap sebagai pilihan yang monumental, tetapi terima kasih kepada rak terbuka ia tidak kelihatan begitu besar. Pada masa yang sama, objek yang disimpan di dalamnya dapat dengan mudah dicapai dari dapur dan dari ruang tamu.

  Untuk zon studio, model sofa besar-besaran biasanya digunakan, lebih sering sudut. Objek ini dapat menambah kehangatan dan kesenangan rumah ke bilik. Dalam satu set dengan sofa biasanya pergi kerusi, tetapi anda boleh lakukan tanpa mereka, semuanya bergantung pada saiz bilik. Kita tidak sepatutnya melupakan pilihan upholsteri untuk perabot di atas perabot. Ia harus praktikal, tahan pakai, mudah dibersihkan, tidak menyerap bau.

  Kaunter bar adalah pemisah ruang yang sangat baik. Unsur ini bukan sahaja bergaya dan bergaya, tetapi juga berfungsi dengan baik. rak boleh berfungsi sebagai tempat untuk snek dan minum, pesawat tambahan untuk memasak, ruang simpanan untuk peralatan dapur, pinggan mangkuk, gelas bar. Reka bentuknya adalah mudah alih, iaitu, lipatan, gelongsor, lipatan, atau pegun.

  Meja makan, seperti perabot lain, sesuai sebagai pemisah. Sekitarnya anda boleh menguruskan kerusi dengan pelapis yang sama atau berbeza. Penyelesaian yang menarik ialah penggunaan satu warna dari dapur, dan yang lain di ruang tamu.

  Tirai pada tingkap di kawasan yang berlainan di studio boleh dibuat dalam satu warna, tetapi berbeza dalam tekstur. Untuk dapur, langsir cahaya fabrik telus atau lut dan tirai besar di ruang tamu adalah sesuai. Tirai boleh berbeza warna, tetapi mempunyai corak atau perhiasan yang sama.

  Dekorasi kain lain juga boleh digabungkan dalam pelbagai variasi. Penyelesaian yang paling mudah adalah memilih bahan, warna dan gaya yang sama di semua zon. Jika dapur itu dibuat dalam warna yang berbeza, anda boleh menjadikan kawasan pedalaman, menggunakan teduh dengan terperinci ruang tamu :. kusyen, sarung kerusi, permaidani, dan lain-lain Sebaliknya, hiasan dapur akan menjadi alas meja, tuala, tuala, pemegang periuk, mengulangi warna asas ruang tamu.

  Pemilik pangsapuri, dengan gabungan dapur dan ruang tamu, sangat bernasib baik. Penggabungan itu membuka peluang yang banyak untuk perancangan dan reka bentuk dalaman.

  Terdapat praktikal tiada larangan dan sekatan, anda boleh memilih gaya yang anda suka, perabot, warna dan bahan hiasan. Dan jika anda betul-betul zonirovat bilik, maka ruang tamu dapur tidak hanya akan cantik, tetapi juga berfungsi.

 • Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1 + 7 =