Susunan mandi dalam

Susunan dalaman mandi, bagaimana membuat suasana di dalamnya

Bath telah lama dianggap sebagai ciri penting rumah. Dan kini, mengikut tradisi, ramai pemilik rumah ingin mandi sendiri. Lagipun, rawatan mandi bukan cara mudah untuk dibasuh, tetapi satu upacara keseluruhan, termasuk penyembuhan, relaksasi dan komunikasi.

Pilihan terbaik - susunan mandi dengan tangan mereka sendiri. Lagipun, dalam kes ini, anda dapat menyedari semua idea anda tentang mandi sebenar dan membuat pedalaman untuk citarasa anda. Bagaimanapun, ini bukan perkara yang mudah. Susunan dalaman mandi bukan hanya penciptaan sudut yang nyaman untuk jiwa dan tubuh, tetapi organisasi bilik dengan spesifiknya sendiri, di mana anda harus aman dan nyaman.

Keselamatan kebakaran. Relau itu harus mempunyai asasnya sendiri dan tidak sampai ke dinding bilik. Antara dapur dan benda lain, mata api sekurang-kurangnya 50 cm harus dikekalkan.

Kalis air. Untuk memastikan bahawa mandi telah berada dalam keadaan yang baik untuk jangka masa yang panjang, iaitu, bahan-bahan dari mana ia dibuat tidak rosak, perlu membuat kalis air komprehensif - dinding, lantai dan siling.

Penebat haba. Pemanasan mandi adalah langkah wajib, yang membantu untuk memastikan suhu yang dikehendaki apabila bilik dipanaskan untuk jangka masa yang lama.

Malah, komposisi premis semua mandi adalah standard. Ini adalah bilik persalinan, bilik ganti, bilik cuci dan bilik wap. Tetapi masing-masing mengatur mandi untuk citarasa dan, sebagai peraturan, bertujuan untuk memperbaiki keadaan untuk menggunakan mandi. Itulah sebabnya dalam mandi moden semua lebih kerap dengan set standard bilik tambah bilik rehat dan bilik mandi.

 1. Bilik persalinan dan bilik rehat. Anteroom adalah pintu masuk yang menghalang penembusan udara sejuk ke bilik-bilik lain dari bilik mandi. Biasanya dia berfungsi untuk penyimpanan Stok mandi dan bahan api untuk relau. Jika cekap mendekati kepada susunan premis itu, betul melindungi dan mewujudkan dalaman yang sama, maka ia adalah mungkin untuk menjadikan kawasan dan rekreasi dalam bilik, dipisahkan dari zon hadapan menunggu dinding bilik. Komponen pedalaman dan perabot harus dipilih dari bahan tahan kelembapan dan tahan panas. Penyelesaian yang sesuai untuk reka bentuk dalaman akan menjadi reka bentuk gaya negara dengan perabot kayu atau rotan.
 2. Bilik tidur. Bilik ini sepatutnya hangat dan cukup besar. Ia menampung loker dan gantungan untuk pakaian, rak untuk aksesori mandi, bangku dan cermin. Di sini anda boleh melengkapkan dan bilik mandi kecil, memisahkannya dengan sekatan dari kawasan umum bilik persalinan.
 3. Basuh. Ini adalah jalan masuk antara bilik persalinan dan terma. Suhu di dalamnya hendaklah sedikit di atas suhu bilik rehat, lantai kering dan tidak tergelincir. Untuk tinggal di dalamnya adalah yang paling mudah, di sini anda perlu meletakkan bangku dan rak untuk minyak wangi. Sekiranya tiada bekalan air panas, pasangkan dandang.
 4. Bilik stim. Ini adalah bilik utama. Saiznya, sebagai peraturan, dikira dari bilangan orang yang bersamaan di dalamnya. Walau bagaimanapun, jangan menjadikannya terlalu besar, yang akan menyebabkan sisa yang ketara apabila pemanasan. Sebuah dapur dipasang di bilik stim. Apa yang akan bergantung kepada dimensi bilik, kapasiti pemanasan yang diperlukan dan jenis bahan api. Kehadiran cerobong adalah syarat utama penyusunan relau. Di samping itu, bilik wap itu sendiri mesti berventilasi. Elemen utama dalam bilik ini ialah rak. Biasanya mereka terletak di sepanjang salah satu dinding dalam 2-3 peringkat. Dimensi keseluruhannya ditentukan oleh peraturan ergonomi dan dikekalkan supaya mudah untuk mereka mengambil prosedur mandi.

Perintah susunan dan bahan dalaman

Menamatkan premis mandi perlu mulakan dengan mengatur lantai. Secara tradisinya, lantai diperbuat daripada kayu. Pertama, menguruskan sebuah lubang asas. Di tempat di mana ketuhar dipasang, ia semakin meruncing pada 50 cm. Selepas menuang asas dipenuhi batu kelikir, disusun di atasnya "lantai kasar", di mana membuka penebat pertama, kalis air dan dek utama.

Agar air tidak terkumpul di permukaan lantai, ia dibuat dengan sedikit kecenderungan ke arah tangga (longkang), di mana ia akan mengalir ke dalam pembetung. Untuk dek utama, kayu kayu keras lebih disukai. Ia boleh menahan perubahan kelembapan dan suhu yang tinggi, termasuk suhu tinggi. Lantai siap dibina dengan papan skirting kayu dengan ketinggian sekurang-kurangnya 80 mm.

Kepada lapisan siling adalah perlu untuk mendekati dengan perhatian khusus, kerana ia adalah tertakluk kepada tindakan udara panas, yang meningkat. Pertama, adalah perlu untuk memasang penebat haba dan lapisan kalis air, selepas penamat utama. Jika siling adalah tahap, maka ia boleh dilakukan tanpa sarung, tetapi di dalam bilik stim, battens mesti diperlukan. Ia perlu diikat pada langkah-langkah 50-80 cm. Bahan terbaik untuk siling papan linden. Mereka mempunyai warna emas yang menyenangkan, mereka memancarkan aroma madu dan dipanaskan pada suhu tinggi.

Pelapisan dinding mandi dalaman juga bermula dengan memasang dua lapisan perlindungan - penebat haba (chipboard, bulu mineral) dan halangan wap (bahan-bahan bersalut diperbuat daripada foil aluminium, filem polietilena). Untuk lapisan luar penamat adalah sesuai dengan lapisan kayu, yang dibungkus pada peti. Ia lebih baik menggunakan lapisan yang diperbuat daripada alder, kapur atau aspen.

1

Berdasarkan maklumat ini, anda kini boleh menentukan sendiri reka bentuk pedalaman dan susunan mandi. Perkara utama, pilih bahan yang betul dan mengikuti semua peringkat kerja pembinaan, menjadikan diri anda tempat yang paling baik untuk pemulihan dan rekreasi.

Soalan-soalan yang dijawab

Untuk kerjasama sila hubungi melalui e-mel:

#&400; 2018g. Semua hak terpelihara.

Menyalin bahan tapak adalah mungkin tanpa perjanjian terlebih dahulu sekiranya memasang pautan terindeks yang aktif ke laman web kami.

Cara membuat susunan mandi di dalam - bahan dan peringkat pelaksanaan kerja

Ramai peminat prosedur mandi bermimpi membina sebuah rumah mandian di negara atau berhampiran rumah. Walau bagaimanapun, tidak semua orang tahu bagaimana untuk melengkapkan dengan betul sauna, supaya ia bukan hanya selesa, tetapi juga selamat. Mengenai prinsip memilih bahan untuk hiasan dalaman mandi dan cara bekerja dengan mereka, kami akan membincangkan kemudian dalam artikel dengan foto dan video.

Oleh kerana terdapat suhu yang sangat tinggi di dalam sauna sauna Finland, bahan-bahan untuk penamatnya sepatutnya tidak membakar kulit manusia. Oleh itu, perhatikan hanya kepada mereka yang mampu memanaskan tidak lebih tinggi dari 50-60 ° C. Kepada kumpulan bahan ini boleh dikaitkan hanya jubin seramik dan kayu. Dan dinding di sekeliling kompor dan harus dihadapi dengan bahan semula jadi, misalnya, batu runtuh.

Bagi kayu, baka tidak menggunakan baka dengan kandungan tar tinggi di bilik stim Finland. Pertama sekali, sekatan ini berlaku untuk hiasan dinding dan siling, serta barang-barang perabot yang berhubungan langsung dengan seseorang.

Ia dilarang keras untuk menggunakan bahan cat dan varnis di dalam bilik stim.

Satu-satunya cara yang boleh digunakan - antiseptik, kalis api dan impregnasi hidrofobik. Mereka tidak membahayakan kesihatan dan melindungi kayu daripada kemusnahan.

Ciri-ciri kayu dari baka yang berbeza

Pengaturan mandi dalam ruangan dapat dilakukan dari berbagai jenis kayu yang tersedia di pasar. Kami memberikan penerangan ringkas tentang setiap daripada mereka.

Apa yang disebut oak Afrika, atau Abashi, mempunyai beberapa kelebihan:

 • ringan;
 • kekuatan;
 • ketahanan;
 • kelancaran dan keseragaman kayu tanpa noda dan knot.

Walau bagaimanapun, pokok sebegini tidak mampu untuk membeli setiap pembeli kerana kos yang tinggi.

Kayu ini diwakili di pasaran oleh Altai, Kanada dan Ussuri.

Kelebihan cedar ialah:

 • banyak minyak pati dan wangian yang indah;
 • rapi;
 • penentangan terhadap jangkitan oleh serangga dan kulat;
 • tidak takut suhu tinggi dan turun naiknya, kelembapan yang tinggi.

Di samping itu, kayu cedar mempunyai sifat bakterisida, kesihatan yang bertambah baik dan menenangkan.

Lipa sangat sering digunakan untuk melengkapkan mandi Rusia, kerana ia cukup biasa di band tengah dan mempunyai ciri-ciri yang baik.

Kualiti positif kayu linden adalah seperti berikut:

 • warna serat yang menyenangkan;
 • aroma tipis;
 • harta kesihatan yang bertambah baik;
 • kestabilan dalam kelembapan yang tinggi dan suhu tinggi;
 • kekuatan dan kekerasan, bersama-sama dengan berat kecil.

Jika anda mengalami pelbagai penyakit sistem pernafasan, bilik wap palsu akan sangat berguna untuk anda.

Ciri alder adalah bau yang menyenangkan dan keupayaan untuk menukar teduhan kayu apabila dipanaskan. Perlu diperhatikan bahawa selepas menyejukkan warna pokok itu kembali ke asal, dan tiada tempat tar tidak diperuntukkan. Alder tidak panas sekali, oleh itu ia menyenangkan untuk menyentuh dan tidak membakar kulit.

Konifer ini dicirikan oleh tempoh operasi yang panjang walaupun pada suhu dan kelembapan yang sangat tinggi. Di samping itu, minyak penting yang menguap dengan pemanasan hanya mempunyai kesan positif ke atas badan. Kayu ini sangat kuat dan menyenangkan pada sensasi sentuhan.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membina sebuah sauna dengan tangan anda sendiri dari kayu pinus atau kayu cemara, lebih baik berhenti di batu-batu dari kawasan utara, khususnya dari Finland. Pokok sedemikian tidak terdedah kepada rosak atau kulat dan kerosakan serangga, ia mampu menahan kelembapan yang tinggi, kerana ia berbeza dalam ketumpatannya. Di samping itu, pain akan menghasilkan aroma pinus halus di dalam bilik stim.

Aspen merujuk kepada bahan-bahan yang murah, kerana warna kayu berubah dari putih ke gelap seperti yang digunakan. Ia tidak mengandungi resin dan mudah diproses. Walau bagaimanapun, pokok ini tidak dapat menangkis kebusukan dan kekalahan oleh kulat, serta penyakit lain pokok.

Papan birch cukup kuat dan mempunyai struktur seragam. Walau bagaimanapun, untuk menyelesaikan mandi anda perlu menggunakan kayu yang benar-benar kering, supaya pada suhu tinggi di bilik wap Finland tidak berubah. Di samping itu, birch mempunyai ciri-ciri perubatan dan menarik luar.

Kaedah mandi penamat dalaman

Oleh kerana mungkin untuk mengatur mandi di dalam dengan tangan anda sendiri dalam beberapa tahap, mulailah mengesyorkan dari lantai, kemudian pergi ke siling, dan selesai dengan dinding (baca: "Bagaimana untuk membuat mandian memotong dalaman - langkah demi langkah arahan").

Petua berguna untuk bekerja dengan jantina

Pakar berpengalaman mencadangkan tidak menggunakan kayu untuk lantai di mandi Finland, kerana sukar untuk mengeringkan lantai seperti itu, dan dalam perjalanan masa, bau yang tidak menyenangkan mungkin muncul di bilik stim. Adalah wajar untuk lantai untuk memilih jubin seramik.

Sebelum anda membina lantai jubin di dalam tab mandi, arahkan pangkalannya dan isi markang dengan cerun 1% ke arah lubang di mana air akan terkumpul. Pada masa yang sama, menyediakan asas untuk relau masa depan, yang sepatutnya naik di atas paras lantai dengan jubin 10 cm.

Langkah seterusnya berhampiran kawasan dapur adalah untuk membuat lubang, dari mana untuk meletakkan paip saliran dengan diameter 50 mm.

Apabila skread berdasarkan kering, anda boleh mula melapisi lantai dengan jubin klinker, yang optimum untuk mandi, dan apabila basah tidak tergelincir.

Pemasangan jubin bermula dari sudut jauh pintu masuk ke bilik stim, meletakkannya pada pelekat tahan haba dengan ketebalan lapisan 1.5-2 mm. Untuk sendi sama, gunakan salib atau sandal kayu. Lebar jahitan tidak boleh melebihi 4 mm, dan lebihan pelekat yang dilepaskan ke jahitan hendaklah dikeluarkan dengan serta-merta.

Sebaik sahaja pelekat pelekat menguatkan, iaitu, selepas 1-3 hari, grout perlu dilakukan. Dijual ada sebatian khas yang boleh dipilih mengikut warna jubin. Ia lebih mudah untuk bekerja dengan spatula getah, dan selepas kerja selesai, lap semua dengan kain lembap.

Di peringkat terakhir, trapezine kayu diletakkan di atas lantai, di mana ia adalah baik untuk berjalan dengan kaki yang kosong.

Keadaan operasi bilik wap Finlandian mengandaikan bahawa siling akan dipanaskan sehingga maksima. Oleh itu, memutuskan bagaimana untuk melengkapkan mandi di dalam, lebih baik berhenti pada versi struktur filigree.

Untuk melakukan ini, pertama sekali, bingkai dipasang dari papan 5 × 15 cm. Dilapisi dengan lapisan filem polyethylene, mengikatnya dengan staples.

Dalam sarang yang dihasilkan bingkai meletakkan bulu mineral untuk melindungi siling. Di atasnya adalah lapisan bahan membran penghalang wap.

Pemanas harus diperbaiki dengan mengisi lubang 3 cm serenjang dengan langkah 6 cm ke atas bingkai. Dan sudah di atas rak, lapisan kayu dipasang pada pengapit atau pengikat lain.

Sekiranya cerobong akan dipasang di siling, satu petikan atau bebibir perlu dipasang di dalam bingkai. Mereka boleh dibeli di tempat khusus jualan.

Bilik bilik wap harus berventilasi dengan baik, oleh itu, sebelum dinding di dinding, perlu menyediakan bukaan pengudaraan.

Tingkap untuk aliran masuk udara terletak 50 cm dari lantai berhampiran dapur. Gerbang output dibuat 50 cm dari siling. Mereka memakai gratings kayu, dan selepas itu anda boleh mula bekerja dengan dinding.

Pertama anda perlu meletakkan sokongan menegak yang disamakan dan dipasang pada dinding dengan kuku atau skru. Mulakan pemasangan dari jawatan sudut, selepas itu mereka dipandu oleh mereka, mereka mempunyai semua balok yang lain.

Selanjutnya, pokok itu ditutup dengan kalis air dan sel-sel di antara rasuk dipenuhi dengan pemanas mana-mana mengikut budi bicara mereka.

Pada pemanas, atur halangan wap membran dan tetapkan selak.

Di bilah dengan bantuan pengapit atau pengikat lain menegak lapisan.

Sekiranya anda ingin menutup dinding lapisan secara mendatar, maka anda tidak perlu memasukkan rel tambahan - hanya pasangkan lapisan terus ke jawatan sokongan. Dalam kes ini, rak-rak ini hendaklah lebih tebal daripada penebatan sebanyak 2-3 cm, supaya jurang pengudaraan kekal. Lakukan kerja dari bawah ke bawah.

Jangan lupa tentang susunan ketuhar di dalam bilik mandi. Dinding bersebelahan mesti dilindungi dengan batu sabun, jedit atau mineral semulajadi lain yang sesuai untuk menghadapi ketuhar.

Peringkat terakhir penamat dalaman mandi Finland

Di dalam bilik stim anda perlu memasang daun pintu dengan saiz sekurang-kurangnya 190 × 70 cm. Ia boleh diperbuat dari kayu kapur, atau kaca terbaja.

Jika mengikut projek sauna dilengkapi dengan tingkap, lebih baik berhenti di dua model ruang, yang menjaga haba lebih baik. Mereka dipasang rendah di atas lantai.

Alat lampu untuk mandi Finland harus dipilih kelembapan dan tahan panas. Fokus optimum pada luminair optik gentian.

Nah, pada peringkat akhir, batu atau pemasangan ketuhar siap dibuat, untuk segera merasakan semua kelebihan prosedur di bilik stim Finland.

Perabot dalaman mandi dengan tangan mereka sendiri: perabot dan aksesori

Jika pembinaan - prerogatif murni lelaki, maka dalam susunan mandi di dalam tidak dapat dilakukan tanpa "tangan wanita." Siapa, jika bukan tuan rumah, untuk menangani susunan dalaman mandi: pilih perabot, permaidani dan aksesori mandi lain? Bukan sahaja perkara yang perlu, pengaturan mandi dengan tangan sendiri juga merupakan proses yang sangat menyenangkan, kerana dengan cara ini anda melaburkan sebahagian daripada jiwa anda di dalamnya.

Perabot untuk mengatur mandi kayu (dengan foto)

Dengan susunan mandi kayu dan pembuatan perabot mandi, banyak perhatian diberikan kepada pilihan kayu. Selalunya memilih pokok konifer. Tetapi ini bukan pilihan yang terbaik, kerana kayu konifer menjamin damar. Apabila membuat produk, bahagian-bahagian boleh melekat. Oleh itu, adalah wajar untuk memberi keutamaan kepada linden, aspen dan poplar. Bahan perlu mempunyai rintangan kelembapan yang baik, kekonduksian haba yang rendah, dan juga kekuatan. Spesies kayu keras membenarkan sepenuhnya semua keperluan ini. Jika pemilik mandi tidak sempit dengan wang tunai, anda boleh membeli perabot dari kayu Abash. Warna perabot dan aksesori untuk mandi (kerusi, meja, bangku, papan kayu, sudu, dll) boleh menjadi apa-apa. Contohnya, semula jadi, berwarna, moraines. Cat kimia dalam pembuatan perabot tidak diingini.

Kerusi dan bangku, yang akan berdiri di dalam bilik stim, harus dibuat dari kayu dengan kestabilan termal yang tinggi. Apabila meningkatkan mandi di dalam bilik air, perabot harus diperbuat daripada bahan tahan kelembapan.

Lihatlah foto mandi: najis, kerusi dan meja boleh berbeza - bulat, persegi, dengan kaki yang digambarkan atau klasik. Jika diputuskan untuk membuat perabot sendiri, maka adalah penting untuk mengetahui bahawa perkara itu agak rumit. Papan untuk kerja mesti terlebih dahulu diproses menggunakan mesin kayu khusus. Bahagian mesti dipotong mengikut dimensi yang diperlukan. Tepi-tepi papan perlu dibulatkan dengan pemotong.

Kemudian buat dua peringkat pengisaran bahan. Mula-mula, papan diproses pada mesin pengisar, dan setelah itu mereka akan melepaskan kekasaran yang berlebihan dengan pelucutan manual tambahan. Kumpulkan unsur-unsur individu menggunakan skru mengetuk diri. Topi mereka harus tenggelam dalam bahan.

Kekuatan produk perabot yang melekat pada penggunaan sudut kayu atau logam. Perlu diingat bahawa sudut logam harus terletak di dalam untuk menghalang kemungkinan luka bakar.

Sudah tentu, sukar untuk membuat perabot sendiri. Tetapi jika pemilik mandi mempunyai kemahiran pertukangan, maka sangat mungkin untuk mengatasi tugas tersebut. Dalam kes lain adalah lebih baik untuk membeli perabot siap pakai.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, perabot untuk mandi, jika bilik tidak terlalu besar, boleh dilipat. Sebagai contoh, di bilik rehat anda boleh membina meja dapur, dipasang ke dinding. Sekiranya perlu, ia boleh dengan mudah diubah menjadi sebuah meja, dan apabila ia tidak diperlukan, turunkannya. Kerusi dan meja pada 2-3 kaki juga membolehkan anda menjimatkan ruang.

Apabila memilih perabot untuk mandi anda perlu membuat senarai item yang diperlukan untuk menggunakan bilik yang selesa. Apabila meletakkan perabot, perlu diingat bahawa perabot yang direka untuk bilik persalinan, tidak boleh digunakan dalam terma. Jika mandi mempunyai bilik rehat, maka ia perlu dilengkapi dengan jumlah kerusi dan kedai yang mencukupi.

Beri perhatian kepada foto susunan dalaman mandi: semua perabot mesti memenuhi gaya umum bilik.

Gratings lantai dalam mandi kayu

Kisi-kisi untuk lantai di bilik mandi diperlukan di mana pengunjung berjalan kaki dengan kaki kosong. Mereka diperbuat daripada kayu. Dalam petak pencuci, ia bukan sahaja melindungi jangkitan kulat, tetapi juga menghalang kemungkinan kecederaan akibat tergelincir.

Apabila memilih kayu parut, anda perlu memastikan bahawa ia mampu menahan berat seseorang. Ia harus ditentukan sama ada ia telah dirawat dengan antiseptik atau tidak. Selepas itu, parut harus dipertimbangkan dengan teliti. Jarak antara rasuk tidak boleh lebih daripada 3 cm, supaya kaki tidak jatuh ke dalam lubang apabila ia tergelincir. Bar salib, yang mewakili rangkanya, harus diikat sedekat mungkin ke tepinya. Jika tidak, apabila seseorang menyerangnya, parut akan meningkat.

Penyesuaian semacam itu mudah dibina secara bebas, dengan hati-hati menggilap papan dan menutupnya dengan sebatian antiseptik.

Permaidani untuk memperbaiki mandi dan gambar mereka

Permaidani mandian moden diperbuat daripada dirasai, dirasai, serta kayu dan gabus. Bahan ini sepadan dengan keutamaan peribadi pemilik mandi dan pelantikan karpet.

Barang-barang yang paling murah adalah felts. Tetapi tidak semua orang menyukai penampilan, warna dan bau mereka. Di samping itu, mereka dicucuk.

Merasa produk, yang, sebagai peraturan, mempunyai warna susu, dihiasi dengan sulaman. Mereka cantik dan bergaya, berkhidmat panjang dan mudah dipakai.

Tikar diperbuat daripada bahan gabus, boleh guna dan tidak tahan lama. Di samping itu, mereka mudah menyerap kelembapan bersama bakteria yang terdapat di dalamnya, dan tidak dicuci dengan baik. Oleh itu, pilihan ini tidak boleh dipanggil salah satu yang terbaik.

Yang paling menguntungkan dan mudah adalah tikar diperbuat daripada kayu. Ia digunakan di bilik rekreasi dan bilik stim. Produk sedemikian mudah untuk digulung, menjaga mereka tidak menimbulkan masalah. Permaidani serupa dibuat dari kayu oak, aspar, jati, linden, abu dan abak.

Iaitu, mereka sesuai untuk pengeluaran pokok dengan kekonduksian terma yang rendah.

Ramai orang menyukai karpet sedemikian tidak memberi rasa kain buruk basah. Di samping itu, mereka lebih baik daripada yang lain dalam harmoni dengan pedalaman mandi asal Rusia. Mereka tidak bergelumang dengan lubang-lubang dan tidak longgar.

Apabila bahan dipilih, anda perlu menentukan saiz produk.

Lihatlah foto: dengan susunan mandi dalam karpet harus mudah digunakan, sesuai untuk ukuran orang yang mengunjungi mandi. Ia perlu untuk berfikir sama ada dia perlu berbohong dan duduk sebelum membelinya.

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membeli karpet kayu, anda perlu pastikan bahagiannya tidak berputar di sekelilingnya. Ciri ini membawa kepada hakikat bahawa tikar tidak terlalu bersih.

Di bawah ini anda boleh melihat lebih banyak gambar tikar mandi yang diperbuat daripada bahan yang berbeza:

Termometer untuk mengatur mandi (dengan foto)

Untuk bilik stim, anda boleh membeli termometer khas yang diperbuat daripada kayu. Dalam rupa, dia mengingatkan semua orang termometer bilik yang terkenal. Biasanya, termometer mandi merkuri dilindungi oleh kaca refraktori dari pendedahan kepada suhu tinggi. Tetapi bukan merkuri untuk keselamatan boleh digunakan cecair organik, dicat dalam warna tertentu.

Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, termometer untuk mandi boleh kelihatan seperti sudu, daun oak, samovar dan simbol mandi lain. Mereka mampu mengukur suhu dari 0 hingga 180 ° C.

Sebuah termometer bulat akan menjadi hiasan untuk bilik stim.

Dalam penampilan, ia kelihatan seperti jam. Ia mempunyai pangkalan kayu. Termometer seperti itu tidak takut titisan air dan cukup lama berkhidmat. Skala mempunyai bahagian 0 hingga 120 ° C. Tetapi alat sedemikian boleh mentolerir kesilapan dalam menentukan suhu. Ini adalah kelemahannya. Pembacaan tepat disediakan oleh termometer digital yang diperbuat daripada plastik keluli atau tahan panas. Ia mempunyai sensor dengan kabel sehingga 1 m panjangnya. Termometer ini adalah yang paling serba boleh dan tepat bagi semua peralatan mandi. Dengan bantuannya, anda dapat mengetahui suhu suhu di bilik stim, walaupun berada di dalam bilik lain. Alat sedemikian mampu mengukur suhu dari 0 hingga 225 ° C. Secara semulajadi, ia lebih mahal daripada yang lain, tetapi kesilapan tanda pada penggunaannya adalah sama hanya dengan 0,5 ° C.

Stesen mandi menggabungkan termometer digital dengan hygrometer. Ia membolehkan anda pada masa yang sama mengenali suhu di dalam bilik stim dan kelembapan di dalam bilik ini. Peralatan seperti itu mungkin berbeza. Terdapat peranti dengan dua pendail, serta peranti gabungan yang mempunyai dua skala dan anak panah.

Pada video "Pengaturan mandi" anda boleh mendapatkan banyak idea asal:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 25