Tajuk foto gred Pelargonium – 314167.info

Tajuk foto gred Pelargonium

Jenis dan gred geranium bilik pada gambar dengan keterangan

Undemanding untuk menjaga, berkembang selama beberapa bulan dan pelargonium yang terang kerana kesamaannya sering dipanggil geranium. Tetapi masih banyak genus yang berasingan, dan gambar spesies dan jenis bilik geranium akan membantu memahami kepelbagaian tanaman yang menakjubkan yang berasal dari Afrika Selatan.

Tumbuh di tingkap, balkoni dan loggias pada geranium dalaman, seperti di dalam gambar mungkin kelihatan seperti subshrub herba atau tumbuh-tumbuhan dengan batang tegak, atau mengalir. Semua geranium adalah kualiti hiasan yang paling tinggi. Perhatian tertarik bukan sahaja bunga mudah atau ganda dari semua bentuk dan warna, tetapi juga daun tumbuhan yang unik.

Mereka boleh menjadi luas, hampir bulat, kiasan secara kiasan, kelapa sawit, beralun licin, hijau dan beraneka warna.

Ketinggian geranium dalaman, sebagai tumbuhan yang spektakuler dan bersahaja, telah membawa kepada fakta bahawa seratus tahun yang lalu:

 • sebilangan besar bentuk varietas pelargonium diperoleh;
 • Spesies liar terbuka dan ditanam;
 • hibrid interspecific muncul.

Oleh itu, klasifikasi semasa adalah sejenis pencinta tumbuhan sekitar 250 spesies yang berbeza dan jenis tumbuh-tumbuhan dalaman penggredan pakai dalam kebun masyarakat antarabangsa, menawarkan untuk menggunakan pengenalan mereka berdasarkan tanda-tanda luar, seperti dalam foto, jenis dan spesies bilik geranium:

 • Gerai gerai yang berbintang - bintang, jenis dan kacukan mereka;
 • Tulip - Pelargonium seperti tulip;
 • Unik - geranium bilik unik;
 • Zonal - zonal atau jenis rumah pelargonium.
 • Malaikat - malaikat geranium dalaman;
 • Dedaunan berwarna - pelbagai variegated;
 • Kaktus - pelargonium berbentuk kaktus;
 • Ivy-leaved - geranium berkedut, yang boleh menjadi saiz standard, serta kerdil dan miniatur;
 • Miniatur dan Kerdil - tumbuhan miniatur dan kerdil pelargonium bilik;
 • Regal - geranium diraja;
 • Berarung-berdaun - geranium wangi.

Pelargonium zonal atau fringed (Pelargonium zonale)

Segala macam hibrida dan jenis geranium jenis ini, seperti dalam foto, tumbuh dengan indah di dalam rumah, di balkoni dan bahkan di atas katil bunga perkotaan. Tidak diragukan lagi pemimpin dari segi populariti dan jumlah varieti yang ditanam, yang kini jumlahnya sekitar 75 ribu.

Antara geranium saka domestik lain, tumbuh-tumbuhan zonal mudah dikenali dengan warna dedaun. Pada latar belakang hijau yang cerah, kawasan yang lebih gelap kelihatan jelas, yang memberi nama kepada semua jenis geranium dalaman, seperti dalam foto. Pelargonium zonal boleh menjadi sederhana atau terry.

Apabila menggambarkan jenis geranium, dalam gambar, dan nama-nama tumbuhan, penggredan berikut digunakan mengikut bilangan kelopak dalam corolla:

 • Bunga bukan utama terdiri daripada lima kelopak - Single;
 • Bunga semi-ganda termasuk dari 6 hingga 9 kelopak dan dilabel Semi-Double;
 • Bunga Terry geranium terdiri daripada 8 atau lebih kelopak - Double.

Varieti ganda kadang-kadang dipanggil geranium berbentuk pion, yang agak salah. Tiada klasifikasi tumbuhan sedemikian dalam klasifikasi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Bunga geranium zon berbeza bukan sahaja dalam keindahan dan saiznya. Sudah lama dahulu ketika hanya geranium merah berada di tingkap.

Bergantung pada pelbagai dan variasi, pelargonium dikehendaki melihat dengan bunga-bunga umbellate semua warna merah jambu, krim, burgundy atau lembayung. Ia tidak biasa bagi tumbuh-tumbuhan dengan corolla putih, berwarna-warni dan bahkan kuning, seperti dalam gambar pelbagai geranium yang dipanggil Perbaikan Kuning Pertama.

Tetapi ini bukan semua kekuatan geranium bilik. Perhatian khusus kepada penanam bunga dinikmati oleh jenis dengan bentuk yang tidak jelas dari bunga.

Rosaceae (Rose-buds pelargonium Zonal)

Contohnya adalah merah jambu, seperti dalam gambar, geranium dengan bunga dua berkesan, dalam struktur dan rupa yang menyerupai mawar Inggeris kecil.

Geranium bilik jenis ini, namanya dan gambar berwarna dikenali di dunia sejak abad sebelum terakhir. Maklumat pertama mengenai tumbuhan telah diterbitkan dalam "Herald of the Royal Society of Horticultural of Britain" pada tahun 1876. Tetapi di negara kita jenis rosaceous - belum menerima pengedaran yang luas dan hanya didapati dalam koleksi penanam bunga yang paling bersemangat.

Geranium bilik berbentuk Tulip (Tulum pemula pelargonium)

Abad kemudian, tukang bunga menerima tanaman geranium buatan sendiri dengan bunga-bunga, yang pada waktu mekar penuh, tidak terbuka, tersisa di panggung panggung.

Akibatnya, geranium bilik ini digambarkan dalam foto itu dipanggil tulip berbentuk. Permulaan spesies memberi mutasi spontan, dan hari ini beberapa varietas dan kacukan tulip geranium, apabila ditanam atau dibiakkan, kadang-kadang cuba kembali ke bentuk semula jadi.

Geranium bilik berbintang (Pelargonium Zonal Stellar)

Pada pertengahan abad yang lalu, para pedagang bunga Australia berjaya mendapatkan geranium bilik, yang mempunyai bentuk asal corolla, tidak sama dengan spesies yang sudah ada sebelumnya.

Oleh kerana kelopak tajam, sempit, geranium bilik, dalam gambar, dipanggil bintang.

Pada masa ini, kedai bunga mempunyai jenis dan kacukan bukan sahaja dengan warna-warna yang mudah dan berganda dari semua warna, tetapi juga pelargonium dengan stellate dedaunan berwarna-warni.

Geranium buatan sendiri kaktus (Cactus Pelargonium)

Geranium seperti cacti, yang diperoleh pada abad ke-20, sangat jarang hari ini. Ciri khas tumbuh-tumbuhan ini adalah bunga besar dengan sempit, kadang-kadang berbentuk jarum kelopak, yang memberikan corona penampilan ceroboh.

Pelargonium Carnation

Geranium bilik, dalam foto, memukau dengan pelbagai bunga, warna dan spesies. Salah satu yang paling luar biasa - pelargonium zon berwarna cengkih dengan kelopak bergerigi, memberikan kesamaan dengan bunga-bunga dari karnaval.

Pelargonium Pelargonium Ivy-leaved

Kebanyakan jenis ampel geranium bilik, seperti dalam foto, merujuk kepada kumpulan besar pelargonium dan daun yang menyerupai daun dedaun hijau yang tebal. Kerana persamaan ini, pelbagai jenis dengan bunga ganda yang sederhana dan besar dipanggil ivy.

Ampel geranium, seperti dalam gambar, adalah tumbuhan dengan batang menjalar atau jatuh mencapai panjang meter. Dalam budaya, jenis ini sangat diperlukan untuk kedua-dua kebun menegak, dan untuk menghias keranjang gantung. Bilik Pelargonium juga digunakan sebagai tanaman penutup tanah.

Daun geranium ampel adalah padat, keras, berbanding dengan pelbagai zon, benar-benar lancar.

Sangat menarik adalah bentuk variasi ivy geranium, seperti dalam gambar.

Pelargonium kerajaan (Pelargonium)

Ramai geranium tertutup diperolehi akibat pembiakan dan hibridisasi antara spesies. Terima kasih kepada usaha sedemikian, pelargoni diraja muncul dengan bunga hingga diameter 7 cm.

Keanekaragaman varieti dan hibrid ini tidak hanya terdiri daripada saiz corollas sederhana dan semimochrome, tetapi juga dalam warna warna mereka. Pada kelopak, terdapat semacam tempat, garis-garis atau spektrum warna yang berbeza.

Pelargonium Angels (Angel Pelargonium)

Pelargonium Angels dalam penampilan kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan dari pelbagai "diraja". Tetapi bunga di sini agak kecil, dan jenis yang sedia ada diperolehi daripada melintasi pelargonium kerinting dengan bunga besar.

Malaikat kebanyakannya ampel geranium, seperti dalam foto, membentuk mahkota yang subur dari tunas dengan dedaunan monophonic kecil.

Pelargonium Unicum (Pelargonium Unik)

Tanaman hibrid, yang diperolehi dari Pelargonium diraja dan berkilat, mula dikenali unik. Kumpulan ini tergolong dalam jenis tertua, walaupun tidak begitu mudah untuk memenuhi tumbuhan dalam koleksi bunga.

Walaupun bunga spesies ini, seperti gambar geranium bilik, kelihatan seperti bunga tumbuhan diraja, tetapi mereka lebih kecil. Tetapi dedaunan sering dibedah, beralun, dan juga mempunyai bau yang menyenangkan.

Sebagai contoh, kehijauan geranium dengan nama Paton Unique, yang digambarkan pada foto, mempunyai rasa buah yang manis.

Pelargonium yang bertanduk

Ia adalah bau daun geranium yang runtuh dan menarik perhatian manusia ke tumbuhan ini. Sehingga abad yang lalu, tumpuan pada pemilihan bilik geranium bukanlah keindahan bunga, tetapi wangi itu, kerana tanaman itu berfungsi sebagai "deodoran hidup".

Jenis-jenis dan kacukan geranium harum yang popular pada hari ini. Mereka tidak memukul mekar kelompok bunga terang, atau borang, tetapi digunakan untuk perisa dan memasak hidangan, dan wangian rumah untuk penyimpanan linen atau pakaian.

Bergantung kepada spesies dan pelbagai, seperti di dalam gambar, ia meninggalkan geraniums bilik boleh bau segala macam buah-buahan, pudina dan bunga ros, buah pala, lobak merah atau jarum.

Geranium: jenis, penjagaan, nama, foto

Amatur tukang kebun untuk hiasan katil bunga dan kusen tingkap menggunakan geranium, yang dikenali dengan sikap tidak menonjol dalam menjaga. Pewarna yang menarik menarik pereka landskap dan suri rumah yang berusaha mewujudkan suasana istimewa di dalam bilik. Geranium, jenis yang memukau dengan kepelbagaian, menjadi kegemaran tukang kebun, kerana ada pendapat bahawa tumbuhan ini mekar di sebuah rumah di mana cinta sejati hidup.

Dalam orang biasa, bunga biasanya dipanggil "kaki helang", "grapelnik9raquo;," jarum pinggir jalan. " Perkataan "geranium9raquo; ia berasal dari geranos Yunani, yang bermaksud "crane 9raquo;. Di Eropah, kilang itu tiba di abad ke-17 dari Afrika, menangkap aristokrat dengan keindahan dan aroma yang luar biasa, dan menjadi tambahan mewah kepada pangsapuri mewah. Dari masa ke masa, bunga itu bermigrasi ke tingkap wakil-wakil ladang lain, memperoleh status demokratik.

Kecantikan taman dan tingkap - geranium

Begitu juga bahawa saintis untuk masa yang lama tidak dapat memutuskan sama ada untuk menyamakan geranium dan pelargonium, tetapi dalam fikiran orang awam tumbuhan ini sama. Hari ini, pereka landskap memilih untuk menggunakan tumbuhan yang bersahaja untuk menghiasi bukan sahaja ruang dalaman, tetapi juga kawasan taman dan taman. Lebih daripada 40 spesis geranium taman diedarkan di wilayah negara kita. Terkenal popular adalah bagaimana dengan secukupnya menahan ciri-ciri iklim sejuk, dan jenis geranium (gambar dibentangkan dalam artikel) jenis termophilic. Tumbuhan berbeza dari segi keadaan yang semakin meningkat, tempoh berbunga, ketinggian:

 • tinggi (dari 50 cm) - ini adalah Georgia, padang rumput, merah-coklat, hutan, rata, cantik, kecil-stalked;
 • berukuran kecil (bawah setengah meter) - Dalmatian, Himalaya, ashy, besar-mahkota.

Tukang kebun lebih suka reka bentuk katil bunga dan kawasan sekitarnya tumbuh-tumbuhan tahan lasak. Dengan bijak menggunakan pelbagai geranium yang telah membuktikan diri mereka dengan iklim yang sederhana, anda boleh menghiasi rupa bumi tanpa banyak masalah. Tumbuh-tumbuhan boleh membantu pemilik dengan berbunga panjang dan sayur-sayuran berair. Memandangkan ciri-ciri tapak, saiz dan teduhannya, mudah untuk mencari pilihan yang membenarkan harapan yang diberikan kepada mereka.

Pemilik harus memberi perhatian yang lebih mendalam terhadap yang tersedia di wilayah varieti tapak geranium, yang pada masanya akan menunjukkan kualiti terbaik dan "akan mendaftar 9raquo; dalam keadaan selesa untuk mereka.

Menangkan varieti geranium untuk landskap

Semua orang tahu Geranium pratense, dan jika tidak geranium padang rumput, hari ini pengunjung yang kerap ke katil bunga. Spesies ini tidak ada permintaan sebelum ini, tetapi kini semuanya berubah. Peminat tumbuhan yang bersahaja tahu apa jenis geranium. Dengan gambar dan nama-jenis jenis yang paling popular, kami akan memperkenalkan anda hari ini, dan anda akan dapat memilih kombinasi haiwan hijau yang sesuai dengan keinginan anda. Pilihan yang dipilih dengan baik membolehkan anda mengubah wilayah, menarik mata dan mengagumi walaupun pereka landskap yang paling canggih. Untuk latar belakang, sebagai peraturan, gunakan pelbagai Skies Musim Panas yang kuat dan tinggi, berwarna merah jambu dengan warna lavender bunga terry. Permintaan juga tinggi dengan daun ukiran asal Splish-Splash, tetapi selepas berbunga, ia disyorkan untuk memangkas belukar, supaya tidak mengurangkan kecantikan pucuk baru. Menyerang dengan pesona Violaceum Plenum dengan bakul biru gelap, melemparkan warna ungu. Dan walaupun bunga terry kecil, ia tidak merosakkan kesan umum. Tetapi pelbagai jenis seperti Double Jewel, semangat khusus untuk penanam bunga tidak menyebabkan kerana warna-warna tidak jelas dan saiz besar belukar runtuh untuk tahun kedua.

Daripada pilihan penyayang yang menyayangi, Puan Kendall Clark (untuk jenis tapak yang lengkap) adalah ideal. Tumbuhan ini berbunga meluas pendek (tidak lebih daripada 40 cm) menawan dengan kelopak biru terang, meresap dengan urat putih halus. Dan pecinta warna putih yang tertarik dengan pelbagai bunga marmer berbunga panjang mereka - Laura elegan.

Rumput daun merah geranium akan menjadi dekorasi yang layak di teres dan katil bunga. Pilihan sedemikian akan kelihatan baik di latar depan. Langit ungu daun Midnight Reiter dan Purple Heron akan membawa semangat ke taman bunga. Hutan hijau gelap dan sistem akar padat Hocus Pocus, Kecantikan Hitam, Okey Dokey pasti akan datang ke mahkamah. Dan noda ungu pada daun Awan Tengah Malam dan bunga merah jambu yang lembut akan menjadi sentuhan kemenangan apabila membentuk wilayah.

Geranium macrorrhizum adalah geranium bergred besar, layak dikagumi, kerana ia sangat sesuai di tempat teduh dan di bawah matahari terik, berkembang dan menyesuaikan diri di setiap sudut plot taman.

Legenda dan fakta menakjubkan mengenai geranium

Tumbuhan ini adalah kebiasaan bagi setiap tukang bunga yang disebabkan oleh petani dari England, George Tradescuana, yang terpesona dengan proses pembiakannya. Dan dengan kelahiran setiap jenis baru memberinya nama asli, yang dikaitkan dengan seorang malaikat atau rama-rama. Diciptakan olehnya jenis geranium kagum tidak hanya oleh kecantikan, tetapi juga oleh sifat-sifat perubatan. Jadi, varieti Royal dinamakan kerana tumbuhan itu menyelamatkan raja dari insomnia. Terdapat legenda yang berkaitan dengan geranium, yang telah mencapai zaman kita.

 1. Legenda timur mengatakan bahawa pada zaman kuno rumpai, yang tidak menarik orang, Nabi Muhammad, telah turun dari gunung, menggantung pakaian basahnya. Kilang itu menyebarkan kain itu, sehingga tanjung kering dengan cepat di bawah sinar matahari. Untuk ini nabi menghiasi semak dengan bunga-bunga yang menakjubkan, memancarkan aroma yang paling halus.
 2. Legenda kren itu, berjuang dari pek dan jatuh dari mati pucuk di padang di bawah hujan beku, menyebabkan kasihan. Tenang beku dalam kesendirian, burung itu ditutup dengan salji yang jatuh. Mengucapkan selamat tinggal kepada kehidupan, kren jatuh air mata. Di tempat itu pada musim bunga, sebuah tumbuhan yang menakjubkan dengan bunga-bunga yang menyerupai azure langit, di mana burung itu bertumbuh, tumbuh.
 3. Di Jerman, mereka bercakap mengenai seorang tukang kasut yang suka minum dan menemui sebuah loji yang indah selepas satu lagi pihak di jalan raya. Apabila dia mempersembahkan bunga kepada isterinya, dia, setelah menghirup aromanya, mengubah fikirannya tentang skandal kerana kecanduan suaminya terhadap bir. Dia menanam bunga di dalam air, dan ketika akarnya muncul, ia ditransplantasikan ke dalam periuk, setelah itu kedamaian, kedamaian dan cinta diselesaikan di rumah, dan pasangannya tidak lagi menyalahgunakan alkohol.
 4. Menurut kepercayaan Slavic, kelopak geranium menarik perhatian kekasih. Mereka telah dijahit ke dalam beg kanvas dan dibawa bersama mereka.
 5. Di Timur, adalah adat untuk meletakkan pot bunga dengan geranium putih di pintu masuk rumah untuk menakutkan ular.

Bertemu dekat - geranium cantik! Varieti dan varieti

Bukan sahaja di kawasan taman anda boleh menemui bunga yang indah. Hiasan tingkap yang kental selama berabad-abad adalah geranium, pelbagai yang penanam bunga ditikam, kerana mata mereka tersebar dari kepelbagaian mereka. Penternak mengeluarkan jenis baru, berbeza dengan bentuk, warna bunga dan daun. Geranium bilik dikelaskan kepada beberapa kumpulan:

 • zonal;
 • ampel (ivy-leaved);
 • wangi;
 • kerajaan;
 • berair.
 • Agar tidak membuat kesilapan dalam memilih, adalah perlu untuk mengkaji dengan teliti jenis bilik geranium. Foto dan tajuk akan membantu menentukan pemilik masa hadapan.

Yang paling biasa ialah geranium zonal. Tumbuhan ini dengan batang lurus dan daun bergelombang mekar sepanjang tahun, membawa kegembiraan kepada ahli isi rumah. Bud boleh sederhana, dikumpulkan dalam lima, separa berganda - sehingga lapan dan dua kali ganda - lebih lapan kelopak. Apakah jenis dan jenis geranium zonal? Foto (kecantikan bilik dibentangkan pada mereka dalam semua keindahannya), digunakan dalam artikel, menunjukkan pilihan yang berbeza. Yang paling popular di kalangan rakyat:

 • Bracco Pastel adalah pelbagai biasa dengan berbunga yang banyak. Spesies ini mempunyai bunga dengan kelopak putih dan pusat merah jambu.
 • Kebakaran Rumba yang merata merah merujuk kepada yang tidak sepadan dan dikehendaki oleh pemilik dengan menyebarkan topi bunga ruby.
 • Geranium merah jambu malaikat kelihatan seperti penampilan dalam penampilan.
 • Rosebud merah mengejutkan keserupaan bunga dengan tunas bunga mawar.
 • Salmon diraja mempunyai perbungaan besar, yang tengahnya gelap.

Dan bagaimana anda suka jenis geranium ini? Bentuk tulip

Di antara pelbagai bunga yang besar terdapat sejenis yang mengingatkan Belanda. tukang kebun orang baru bertanya soalan: "Apa lagi yang spesies geranium dan jenis?" Photo (kecantikan bilik yang digambarkan pada mereka, menarik berbunga ganas) warna-warna menarik mengagumi pandangannya peminat tanaman hiasan. Salah satu pilihan bergaya yang berkaitan dengan jenis zon adalah geranium asal, yang mempunyai tunas yang kelihatan seperti tulip. Kelopak dalam jumlah 6-9 keping. sehingga akhir tidak didedahkan. Penternak dari Amerika memberi dunia pada tahun 1966 pelbagai ini, yang diperoleh dengan memetik geranium Fiat. Nilai tertentu adalah spesies yang mempunyai sejumlah besar tunas yang tidak dirahsiakan dan tandan tandan bunga tandan. Mereka tumbuh belukar, jadi mereka memerlukan perhatian pemilik, yang mesti membentuk mahkota dengan betul. Tangkai dipotong selepas perakaran untuk mencapai keindahan dan hasil yang diinginkan. Keanggunan variasi ini menarik minat orang-orang yang berminat dalam perniagaan kegemaran mereka, yang, jika dikehendaki, mengembangkan karya-karya sebenar. Terutamanya popular di kalangan para pecinta kecantikan adalah tulip geranium, yang jenisnya menyerang imaginasi dalam bentuk bunga. Senang Happy dan Patricia Andre, Red Pandora dan Koni, Victoria Andre dan Maria-Louise.

Populariti geranium hebat, yang diterangkan tidak hanya oleh keindahan bunga, tetapi juga dengan aroma halus yang ditanam tumbuhan. Geranium berbulu mewujudkan suasana yang menggembirakan di dalam bilik, menyumbang kepada pembersihan udara. Aroma daun adalah permintaan dalam minyak wangi dan industri makanan, ia digunakan secara aktif dalam penyediaan campuran untuk komposisi teh. Wangi pelbagai geranium bilik, gambar yang biasa kepada peminat tumbuhan yang ditanam di sisi tetingkap bukan untuk bunga, dan demi ukiran dedaunan yang indah, yang digunakan oleh kedai bunga untuk latar belakang. Juga dalam bidang perubatan, kesan positif aroma tumbuhan dicatatkan, yang:

 • mempunyai kesan antibakteria;
 • membantu dengan migrain;
 • membantu melindungi tubuh dalam penyakit virus;
 • Berkesan dalam bengkak pada orang gemuk;
 • penjimatan untuk krisis hipertensi.

Suri rumah yang berpengalaman berusaha untuk memasang periuk seperti geranium di setiap bilik, kerana bau mengusir serangga (lalat, rama-rama, nyamuk). Selepas menggosok daun, anda boleh mencium pudina, epal segar, mawar atau lemon. Varieti:

 • Chocolate Peppermint (atau geranium Felt) - adalah terlalu kecil tumbuhan dengan pucuk melabuh, daun baldu, tempat coklat berpusat, memancarkan aroma pudina. Pada kelopak bunga warna merah jambu terdapat bulu ungu.
 • Sunburst Cy, atau geranium berkulit, yang mempunyai dedaunan hijau seperti daun beralun yang beralun dengan sempadan emas, yang mempunyai bau lemon.
 • Attar Roses, atau Golovataya - tumbuh sehingga 45 cm, mempunyai daun besar yang mengeluarkan aroma kaya mawar. Bunga-bunga itu bercahaya dengan warna ungu dan pusat burgundy.
 • Ffragrans - geranium, yang mempunyai bau pala. Walaupun tidak menonjolkan tumbuhan itu, penanam bunga perlu membuat beberapa usaha untuk mengembangkan geranium yang indah di rumah.

Varietas (dengan gambar dan nama), penjagaan dan ciri penanaman - ini adalah perkara utama yang menarik untuk peminat bunga pemula. Pelbagai yang paling luas akan membolehkan tuan rumah yang tidak berpengalaman memperoleh di dalam rumah seperti azimat tumbuhan. Kes kecil - belajar bagaimana untuk menjaga haiwan peliharaan hijau.

Ciri-ciri penanaman dan penjagaan: rejim suhu, pembiakan semula

Pada musim panas, geranium berasa selesa pada suhu +20 ... +28 ° C, dan + 30 ° C kerana ia tidak kritikal. Pada musim sejuk, apabila tumbuhan tidak berbunga, ia cukup 11-15 ° C, tetapi ia tidak diingini untuk membolehkan titisan sehingga 8 ° C atau lebih.

Penyebaran geranium dan biji benih. Kilang dewasa dengan batang kasar perlu diremajakan. Batang apikal dengan lima daun dipotong tepat di bawah nod pada sudut yang sedikit. Selepas merawat bahagian kering dengan humate atau arang, proses itu diletakkan dalam bekas dengan tanah (campuran bahagian yang sama rumput, pasir dan gambut). Tanah yang disembur secara berkala, yang selepas tiga minggu keratan berakar, yang kemudian dipindahkan ke dalam pasu. Tumbuhan muda (tanpa mengira pelbagai geranium), penjagaan yang betul, silakan selepas tujuh bulan bunga pertama.

Benih ditanam di tanah lembap, mencegah pengeringan koma duniawi. Suhu dikekalkan pada +22 ... +24 ° C Selepas 14 hari, tunas pertama muncul. Pixoning anak benih disarankan dalam pasu dengan diameter sehingga 9 cm.

Hari ini, mana-mana pelayan wanita tanpa apa-apa usaha khas akan berkembang geranium, jenis yang tidak berbeza temperamen temperamen. Bilik-bilik yang sesuai untuk bilik-bilik dengan lampu yang baik dan sederhana. Rasanya nyaman di mana-mana windowsill pada hari-hari musim panas yang panjang, dan pada musim sejuk ia lebih baik untuk meletakkannya di tingkap selatan. Untuk mengeras dengan draf atau meninggalkan di bawah matahari yang terik, tumbuhan tidak digalakkan. Bunga photophilous, diletakkan di bawah naungan, mempunyai daun kecil, batang nipis dan tidak mungkin berbunga.

Kami peduli dengan betul: menyiram, kelembapan udara, berpakaian atas

Geranium lebih suka udara segar dan kelembapan sederhana. Dia tidak takut udara kering atau lembap. Kilang itu tidak memerlukan penyemburan. Pada musim panas, anda memerlukan penyiraman yang berlimpah, tetapi jangan keterlaluan, jadi lebih baik mengalirkan air dari kuali. Pada musim sejuk, jangan tuangkan bunga, anda perlu memastikan bahawa benjolan tanah tidak kering, dan kelembapan berlebihan akan menyebabkan kerosakan akar. Untuk pengairan, disyorkan untuk menggunakan air hujan, air cair atau bertakung.

Tumbuhan ini memerlukan campuran tanah sejagat (tanah rimbun atau humus, rumput, pasir sungai). Untuk membaja, anda harus menggunakan baja yang mengandungi nitrogen, kalium, fosforus (untuk berbunga mewah), dengan penambahan unsur surih besi, magnesium, boron, tembaga, mangan, kalsium dan zink, yang menghalang kerosakan sistem akar. Pada musim sejuk, haiwan hijau harus diberi makan sekali sebulan, dan pada musim bunga dan musim panas - dalam masa dua minggu.

Pada musim gugur, tumbuh-tumbuhan dipotong setiap tahun, mengeluarkan daun kuning, meninggalkan hanya beberapa simpulan pada pucuk. Potong yang ditaburi dengan kayu atau arang yang diaktifkan.

Seperti mana-mana tumbuhan, geranium mempunyai perosak yang boleh menjejaskan keadaan luaran bunga. Antaranya, whitefly, yang menetap di bahagian belakang daun, di mana ia melipatgandakan dengan cepat, memakan jus tumbuhan. Rama-rama kecil memusnahkan tumbuhan. Apabila tetamu yang tidak diundang dikesan, menyembur mahkota bunga dengan racun serangga diperlukan. Pada daun geranium, serangga kecil warna hijau kelabu juga menetap di bahagian bawah. Aphid ini, memakan jus tumbuhan, yang membawa kepada kemunculan bintik-bintik kecil dan pelana bunga. Menghilangkan parasit semacam itu sama dengan whitefly. Dengan penjagaan yang tepat, bunga itu akan memberi kegembiraan kepada para pemilik selama bertahun-tahun.

Jadi, mari kita ringkaskan ringkasan. Kami membincangkan jenis geranium yang ada. Foto, keindahan bilik yang diwakili dalam semua kepelbagaiannya, menunjukkan bahawa adalah layak untuk menghias mana-mana bilik: rumah, apartmen, pejabat, institusi kanak-kanak, teres kafe atau kediaman musim panas. Ambil beberapa spesies, anda akan melihat - anda tidak akan menyesal!

Geranium dalaman: foto, spesies dan jenis

Pelargonium (Geranium) adalah semak semak atau bunga berumput yang tergolong dalam kumpulan geranium. Lebih daripada 400 jenisnya ditemui di semua penjuru dunia. Namanya dipanggil dari orang Yunani kerana bentuk buahnya, yang kelihatan seperti paruh paruh, dan di Jerman bunga ini disebut "hidung panggung."

Di Eropah, pelargonium diimport dari Afrika pada abad ke-17. Bau bau dan hiasan tumbuhan itu memunculkan popularitasnya dalam bulatan bangsawan, dan kemudian geraniums mula muncul di taman-taman ladang lain. Pelargonium memasuki negara kita pada abad ke-18, dan dari masa itu ia menjadi bunga paling kegemaran hampir semua tukang kebun. Ini adalah disebabkan oleh bunga-bunga yang indah, pertumbuhan aktif dan sikap tidak menonjol dalam penjagaan.

Spesies pelargonium: foto dan perihalan

Dalam persekitaran semula jadi, terdapat kira-kira 250 spesies geranium. Perkembangan peternak membolehkan penciptaan pelbagai jenis sayuran dan variasi, berbeza dalam bentuk, warna daun dan perbungaan. Bilik Pelargonium dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

Bunga semacam ini adalah yang paling popular, serta banyak spesies yang mempunyai sebilangan besar varieti. Semua jenis geranium ini agak stabil dan dicirikan oleh bunga subur. Selalunya, semua geranium bilik dari pelbagai ini mempunyai batang lurus dengan dedaunan yang kaya dengan refrain dan rim warna coklat atau merah. Daun pelbagai ini adalah pubescent, dan pada masa yang sama mereka membuat bau yang luar biasa.

Dalam bentuk bunga pelargonium zonal adalah:

 • Terry - pada bunga lebih daripada 8 kelopak;
 • Semi-double - pada bunga sehingga 8 kelopak;
 • Biasa - mereka mempunyai 5 kelopak.

Bentuk bunga dari pelbagai ini juga berbeza-beza:

 • Tulip adalah seperti bunga tulip tertutup;
 • Rosebuds, dengan tunas merah jambu atau merah, mengingatkan bentuk bunga mawar yang tidak lengkap;
 • Kaktus dengan kelopak berpintal dan sempit, menyerupai kekwa merah;
 • Stellate, daun dan bunga mengulangi bentuk bintang;
 • Formosa, dengan bunga dalam bentuk asterisk dan dibahagi menjadi 5 bahagian dedaunan;
 • Dekons, bunga kecil, berkumpul dalam karangan bunga ungu, warna merah dan merah jambu.

Warna kelopak juga berbeza dalam pelbagainya. Mereka boleh beraneka warna, bicolour atau monokrom, dengan atau tanpa sempadan. Secara berasingan, bunga yang dipanggil "telur burung", mereka mempunyai impregnasi berbentuk telur gelap dengan titik-titik dan garis-garis putus-putusnya. Pembungaan pelargonium gred ini berlaku sepanjang musim panas, dan jika tumbuhan tidak diletakkan pada musim sejuk dalam keadaan rehat, maka ia boleh berkembang sepanjang tahun.

Zon Pelargonium juga terbahagi dalam ketinggian:

 • Microminiature - sehingga 14 cm;
 • Kerdil - 14-25 cm;
 • Normal - 25-70 cm;
 • Irins - sehingga 70 cm.

Nama spesies geranium ini diberikan oleh pewarna daun, yang mempunyai kawasan yang ditandakan dengan jelas, bahagian tengah dan tepi mempunyai teduhan yang berbeza. Rim itu boleh berwarna merah, putih, biru dan berwarna. Bahagian tengah daunnya sangat berbeza, walaupun hitam, perak atau emas. Terdapat pelbagai dengan dedaunan tiga warna.

Ia dianggap tumbuhan yang paling menarik dari pelbagai ini. Ia mempunyai bunga besar dengan warna yang sangat berbeza: merah jambu, putih, ungu, burgundy dan merah. Diameter bunga boleh mencapai 16 cm dan saiz yang sama tinggi.

Hibrid tumbuhan ini mula muncul pada abad ke-19, dan geranium diraja menjadi kegemaran kebun tukang kebun di seluruh dunia. Dia Bunga besar terry atau bentuk sederhana mempunyai kelopak bergelombang atau berombak, di mana sepanjang masa ada band atau tempat gelap, yang merupakan ciri khas dari pelbagai ini. Dua kelopak di atas lebih besar dan halus daripada yang lain.

Pokok yang boleh mencapai ketinggian 15 cm. Jika anda melihat gambar geranium diraja, ia boleh dilihat bahawa daun kasar dan bergerigi yang hampir sama dengan daun maple, dan pada masa yang sama kedua-duanya adalah monofonik dan terang.

Gred pelargonium ini bunga yang paling aneh dari semua geranium, manakala masa berbunga lebih rendah daripada yang lain (tidak lebih daripada 4 bulan), dan berlaku hanya selepas dua tahun pertumbuhan.

Geranium jenis ini mempunyai aroma yang paling menyenangkan, yang mana ia menerima namanya, serta pengiktirafan tukang kebun. Sekiranya anda menyentuh daun tumbuhan secara hati-hati, anda boleh merasakan rasa yang berbeza, di antaranya anda dapat merasai limau, mawar, strawberi, halia, pudina.

Sehingga kini, kacukan yang bau epal, buah pala, ungu, badam, pain dan nanas dan kiwi juga menetas.

Bunga-bunga bilik Pelargonium ini kecil dan, sebagai peraturan, mempunyai warna ungu atau merah jambu, serta bentuk yang berbeza. Dedaunan yang dihiris cerah mempunyai 5-7 bahagian. Dalam foto, anda dapat melihat bahawa daun geranium wangi kelihatan seperti terry.

Penggunaan pelargonium wangi

Dari pelbagai tumbuhan ini, minyak geranium diperolehi, memiliki sebilangan besar sifat unik, dan mempunyai aplikasi yang besar dalam bidang perubatan, minyak wangi, kosmetologi, dan juga dalam memasak. Minyak ini ditambah kepada syrup untuk minuman, jeli dan gula-gula. Beberapa titisan minyak ini dikeluarkan, kadang-kadang, bau susu tidak menyenangkan.

Daun pelbagai ini ditambah dengan teh, pai dan hidangan buah-buahan. Dengan bantuan mereka, mereka membuat gula wangi. Untuk tujuan ini, lapisan gula dan daun diletakkan dalam bekas kaca. Bank itu terdedah kepada matahari selama 14 hari. Selepas daun dikeluarkan, dan secara langsung gula digunakan untuk membuat hidangan yang berbeza.

Geranium semacam ini adalah jenis tumbuhan herba ampel. Pucuk yang rapuh dan mengalir tumbuhan ini boleh mencapai sehingga 1 m panjang. Lembaran berkilat warna hijau kaya dalam bentuk asterisk menyerupai ivy, yang memberikan nama kepada bunga ini.

Bunga-bunga di putik boleh menjadi dua, dua kali ganda dan saiz mudah sehingga 5 cm Warna mereka boleh berbeza dari putih tulen hingga hitam dan biru. Bunga melewati permulaan musim panas hingga akhir musim gugur.

Pemandangan yang sangat baik sebagai hiasan loggias dan balkoni, Lebih-lebih lagi, apabila beberapa spesies dengan tunas warna yang berbeza ditanam dalam satu periuk tergantung.

Geranium jenis ini dicirikan oleh inflorescences violaceous, yang sama dengan bunga "Pansies". Menanam sehingga 35 cm tinggi (dengan pemangkasan berterusan) mempunyai bentuk yang agak elegan, cawangan megah dan bersahaja yang megah. Pembungaan berterusan sepanjang musim panas, bunga-bunga itu boleh menjadi merah jambu, putih, ungu, ungu dengan jalur gelap atau bintik-bintik pada dua kelopak teratas.

Umur bunga ini lebih dari satu abad. Unicum diperoleh dengan menyeberangi varieti cemerlang dan bangsawan. Daun daun hijau tumbuhan kuat dibedah dan mempunyai bau pedas yang ringan. Bunga sangat mirip dengan geranium diraja, tetapi saiznya sedikit lebih kecil. Sebagai peraturan, mereka mempunyai warna pertengahan putih dan warna merah daun. Varieti merah jambu dan putih sedikit sahaja. Sesetengah spesies dibezakan oleh urat gelap dan bintik-bintik.

Ini adalah jenis geranium yang agak luar biasa. Batang tumbuhan, yang bermatlamat dari bawah, sangat melengkung dan bercabang. Dengan peningkatan kekeringan udara dan penyiraman yang lemah, semak belukar menumpahkan daun. Kilang itu mempunyai bentuk yang agak pelik yang menyerupai makhluk hebat yang berbeza. Cawangan kadang-kadang mempunyai duri. Bunga ini biasanya dipilih untuk hiasan bonsai, dan dalam peranan tanaman eksotik untuk menghias bilik. Daripada 10 varieti tumbuhan ini, sebagai peraturan, seseorang boleh mencari geranium cortiose, bungkuk, berbulu, berisi, sudut dan tebal.

Kepopularan pelbagai geranium ini berhak atas perbelanjaannya yang sangat dibedah, daun pubescent, hijau terang bentuk kompleks. Belukar agak tinggi, ia boleh tumbuh hingga 1.5 meter. Apabila anda menyentuh daun mula memancarkan rasa lemon yang kuat.

Bagi ciri-ciri penyembuhan yang unik dari pelbagai spesies geranium, Bulgarians menyebutnya "resort kesihatan". Dan sebenarnya, ia berfungsi hebat untuk banyak penyakit:

 • Sakit gigi berlalu jika anda memegang geranium untuk sementara waktu di dalam mulut anda;
 • Keradangan dan rasa sakit pada otitis boleh dikeluarkan dengan daun tumbuk pelargonium yang harum, jika anda meletakkannya di telinga telinga;
 • Penyusutan geranium sangat baik untuk stres dan neurosis, dan juga merawat gout dan selsema;
 • Lembaran geranium yang dilekatkan pada pergelangan tangan menstabilkan tekanan;
 • Pada gatal, luka, edemas dan mandi ekzema daripada penggunaan daun;
 • Haruman bunga ini menghilangkan kerengsaan, insomnia dan sakit kepala;
 • Juga, kilang itu membantu haiwan dengan rawatan hama telinga;
 • Decoctions akar dan daun digunakan untuk penyakit buah pinggang, pemendapan garam dan kencing manis.

Bercakap tentang pelargonium, kita tidak boleh gagal menyebut minyak pati, yang dibuat dari tumbuhan ini. Hari ini, tanpa penggunaannya, kosmetik, minyak wangi, gula-gula, dan industri sabun tidak lagi mencukupi. Selain itu, tanpa minyak ini, pewarna dan berpakaian sesetengah jenis kulit adalah mustahil.

Dalam ubat rakyat, beberapa titisan minyak yang dicairkan dalam segelas air digunakan untuk merawat ulser, saluran kencing, cirit-birit, kencing manis, pendarahan.

Juga minyak ini adalah bahan anthelmintik. Mandi dengan minyak digunakan untuk ekzema, luka bakar, tekanan darah tinggi dan sakit kepala.

Tetapi jangan lupa, seperti semua kaedah rawatan rakyat, Penggunaan geranium mempunyai beberapa kontraindikasi, sementara ia tidak dapat menggantikan terapi dadah. Oleh itu, sebelum merawatnya, anda perlu berunding dengan doktor.

Geranium sempurna membersihkan udara, menghilangkan bau yang tidak menyenangkan (contohnya, asap). Pada masa yang sama, dia bertarung dengan rama-rama, lalat dan nyamuk.

Bunga ini dianggap sebagai jimat, melindungi rumah dari banyak masalah dan tidak membenarkan orang memasukinya dengan niat buruk. Tumbuhan ini mempunyai tenaga positif, kerana banyak takhayul dan tanda-tanda yang berkaitan dengannya mempunyai arah yang positif.

Jika bunga ini ada di dalam rumah, maka isi rumah hampir tidak pernah mengalami tekanan dan tidak bertengkar. Menurut kepercayaan kuno, minyak geranium melindungi dari mata jahat, kekuatan gelap dan roh jahat lainnya. Dan gadis-gadis itu memakai beg kecil dengan geranium untuk menarik para pelamar. Dan wanita pada zaman itu, mereka membantu mengekalkan belia dan daya tarikan.

Geranium putih mekar adalah tanda menambah keluarga, kerana ia adalah adat untuk memberikannya kepada pasangan yang tidak boleh mempunyai anak untuk masa yang lama. Pada masa yang sama putih geranium masih melindungi dari kehancuran dan bencana.

Tetapi geranium merah berguna kepada pasangan yang selalu bertentangan dengan satu sama lain. Bunga ini membawa ketenangan ke rumah dan menghilangkan semua emosi negatif.

Peranan penting dalam geranium merah jambu. Dia boleh menghidupkan semula perasaan yang dipadamkan pasangan itu untuk masa yang lama bersama-sama. Ia membawa kembali emosi, keghairahan dan semangat ke dalam hubungan. Ia juga digunakan melawan sihir. Kerana ia adalah bunga kegembiraan, dinasihatkan untuk menyimpannya di rumah di mana orang kreatif hidup.

Juga terdapat kepercayaan bahawa geranium, terutama merah, membantu pemiliknya untuk menguruskan wang dengan betul, yang mengiringi kesejahteraan bahan. Dan jika anda memasangnya di atas periuk azalea, maka aliran masuk wang tidak dapat dielakkan.

Ahli astrologi mengatakan bahawa bilik geranium dengan cepat dapat memadamkan kemarahan dan kemarahan, meneutralkan tenaga negatif di dalam bilik, mengembangkan rasa humor dan meredakan saraf.

Di tempat-tempat di mana ada geranium, tidak pernah ada ular.

Jika tumbuhan ini adalah, sebenarnya, sekurang-kurangnya sebahagian daripada sifat-sifat yang ditetapkan, persoalan sama ada ia adalah mungkin untuk menanam geraniums di rumah tidak lagi relevan, meletakkan ia di sisi tetingkap anda, mungkin, ia akan menjadi mungkin untuk menghiasi rumah anda dan buang banyak masalah dalam keluarga dan rumah .

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − = 16