Tajuk pada paip cerobong

Cerobong asap cerobong yang mana dan bagaimana untuk memasangnya

Bangunan ketuhar adalah tugas yang agak sukar, yang hanya boleh dilakukan oleh pengrajin. Walau bagaimanapun, jika dapur, perapian dan cerobong biasanya dibina secara eksklusif oleh profesional, maka elemen tambahan, seperti kepala cerobong, boleh dipasang secara berasingan.

Mari lihat apa tajuk cerobong itu. Ini adalah nama bahagian atas paip, yang melindungi rongga dalaman daripada hujan dan beban angin. Di samping itu, elemen ini meningkatkan daya tarikan dan menghias bumbung.

Titik yang paling penting apabila memasang kepala cerobong adalah pemilihan yang tepat bagi pemalar yang sepadan dengan cerobong itu. Pada masa ini, tugas ini agak mudah, kerana kedua pemalar dan paip mempunyai saiz standard. Oleh itu, sebelum anda membeli, anda perlu mengukur cerobong anda dengan berhati-hati: ini akan membolehkan perunding di kedai untuk mengambil peralatan yang sesuai untuknya.

Juga, keadaan cuaca diperlukan di rantau ini, kerana paip cerobong juga dilindungi oleh angin, hujan dan salji.

Apakah pembelot untuk cerobong itu

Tajuk paip didapati dalam varieti berikut:

 1. Payung kon. Pengawal yang paling popular ini memberikan perlindungan yang boleh dipercayai terhadap curah hujan untuk cerobong itu. Dipandu oleh pertimbangan estetik, lebih baik memasang dandanan ini paling mudah di bangunan kecil seperti mandi, dapur musim panas, rumah hutan, dan sebagainya.
 2. "Cone-deflector". Dilengkapi dengan perlindungan angin bulat. Kepala ini direka bentuk untuk cerobong terutamanya untuk kawasan-kawasan yang mempunyai angin dan angin ribut yang kerap. Dengan bantuan pengawal ini, ada kemungkinan untuk menghalang penarikan balik, yang sering terjadi dengan meniup luaran. Kelemahan utama reka bentuk ini adalah risiko tinggi percikan terbang ke permukaan bumbung. Jika bumbung diperbuat daripada bahan mudah terbakar, pemasangan tambahan akan diperlukan berhampiran paip perlindungan kebakaran.
 3. Destuktik ikat. Unsur ini direka bukan sahaja untuk melindungi cerobong, tetapi juga untuk menghiasi bumbung. Ini adalah pembinaan pelindung keseluruhan, mengelilingi paip dari semua pihak: bahagian atas struktur dilengkapi dengan pengawal yang cukup besar, memberikan kemungkinan dipasang walaupun baling-baling cuaca yang hiasan.

Struktur mana-mana model kepala keluli termasuk beberapa komponen. Silinder bawah dilampirkan pada paip, silinder atas, atau seperti yang dipanggil - penyebar, melaksanakan fungsi melindungi dan meningkatkan tujahan. Elemen perlindungan atas (payung) menghalang hujan dan salju dari masuk ke dalam cerobong.

Alat Diperlukan untuk Pemasangan

Untuk pemasangan kepala cerobong yang cepat dan berkualiti tinggi, alat berikut diperlukan:

1
 1. Secara langsung deflector itu dibuat dari keluli, diameter yang sepadan dengan diameter cerobong.
 2. Adaptasi untuk memutar bolt dan kacang yang berkualiti tinggi dan cepat (set kunci, tang, pemutar skru).
 3. Tangga dimensi yang sesuai, di mana ia mudah untuk naik ke bumbung. Tidak terlalu banyak akan menjadi tangga tambahan, yang mudah dipasang di atas bumbung.

Acara sedemikian, yang diadakan pada ketinggian, mesti disertai oleh pematuhan ketat peraturan keselamatan. Hal ini terutama berlaku untuk situasi dengan bumbung yang mempunyai sudut kecenderungan yang signifikan. Tangga, yang digunakan di atas bumbung, mesti dilampirkan dengan selamat ke arah rabung. Dalam keadaan ini elemen keselamatan tambahan juga akan berguna.

Bagaimanakah kerja pemasangan kepala cerobong berfungsi?

Memasang dandanan pada paip agak mudah: kemahiran khas untuk pelaksanaan prosedur ini tidak diperlukan. Tanpa keterlaluan, kita boleh mengatakan bahawa ini adalah di bawah kuasa mana-mana pemilik rumah persendirian, jadi tidak perlu mengundang profesional untuk ini.

Prosedur untuk memasang pemalar:

 • Headpiece cerobong pasang siap mesti dibongkar ke bahagian komponennya. Ini akan membantu menentukan fungsi masing-masing, dan cara mereka melekat pada satu sama lain dan bahagian cerobong lain.
 • Selanjutnya, penetapan silinder bawah kepala di atas cerobong dilakukan. Untuk ini, pengapit pengapit bolt khas digunakan, yang merupakan sebahagian daripada reka bentuk silinder ini.
 • Selepas silinder bawah dipasang dengan selamat ke paip, penyebar (silinder atas) dipasang di atasnya dengan pengapit khas.
 • Operasi akhir adalah pemasangan payung deflector pada silinder atas. Untuk tujuan ini, kurungan khas disediakan dalam reka bentuk ikat kepala.

Itu sahaja, operasi untuk melengkapkan cerobong atau dapur dengan kepala keluli selesai. Keadaan utama semasa prosedur ini adalah dengan ketat mematuhi langkah keselamatan untuk bekerja pada ketinggian. Dalam menjalankan kerja, perlu untuk mencapai ketumpatan dan kebolehpercayaan yang baik dari semua sambungan yang dilancarkan: keupayaan pemeluwap untuk menahan gusti yang signifikan bergantung pada ini.

Cap pada paip cerobong (kepala) - ciri pemilihan dan pemasangan

Hud pada paip serombong digunakan untuk melindungi bahagian dalaman sistem pemanasan dari angin bertiup, pemendakan atmosfera, dan lain-lain. Penting adalah pilihan kepala bentuk dan bentuk yang betul. Kain moden di paip cerobong (kepala) dihasilkan dalam pelbagai warna, bentuk, penyelesaian yang membina dan visual.

Kepala adalah elemen penting dalam sistem cerobong dan mesti dipasang pada paip

Memasang hud pada paip cerobong memberikan kelebihan seperti:

 • perlindungan cerobong dari penembusan kelembapan;
 • kos rendah pengawal;
 • pencegahan penurunan tekanan yang mungkin dan normalisasi di dalam paip;
 • perlindungan terhadap kerosakan cerobong.

Deflector dihasilkan dalam pelbagai bentuk, yang mempengaruhi ciri-ciri dan aplikasinya. Spesies utama adalah:

 • payung biasa (kepala);
 • topi dengan jemuran cuaca;
 • deflector;
 • tudung dengan bumbung pinggul.

Kepala biasa cerobong mempunyai bentuk kerucut atau bumbung gable. Ia dianggap sebagai pilihan terbaik, dan kosnya bergantung kepada dimensi tertentu. Kepala dengan vane cuaca berbeza dari biasa hanya dengan kehadiran unsur-unsur hiasan.

Perhatikan! Caps (header, payung), serta struktur lain boleh mengurangkan tujahan, dan juga membawa kepada kemunculan daya tarikan terbalik.

Deflector direka untuk menghilangkan aliran dan menghalang mereka daripada memasuki paip. Jika ia digabungkan dengan penutup, maka prestasi akan dikurangkan. Kotak dengan bumbung pinggang digunakan untuk melindungi daripada hujan (hujan). Ia mempunyai kekuatan yang lebih tinggi.

Versi mudah kepala adalah untuk melindungi cerobong dari serpihan dan hujan

Bagaimana untuk memilih hud pada paip cerobong

Fungsi tudung mengukuhkan tujahan, menghalang pemusnahan kerja keras bata, meningkatkan kecekapan cerobong (sehingga 20%). Oleh itu, adalah perlu untuk memilih dengan serius pilihan ikat kepala.

Pada peringkat awal, perlu menentukan ciri reka bentuk kepala. Untuk cerobong, hud biasa akan cukup, yang berkesan melindungi kelembapan dan hujan, dan juga menghalang meniup ke dalam dapur.

Untuk sistem serombong yang lebih rumit, hud dengan kon untuk pemisahan asap dan dengan pelindung terbina dalam diperlukan. Perbezaan antara kepala bergantung kepada jenis cerobong adalah dalam teknologi pemasangan hud pelindung dan ciri-ciri elemen pengancing.

Ia juga penting untuk memilih bahan untuk membuat tajuk. Pembinaan tembaga lebih mahal daripada keluli, tetapi ia lebih dipercayai dan tahan lama. Ciri-ciri sampel zink-titanium dekat dengan tembaga dan dicirikan oleh kekuatan tinggi. Produk keluli mempunyai hayat perkhidmatan 10-15 tahun.

Untuk sistem cerobong kompleks, anda mungkin memerlukan hiasan kepala dengan unsur tambahan - penangkap percikan atau pengawal

Sesetengah model mempunyai mesh perlindungan khas, yang menghalang penembusan serpihan ke dalam paip, tetapi ia sedikit melemahkan daya tarikan.

Ciri reka bentuk tudung

Kotak cerobong terdiri daripada 4 bahagian:

 • skirt atau abutments ke bumbung;
 • bingkai atau kerja keras;
 • bingkai hiasan cerobong;
 • terus hud untuk paip cerobong.

Kepala biasanya dibingkai dari bawah dengan sekeping keluli tahan karat - reflektor yang menghilangkan haba dari itu.

Perhatikan! Tudung cerobong mesti meliputi permukaan mendatar atasnya. Sekiranya terdapat sambungan ke atasnya, anda perlu menutupnya.

Strukturnya, topi dibahagikan kepada jenis berikut:

 • dengan bumbung berbilang cerun;
 • dengan angin angin;
 • dengan rata rata;
 • dengan tudung yang terbuka;
 • dengan pelepasan bolong;
 • dengan pengesan percikan api.

Pengetuban cerobong dengan bumbung pelbagai cerun memberikan penyaringan yang paling berkesan, dan pada musim sejuk menghalang pengumpulan salji. Struktur dengan tudung lebih mudah dikekalkan. Kerana kehadiran lubang bolong, keluar bebas dari produk pembakaran dipastikan. Kepala pipa cerobong, yang memiliki penangkap percikan, disediakan untuk instrumen yang beroperasi di atas kayu atau gambut, di bangunan dengan atap yang terbuat dari bahan mudah terbakar.

Tudung dengan jaring cuaca bukan sahaja melindungi cerobong, tetapi juga hiasan bergaya untuk bangunan itu

Hud pada cerobong harus mudah dipakai, oleh itu, untuk menentukan dimensinya, perlu meningkatkan parameter linear maksimum dari pipa dengan 4-5 mm. Penekanan pada sambungan boleh berada pada sudut 90 darjah atau cenderung.

Klasifikasi mengikut bahan pembuatan

Bahan yang digunakan dalam pembuatan hud bergantung kepada panjang umurnya. Kepala diperbuat daripada tembaga, keluli dan zink-titanium.

Yang paling popular adalah struktur tembaga. Oleh kerana tembaga adalah logam reaktif, bahagian-bahagiannya dimusnahkan dalam masa kerana kemasukannya ke dalam tindak balas dengan unsur-unsur lain. Memastikan kehidupan jangka panjang (lebih daripada 50 tahun) bergantung kepada pemenuhan semua keperluan untuk pemasangan. Unsur-unsur pengancing kepala tersebut juga diperbuat daripada tembaga.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan tudung yang diperbuat daripada keluli dicat, di bangunan dengan pemanasan kayu. Mereka akan cepat tutup dengan jelaga dan menukar warna di bawah suhu tinggi.

Caps tembaga akan bertahan lebih lama daripada apa-apa bahan lain

Juga, anda boleh mencari tajuk yang diperbuat daripada poliester dan logam lembaran tergalvani. Opsyen sedemikian lebih ekonomik, mereka dapat mengekalkan parameter perlindungan mereka (sehingga 10 tahun) dalam keadaan kelembapan dan perbezaan suhu yang tinggi.

Pasang pelindung pada paip cerobong

Pemikat yang betul dipasang membolehkan cerobong berfungsi dengan betul dan betul. Prinsip operasinya adalah berdasarkan penggunaan arus angin sebagai alat tambahan untuk menguatkan atau menyamakan tingkat tujahan. Konfigurasi yang diterima secara umum dari pemutar pada cerobong adalah:

 • deflector jenis TsAGI;
 • pemutar bulat;
 • reflektor reka bentuk Grigorovich;
 • jenis deflector H berbentuk dan terbuka.

Struktural, elemen cerobong ini terdiri daripada silinder jenis yang lebih rendah, penyebar dan payung. Ia diperbuat daripada keluli tergalvani, yang tidak terdedah kepada kakisan. Aliran angin bertembung dengan deflector dan membungkuk sepenuhnya, yang membolehkan udara menembusi bahagian atas produk dan menguatkan tujahan. Di samping itu, asap yang telah berlarut-larut dalam sistem meluas.

Perhatikan! Pergerakan udara yang intensif di deflector meningkatkan daya tarikan beberapa kali.

Dalam sistem cerobong dan pengudaraan, udara menembusi jurang khas di silinder atas. Sebuah angin rendah boleh menyebabkan sukar menghilangkan asap dan menurunkan draf dalam paip. Untuk memerangi pengalir aliran ini dilengkapi dengan peranti khas - paksi pada 2 galas, yang terletak pada tahap yang berbeza. Ia dilengkapi dengan skrin, baling cuaca, tudung.

Terdapat beberapa jenis pemesongan, yang paling mudah boleh dibuat dengan tangan

Anda boleh membuat pembelot buatan sendiri pada cerobong, tetapi jika struktur itu tidak berkualiti, maka prestasi cerobong akan dikompromi.

Dalam kebanyakan kes, hud di cerobong boleh dipasang secara berasingan. Pengilang biasanya menggunakan arahan atau memasukkan khas kepada produk. Hampir semua tajuk untuk cerobong adalah struktur yang boleh dibongkar, yang dalam bentuk ini dipasang.

Kepala cerobong paling sering dilekatkan pada rivet atau skru logam. Adalah penting untuk memastikan penetapan kualitatif semua elemen. Setelah selesai operasi dengan pangkalan, pembinaan mula memasang bahagian khas yang hanya diskret dalam urutan yang ditetapkan. Untuk kerja, lebih baik menggunakan kurungan atau bolt dari pengeluar.

Pada peringkat terakhir, sendi disegel. Ia tidak semestinya perlu mempunyai pengasingan tambahan, tetapi ia tidak akan berlebihan. Seal yang paling sesuai adalah rumusan berdasarkan silikon atau getah. Sendi-sendi cerobong itu sendiri dengan kepalanya akan terisolasi, serta menonjolkan lipatan dan tempat berbahaya.

Pemasangan sendiri kepala

Untuk melaksanakan perakitan sendiri, rak getah atau kiink kayu, tukul, bar logam tebal 1 cm, pengapit khas, penguasa, gunting (untuk logam), lebar 1 m panjang dan lebar 4-4.5 cm, dan juga penanda dan sarung tangan.

Perhimpunan dan pemasangan kepala apa-apa jenis boleh dilakukan oleh tangan sendiri

Cara paling mudah ialah membuat hud dalam bentuk bumbung atau piramid. Untuk bermula, anda perlu melukiskan produk masa depan di atas kertas.

Nasihat berguna! Lakaran ini lebih baik untuk dilakukan dalam saiz penuh, maka lebih mudah untuk dipadankan dengan dimensi cerobong dan hud, serta berfikir melalui ciri-ciri perakitan.

Seterusnya, satu kepingan logam diambil dan bahagian dipotong dan bentuk yang diperlukan diberikan dengan membongkok. Untuk menjadikan kepala bentuk piramida, satu kepingan persegi atau segi empat tepat logam diambil. Dalam kes persegi petak, tindakan berikut dilakukan:

 • lembaran itu dibengkokkan bersama mana-mana pepenjuru;
 • bahan kerja adalah sejajar dengan keadaan awal;
 • lembaran itu melengkung di sepanjang pepenjuru yang berlainan.

Operasi sedemikian akan membantu memberikan bentuk bahan kerja yang diperlukan tanpa banyak usaha. Produk ini dipasang kaki, yang akan dipasang pada saluran asap.

Perlindungan yang boleh dipercayai, ketahanan operasi dan kestabilan fungsi cerobong bergantung kepada pilihan yang tepat dan pemasangan hud.

Adakah anda suka bahan itu? Berkongsi dengan rakan-rakan anda!

Paip untuk dandang cerobong di rumah dengan tangan mereka sendiri

Ketinggian apa yang harus ada paip cerobong di sebuah rumah persendirian

Sistem sandwich. Chimneys diperbuat daripada keluli tahan karat untuk dandang dan dapur

Cerobong beralun fleksibel: aplikasi, pemasangan

Paip dandang yang dipecat: peraturan reka bentuk dan pemasangan

Kalis air untuk cerobong: bahan apa yang boleh digunakan untuk ini

Komen Terkini

 • Zhanna Gorokhova untuk mencatatkan paip keluli Galvanized: kelebihan dan ciri-ciri
 • Zhanna Gorokhova untuk merekodkan Paip dengan penebat PPU OC: dimensi dan ciri-ciri
 • Andrew Tunggu untuk cerobong paip cerobong Sandwich: dimensi, reka bentuk, nasihat mengenai pemilihan
 • Kebakaran dan ais untuk merakam paip cerobong Sandwich: dimensi, reka bentuk, nasihat mengenai pilihan
 • Salji untuk merakam paip cerobong Sandwich: dimensi, reka bentuk, nasihat mengenai pilihan
 • Borisovich untuk merekodkan paip cerobong Sandwich: dimensi, reka bentuk, nasihat mengenai pilihan
 • Andrew Tunggu untuk cerobong paip cerobong Sandwich: dimensi, reka bentuk, nasihat mengenai pemilihan
 • Olya ke rekod Paip beralun dari keluli tahan karat untuk pemanasan: ciri aplikasi
 • Dmitry Poshtarenko untuk merakam paip aluminium. Bentuk bujur dan bulat
 • Maksimushka untuk merekam hos Suction: jenis, tujuan dan penggunaan

Iklan

Penggunaan bahan tapak adalah mungkin jika terdapat pautan aktif ke sumbernya.

Kami membuat kepala cerobong asap dengan tangan kita sendiri

Untuk melindungi cerobong dan melindungi bahagian dalaman sistem pemanas bermakna memberi keselesaan dan memanjangkan tempoh selamat keseluruhan struktur. Untuk tujuan ini, dan tetapkan kepala di paip cerobong rumah kediaman atau bangunan perindustrian. Jika anda boleh membeli payung hud yang sesuai, susunan bumbung mudah dipermudahkan. Mereka yang tidak suka produk siap pakai mengambilnya sendiri.

Kelebihan pemalar kepala

Peranti perlindungan untuk komunikasi paip dibina bukan sahaja di kepala mereka - mereka juga diperlukan di bawah kakinya. Kepala masuk dan keluar corong melakukan kerja sama yang bertanggungjawab, daripada perokok yang dibina di atas jubin. Perbezaan luaran dan fungsi antara mereka dan orang lain tidak dipertimbangkan, yang semulajadi untuk unsur-unsur yang berurusan dengan media yang tidak sama rata.

Asap dan udara ekzos melalui "koridor", diletakkan dari dandang atau dapur ke pesawat bumbung, akan meninggalkan dan jika tiada penutup penutup. Walau bagaimanapun, penggunaan unsur-unsur ini telah menjadi di mana-mana. Mengapa anda memerlukan cerobong paip, apakah masalah yang serius yang diselesaikannya? Mungkin ini hanya hiasan yang bergaya, tanpa anda boleh lakukan tanpa mengelakkan sisa yang tidak perlu?

Anda tidak boleh. Bukti ini - senarai kukuh kelebihan pemikat pelindung.

 • Tanpa topi ini, saluran terompet mula tersumbat dengan habuk, terbang ke lubang dengan daun dan puing-puing lain.
 • Di pinggir cerobong terbuka, burung suka berjemur - dan jatuh ke dalam, diracuni dengan karbon monoksida, mereka mudah.
 • Kulat-kulat menyelamatkan telaga daripada hujan, hujan es, salju dan tidak membenarkan untuk memusnahkan badan kapal itu.
 • Peranan pemangkin angin dan penangkap api dari kepala cerobong menghalang kebakaran dan menstabilkan daya tarikan.
 • Gaya pembinaan yang elegan dan bersopan, sungainya payung akan menghiasi tingkat atas dan memeriahkan bangunan secara keseluruhan.

Spektrum "kepala" di pasaran memberi inspirasi terhadap pelbagai bahan, banyak saiz dan pelbagai garis besar. Parameter sistematis dibezakan agak - dengan mempertimbangkan bagaimana, bagaimana dan bagaimana rumitnya objek itu. Keupayaan untuk membuat headpiece pada paip cerobong dengan tangan anda sendiri juga realistik - anda hanya perlu memikirkan butiran dan mendapatkan kosong yang sesuai.

Bahan untuk pelindung payung

Anda boleh memilih tajuk dari bahan berikut:

 • tembaga, timah gangsa;
 • keluli tergalvani, keluli tahan karat;
 • aloi titanium-zink.

Tidak lama dahulu, kepala polimer muncul, tetapi inovasi ini tidak membenarkan dirinya sendiri: plastik tidak cukup thermo-stabil dan juga rapuh. Lembaran logam lembaran nipis, kanopi perlindungan sebarang konfigurasi adalah yang paling mudah untuk dibuat. Logam yang tidak berwarna harus dicat, supaya tidak karat. Cat akan kalis air, dan lebih baik memohon pada akhirnya, kepada produk siap.

"Pemimpin" dari segi harga menganggap logam kuning dan sebatian - tembaga dan gangsa. Mereka tidak berkarat selama hampir setengah abad, dan objek yang ditempa dari mereka kelihatan lebih mengesankan daripada kepala cerobong kelabu abu-abu. Model zink-titanium hampir sama dengan kekuatan dan ketahanan. Tetapi payung-payung "demokratik" keluli-pengawal-pemilik cuaca perlu diganti selepas 12-15 tahun beroperasi.

Jenis ciri reka bentuk

 • Kulat kepala tradisional dalam bentuk persegi empat atau kerucut rendah seperti topi Cina;

Pakar menyambut baik pilihan sampel kilang dari sekumpulan kepala siap pakai untuk paip dengan payung mudah yang diperbuat daripada keluli tahan karat. Bell berbentuk sayapnya sangat sesuai dengan terowong ekzos, mempercepat pertukaran udara, terutamanya dalam angin kencang. Ketegangan peranti lancar, lancar itu tidak diragui, dan reka bentuk mereka menyenangkan dan menyenangkan mata.

 • Sekiranya tutup kepala dibuang dari bumbung bumbung-skate tidak lebih daripada satu setengah meter, bumbung mini asap harus naik di atas rabung sekurang-kurangnya setengah meter.
 • Pada jarak yang lebih besar dari penonjolan rabung (1.5-3 m), titik tertinggi cerobong yang mengawal cerobong itu perlu disamakan secara mendatar dengan tepi bumbung.
 • Apabila jarak dari deflector ke bumbung melebihi 3 m, puncaknya tidak boleh diturunkan di bawah garisan lurus bersyarat, membentuk sudut 10 ° dengan kawasan ramp.

Arahan video: bagaimana membuat topi tudung dengan tangan anda sendiri

Sekiranya anda mencari perhatian maksimum atau mencari penciptaan peribadi ikat kepala yang dikehendaki, setelah mengkaji semua keperluan fungsional untuk sifat hidup yang penting secara teknikal, anda akan berjaya. Keadaan ini akan ditambah dengan tanda hilang keselesaan, dan tinggal di rumah akan menjadi lebih selamat. Kejayaan!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − 34 =