Talian pelet

Pelet - apa itu? Barisan pengeluaran pelet. Relau pada pelet

Pengalaman negara-negara Eropah dalam penggunaan pelet menunjukkan keberkesanan jenis bahan bakar ini dari segi fungsi pemanasan, serta kelayakan ekonomi penggunaannya. Di Rusia, sumber ini kurang popular, tetapi syarat untuk bekalan tenaga menjadikannya perlu untuk menghubungi semua pengguna baru. Menggalakkan pengedaran pelet dan pembangunan teknologi perkilangan, yang membolehkan anda memperluaskan rangkaian. Sesetengah pengubahsuaian dandang pemanasan direka untuk penggunaan bahan api gabungan. Ini menghapuskan risiko beralih kepada bahan mudah terbakar baru dan memudahkan operasi peralatan. Untuk menjawab soalan: "Pelet - apa ini?" - adalah perlu untuk mempertimbangkan teknologi pengeluaran, bahan mentah yang digunakan dan ciri-ciri bahan api jenis ini.

Komposisi pelet biasanya melibatkan sisa pembalakan (kulit kayu, serpihan, habuk papan), tetapi terdapat lain-lain jenis bahan-bahan mentah, termasuk pemprosesan produk pertanian. Bergantung kepada resipi dalam pelet mungkin termasuk sisa daripada jerami, jagung, bunga matahari dan bijirin item, sampah, dan lain-lain Kehadiran seperti senarai komponen mungkin kelihatan dipersoalkan dari segi kecekapan tenaga, tetapi itu adalah soalan lain Pelet -. Iaitu dari sudut pandangan penggunaan sistem pemanasan? Mereka betul-betul dipanggil butiran bahan api, di mana tidak ada komponen toksik dan sintetik. Sekali lagi, bergantung kepada komposisi pengguna menerima produk bahan api output dengan pekali minimum abu dan mesra alam.

Rantaian pengeluaran agak pendek, yang memungkinkan untuk menghasilkan pelet sendiri. Sudah tentu, peralatan khas akan diperlukan, tetapi pada masa sekarang adalah layak untuk mempertimbangkan peringkat pengeluaran:

 • Penyediaan bahan mentah. Sebagai peraturan, penghancur khas digunakan.
 • Pengeringan. Produk separuh siap diletakkan di dalam sebuah drum atau ruang pita, di mana ia memperoleh indeks lembapan yang mencukupi - pada purata 10%.
 • Pengisaran jisim siap dengan menggunakan kilang jenis tukul.
 • Kelembapan air atau wap. Pengadun skru digunakan untuk ikatan berkesan semasa menekan.
 • Selanjutnya, mesin pelet digunakan, yang mungkin struktur silinder atau rata, yang mengandaikan penyejukan bahan kerja selanjutnya.
 • Penapisan dan pembungkusan pelet.

Kelebihan teknologi pelet kayu yang tidak dapat disangkal adalah ketidaksempurnaan. Ini jarang berlaku dalam industri pemprosesan kayu, yang menghasilkan produk pemanasan. Dalam versi tradisional, barisan pengeluaran pelet menganggap hanya satu peringkat kawalan untuk penolakan - peniruan. Tetapi butiran yang ditapis tidak dilupuskan, tetapi digunakan dalam kitaran pengeluaran seterusnya.

Peralatan untuk pengeluaran pelet

Terdapat konfigurasi yang berlainan dalam organisasi teknikal talian pengeluaran untuk pelet bahan api. Mereka boleh diatur dan atas perbelanjaan pemasangan perindustrian tertentu, atau menggunakan siap mini menggentel. penghantar yang berbeza dan jenis drive - .. Elektrik, diesel, petrol, dan lain-lain Bagaimanapun, elemen yang paling penting, yang mempunyai garis untuk pengeluaran pelet, pelet. Unit ini sering menggantikan kerja penghancur gred tinggi dan menekan.

Juga bergantung kepada jumlah pengeluaran dan bahan-bahan mentah yang digunakan mungkin memerlukan scheporez (grinds sisa kayu pepejal), peralatan pengeringan dan sejuk semi. Semua operasi yang digambarkan dapat melaksanakan mesin pelbagai fungsi untuk pelet, yang boleh bekerja pada bahan-bahan mentah yang sama. Walau bagaimanapun, kos peralatan tersebut agak tinggi - sekurang-kurangnya 300-400 ribu rubel.

1

Setakat ini, seluruh kelas peralatan pemanasan yang direka untuk penggunaan biofuel telah terbentuk. Reka bentuk dandang yang paling banyak di samping lambung termasuk unsur-unsur berikut:

 • Relau.
 • Pembakar.
 • Petak bahan api.
 • Penukar haba.
 • Saluran asap.

Seperti yang anda lihat, kompor pelet mengulangi dandang konvensional yang dipecat kayu dari segi reka bentuk struktur, tetapi terdapat juga perbezaan asas. Dalam banyak cara mereka dikurangkan kepada parameter kebuk pembakaran, yang mempunyai ruang kecil. Faktanya ialah pemindahan haba dilakukan dalam bahagian convective kompleks unit, yang membolehkan memberikan kecekapan yang agak besar - rata-rata 80%. Pembakaran ini juga difasilitasi oleh reka bentuk pembakar, yang menjadikan fungsi dandang lebih produktif dan ekonomik.

Walaupun terdapat kebaruan baru, sistem pemanasan pelet telah berjaya mengambil bentuk beberapa jenis:

 • Model berfokus pada kerja secara eksklusif dengan pelet bahan api.
 • Gabungan agregat. Peranti relau dalam dandang tersebut mengandaikan kemungkinan transformasi, yang memungkinkan untuk menggunakan bahan pepejal biasa sebagai tambahan kepada pelet. Walau bagaimanapun, jenis bahan api utama untuk peralatan tersebut masih biogranul.
 • Kiln pelet sejagat, sebagai peraturan, mempunyai beberapa ruang pembakaran, masing-masing yang mampu mengambil jenis bahan api tertentu dalam ciri-cirinya.

Terlepas dari jenis dandang pelet, hampir semua model moden memberikan peluang yang banyak untuk pengaturcaraan dan automasi. Automasi juga disediakan dalam sistem pemberian granul dari corong. Ruang kebakaran dibekalkan dengan praktikal tanpa kawalan manusia - seperti yang diperlukan dan selagi terdapat stok pelet.

Sekali lagi, menurut pengalaman negara-negara Eropah, dapat dikatakan bahwa bahan bakar berbutir adalah universal. Ia juga digunakan untuk servis rumah dandang daerah, dan secara peribadi. Walau bagaimanapun, di Rusia ramai masih mempunyai soalan: pelet - apa itu? Bahan api untuk kemudahan perindustrian atau cara untuk memanas rumah persendirian? Malah, biofuel ini tidak boleh digunakan sebagai alternatif kepada gas dan kayu bakar, tetapi juga untuk menunjukkan hasil bekalan tenaga yang lebih baik.

Dengan cara ini, pelet bahan api digunakan secara aktif di kawasan-kawasan di mana tidak ada penyediaan grid backbone yang stabil. Pemanasan autonomi rumah dengan pelet memberikan kelebihan berat untuk penempatan kampung terpencil. Di samping fungsi pemanasan, pelet mampu membubarkan produk cecair. Ini disebabkan penggunaannya sebagai pengisi untuk tandas untuk haiwan kesayangan, serta untuk penghapusan kawasan kecemasan dalam banjir.

Ekologi dan rahsia kecekapan

Jenis biofuel ini, tentu saja, mempunyai banyak kelebihan, tetapi sebahagian daripada mereka dibesar-besarkan, yang menyesatkan pengguna. Salah satu mitos berasal dari kecekapan tinggi granul, yang kononnya mungkin hanya jika pengubah tiruan ditambah, yang tidak termasuk kesesuaian ekologi produk. Sesungguhnya, pengeluaran pelet bahan api dalam beberapa formulasi melibatkan pengenalan bahan kimia tambahan. Walau bagaimanapun, di Rusia piawaian pembuatan sepenuhnya mengecualikan ini, dan prestasi pembakaran yang optimum dicapai kerana kelembapan yang rendah dan ketumpatan tinggi.

Mungkin, ini adalah salah satu kelemahan penting pelet bahan api. Mereka memerlukan penciptaan keadaan penyimpanan khas. Walau apa pun, keperluan dalam hal ini lebih sukar daripada bahan bakar padu tradisional. Untuk memahami nuansa penyimpanan, penting untuk diingat: pelet - apa itu. Ini ditekan zarah kayu yang dihancurkan, dalam penciptaan yang tidak ada komponen mengikat. Oleh itu, apa-apa pendedahan kepada kelembapan boleh menyebabkan kemusnahan granul. Walaupun tanpa sentuhan langsung dengan air, penyimpanan yang berpanjangan di jalan akan menyebabkan pelet menjadi tepu dengan kelembapan dari udara. Oleh itu, penyimpanan biofuel jenis ini hanya diingatkan di bilik-bilik di mana tidak ada kelembapan dan perbezaan suhu.

Jika kita mengambil kira semua kelebihan pelet bahan bakar, maka persoalan timbul mengapa mereka masih dianggap sebagai alternatif kepada gas dan kayu bakar? Sebahagiannya adalah disebabkan oleh fakta bahawa lapisan pengguna yang luas tentang pelet masih belum diketahui, walaupun keadaan berubah. Pengembangan pengeluaran, pengenalan teknologi pengeluaran biofuel baru dan kemunculan dandang cekap untuk pelet bahan bakar meningkatkan minat pengguna untuk topik ini. Oleh itu, ada soalan mengenai penolakan kayu api, arang batu dan gas: adakah mereka akan digantikan oleh pelet? Ulasan belum lagi memberikan taksiran yang jelas.

Jelas, terdapat kelebihan dalam bentuk ergonomik penggunaan dandang pelet, kecekapan tinggi dan keselamatan. Tetapi ada kekurangan, antaranya pengguna memperuntukkan harga tinggi peralatan dandang, masalah keserasian mereka dengan pelet bahan api yang diimport dan mencari pembekal yang stabil. Dalam beberapa kes, penjimatan tidak begitu tidak dapat dipertikaikan. Sebagai contoh, jika ada pilihan antara kayu dan pelet, pilihan kedua dari segi mengurangkan kos adalah wajar. Bagaimanapun, berbanding gas, biofuel tidak begitu menguntungkan. Walau bagaimanapun, jika tiada kemungkinan sambungan ke garisan bekalan pusat, pelet menjadi satu-satunya pilihan ekonomi.

Pengeluaran pelet

Pengeluaran pelet kayu di Rusia boleh membawa keuntungan yang baik. Pelet - bahan api dalam bentuk granul diperolehi oleh cip pemprosesan, ranting, kulit kayu dan serpihan kayu. Tetapi bukan sahaja bahan buangan kayu berfungsi sebagai bahan pengeluaran untuk pembuatan bahan bakar. usaha yang menguntungkan adalah pengeluaran pelet dari jerami, tahi ayam, gambut, biji sesawi, sekam bunga matahari dan bahan-bahan lain yang telah dilepaskan semasa pembakaran jumlah maksimum tenaga.

Memulakan pelaburan - dari 200 000 hingga 5 500 000 rubles.

Tahap pasaran adalah rendah.

Kerumitan memulakan perniagaan adalah 7/10.

Pelet digunakan untuk memanaskan kedua-dua sektor swasta dan bangunan pangsapuri. Selain itu, beberapa loji industri mempunyai dandang khas untuk membakar pelet bahan api. Kemudahan sedemikian menjimatkan jumlah yang cukup, dipanaskan oleh bahan bakar berbahan murah tetapi berkesan.

Pengeluaran pelet sebagai perniagaan dianggap sangat menguntungkan, berkat kelebihan sumber haba alternatif:

 • pemindahan haba yang tinggi;
 • kekompakan bahan bakar berbutir;
 • keselamatan kebakaran kerana kurang pendedahan kepada pembakaran spontan;
 • tiada ketoksikan, tiada kekotoran berbahaya di granul;
 • Jumlah karbon dioksida yang dikeluarkan semasa pembakaran adalah lebih rendah daripada arang batu;
 • kos rendah;
 • penggunaan yang rendah.

Kelebihan penggunaan granul juga merupakan kemudahan pengangkutan.

Jika tidak ada wang untuk pembelian peralatan dan pembukaan kedai, ada kemungkinan untuk membuat pengeluaran pelet di rumah dengan menggunakan tangan mereka sendiri. Jumlah bahan yang diperoleh dengan cara ini akan menjimatkan pemanasan rumah anda sendiri. Tetapi ramai usahawan memulakan perniagaan mereka dari pengeluaran rumah.

Pertama sekali adalah perlu untuk memilih jenis bahan mentah untuk pengeluaran pelet: kerja kayu sisa atau kedai bijirin. Tidak sukar bagi penduduk luar bandar untuk mencari tempat dari mana mereka boleh terus membekalkan bekalan: kilang papan, kilang dan perusahaan lain. Kita tidak perlu membayar bahan mentah, kerana masalah utama perusahaan tersebut adalah penggunaan sisa. Ya, dan angkat bahan, jika tidak ada pengangkutan sendiri, Anda dapat di atas karet.

Peringkat asas pengeluaran rumah

Barisan pengeluaran rumah pelet

Sebelum menganjurkan pengeluaran pelet bahan api mini dari habuk papan, sekam, gambut dan bahan lain, perlu mengkaji teknologi membuat bahan bakar dalam butiran. Proses ini terdiri daripada peringkat berikut:

 • menghancurkan bahan mentah dengan menghancurkan;
 • pengeringan;
 • penyortiran: penyingkiran kekotoran yang tidak perlu;
 • jika tahap kelembapan bahan mentah di bawah 8%, maka ia mesti dinaikkan kepada 12% dengan melembapkan;
 • menekan;
 • penyejukan granul yang diperoleh dan pengeringan;
 • pembungkusan dan pembungkusan produk siap dalam beg kanvas khas dari 20 kg.

Peralatan untuk membuat palet dengan tangan

Pengeluaran rumah dari pelet dari habuk papan tidak memerlukan penghancur. Pengeringan boleh dilakukan dengan tangan, kimpalan antara satu sama lain dua bekas logam (tong). Tekanan kualiti sangat mahal dan direka untuk pengeluaran besar-besaran. Anda boleh membeli pelletizer untuk pengeluaran pelet asal Cina atau digunakan. Unit dari China kos dari 200 000 rubel. dan lebih tinggi.

Sekiranya tidak ada wang untuk membeli mesin, anda boleh menjadikannya sendiri. Terdapat granulator untuk pengeluaran pelet dari pangkalan yang stabil, motor elektrik, pengurangan, pinion dengan batang dan matriks. Rajah rajah boleh didapati di Internet.

Selalunya orang yang menguasai pembuatan pelet di rumah, berfikir tentang mewujudkan kilang pengeluaran pelet mini mereka sendiri, untuk meningkatkan jumlah produk siap dan menjual lebihan kepada peniaga dan organisasi swasta. Dalam kes ini, perlu menyelesaikan masalah dengan meletakkan, mendaftar aktiviti, merekrut kakitangan, menjual.

Bagi pemula, sebelum memulakan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan organisasi sebuah kilang mini, perlu membuat rancangan perniagaan untuk pengeluaran pelet, merinci semua peringkat dan termasuk pengiraan kewangan.

Projek ini dibuat berasaskan maklumat pasaran di rantau pembukaan: permintaan dan penawaran, tahap persaingan. Pemantauan akan menentukan kemungkinan penemuan ini.

Syarikat disyorkan untuk mendaftar sebagai syarikat liabiliti terhad. Sistem cukai dipilih oleh usahawan secara bebas. Juga perlu mendapatkan izin dari jabatan bomba, menandatangani kontrak dengan juruelektrik dan tuan tanah. Adalah perlu untuk mewujudkan bekalan bahan baku yang tidak terganggu dan menyusun penjualan produk siap.

Premis untuk dewan pengeluaran

Bilik di mana kilang pengeluaran pelet akan beroperasi harus luas dan dilengkapi dengan sistem pengudaraan. Terdapat keperluan khusus untuk ketinggian siling dan jumlah kawasan. Wilayah itu harus mempunyai dimensi sedemikian sehingga ia boleh diletakkan bukan sahaja jabatan pengeluaran, tetapi juga gudang untuk penyimpanan bahan mentah dan produk jadi. Adalah penting untuk menyediakan jalan akses mudah ke kilang.

Ketersediaan kapasiti kuasa adalah aspek yang sangat penting apabila memilih bilik.

 • sambungan ke kuasa elektrik 400 kW;
 • Ketinggian siling - 10 m;
 • jumlah kawasan - dari 150 m2;
 • jalan masuk untuk kenderaan besar.

Kilang mini disyorkan untuk ditempatkan di luar bandar atau di zon perindustrian. Usahawan akan lebih mudah jika kilang itu akan berada di kawasan luar bandar. Ini akan menjadikan penghantaran bahan mentah lebih mudah.

Tahap teknologi pengeluaran pelet

Sebelum membeli peralatan untuk pengeluaran pelet, menyewa premis untuk jabatan pengeluaran dan memilih kakitangan, perlu mempelajari teknologi pembuatan pelet.

Teknologi pengeluaran pelet di kedai mini praktikal sama seperti membuat pelet oleh diri sendiri.

 • menghancurkan;
 • pengeringan bahan mentah;
 • pengisaran, mendapatkan pecahan halus;
 • Pemadatan bahan kepada kelembapan 12% (air bercampur);
 • membuat granul dengan menekan;
 • menyejukkan produk yang dipanaskan;
 • penyisihan pelet, pengecualian kekotoran dan substandard;
 • pembungkusan dan pembungkusan dalam beg khas dari 20 kg.

Untuk pelaksanaan semua peringkat diperlukan untuk membeli mesin untuk pengeluaran pelet: crusher, press, drying, packaging and packing unit.

Peralatan untuk pembuatan granul

Pengembangan aktiviti akan terbang ke peniaga yang cukup cantik. Harga jalur pengeluaran pelet bergantung kepada kapasiti dan peralatannya dan berbeza dari 3,500,000 hingga 5,500,000 rubel. dan lebih tinggi.

Anda boleh menyimpan dengan membeli peralatan terpakai atau mesin mini dengan kapasiti kecil, yang dilengkapi dengan pelbagai sistem pemacu: diesel, motor elektrik atau aci traktor. Setiap reka bentuk mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Yang paling berkesan adalah tekan pelet yang menghasilkan kira-kira 250 kg sejam dan dilengkapi dengan pemacu traktor. Peralatan sedemikian akan cukup jika ia sepatutnya menghasilkan bahan api dalam kuantiti yang kecil untuk bulatan pelanggan yang sempit.

Dan jika harga mesin untuk pembuatan pelet (granulators) dengan kapasiti purata adalah kira-kira 500,000 rubel, maka untuk membeli barisan pengeluaran pelet mini, usahawan perlu menghabiskan sekurang-kurangnya 3 500 000 rubel.

Talian pengeluaran pelet

Talian pelet kitar penuh terdiri daripada peranti berikut:

 • pemotong batu api - dari 200 000 gosok;
 • ruang pengering khas untuk bahan mentah - dari 2 000 000 sapu;
 • tekan, atau granulator, - dari 50 000 hingga 1 000 000 sapu;
 • sistem penyejukan untuk produk siap - dari 300 000 rubel.

Barisan kuasa sederhana industri mampu menghasilkan kira-kira 1000 kg pelet setiap jam. Peralatan berkuasa tinggi menghasilkan lebih daripada 2000 kg pelet setiap jam.

Ciri-ciri reka bentuk granulator

Adalah penting untuk mengambil kira bahawa harga peralatan untuk membuat pelet bergantung kepada enjin mana yang dipasang di granulator. Ini juga mempengaruhi proses pemasangan unit. Tekan dilengkapi dengan motor elektrik adalah peranti yang agak rumit yang memerlukan pemasangan tetap.

Pengeluaran pelet mudah alih dilakukan dengan bantuan granulator yang berfungsi pada enjin diesel. Peralatan seperti ini boleh digunakan di kilang papan dan di bengkel perabot untuk pemprosesan sisa kayu menjadi pelet bahan bakar. Dalam penghasilan pelet di rumah, usahawan yang mempunyai alat perayap di dalam harta itu, yang paling sering menggunakan akhbar yang dipacu dari batang traktor, yang membolehkan anda menyimpan sedikit wang. Kos peranti untuk membuat granul juga bergantung kepada jenis enjin.

Anda boleh membeli unit secara berasingan, dengan membuat senarai peralatan yang diperlukan. Selalunya, vendor peralatan itu sendiri memasang peralatan dan melakukan pentauliahan. Dengan mereka adalah wajar untuk menandatangani perjanjian mengenai bekalan peralatan dan perkhidmatan untuk memastikan bahawa pada masa depan tidak ada masalah dengan pembaikan dan penggantian mesin.

Pelan perniagaan sepatutnya mengandungi senarai pakar yang diperlukan untuk bekerja di kedai mini. Syarikat itu memerlukan seorang ahli teknologi berpengalaman yang akan mengawasi proses pembuatan pelet. Pembekalan bahan mentah dan penjualan produk siap biasanya ditangani sama ada oleh pengarah atau oleh keseluruhan jabatan pakar (bergantung kepada skala pengeluaran). Jangan melakukan perusahaan besar dan tanpa perkhidmatan akauntan dan penjaga stor berpengalaman. Dan tentunya anda perlu mengupah pekerja yang berkhidmat dalam talian.

Kadang-kadang syarikat yang menjual peralatan menawarkan kursus khas dalam operasinya. Dalam kes ini, adalah berbaloi untuk menghantar untuk mendengar program latihan semua pekerja.

Pelan kewangan untuk pengeluaran pelet

Pembukaan kilang itu memerlukan pelaburan kewangan yang besar. Selalunya usahawan yang tidak berpeluang untuk melabur sejumlah besar cuba menyambungkan pelabur luar, menawarkan mereka untuk membiasakan diri dengan rancangan perniagaan untuk pengeluaran. Projek yang kompeten pastinya akan menarik perhatian mereka. Ini adalah kerana prospek perniagaan yang memberi tumpuan kepada bekalan pelet bahan bakar bukan sahaja ke kebanyakan bandaraya Rusia, tetapi juga ke pasaran Eropah.

Untuk mengira bayaran balik perusahaan dan keuntungan yang mungkin, perlu mengambil kira beberapa aspek, termasuk penunjuk berikut:

 • hari bekerja - 8 jam;
 • bilangan hari bekerja pada bulan itu ialah 22;
 • nisbah perbelanjaan untuk pendapatan kasar ialah 30%.

Kos bahan mentah kira-kira 100 rubel. setiap meter padu. Untuk pengeluaran 1000 kg pelet, 7.5 m3 habuk papan, cip, tudung, sekam digunakan.

Kos pengeluaran bergantung kepada kualiti (jumlah kekotoran dalam butiran):

 • gred tertinggi - sehingga 4 500 Rubles. setiap tan;
 • pelet berkualiti sederhana - sehingga 4,000 rubel. setiap tan;
 • granul gred rendah - sehingga 3 500 Rubles. setiap tan.

Untuk pengiraan lebih lanjut, anda perlu menghitung pendapatan harian dan bulanan:

 • Baris yang kuat mengeluarkan 2 tan pelet, 16 tan sehari, didarabkan dengan 4,000 (aritmetik min) dan 22 - 1,408,000 rubel;
 • peralatan kapasiti sederhana akan menghasilkan separuh jumlah pelet - sebanyak 704,000 rubel.

Kos pelet untuk bahan api ialah 750 rubel. setiap tan (100x7.5). Elektrik, sewa, gaji dan perbelanjaan lain menyumbang 30% daripada hasil, atau 1,200 rubel. Iaitu, dengan 1 tan produk anda boleh mendapatkan 2050 rubel. keuntungan bersih. Selama sebulan jumlahnya akan menghasilkan 721 000 rbl.

Yang paling kos efektif adalah kilang-kilang, peralatan yang dilengkapi dengan motor elektrik atau pemacu dari aci traktor. Baris yang kuat akan membayar sendiri lebih cepat daripada yang menghasilkan sehingga 1000 kg pelet. Yang terakhir akan dibayar dalam tempoh 10-12 bulan.

Lebih separuh daripada pelet yang dihasilkan oleh pengeluar Rusia diimport ke negara-negara asing. Kira-kira 75% daripada semua produk dihantar ke negara-negara Eropah dan di luar negara setiap tahun, atau 620 ribu tan (kira-kira 5 bilion rubles). Peningkatan harga produk petroleum mencipta peluang yang baik untuk pembangunan perusahaan, yang aktivitinya adalah pengeluaran pelet.

Pakar meramalkan peningkatan penggunaan domestik pelet bahan bakar, yang mereka anggap mencapai tahap 300,000 tan pada tahun 2020.

 • syarikat borong besar mengeksport pelet di luar negara;
 • melalui Internet;
 • dalam pembinaan besar dan kedai isi rumah.

Sekiranya pengeluaran itu dianjurkan dengan perusahaan kayu, kos pengeluaran akan menjadi minimum. Kerana bahan baku akan menjadi pemborosan kilang.

Penyalinan penuh atau separa bahan hanya dibenarkan jika terdapat pautan terindeks aktif ke sumbernya.

Semua bahan tapak, penerangan, ciri teknikal, harga adalah secara eksklusif bermaklumat dan tidak menjadi tawaran awam di bawah Art. 437 (2) Kanun Sivil Persekutuan Rusia.

Gambaran Keseluruhan: Pengeluaran Pellet sebagai Perniagaan

Jumlah pengeluaran pelet di Rusia pada tahun 2015, menurut anggaran awal, adalah 930 ribu tan, dan pertumbuhan dicatatkan walaupun dalam keadaan krisis. Daripada jumlah ini, kira-kira 90% dieksport, namun terdapat prospek yang besar untuk bekalan domestik. Mudah untuk memulakan perniagaan, kerana anda boleh membeli peralatan yang diperlukan untuk hanya 270 ribu rubel.

Menurut agensi pemasaran Maksioma, pada tahun 2015 produksi pelet di Rusia mencapai nilai maksimalnya dalam keseluruhan sejarah perkembangan bisnis - pangsa pelet Rusia menyumbang 3% dari output dunia. Sepanjang tempoh kajian, pelet dihasilkan 5% lebih tinggi daripada pada tahun 2014, dan menurut penyelidikan pemasaran RBC, pertumbuhan tahunan adalah 29%.

Menurut statistik Rosstat, pada tahun 2014, 888 ribu tan pelet dihasilkan, iaitu 30% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya. Dalam hanya 5 tahun jumlah pengeluaran mereka telah meningkat hampir tiga kali ganda (Rajah 1).

Rajah 1. Dinamik pengeluaran jumlah pelet di Rusia

Rusia adalah salah satu daripada sepuluh pengeluar terbesar pelet dunia (ia mengambil tempat ke-8 - Jadual 1). Dan vektor utama jualan produk ini untuk Rusia adalah eksport. Dari segi eksport, Persekutuan Rusia adalah pengeluar pelet terbesar ke-4 di dunia.

Jadual. 1. Top-10 negara yang menghasilkan pelet.

Menurut Rosstat, pada tahun 2014 879 ribu tan pelet dieksport dari Rusia, yang 30% lebih banyak daripada tahun sebelumnya (Rajah 2). Walaupun kejatuhan harga dunia pelet kecil (sebanyak 5% - hingga 175.8 dolar per ton), jumlah eksport tidak menurun dan dalam krisis 2015-2016. sehubungan dengan pertumbuhan dolar.

Rajah 2. Dinamik jumlah eksport pelet dari Rusia pada 2012-2014.

Jumlah eksport biogranul dari Rusia adalah 90% daripada semua produk yang dihasilkan. Pada masa yang sama, bahagian pengeluar kecil pelet adalah 70% daripada pasaran pelet eksport (menurut majalah "Economics9raquo;" (No. 1, 2014).

Pada tahun 2004, sebahagian besar eksport pelet jatuh ke Denmark (43%) dan Sweden (25%). Hanya kira-kira 7% daripada bioproducts yang dieksport ke negara-negara Asia.

Prosiding dari ini, adalah jelas bahawa pasaran pelet domestik di Rusia tidak dipenuhi - ia adalah niche ideal di mana terdapat praktikal tiada pertandingan hari ini. Untuk pengeluaran pelet terdapat masa depan di Rusia, oleh itu, ia adalah jelas bahawa pengeluaran pelet sebagai perniagaan hari ini adalah arah yang menjanjikan dan sangat menguntungkan.

Ini juga difasilitasi oleh hakikat bahawa keadaan yang menggalakkan untuk pembangunan dalam bidang perniagaan ini disediakan oleh kerajaan - program negeri "Kecekapan Tenaga dan Pembangunan Tenaga" sedang dilaksanakan, yang diluluskan oleh Peraturan Pemerintah No. 512-r pada 03.04.2013. Di bawah program negeri, subprogram 6, "Pengembangan penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui," bertujuan, khususnya, penggunaan sisa (pemprosesan kayu, pertanian dan lain-lain) untuk penjanaan tenaga. Program ini dirancang untuk dilaksanakan sehingga tahun 2020.

Prosiding dari perkara di atas, adalah jelas bahawa perniagaan pada pelet telah jelas menggariskan prospek. Lagipun, sebagai tambahan kepada eksport, yang jumlahnya tumbuh dengan sebab objektif setiap tahun, pasaran domestik juga berkembang. Iaitu, memulakan perniagaan ini, anda boleh menjangkakan bahawa pasaran jualan akan disediakan.

Di samping itu, ia adalah sejenis perniagaan yang boleh anda mulailah pada skala mana pun - dari pengeluaran garaj ke pembinaan loji pelet keseluruhan. Kami akan mengenali perniagaan yang menguntungkan secara terperinci.

Apakah pelet?

Pelet yang dimampatkan granul digunakan sebagai bahan bakar untuk pembakaran dalam dandang untuk tujuan menghasilkan haba dan elektrik. Granul bahan bakar mempunyai saiz standard, dan komposisi mereka bergantung kepada bahan mentah yang dipilih untuk pengeluaran mereka.

Inilah bahan bakar mesra alam, yang penggunaannya di dunia setiap tahun tumbuh 10-15%.

Apakah pelet yang dibuat?

Bahan mentah utama untuk pengeluaran pelet adalah kayu buangan dan kayu berkualiti rendah. Lignin polimer semulajadi, terkumpul dalam kuantiti yang besar dalam penyulingan (menurut kommersant.ru ia terkumpul sehingga 40 juta tan pada tahun 2014), juga merupakan komponen bahan mentah utama dalam pembuatan pelet bahan api.

Seperti yang dilaporkan Lenta.ru, dilancarkan di rantau Arkhangelsk pada lewat tahun 2015, loji pemprosesan lignin pertama disediakan dengan bahan api selama 10-15 tahun ke depan. Ramalan jangka panjang itu adalah kerana deposit lignin hidrolisis yang sedia ada akan membolehkan menghasilkan 150,000 tan biogranules setahun setahun, yang akan memastikan hampir 20% daripada jumlah pengeluaran pelet Rusia.

Di samping itu, pelet juga dibuat dari gambut dan dari sisa agro (sekam bunga matahari, jerami, najis ayam, sisa bijirin atau jagung).

Pelet berkualiti tinggi (dengan kandungan abu terendah - kurang daripada 1.5%) mengandungi jumlah kulit yang lebih kecil. Mereka dianggap sesuai untuk dandang domestik. Warna mereka lebih ringan berbanding dengan yang lain - mereka juga dipanggil "white9raquo;.

Dan pelet, yang kandungan abu melebihi 1.5%, dianggap industri - mereka akan memerlukan peralatan khas untuk pembakaran mereka. Ciri-ciri kualitatif perbandingan dua jenis pelet jelas ditunjukkan dalam Jadual. 2.

Jadual. 2. Ciri-ciri perbandingan biogranul berkualiti tinggi dan perindustrian

Populariti besar pelet sebagai bahan bakar adalah disebabkan oleh fakta bahawa, pertama, ia adalah bahan mentah yang paling mesra alam dan ekonomik. Apabila membakar tan biogranul, 3.5 ribu kWj tenaga haba dikeluarkan, iaitu 1.5 kali lebih tinggi daripada ketika membakar kayu api dan praktikalnya bersamaan dengan nilai kalori arang batu.

Kedua, pengeluaran pelet memecahkan masalah penggunaan sisa kayu dan hutan berkualiti rendah. Di samping itu, ini tidak hanya menjimatkan kos bahan api, tetapi juga kos logistik - selepas semua, bukannya arang batu yang diimport, kini menjadi mungkin untuk menggunakan sumber yang boleh diperbaharui tempatan.

Pengeluaran pelet mempunyai keuntungan yang sangat tinggi. Oleh itu, sebuah kilang dengan kapasiti pengeluaran sebanyak 10 tan / jam akan memerlukan pelaburan sebanyak $ 5-10 juta. Tempoh bayaran balik dalam kes ini, menurut Kommersant.ru, akan menjadi 3 tahun.

Tujuan utama pelet adalah menggunakannya dalam bentuk bahan mentah untuk mendapatkan tenaga elektrik dan haba. Pelet dibakar dalam dandang bahan api pepejal. Bidang utama penerapan tenaga yang dihasilkan dari biogranules di Rusia adalah bidang perumahan dan perkhidmatan perkauman, termasuk dan pemanasan isi rumah persendirian.

Oleh kerana kelembapan sangat rendah (8-12%) dan kepadatan tinggi, pelet lebih disukai untuk pembakaran dalam dandang untuk mengelakkan pembentukan jelaga dan jelaga, yang mengakibatkan kegagalan cepat dandang. Dalam biogranul dandang tidak dibakar dalam erti kata literal, tetapi smolder, yang memastikan ekonomi mereka pada kadar pemindahan haba yang tinggi.

Pelet mudah diangkut, dan peralatan bahan api mudah disambungkan; Tidak ada kaitan dengan jarak saluran paip utama, seperti ketika menyambung ke rangkaian gas. Dan yang paling penting - ini adalah bahan api paling murah, harga biogranul adalah 1.5 kali lebih murah daripada arang batu, dan mereka lebih murah daripada minyak bahan api.

Pelet yang diperbuat daripada bahan mentah pertanian adalah bahan api yang paling popular untuk loji kuasa haba dan isi rumah persendirian. Hakikatnya adalah mereka lebih murah daripada jenis biogranul lain, dan haba spesifik pembakaran mereka berada pada tahap yang sangat tinggi.

Menurut Forbes, jumlah penggunaan biogranul dalam negeri di Rusia berkembang hampir setiap bulan. Ini difasilitasi oleh penampilan sebilangan besar rumah dandang di rantau ini, yang disesuaikan untuk penggunaan pelet.

Oleh kerana skop perniagaan pelet bergantung sepenuhnya pada jumlah pembiayaan dan objektif pelabur, maka peralatan untuk memulakan pengeluaran dapat dipilih secara berbeda. Oleh itu, untuk perniagaan garasi, garisan kecil dengan kapasiti kira-kira 100 kg pelet setiap jam adalah sesuai. Kos peralatan ini agak layak untuk perniagaan kecil.

Untuk memulakan sebuah loji besar memerlukan bukan sahaja pelaburan yang besar, tetapi juga penyelesaian segera masalah dengan penawaran bahan baku jangka panjang dan ketersediaan pasar tetap. Pertimbangkan peralatan apa yang diperlukan untuk perniagaan pelet, dan juga berorientasikan dengan kosnya.

Peralatan untuk pengeluaran pelet

Teknologi pengeluaran sangat mudah dan terdiri daripada peringkat berikut:

 • Menghancurkan bahan mentah kepada keadaan tepung dalam penghancur. Pada peringkat ini, bergantung pada jenis bahan mentah yang terlibat: penghancur tukul putar, pemisah kelopak habuk papan / wring, mesin kerepek, penggiling gulung.
 • Pengeringan jisim yang diproses dalam drum kering. Unit relau, penjana haba dan pembakar juga diperlukan.
 • Granulasi dalam penjana pelletizer / steam. Semasa mampatan, bahan mentah dipanaskan dan, sebagai hasilnya, lignin dibebaskan, yang mengikat tepung kayu menjadi butiran padat.
 • Penyejukan untuk mengekalkan bentuk di menara penyejuk.
 • Pembungkusan (alat pengisian dan penimbang).
 • Pengangkutan (penghantar, penghantar, noria, siklon, dan sebagainya).

Kos peralatan untuk pengeluaran pelet

Apabila memilih peralatan, anda perlu mengambil kira prestasinya, serta maklum balas mengenai kualitinya.

Menurut pengeluar rasmi dandang pelet ROTEKS, garisan paling mahal adalah yang dihasilkan di bawah jenama Kahl dan Munch. Untuk melengkapkan bengkel dengan kapasiti 2 tan sejam, pelaburan 1 juta euro diperlukan. Talian pelet yang dihasilkan oleh "Radviliškis loji penjanaan mesin "(Lithuania). Peralatan kapasiti yang sama akan menelan kos kira-kira setengah juta dolar.

Mari kita lihat lebih dekat pada 3 baris paling popular:

Granwood PROFI-500 pellet line

Peralatan untuk pengeluaran pelet SKJ2-150

Saiz butiran - diameter, mm

2.5-12 (ketumpatan, t / m3 - 0.6-1.2)

habuk papan, baja, makanan

kayu, habuk papan, jerami, sekam, kotoran

kayu, habuk papan, sisa pertanian

Kos, mln Rub.

7.2 (bersamaan 90 ribu euro)

Jadual 3 jelas menunjukkan bahawa anda boleh memulakan perniagaan di kawasan ini dengan pelaburan yang minimum. Perkara utama adalah memastikan pengeluaran bahan mentah dan mencari pasaran.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7