Tembok yang menancap oleh rumah api

Dinding arca di rumah kaca dengan tangan mereka sendiri

Sekalipun anda berpindah ke bangunan baru, bukannya untuk dana lama, anda kemungkinan besar harus menghadapi satu masalah biasa - ketidaksamaan dinding. Idealnya dinding peringkat adalah nasib yang luar biasa, yang sangat jarang berlaku. Kecacatan kecil akan bersembunyi di belakang kertas dinding, tetapi di sini penyimpangan yang ketara perlu dihapuskan. Ia adalah perlu untuk melakukan ini, kerana kemudian anda boleh menghadapi lebih banyak masalah. Dinding tidak sekata tidak akan membenarkan perabot itu diletakkan dengan cantik dan juga meletakkan rak, dan jurang antara dinding dan objek berdekatan akan sentiasa menarik perhatian dan menyebabkan kerengsaan. Untuk mengelakkan hasil yang tidak menyenangkan, anda perlu memahat dinding sebelum selesai. Salah satu kaedah penjajaran yang paling popular adalah melapikan dinding pada suar. Dalam artikel ini kita akan melihat cara untuk menjadikannya sendiri.

Apa yang diperlukan untuk melepa dinding dengan suar

Selain ingin melakukan kerja ini sendiri, anda juga memerlukan alat dan bahan khas. Ada di antara mereka yang boleh didapati di mana-mana rumah, sementara yang lain boleh ditawarkan oleh pembekal besar peralatan pembinaan WerkMan. Jadi, apa yang anda perlukan untuk membeli untuk membuat dinding plaster:

 • Suara plaster adalah profil logam khas yang bertindak sebagai pembatas. Kedalaman standard - 6 dan 10 milimeter, anda perlu memilih mengikut sisihan dinding.
 • Campuran plumbum. Terdapat dua jenis campuran utama: simen dan gipsum. Pakar mengesyorkan membeli yang kedua, kerana mereka mempunyai ciri yang lebih baik. Oleh itu, anda boleh mengelakkan retak, pengecutan, dan juga menyediakan bunyi tambahan dan penebat haba.
 • Barisan plumbum.
 • Hammer.
 • Spatula.
 • Skru sendiri menoreh.
 • Dowels.
 • Peraturannya adalah jalur aluminium 2 m panjang dengan kelebihan tajam untuk meratakan plaster.
 • Pemutar skru Phillips.
 • Perforator dengan penyesuai untuk mencampurkan penyelesaiannya.
 • Rolet.
 • Gunting untuk logam.
 • Primer.
 • Roller atau berus lebar untuk aplikasi primer.
 • Tahap.

Dinding arca di rumah kaca dengan tangan mereka sendiri: peringkat pertama

Pertama, anda perlu berhati-hati memeriksa dinding, memohon tahap kepada mereka secara menegak. Tandakan sisihan yang kuat penanda terus di dinding. Kemudian, gunakan level mendatar dan arah lain, supaya anda dapat menemui semua protrusions dan hollows.

Selepas itu, tanda di bawah rumah api dibuat. Kami menandakan tempat juga di dinding, penanda akan hilang di bawah rumah api dan plaster. Mulakan dari sudut, berundur kira-kira 30 sentimeter dari setiap sisi. Selanjutnya di antara suar depan akan menjadi jarak kira-kira 160 sentimeter (kurang daripada panjang peraturan). Tetapi jangan membahagi dinding ke bahagian tidak sama. Sekiranya anda mempunyai dinding 2 meter, lebih baik untuk membuat suar pada tanda meter.

Selepas ini, keluarkan semua habuk dan kotoran dengan penyapu atau pembersih vakum. Tahap penyediaan sedemikian adalah perlu, bahawa plaster tegas diadakan di dinding. Juga, sebelum memulakan kerja utama, adalah perlu untuk merawat permukaan dinding dengan primer. Ini akan membantu melindungi pembaikan anda daripada acuan dan kulat, dan juga menjadi asas yang sangat baik untuk lapisan plaster seterusnya.

Sapukan buku asas dengan berus atau roller, pastikan seluruh permukaan dilindungi. Selepas ini, benarkan lapisan kering (masa yang tepat ditunjukkan pada pakej).

1

Dinding arca di rumah kaca dengan tangan mereka sendiri: peringkat kedua

Apabila dinding itu benar-benar kering, anda perlu memasang mercusuar itu sendiri. Ambil langkah ini dengan berhati-hati, kerana ia adalah kemunculan apartmen anda yang menentukan hasilnya. Ambil profil logam dan pasangkannya ke tempat yang ditandakan. Anda perlu skru di skru atas. Selepas itu, garis plumbum dilampirkan padanya, di mana semua skru berikutnya sejajar. Profil akan sedikit bergerak jauh dari dinding di tempat-tempat lekukan dan berpaut rapat ke hillocks. Tugas anda adalah untuk menyelaraskan profil supaya anda mendapat satu satah.

Selepas memasang semua suar, sediakan sebilangan kecil penyelesaian. Menggunakan spatula, memohon kepada kawasan di mana rumah api terletak. Dan perlu dilakukan supaya suar berada pada tahap yang disediakan. Tidak perlu memahat seluruh ruang di sepanjang tempoh profil, cukup lima belas hingga dua puluh tempat yang berasingan. Beri reka bentuk ini beberapa jam untuk benar-benar kering. Sekiranya anda tidak pasti plaster telah kering, jangan pergi ke peringkat ketiga, anda boleh melanggar set tahap.

Dinding arca di rumah kaca dengan tangan mereka sendiri: peringkat ketiga

Mercusuar telah siap, tetap dan menunggu permulaan kerja-kerja utama. Aduk campuran dengan teliti dengan perforator dan teruskan melepa. Penyelesaian ini digunakan dengan spatula yang luas. Adalah lebih baik untuk menyebarkan campuran dengan lebihan kecil, supaya anda dapat mengelakkan berlubang dan kerja yang tidak perlu. Jika anda melihat bahawa lapisan plaster melebihi sepuluh milimeter, maka lakukan proses ini dalam dua tahap. Jika tidak, anda boleh segera menggunakan penyelesaian kepada dinding dengan lebihan.

Sejajar dengan peraturan yang ditetapkan pada suar. Sebab itulah jarak di antara suar harus kurang daripada panjang peraturan.

Mula menyelaraskan, bergerak dari bawah ke bawah. Jangan tergesa-gesa, bahan perlu mengisi semua rongga. Secara berkala goncang peraturan dari sisi ke sisi supaya penyelesaiannya diedarkan secara sama rata ke dinding. Satu petikan, kemungkinan besar, akan menjadi kecil. Ulangi manipulasi ini sehingga anda mendapat dinding halus dan halus.

Jika anda plaster satu lapisan, maka kerja hampir selesai. Anda perlu membiarkan dinding kering. Sekiranya lapisan plaster lebih daripada sepuluh milimeter, maka setelah selesai pengeringan, perlu untuk menerapkan solusi baru dan tingkatkannya.

Dinding arca di rumah kaca dengan tangan mereka sendiri: peringkat keempat

Jika anda bercadang untuk menghiasi dinding dengan ubin seramik, maka suar-suar boleh ditinggalkan. Tetapi cat dan dinding boleh dan tidak menyembunyikan profil logam. Itulah sebabnya pakar menasihatkan anda untuk mengeluarkannya selepas meratakan dinding. Keluarkan semua skru dan keluarkan suar, dan jurang di dinding hendaklah ditutup dengan berhati-hati dengan plaster dan spatula yang luas.

Sekarang tembok boleh diletakkan jubin atau memohon lapisan dempul untuk membawanya ke keadaan sempurna dengan sempurna.

Panduan Langkah demi Langkah untuk Lukisan Dinding oleh Beacon

Teknologi ini digunakan apabila dindingnya melengkung dengan ketara. Dalam kes sedemikian, penyelarasan dengan satu peraturan tidak memberikan hasil yang dikehendaki. Malah, stuko di rumah api - ini adalah peringkat awal keseluruhan kompleks aktiviti untuk menyediakan asas untuk reka bentuk berikutnya. Mengenai semua nuansa itu pembaca akan belajar dari artikel ini.

Pemula harus menjelaskan bahawa ia adalah persoalan komposisi tradisional (biasanya berdasarkan gipsum atau simen). Penggunaan mereka dengan ketara mengurangkan kos kerja, kerana putties yang sama agak mahal. Campuran tersebut tidak boleh dikelirukan dengan hiasan (relief, Venetian), yang digunakan untuk membentuk lapisan penamat menggunakan teknologi plaster tanpa tanda suar.

Arahan berikut adalah umum. Tetapi tidak kira apa permukaan dan di mana bilik (atau di luar rumah) tidak ditutup dengan plaster, algoritma tindakan tetap tidak berubah. Di laman bertema isu ini diberikan banyak perhatian, dan penerangan mengenai prosesnya agak luas. Tetapi jika anda merumuskan semua cadangan untuk meletakan dinding dengan tangan anda sendiri, maka kerja kerumitan khas tidak mewakili dan sangat mungkin bagi mana-mana pembina baru.

1. Penyediaan permukaan primer.

 • Membongkar pelapis lama. Hampir segala-galanya dikeluarkan, ke pangkalan. Sekiranya dinding sebelum ini ditampal, maka lapisan lama adalah wajar untuk mengetuk.
 • Pemeriksaan visual dan pengenalan kekurangan. Kawasan masalah (untuk kawasan besar) hendaklah ditandakan dengan serta-merta (kapur, penanda). Kelengkungan adalah mudah untuk mengenalpasti jika anda menggunakan rake panjang dan mengubah orientasi spatialnya.
 • Pengedap semua rongga (cengkerang, retak, sendi).
 • Pra penjajaran. Kadang-kadang terdapat tempat-tempat yang jelas menonjol terhadap latar belakang umum, dan selepas mengeluarkan lapisan plaster tebal, mereka menjadi ketara. Semua knolls itu, tepi tajam harus dibawa ke bawah (pahat + tukul).

2. Rawatan dinding dengan tanah.

Dengan aplikasi bebas plaster, tuan-tuan baru pada tahap ini sering diabaikan, menganggap kerja itu tidak perlu, dan membuat kesilapan besar. Tujuan utama (walaupun tidak satu-satunya) tanah adalah dengan ketara meningkatkan lekatan substrat. Ini bermakna bahawa lapisan utama plaster akan ditetapkan di atasnya dengan pasti. Jika dia pergi pada suatu ketika kemudian, dia perlu membaiki semula, dan ini adalah masa, wang, dan ketidakselesaan. Oleh itu, kos buku asas lebih daripada wajar, dan harganya tidak tinggi.

3. Pemasangan rumah api.

 • Menandakan menegak. Pertama, titik penetapan panduan luaran ditentukan. Biasanya ia dipasang pada jarak kira-kira 350 mm dari sudut di kedua-dua sisi dinding (garisan menegak ditarik).

Sekiranya terdapat penyelewengan pada "jalan", rumah api itu sedikit berubah. Kadang-kadang adalah lebih baik untuk memperdalamnya sedikit demi sedikit untuk mengurangkan penggunaan (mengurangkan ketebalan lapisan yang digunakan). Ia tidak sukar untuk membuat keputusan konkrit sendiri.

Selang diukur antara rak yang melampau dan ditentukan berapa banyak beacon perantaraan (tambahan) harus dipasang di sepanjang dinding. Skim ini dipilih berdasarkan kemudahan penyelarasan. Ia dianggap paling sesuai untuk menetapkan panduan selepas 1.5 m.

 • Tanda mendatar. Untuk mencapai plastering berkualiti tinggi, perlu memastikan kedudukan rel supaya mereka berada di sepanjang keseluruhan panjang dalam satah yang sama berserenjang ke lantai. Untuk melakukan ini, pada sudut segiempat dinding (di hujung garis menegak yang melampau) lubang dibor dan ukiran + sekrup dipasang. Antara mereka melintang (di kawasan siling dan lantai) adalah mercu tanda (garis memancing, benang kapron, beech). Mereka akan dilampirkan kepada suar perantaraan dan dilekatkan.

Apa yang harus diambil kira: rentetan mesti sekurang-kurangnya 1 cm selain dari pangkalan. Kiraannya adalah dari titik paling cembung permukaan.

Proses dinding melepa di atas suar untuk pemula akan sangat memudahkan jika anda mengetatkan lagi rentetan diagonal dan mendatar. Seperti litar (grid) akan membolehkan lebih tepat menahan ketebalan lapisan yang diperlukan.

 • Pemasangan rumah api api. Ia dihasilkan dalam dua cara.

Pertama. Di sepanjang garis menegak titik tumpukan mortar atau tebal plaster tebal. Beacon, mengikut skema pengikat, ditekan ke dalamnya supaya wajah luar mereka berada pada tahap rentetan mendatar. Selepas ini, tunggu sehingga campuran mengeras.

Yang kedua. Satu kaedah pengancing mekanikal untuk rumah api. Garis tanda menegak menggerudi beberapa lubang ke dalamnya yang dipasang dowel dan skru. Di bawah ketua-ketua yang terakhir diletakkan plat-plat yang mana bilahnya tetap. Pelarasan kedudukan suar dilakukan dengan mengetatkan (membongkar) skru. Teknik pemasangan ini lebih baik, kerana kemudian, apabila memeriksa orientasi rel, mana-mana kelengkungan yang dikesan mudah dihapuskan. Satu lagi 1 - tidak perlu menunggu penyelesaian untuk kering.

Dijual ada beberapa jenis elemen penetapan - CDM, UMK, Kremmer dan beberapa yang lain. Tuan pemula harus menggunakan "telinga" yang disebut (bahagian plastik), kerana dengan bantuan mereka, kedua-dua pengancing dan pelarasan lebih mudah, semakin terdapat instruksi pengilang.

Ia diletakkan di dinding oleh sektor (di antara suar yang dipasang). Ia dilakukan secara literal dengan tangan mereka sendiri (dalam sarung tangan getah), atau dengan kulir. Selepas "pemutus" awal plaster ke kawasan tertentu, ia dipadatkan (dengan elang dan spatula). Lebihan dikeluarkan dan diletakkan di tempat di mana kemurungan terbentuk.

Kira-kira dalam masa 15-20 minit, sebaik sahaja plaster mula genggam, ia dipangkas oleh peraturan. Ia dijalankan dari bawah ke bawah, pergerakan zigzag licin. Tangan harus memegang rel di pinggir dengan perhitungan, sehingga usaha utama berada di rumah api.

Sebagai peraturan, lebih baik menggunakan salah satu profil, kerana suar yang dibeli mempunyai geometri yang ideal.

 • Memadam Profil. Oleh kerana ia tidak diperbaiki dengan tegar, ia mudah dikeluarkan - anda hanya perlu mencubit tepi selat.
 • Mengisi plaster terbentuk selepas penghapusan alur suar.
 • Penjajaran segmen ini (poluterom).

Jika ia sepatutnya disisipkan atau dihiasi dengan plaster hiasan, maka ini cukup. Apabila menyiapkan dinding untuk lukisan, penambahan tambahan dilakukan. Untuk ini, menyelesaikan sebatian plaster atau dempul digunakan.

1. Pengawasan rumah api yang tidak boleh dipercayai.

Rel panduan dibuat daripada aluminium, di samping itu, profil logam itu sendiri cukup nipis. Oleh itu, suar apabila ditekan pada mereka dengan peraturan mudah bengkok. Untuk mengelakkan ini, anda harus meletakkan mata lampiran mereka ke pangkal dengan jarak kira-kira 35 cm.

2. Pemasangan salah.

Ini, sebagai peraturan, membawa kepada peningkatan penggunaan dan meningkatkan jumlah masa operasi, kerana lapisan tebal kering lebih lama. Tempat itu dipilih supaya rumah api itu dapat ditenggelamkan ke dinding. Jika ia melengkung, maka kawasan tersebut mudah ditentukan. Atau, seperti yang dinyatakan di atas, sebahagiannya melakukan strob. Langkah berjaga-jaga ini membolehkan anda menjimatkan setiap "persegi" sehingga 1.5 kg simen plaster dan sehingga satu - gipsum (dengan lapisan 1 mm).

3. Pelanggaran teknologi penyediaan penyelesaian.

Ini terpakai terutamanya kepada konsistensinya. Plaster berlebihan akan mula merayap bahkan sebelum pengerasan penuh. Akibatnya - kebanjiran di dinding. Terlalu tebal sukar untuk di tingkatkan, dan selepas pengeringan pada retak plaster seperti itu semestinya akan muncul. Oleh itu, cadangan pengeluar komposisi untuk penyediaan penyelesaian dengan tangan mereka sendiri tidak boleh diabaikan.

4. Percubaan untuk mempercepatkan masa pengawetan.

Kelembapan harus menguap hanya dengan cara semulajadi. Mana-mana pemanasan tiruan plaster akan menyebabkan pengeringan yang tidak rata, pecahan struktur sepanjang ketebalan, lapisan seperti itu tidak akan bertahan lama. Prosiding dari ini, perlu mematuhi peraturan kerja dengan plaster - suhu bilik (pada 23 ± 2 ° C) dan kelembapan normal (55-65%), ditambah - pengudaraan yang baik di dalam bilik.

Reka bentuk luaran bangunan dilakukan menggunakan teknologi yang berbeza. Baru-baru ini.

Proses permukaan penamat hampir selalu bermula dengan penjajaran mereka. Permohonan.

Apabila dinding rumah siap sepenuhnya untuk menyelaraskan dan diukur, datang.

Apakah konkrit buih yang lebih baik atau konkrit berudara?

Permohonan DSP dalam pembinaan

Dinding stuko di rumah api - teknologi dari "A" hingga "I"

Apakah plaster dinding oleh rumah api? Mari kita mengetahui betapa sukarnya proses ini, dan sama ada perlu untuk mengupah profesional untuk kerja tersebut. Saya berkongsi pengalaman saya, saya akan cuba memberitahu dan menunjukkan pada gambar semua nuansa, supaya pendatang baru akan memahaminya.

Plaster pada suar adalah cara yang mudah dan berkesan untuk meratakan dinding, yang sesiapa sahaja boleh menguasai

Teknologi dinding melepa di rumah api termasuk empat langkah:

Bagi bilik kering, lebih baik menggunakan plaster dengan penambahan kapur, kerana ia mempunyai sifat antiseptik. Terima kasih kepada ini, anda tidak akan menghadapi masalah acuan di dinding.

Langkah 1 dan 2: penyediaan bahan dan permukaan dinding

Proses plastering bermula dengan penyediaan. Kita perlukan:

Pilihan campuran plaster bergantung kepada jenis bilik:

 • Untuk premis kering gipsum plaster digunakan;
 • Di bilik mandi atau di dapur, lebih baik menggunakan plaster simen;

 • Gunakan perforator dengan lampiran pahat;
 • Jika tidak ada puncher, gunakan tukul dan pahat konvensional.

 • Sekiranya permukaan dinding mempunyai struktur bergerigi, runtuh, merawatnya dengan asas pengukuhan atau sejagat;
 • Sekiranya dinding lancar, anda memerlukan buku primer lekatan, sebagai contoh, "Hubungan konkrit".

Sapukan buku asas dengan berus atau roller cat. Mesti dua kali, membuat rehat antara aplikasi.

Apabila memasang grid, pastikan pusingan sekitar 15 cm.

Sebelum melepuh tembok bata atau blok, perlu untuk memperdalam jahitan batu dengan 10 mm untuk memperbaiki larutan plaster terikat dengan permukaan.

Peringkat seterusnya ialah pemasangan rumah api:

Jarak dari dinding ke rel menentukan ketebalan lapisan plaster.

Profil mesti dipasang di kedudukan tegak.

Dengan prinsip yang sama, tetapkan suar di sudut yang bertentangan.

 • Skru di dinding di belakang rumah api, skru menoreh sendiri. Topi skru mesti sejajar dengan profil suar;
 • Thread tali leher ke skru supaya mereka melepasi bahagian atas topi, seperti ditunjukkan dalam contoh foto.

Padang suar harus 40 sentimeter kurang daripada lebar peraturan yang akan anda kerjakan.

Jika anda perlu memastikan ketebalan tepat lapisan plaster, sebelum melampirkan suar, skru dua skru sendiri mengetuk pada sisi yang bertentangan. Jarak dari topi ke dinding sepadan dengan ketebalan lapisan. Kemudian profil itu digunakan untuk skru skru mengetuk diri dan terpaku pada dinding dengan mortar plester.

Dengan prinsip ini, beacon ditetapkan ke semua dinding yang anda akan plaster. Selepas memasang panduan, tunggu sehingga larutan telah kering, yang mereka terpaku ke dinding.

Sekarang anda boleh mula meratakan dinding:

 • Tuang campuran kering ke dalam baldi yang bersih;
 • Tambah air dan kacau dengan gerudi dengan muncung khas.

Lapisan pertama plaster mestilah cair yang cukup - konsisten berkrim.

 • Dengan bantuan scoop plaster, tuangkan mortar ke dinding. Untuk membuangnya adalah perlu, ia menggigit, dengan kekerasan, bahawa penyelesaian itu juga mematuhi dinding dan memenuhi semua pendalaman yang ada;
 • Ketebalan semburan hendaklah kira-kira 5 mm.

 • Sediakan penyelesaian konsistensi doh yang tebal;
 • Tunggu lapisan pertama kering;
 • Lapisan utama boleh digunakan dengan senduk atau kancing. Ketebalan lapisan ini tidak boleh melebihi 5 mm.

Sekiranya perlu, tanah boleh digunakan dalam beberapa lapisan. Setiap lapisan berikutnya dilemparkan selepas menggenggam yang sebelumnya. Walau bagaimanapun, ketebalan keseluruhan lapisan plaster tidak boleh melebihi 5-7 cm.

 • ikuti peraturan di atas panduan dari bawah ke bawah, sedikit berayun dari sisi ke tepi;
 • Penyelesaian yang tetap pada peraturan itu boleh dijatuhkan ke dalam baldi dan digunakan semula.

Jika panduan dibuat daripada aluminium, mereka boleh ditinggalkan di dinding.

Harga alat ini adalah rendah, tetapi manfaatnya agak besar. Saya nasihatkan anda untuk membelinya sebelum memulakan kerja.

Semasa pemasangan mereka, pastikan anda menggunakan tahap untuk meletakkannya secara menegak atau mendatar.

 • Untuk melakukan plaster berkualiti tinggi, perlu memakai lapisan penamat, yang dipanggil penutup;
 • Penyelesaian untuk penutup perlu dibuat secara konsisten tentang sama seperti semburan;
 • Guna lapisan ini dengan stuko. Ketebalan lapisan perlu beberapa milimeter;
 • Dalam proses melaksanakan operasi ini, anda harus cuba untuk mencapai permukaan yang paling halus.

Plaster gipsum mesti digunakan dalam masa 20-30 minit. Jadi jangan campurkan banyak penyelesaian. Jika dia mula memegang dalam ember, mustahil untuk melapisi tembok dengan mereka.

 • Teknik yang diterangkan untuk melapangkan dinding dengan suar diperbaiki, kerana ia dapat mencapai permukaan yang hampir sempurna. Di atas penampilan kasar itu, mungkin untuk meletakkan plaster hiasan, kertas dinding cecair dan bahan penamat lain yang serupa;
 • Terdapat juga teknologi mudah melapangkan kerja pada suar. Daripada yang di atas, ia berbeza dalam grouting itu dilakukan selepas penggunaan lapisan asas, i E. penutup yang hilang.

Selepas memohon setiap lapisan plaster, alat itu mesti dibasuh dengan teliti supaya ketulan kering mortar tidak meninggalkan alur pada dinding.

Teknologi mudah alih boleh digunakan untuk mengisi dinding berikutnya atau, misalnya, jika jubin seramik digunakan sebagai bahan penamat. Di sini, mungkin, dan semua maklumat tentang bagaimana untuk memapis dinding di rumah api.

Saya juga mengesyorkan agar anda menonton video dalam artikel ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanya mereka di dalam komen, dan saya akan senang menjawab soalan anda.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3