Tingkap plastik peluh apa yang perlu dilakukan

7 Cara Membuat Tingkap Plastik Jangan Keringat

Tingkap plastik dipasang tidak hanya memberi keselesaan dan keselesaan kepada apartmen, tetapi juga masalah yang tidak dijangka. Dengan ketibaan cuaca sejuk, pemeluwapan muncul di kaca. Kadang-kadang ia begitu banyak bahawa terdapat lopak-lopak di tingkap.

Ini adalah masalah yang serius, kerana kelembapan pada tingkap membawa kepada penampilan acuan. Kulat sukar dikeluarkan dan ia mempunyai kesan buruk terhadap semua ahli keluarga. Liangnya terbang di udara dan masuk ke tubuh manusia.

Pertama, mari kita lihat punca pemeluwapan.

Kenapa peluh tingkap plastik?

Pada tingkap kayu lama tidak ada kondensasi, tetapi pada tingkap plastik baru muncul. Jadi sebabnya di tingkap itu sendiri? Anda betul. Tingkap kayu lama tidak begitu ketat, ada pengudaraan dari mikro, dan kadang-kadang tidak lebih :), retak. Dan yang baru sangat ketat sehingga mereka tidak membenarkan udara masuk ke dalam bilik dari luar.

Oleh itu pangsapuri mengumpul kelembapan.

Memandangkan kaca di tingkap adalah permukaan paling sejuk di apartmen, ia mewujudkan pemeluwapan.

Pemikiran pertama yang masuk ke dalam fikiran ialah membuat kaca tidak begitu sejuk. Ini boleh dicapai dengan meningkatkan bilangan bilik udara di unit bergilir dua. Tingkap tiga kali ganda dan berkilat berkumpul jauh lebih kondensat daripada pada satu bilik.

Alasan kedua boleh dibuat cerun buruk. Jika mereka tidak terlindung dengan baik, maka secara semula jadi mereka akan membeku, meninggalkan setitik air di permukaan. Walaupun tidak sukar untuk membuat cerun untuk tingkap plastik dengan tangan anda sendiri.

1

Apa yang perlu dilakukan dengan tingkap plastik yang berpeluh?

 1. Keluarkan semua tumbuhan dari tingkap. Tanah basah menambah pemeluwapan tambahan ke tingkap. Secara umum, keluarkan semuanya dari jendela. Saya mempunyai satu kes: dimasukkan ke dalam sudut tingkap mainan lembut dan seminggu selepas ia benar-benar zakolosilas acuan.
 2. Penyiaran harian. Tanpa itu, tidak boleh dilakukan, dan selain perubahan udara di dalam bilik mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan. Letakkan tetingkap pada penyambungan mikro, pemegang berputar dengan 45 darjah dan tetingkap dibuka secara literal oleh satu sentimeter. Letakkan hud paksa di dapur dan di bilik mandi dan gunakannya lebih kerap :).
 3. Pasaran sudah mempunyai banyak peranti untuk menghilangkan udara di apartmen. Sebelum membeli, anda perlu mengukur kelembapan udara menggunakan alat ukur - hygrometer. Untuk merasa selesa di apartmen, kelembapan harus berada dalam lingkungan 40-70%. Saya akan membeli hygrometer sendiri untuk mengetahui kelembapan yang kondensat akan hilang di apartmen saya. Jika anda berminat - tulis dalam komen, saya akan menjawab.
 4. Kaedahnya adalah kebakaran berbahaya. Anda boleh menyalakan lilin di atas jendela. Ia akan memanaskan udara dan dengan itu mengurangkan atau keluarkan sepenuhnya kelembapan dari tingkap.
 5. Ia mengalir keluar dari kaedah keempat. Anda boleh mengurangkan ambang tingkap atau membuat lubang di dalamnya. Oleh itu, haba dari bateri akan menjadi lebih baik untuk memanaskan unit kaca.
 6. Anda boleh menggunakan anti-fender kereta. Ia membantu pemandu, jadi mengapa tidak menggunakannya di rumah? Pemeluwapan boleh menjadi kurang. Tulis di komen jika anda mencuba kaedah ini.
 7. Menggunakan kipas bilik. Ia perlu untuk menghidupkannya dengan kuasa yang rendah dan menghantarnya ke tingkap. Biarkan dia memandu udara hangat ke tingkap.

Terdapat video yang menarik: bagaimana untuk mengatasi sejumlah besar pemeluwapan pada tingkap.

Yang paling penting, apabila memasang tetingkap memastikan bahawa profil telah dibuat lubang terhadap fogging. Biasanya ia adalah bahagian membujur kira-kira 20x5 mm. di bahagian bawah bingkai tingkap. Mereka boleh dibor dan selepas pemasangan, tetapi anda perlu mengeluarkan kaca.

Tanpa mereka, fogging berkemungkinan besar, walaupun anda mengikuti semua nasihat. Juga, selalunya fogging berlaku kerana kebocoran dalam paket dan kelenjar / segel berkualiti rendah.

Jika tingkap dibuat mengikut teknologi pengeluaran - tidak sepatutnya ada masalah.

 • katakan bahawa separuh hanya mengiklankan, selebihnya jujur ​​berkongsi pendapat mereka tentang perayaan. entah bagaimana mungkin, kira-kira yang buruk tidak akan berkata

  Sekitar sepuluh tahun yang lalu, mereka berhenti membekalkan air panas ke apartmen dan dandang pertama dengan harga tinggi dan jenama muncul. Pergi untuk membeli pemanas air mahal.

  Setiap musim sejuk, masalah yang sama - bagaimana untuk mengelak tingkap? Biasanya saya menggunakan pes, buih dan kain. Senang untuk sepanjang hari: (Sudah cukup penat.

  Apabila saya sedang membina rumah negara saya, sebuah rumah bingkai, persoalannya secara semulajadi timbul mengenai penebatan lantai di tingkat pertama dan masalah itu diselesaikan dengan sangat sederhana. Dia membuat lantai kasar.

  Kami di rumah menggunakan bakteria Rusia Bogatyr. Kami membaca bahawa ia digunakan walaupun di loji rawatan kumbahan perindustrian. Ubat yang baik.

  Saya suka bekerja dengan bahan ini dengan sangat banyak, saya telah menutup dinding di apartmen lama saya dengan cecair yang lebih daripada sekali, ia selesa dari mereka dan saya bernafas dengan baik.

 • Adakah anda mempunyai peluh tingkap plastik - apa yang perlu dilakukan?

  Baru-baru ini, tingkap plastik menjadi semakin popular. Jika sebelum mereka mampu hanya orang yang kaya, tetapi kini semua orang mahu menukar tingkap kayu untuk plastik. Dengan bantuan mereka, mudah untuk mewujudkan keadaan hidup yang selesa, kerana mereka dengan sempurna mengekalkan suhu. Tetapi pada masa yang sama, ramai yang menghadapi masalah - peluh tingkap plastik. Apa yang perlu dilakukan dalam situasi ini? Mari kita tentukan sebab-sebab pemeluwapan pada tingkap.

  Perkara yang paling menarik ialah pelbagai jenis tingkap kabus: kayu, plastik, dan aluminium. Tetapi kebanyakannya mereka memberi perhatian kepada tingkap kaca berlapis, diperbuat daripada plastik. Kemunculan kelembapan pada tingkap bertambah buruk penampilan dan penglihatan, di samping itu, membawa kepada pelembapan struktur bangunan, serta perkembangan kulat dan acuan.

  Kaedah-kaedah untuk penggunaan tingkap PVC mengatakan bahawa suhu di dalam bilik di mana mereka digunakan tidak boleh kurang daripada lapan belas derajat. Kerana peluh tingkap plastik ini. Apa yang perlu saya lakukan? Selesaikan masalah dengan penubuhan pemanasan biasa di dalam bilik untuk menghapuskan penyebab tertentu pemeluwapan pada kaca.

  Apabila memasang kaca penebat, terdapat pelanggaran pemindahan haba, kerana reka bentuk tingkap menutup rapat bilik dari penembusan udara di luar. Hasilnya, tahap kelembapan di bilik meningkat. Dan kemudian fizik berkuat kuasa, menjelaskan bahawa cecair boleh mengubah keadaannya apabila perubahan suhu. Khususnya, peningkatan suhu membawa kepada penyejatan cecair yang sedia ada dan kewujudannya dalam bentuk wap, yang, apabila suhu berkurangan, menetap dalam bentuk kelembapan pada permukaan paling sejuk. Ia adalah kaca dan permukaannya, dan agak kerap bahagian bawahnya.

  Mengapa kelembapan di bilik meningkat? Seperti yang telah disebutkan, ketumpatan tingkap adalah seperti bahawa udara dan haba tidak boleh beredar dengan bebas, yang menyebabkan peningkatan kelembapan. Bangunan dan premis yang baru dibina, serta pembaikan yang dilakukan di sana, juga menjadi punca ini. Kerana struktur bangunan mengekalkan kelembapan selama kira-kira dua tahun. Dan kehadiran periuk mendidih di dapur atau pengeringan pakaian selepas mencuci, juga menyumbang kepada ini.

  Sekarang kita tahu mengapa tingkap berkeringat, apa yang perlu dilakukan - mengurangkan kelembapan di dalam bilik. Untuk melakukan ini, anda boleh mengudarakan bilik beberapa kali dalam masa satu minit atau lima belas minit atau memasang tingkap bergilir dua dengan sistem khas yang membolehkan anda mengalihkan bilik ke dalam mod automatik.

  Beberapa sebab lain boleh membawa kepada fakta bahawa tingkap plastik "menangis". Apa yang perlu dilakukan - menghapuskannya. Contohnya, reka bentuk tingkap tidak memenuhi keperluan operasi, iaitu, satu unit petak dipasang di ruang tamu, yang tidak dapat berfungsi sepenuhnya. Atau apabila tetingkap telah dimeteraikan, meterai atau sealant yang digunakan telah digunakan. Lubang-lubang yang mengalir air dalam profil tingkap itu sendiri boleh dibuat secara salah.

  Juga, kesilapan yang dibuat semasa pemasangan boleh membawa kepada hakikat bahawa pelapik tingkap plastik. Apa yang perlu saya lakukan? Untuk mengawal proses pemasangan unit kaca penebat, memberi perhatian khusus kepada perkara-perkara berikut:

  • kualiti pengedap sendi dengan buih;
  • lokasi tetingkap yang betul dalam pembukaan;
  • penggunaan pengisi kualiti.

  Kadang-kadang walaupun terlalu lebar ambang tingkap atau sebilangan besar tumbuhan di atasnya boleh menyebabkan peluh tingkap plastik. Apa yang perlu saya lakukan? Kurangkan lebar ambang tingkap, supaya tidak mengganggu peredaran udara panas dari bateri atau menyusun semula bunga.

  Punca dan penghapusan tingkap plastik yang menyembur di dalam rumah

  Sekiranya hanya beberapa tahun dahulu, tingkap-tingkap kaca bermutu tinggi boleh diberikan hanya oleh orang yang baik, hari ini dapat dilihat secara literal di setiap langkah. Kelebihan mereka adalah jelas: penampilan yang bergaya dan penebat haba yang sangat baik. Walau bagaimanapun, terdapat tingkap plastik dan satu kelemahan penting - mereka adalah fogging. Walau bagaimanapun, untuk menghadapi bencana ini boleh menjadi agak mudah. Jadi, kenapa tingkap plastik di rumah berpeluh dan apa yang perlu dilakukan?

  Sebab-sebab pembentukan kondensat

  Ramai pemilik tingkap plastik percaya bahawa fogging mereka adalah proses yang semulajadi dan normal. Sementara itu, jika fenomena itu diperhatikan setiap tahun, anda perlu mencari punca dan menghapusnya. Tidak layak menyalahkan pengilang dan pemasang di sini. Dari kesilapan tiada siapa yang kebal, tetapi mereka merupakan kira-kira 4% daripada jumlah bilangan masalah (seolah-olah membeli pada tingkap tiada kecacatan ketara, peratusan di semua cenderung kepada sifar). Dalam semua kes lain, jawapannya terletak pada penyalahgunaan tingkap.

  Penyebab utama pemeluwapan pada kaca adalah operasi tingkap yang salah

  Sebagai contoh, kita boleh membezakan kes-kes berikut:

  • Dalam usaha untuk menjimatkan wang, tingkap double-glazed yang lebih berpatutan telah dibeli.
  • Bateri di bawah tetingkap disekat, yang menyebabkan peredaran udara sukar. Menghapuskan masalah adalah mudah - mengurangkan lebar ambang tingkap.
  • Pengudaraan yang berkualiti rendah, kerana udara lembap tidak keluar. Selalunya hanya membersihkan saluran udara.
  • Bunga dan semua jenis tumbuh-tumbuhan di tingkap, melembapkan udara.
  • Kelemahan semasa pemasangan.

  Pertama, kita akan menganalisis mengapa tingkap di rumah berpeluh jika tingkap kaca berkilat plastik berkualiti tinggi dan dipasang mengikut semua peraturan.

  Selalunya, tingkap dalam kabus tingkap plastik di musim sejuk. Dalam kes ini, reka bentuk model individu menyiratkan sistem penyaringan musim sejuk khas, tetapi malangnya, tidak semua orang tahu tentang hal ini. Akibatnya, tingkap tidak dipindahkan ke mod yang dikehendaki dengan permulaan selesema, dan ini mengurangkan bekalan udara dan menjamin pembentukan kondensat.

  Lebih baik memasang tingkap dengan sistem pengudaraan khas

  Jangan berfikir bahawa punca fogging terletak pada ekonomi: "yang paling menangis" bahkan boleh mula "menangis" kaca yang paling mahal dan berkualiti tinggi kaca penebat. Tingkapnya kedap udara, sehingga ia tidak mengendalikan udara sejuk dari luar. Ia sama-sama baik (haba meninggalkan bilik lebih perlahan), dan tidak terlalu banyak: jika anda tidak memberikan ventilasi yang betul, anda boleh yakin bahawa tingkap akan mendapat fog. Secara selari, di dalam rumah, bukanlah suasana yang paling sihat dibentuk, yang bermaksud bahawa tumbuhan dan orang di dalamnya boleh mula sakit.

  Tingkap basah di rumah kayu

  Tingkap plastik peluh dan di dalam rumah diperbuat daripada kayu. Di sini, penyebab yang paling biasa adalah pengudaraan yang berkualiti rendah, dalam beberapa keadaan ia tidak tertanam dalam reka bentuk bangunan. Logik perkara-perkara ini mudah: pembina berharap untuk pertukaran udara yang mencukupi terima kasih kepada dinding yang terbuat dari bahan bernafas. Dalam praktiknya, ini membawa kepada kelembapan sehingga 70% di premis, kerana kelembapan lebihan dan menetap di tingkap. Membaiki masalah ini mudah - pengudaraan elektrik paling mudah akan membetulkan keadaan.

  Mengatur pengambilan dan pengudaraan ekzos yang betul memastikan peredaran udara optimum di dalam rumah

  Alasan lain ialah pemanasan dapur di rumah kayu. Kerana ciri-cirinya, kelembapan meningkat dengan nyata dan bentuk pemeluwapan pada tingkap. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel "Theeringering of Windows Wooden".

  Tingkap boleh dibanjiri bukan sahaja dari luar, tetapi juga dari dalam, yang merupakan masalah yang lebih serius. Tidak mustahil untuk mengelap kelembapan itu, tetapi apabila ia membeku, ia menjadi ais, mengancam untuk memecahkan kaca. Kenapa tingkap plastik di rumah berpeluh dari dalam? Penyebab yang paling biasa adalah perkahwinan yang cetek, dan keadaan boleh diperbetulkan hanya dengan menggantikan unit kaca penebat.

  Apabila tingkap membeku dari dalam, penggantian penuh unit kaca penebat

  Dengan masalah ini, anda harus bertarung, kerana akibatnya tidak hanya dapat diprediksi, tetapi juga sangat tidak menyenangkan. Ambil sekurang-kurangnya ais di tingkap, yang akan menambah kelembapan dan sejuk ke iklim mikro. Pada musim bunga, semua kelembapan mula diserap ke dalam dinding, memusnahkannya.

  Pertama sekali, adalah perlu untuk mewujudkan, kerana apa sebenarnya masalah timbul. Cara paling mudah adalah dengan pengudaraan - hanya membawa lebih ringan atau lilin ke lubang dan lihat jika nyalaan tidak menyimpang. Jika ia tidak boleh bergerak, maka pembersihan diperlukan. Dalam kebanyakan kes, ia cukup untuk membuang barikade itu dan cuci dengan teliti dari debu dan gris yang terkumpul. Jika terdapat penyumbatan di dalam saluran itu sendiri, perlu membersihkannya. Dalam kes yang paling sukar, ia tidak akan dilakukan tanpa panggilan ke syarikat perkhidmatan.

  Sekiranya masalah terletak di ambang tingkap, maka, jika boleh, potonglah. Jika ini tidak mungkin, maka ia tetap hanya untuk menyusun semula radiator. Bantuan untuk menangani ini boleh menjadi tukang paip, selalunya prosedur mengambil masa kurang dari satu hari.

  Ia adalah perlu untuk memilih saiz yang betul dari ambang tingkap atau untuk membuat pengudaraannya

  Untuk mengetahui sama ada masalah di lereng, anda perlu menentukan apa yang mereka buat. Sekiranya mereka dilekatkan atau ditampal, perlu menggantikannya dengan produk eternit. Bahan ini dicirikan oleh peningkatan sifat penebat haba, jadi anda tidak boleh takut penembusan dingin ke dalam bilik.

  Satu lagi perkara penting ialah pemanasan dinding yang menghadap ke arah jalan. Ini amat penting jika ia mempunyai kawasan permukaan yang besar. Pemanasan boleh diatur secara luaran dan dalaman, pilihan tertentu harus dipertimbangkan berdasarkan penebat yang dipilih.

  Pemanasan dinding menghalang fogging daripada kaca penebat daripada plastik

  Jika tiada penyelesaian di atas menyelesaikan masalah itu, ia hanya akan mengakui bahawa sebabnya terletak pada unit kaca itu sendiri atau dalam kualiti pemasangannya. Kemungkinan besar, dalam proses pengeluaran, kelemahan dilakukan. Ini akan membantu hanya seorang tuan yang berpengalaman yang dapat memeriksa masalah tingkap dan, jika perlu, akan membuat pembaikan.

  Seperti yang telah disebutkan, sebab tingkap plastik kabus adalah kelembapan yang tinggi. Oleh itu, untuk menyelesaikan masalah itu perlu untuk menyingkirkannya. Untuk bertindak secara konsisten. Sebagai contoh, apabila memasak, dan terutamanya memasak, anda perlu menggunakan hud, supaya semua kelembapan berlebihan segera keluar. Juga, jangan memberikan cerek yang lama untuk mendidih, menonjolkan kelab-kelab stim.

  Penggunaan hud dapur menghalang pengumpulan kelembapan berlebihan di rumah

  Sekiranya kacamata sudah berkabung, anda boleh mengeringkannya dengan menghantar kipas kepada mereka. Satu lagi, pilihan yang lebih mudah dicapai ialah sepasang lilin terbakar yang diletakkan di atas tingkap. Mereka bukan sahaja dapat mengeringkan seluruh tetingkap, tetapi juga memperuntukkan karbon dioksida, yang mana tumbuhan seperti.

  Membakar lilin - cara yang romantis untuk menghilangkan pemeluwapan pada kaca

  Penyelesaian lain yang menarik akan menjadi aerosol kimia khas untuk kereta. Pertama, anda perlu membersihkan tingkap dengan teliti, dan kemudian gunakan sebatian itu. Walau bagaimanapun, perlu bertindak dengan sangat berhati-hati, semasa bekerja di muka harus menjadi respirator, dan di tangannya - sarung tangan.

  Untuk arah aliran udara yang betul, ia boleh menghasilkan skrin perolakan yang mengarahkan haba dari bateri ke tingkap. Mereka dibuat pada sudut ke atas bateri dan menyamar untuk pelbagai elemen hiasan yang indah.

  Skrin konveksi mengarahkan haba dari bateri ke tetingkap

  Ia masih perlu diperhatikan salah satu kaedah radikal yang paling menarik dan pada masa yang sama. Semua orang tahu bahawa pertahanan terbaik adalah serangan, sehingga metodologi ini menerangkan transformasi tingkap sejuk ke dalam elemen pemanasan sepenuhnya. Sebagai permulaan, anda perlu menggelapkan benang nichrome, filem kerajang atau konduktif di sepanjang perimeter kaca, di mana ia perlu menggunakan voltan 24 volt. Beli bahan hari ini, anda boleh hampir di mana-mana kedai pembinaan. Walau bagaimanapun, sebelum pemasangan, lebih baik untuk berunding dengan pakar sekali lagi.

  Pemasangan tingkap kaca berlapis dua dengan pemanasan elektrik

  Dan akhirnya, cara yang sangat mudah, berkesan dan benar-benar murah untuk menghilangkan fogging adalah untuk membuat kamera tambahan dengan memasang lembaran PET yang telus. Prosedur ini akan dapat memegang setiap selepas menonton video ini:

  Ia adalah perlu untuk memahami bahawa jendela misted - ini bukan norma. Mereka menunjukkan kelembapan berlebihan, dan pada gilirannya, mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap penduduk rumah. Dengan sendirinya, masalah ini diselesaikan agak mudah, anda hanya perlu memberi sedikit masa.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 3 = 5