Tukar suis aliran air – 314167.info

Tukar suis aliran air

Suis aliran

Peranti seterusnya, yang kadang-kadang dimasukkan ke dalam sistem air untuk mengautomasikan kerja, adalah suis aliran.

Apakah suis aliran digunakan?

Suis aliran melindungi pam daripada "kering berjalan": jika air di dalam lubang atau lubang atau bekas lain "hilang," tidak akan ada aliran air, dan relay tidak akan menghidupkan pam. Jadi suis aliran melindungi pam daripada terlalu panas dan kegagalan semasa "kering berjalan".

Bagaimanakah relay ini berfungsi? Dan ia berfungsi hanya untuk menghidupkan pam apabila air melalui penyampai. Sekiranya tiada pergerakan air, relay akan segera mematikan pam. Tekanan di sini akan dibuat hanya dengan pam yang pam, tidak ada had atas, tetapi hanya yang lebih rendah.

Sambungan suis aliran sama dengan suis tekanan.

Butang merah di relay - untuk menukar kecemasan.

Suis aliran kelihatan seperti ini:

Rectangle ungu pada gambar seterusnya melambangkan paip air, di mana terdapat tee, di atasnya aliran suis diskru:

Anak panah biru menandakan "bendera" yang bertindak balas terhadap pergerakan air dalam paip dan menghantar isyarat ke peranti di dalam perumahan geganti. Iaitu, air dalam model relay ini tidak lulus di dalam perumahannya. Pengaliran sedemikian baik jika pengambilan air dari takungan terbuka.

"Bendera" boleh terdiri daripada saiz yang berbeza:

Pilihan saiz "bendera" bergantung pada diameter paip yang mana suis aliran harus diletakkan.

Model peranti dengan suis aliran

Terdapat peranti yang bergabung dalam satu perumahan suis tekanan dan suis aliran:

Di sini anda tidak perlu huru-hara sekitar dengan sambungan wayar, tetapi sudah ada palam yang kami pasangkan ke soket dan palam untuk menyambung pompa pam.

Satu lagi - "mengumpul 9 kali; - Versi suis aliran dari pengeluar Itali:

Ia sama - dipasang pada pam:

Peranti lain yang menggabungkan suis tekanan dan suis aliran - turbopress airbrush:

Mengenai kes itu "aquarobot9quot; terdapat dua butang dan dua LED. Dengan peranti ini, anda boleh menetapkan kedua-dua tekanan bawah dan atas, seperti dalam suis tekanan konvensional. Plus - perlindungan terhadap kering. Sekiranya tiada air, pam itu dimatikan. Tetapi dalam mod kecemasan, relay secara berkala memeriksa untuk melihat sama ada air telah muncul.

Bagaimana untuk menetapkan tekanan menggunakan suis aliran?

Jangka pendek - 5 saat. - butang "1" ditekan:

Pada masa yang sama, lampu "kemalangan" harus berkedip merah. Kami memasuki mod pengaturcaraan. Kini menghidupkan pam, dan dia, bekerja, menangkap tekanan. Adalah jelas bahawa semua paip di dalam rumah mesti ditutup. Pada manometer, kita melihat tekanan. Contohnya, kita perlu ada di aqueduct 2 atm, Dan di sini kita sedang menunggu pam untuk mengejar tekanan ini. Sebaik sahaja tolok tekanan menunjukkan tekanan yang betul pada manometer, tekan butang "1" sekali lagi. Pam akan dimatikan.

Kami menekan butang "2", dengan itu "memandu" ke dalam memori geganti, bahawa pada tekanan ini pam harus dimatikan.

Sekarang kita memprogram had yang lebih rendah. Untuk melakukan ini, buka ketuk mana-mana, supaya tekanan mula jatuh. Apabila tolok tekanan menunjukkan tekanan yang diperlukan, tekan butang "1" sekali lagi dan pam akan dihidupkan. Tekan butang "2" "drive di kepala" relay, bahawa pada tekanan ini pam mesti dihidupkan.

Seterusnya, semua tetapan ini disimpan, dan pam akan dihidupkan dan dimatikan mengikutnya. Peranti ini sangat mudah, dengan sempurna melindungi pam dari kegagalan, beli - anda tidak akan menyesal (jika anda benar-benar memerlukannya).

Apakah fungsi suis aliran air untuk pam?

Artikel ini akan membincangkan peralatan yang digunakan untuk melindungi pam air dari kering. Anda akan mempelajari jenis, ciri reka bentuk dan prinsip operasi mereka, serta semua kelebihan dan kekurangan yang signifikan.

Pemantauan aliran air elektronik dengan penalaan halus

Ia adalah dengan bantuan mereka bahawa masalah utama dan paling terkenal dapat dielakkan, yang berkaitan dengan pecah peralatan pam atau memakai terlalu cepat.

1 Maklumat am mengenai suis aliran air

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, punca utama kebanyakan pam air adalah terlalu panas, yang merupakan akibat daripada operasi terbiar unit, operasi yang dipanggil "kering", apabila pam dihidupkan tetapi tidak mengepam air.

Ini disebabkan oleh hakikat bahawa alat mana-mana pam dalam tenggelam memerlukan penyejukan berterusan unit kuasa oleh medium kerja, dan dalam kes peranti permukaan - oleh cecair yang dipam. Dan untuk sampel yang mendalam parameter ini sangat penting, kerana ia pada dasarnya terdiri daripada sebilangan besar bahagian yang sentiasa berinteraksi antara satu sama lain.

Sebagai contoh, pam air dalam sentrifugal mengaktifkan beberapa peringkat pendesak, yang berputar serentak. Menjalankan mereka tanpa cecair bermakna hanya memakai peranti tanpa sebab. Begitu juga, keadaannya adalah dengan model permukaan.

1.1 Mengapa menggunakan suis aliran?

Pengeringan pam tenggelam yang kering adalah mungkin dalam situasi berikut:

 • Apabila unit dipilih secara salah, produktiviti melebihi kadar pengeluaran telaga, dan tahap dinamik air sumur jatuh di bawah kedalaman pemasangannya;
 • Jika mengepam dilakukan dari sumber yang digali kecil tanpa pengawasan luar;
 • Untuk pam permukaan, kerja terbiar mungkin disebabkan oleh penyumbatan dalaman hos, atau kerosakan mekanikalnya, yang menyebabkan kehilangan ketahanan udara hos, yang berlaku agak kerap;
 • Untuk pam edaran, operasi "pada kering" berkemungkinan pada masa tekanan bekalan air rendah ke saluran paip yang bersambung.

Suis tekanan standard untuk pam

Walau apa pun, tidak selalu mungkin untuk menjalankan pemantauan berterusan, sentiasa ada semasa operasi pam, oleh itu perlu untuk menjaga mekanisme tambahan yang akan memantau kehadiran aliran air dan menghidupkan dan mematikan pam apabila perlu.

Ia adalah sejenis alat suis aliran air, ia juga merupakan "sensor aliran". Suis aliran tidak perlu dipasang dalam kes berikut:

 • Sekiranya pengambilan air dilakukan oleh pam kuasa rendah dari telaga hasil tinggi;
 • Jika anda sentiasa hadir semasa pam sedang berjalan, dan anda boleh mematikannya dengan tangan anda sendiri apabila paras air jatuh di bawah kadar yang dibenarkan.

Dalam semua kes lain, pemasangan suis aliran air diperlukan, kerana ia bukan hanya memanjangkan hayat pam, tetapi juga dapat meningkatkan kemudahan operasi. Sekurang-kurangnya, mengautomasikan kerjanya dari segi perlindungan terhadap kemungkinan kerosakan.

2 Ciri reka bentuk dan prinsip operasi

Terdapat beberapa jenis suis aliran air dan peralatan keselamatan yang sama, masing-masing dilengkapi dengan automasi yang berbeza, yang melakukan pemancaran dan mematikan pam, menanggapi petunjuk tertentu.

Pencetus yang paling biasa adalah:

 • Tahap cecair (suis paras air);
 • Tahap tekanan cecair di muncung soket (prescontrol);
 • Kehadiran aliran air (suis aliran);
 • Suhu medium kerja (relay haba.

Mari lihat lebih dekat pada setiap peranti ini.

2.1 suis aliran air klasik

Contoh klasik relay yang memantau aliran bendalir

Peranti tersebut terdiri daripada dua unsur struktur utama: suis buluh dan injap petal (injap) di mana magnet dipasang. Suis buluh, yang bertindak sebagai sentuhan bertindak balas kepada perubahan dalam kedudukan magnet, terletak di luar aliran air dan terlindung dengan selamat.

Di seberang struktur, ada magnet kedua yang menghasilkan daya terbalik yang diperlukan untuk mengembalikan lobus ke kedudukan aslinya pada saat melemahkan aliran cair.

Apabila pam dipenuhi dengan air, ia bertindak pada kelopak, akibatnya ia berputar di sekitar paksinya. Pergerakan kelopak membawa magnet lebih dekat ke suis buluh, yang didorong oleh medan magnet yang dihasilkan.

Suis buluh menghubungkan kenalan pam dan rangkaian elektrik, hasilnya peranti itu beralih. Sebaik sahaja aliran cecair telah berhenti, kelopak, yang tidak lagi menerima tekanan tambahan, dikembalikan ke kedudukan awal oleh kekuatan magnet tambahan dan hubungan dibuka.

Kelebihan suis aliran flap:

 • Tidak mengurangkan tekanan bekalan air;
 • Ia berfungsi dengan serta-merta;
 • Tiada penangguhan antara pemicu semula;
 • Gunakan pencetus yang paling tepat untuk menghidupkan pam;
 • Kesederhanaan dan reka bentuk bersahaja.

Terdapat juga suis aliran, reka bentuk injap yang dibuat tanpa magnet kembali, di mana magnet kedua digantikan oleh mata air konvensional. Walau bagaimanapun, relay sedemikian memperlihatkan kestabilan yang kurang, kerana ia dipengaruhi secara berlebihan oleh turun naik tekanan kecil dalam aliran air.

2.2 Presscontrol - suis aliran air digabungkan dengan suis tekanan

Tukar suis untuk aliran air

Kawalan tekanan memberikan arahan untuk menghidupkan pam apabila paras tekanan air di dalamnya naik ke paras tertentu (parameter ini boleh dilaraskan, paling kerap ialah dari 1 hingga 2 bar), penutupan pam, disebabkan oleh pembukaan kenalan, berlaku dalam masa 5-10 saat selepas penghenti lengkap aliran air yang dipam keluar dari telaga.

Peranti sedemikian boleh digunakan sebagai pasangan dengan penumpuk hidraulik, melaksanakan fungsi mengawal stesen pam, dan dipasang terus pada paip keluar dari pam, melindungi dari pemalasan.

Presscontrol berbanding dengan relay konvensional yang bertindak balas kepada perubahan dalam paras aliran air mempunyai satu kelemahan penting - jika ia dipasang pada pam permukaan, setiap kali sebelum menukarnya adalah perlu untuk mengisi unit dengan air dengan tangan. Masalahnya diselesaikan dengan memasang injap cek tambahan, tetapi ini tidak jauh dari ubat penawar.

Di antara semua jenis peranti keselamatan di atas, ia adalah relay termal yang mempunyai reka bentuk yang paling kompleks. Teknologi pengendaliannya adalah berdasarkan kepada prinsip termodinamika, yang menurutnya perbezaan terma antara suhu aliran air dalam pam dan suhu di mana sensor relay ditala dibandingkan.

Apabila geganti haba disambungkan ke pam yang terletak di dalam telaga, jumlah tertentu elektrik sentiasa dibekalkan kepadanya, yang dibelanjakan untuk memanaskan sensor ke suhu beberapa darjah lebih tinggi daripada suhu cecair yang diukur.

Dengan kehadiran aliran air, sensor akan disejukkan, yang disejukkan oleh microswitch. Perubahan termal ialah isyarat yang mana sambungan hubungan pam dan induk dibuat. Sebaik sahaja aliran air dari telaga berhenti, mikroelektrik memutuskan sambungan dan pam mati.

Thermoregulation yang bertindak balas terhadap perubahan suhu

Sebagai tambahan kepada unit lubang bawah, suis aliran termal adalah pilihan pelindung kering yang sesuai untuk pam edaran.

Relay termal bukan sahaja dapat meningkatkan hayat berguna unit yang beredar, tetapi juga menjimatkan sejumlah besar elektrik, kerana relay haba secara automatik menutup pam apabila tekanan aliran air tidak diperlukan dalam pemanasan utama.

Apabila pemanas dimatikan dan air dalam sistem adalah sejuk - operasi pam edaran tidak diperlukan, dan geganti haba memastikan kenalan ditutup. Apabila anda menghidupkan dandang, apabila air mencapai suhu yang ditetapkan dalam paip, relay haba akan beralih kepada peredaran, dan ia mula mengepam tekanan ke tahap yang diperlukan.

Perlu diingat bahawa kebanyakan pengeluar utama pam beredar secara bebas memasang suis aliran haba pada peranti mereka. Secara umum, ini adalah tipikal untuk pam premium. Ini disebabkan oleh kos yang tinggi dan kerumitan pembinaannya.

Versi mudah dan utilitarian peranti keselamatan untuk pam air adalah suis paras air, yang biasanya dikenali sebagai suis apungan.

"Float", yang mesti dipasang di dalam sumber 20-25 sentimeter di atas paras pam, memantau jumlah air di sumber, dan sebaik sahaja air jatuh di bawah sensor apungan, pam itu secara automatik dimatikan.

Relay itu sendiri disambungkan kepada fasa yang dibekalkan untuk menggerakkan pam. Pelarasan sensor apungan dibuat dengan mengubah panjang kabel penyesuaian. Pelampung yang lebih baik dapat disiapkan dengan fungsi tambahan, tetapi ini sudah benar tentang model peralatan mahal, yang jarang digunakan dalam aplikasi domestik.

Suis apungan adalah cara perlindungan yang terbukti bagi mana-mana alat perigi dan perparitan, tetapi suis paras air tidak boleh digunakan di telaga dalam, kerana kesulitan yang serius timbul dengan penalaan halusnya.

Pam longkang tenggelam dengan suis apungan

Juga terapung tidak selalu berfungsi dengan baik dalam keadaan yang sempit, apabila perbezaan antara garis pusat sumur dan pam itu hanya beberapa puluhan milimeter. Dalam kes ini, ia tidak masuk akal, kerana kerja float akan menjadi terlalu tidak stabil.

Gunakan suis apung pada kedua pam baik konvensional dan sampel saliran. Dan di sana mereka lebih banyak permintaan, kerana tidak seperti telaga biasa, persekitaran kerja pam longkang mempunyai kecenderungan penurunan secara kekal. Larian kering kepada model saliran tidak membahayakan sama ada dengan telaga atau pam telaga.

2.5 Jenama pemasangan suis aliran air

Suis flap dipasang sama ada di bahagian masuk ke pam atau di bahagian masuk ke injap. Tugas mereka adalah untuk membaiki kemasukan utama cecair ke ruang kerja, dan oleh itu bersentuhan dengannya mesti dikesan terlebih dahulu pada relay itu sendiri.

Pemasangan kawalan tekanan dipasang hanya dengan bantuan pakar, kerana mereka perlu diselaraskan. Pasangnya dengan cara yang sama seperti kelopak, dengan menyambung di pintu masuk ke peranti pam. Walau bagaimanapun, tidak seperti kelopak konvensional, suis tekanan hampir selalu digunakan bersamaan dengan stesen pam.

Relay haba jarang digunakan secara berasingan, kerana benda itu terlalu mahal. Ia lebih cenderung dihubungkan pada peringkat pemasangan pam itu sendiri. Walau bagaimanapun, tuan yang baik mungkin akan dapat mengatasi pemasangan peranti ini. Kompleks pemasangan terdiri daripada keperluan untuk memasang beberapa sensor haba yang sensitif, dan kemudian meletakkannya bersama-sama.

Suis tahap cecair atau terapung dalam pemasangan berasingan jarang diperlukan. Mereka sama ada sudah bersambung dengan pam, atau memerlukan sambungan skematik melalui terminal. Apa yang mengambil sedikit masa. Malah kanak-kanak boleh mengatasi kerja ini.

2.6 Contoh operasi suis aliran air (video)

Pengalaman pembinaan: 13 tahun

Tanya soalan

Halo, saya berminat dengan pam emparan industri, adakah mungkin menggunakan pam itu untuk mengepam air dari tasik untuk mengairi kawasan pinggir bandar. Terima kasih!

membantu mengambil pam untuk membersihkan dan memperdalam kolam. bawah pasir, kerikil. apakah harganya dan bagaimana saya boleh membeli, kredit, ansuran, pajakan.

Pam elektrik untuk pengambilan air di rumah petani bukanlah perkara pengganti. Saya sendiri menggunakan Bayi bergetar kecil - saya berpuas hati.

Ya, sesungguhnya. Anda boleh memasang panel kawalan pam di dalam rumah, dan suapan paip bekalan air terus dari telaga ke rumah - jadi walaupun di jalan anda tidak perlu keluar untuk pengambilan air.

Lelaki, kini terdapat banyak pam untuk bekalan air dengan kawalan jauh, pada masa yang sama, mereka lebih mahal daripada pam konvensional. Adakah perbezaan dalam kemudahan begitu penting?

Baru-baru ini, sebuah telaga telah diingat dalam dacha, dan pam air Grundfos telah dibeli. Peranti, berbanding dengan Bayi yang bergetar, yang pernah saya lakukan, sangat berkesan.

Nastya, sebuah pam untuk air dalam kehidupan penduduk musim panas, satu perkara, boleh dikatakan, sangat diperlukan. Jadi pilihan betul, saya fikir, ibu bapa akan menghargai.

Ayah dan ibu saya tinggal di luar bandar. Untuk ulang tahun saya ingin memberi mereka pam mandiri sendiri. Adakah anda fikir dia akan digunakan dalam kehidupan seharian?

Semak kesediaan anda untuk menyusun cerita anda sendiri

Suis aliran air untuk pam: ciri-ciri, prinsip operasi, pemasangan

Memastikan operasi yang cekap mengepam unit adalah jaminan fungsi lancar bekalan air dan sistem pemanasan yang mereka sediakan. Untuk menyelesaikan tugas penting itu, saluran paip dilengkapi dengan peranti teknikal tambahan, salah satunya ialah sensor aliran air (atau sensor aliran air). Penggunaannya membolehkan pemantauan terhadap kerosakan yang boleh berlaku secara berkala dalam sistem saluran paip, dan, dengan itu, meminimumkan risiko kegagalan peralatan mengepam.

Pengesan arus Lobed, tidak laras

Apabila mengalirkan air paip domestik, ia tidak biasa bagi pam untuk menghidupkan apabila tiada cecair dalam paip. Situasi sedemikian, jika ia berlaku kerap dan bertahan lama, menyebabkan motor pam terlalu panas dan ubah bentuk bahagiannya, yang akhirnya membawa kepada kegagalan seluruh peranti. Air yang dipam oleh peralatan pam pada masa yang sama melaksanakan fungsi pelincir dan penyejukan, jadi "pengeringan kering", sebagaimana yang dipanggil, memberi kesan buruk kepada keadaan teknikal kedua-dua pam dan pam tenggelam.

Untuk mengelakkan kemunculan situasi yang digambarkan, cuma gunakan sensor aliran air untuk pam, yang beroperasi dalam mod automatik. Sensor yang mengawal aliran air berjaya digunakan untuk mengawal operasi stesen pam yang menghidangkan sistem bekalan air panas dan sejuk, serta sistem pemanasan.

Susunan sensor dalam sistem bekalan air

Peranti automatik yang sedang dipertimbangkan mengawal parameter aliran air yang melaluinya, dan, dalam kes di mana ia berbeza dari yang normatif, secara automatik mematikan atau mematikan peralatan pam. Bekerja pada prinsip ini, sensor tidak hanya melindungi peralatan pam dari "kering berjalan", tetapi juga memastikan aliran air yang berterusan.

Antara kelebihan mengendalikan peralatan pam yang sensor cecair dipasang, terdapat:

 • pengurangan penggunaan elektrik dan, dengan itu, pengurangan kos pembayarannya;
 • meminimumkan risiko kegagalan peralatan mengepam;
 • meningkatkan hayat perkhidmatan peralatan mengepam.

Tugas utama yang diselesaikan oleh sensor aliran air yang dipasang di saluran paip rumah adalah mematikan peralatan pam apabila tidak ada cecair dalam sistem atau tekanan alirannya melebihi nilai normatif dan menghidupkannya apabila tekanan jatuh. Penyelesaian yang berkesan untuk masalah penting ini disediakan oleh reka bentuk sensor, yang dibentuk oleh unsur berikut:

 • paip cawangan di mana air memasuki sensor;
 • membran yang membentuk salah satu dinding ruang dalaman sensor;
 • Suis Reed menyediakan penutupan dan pembukaan litar bekalan kuasa pam;
 • dua mata air diameter berbeza (tahap mampatan mereka mengawal tekanan aliran cecair, di mana suis aliran air untuk pam akan beroperasi).

Komponen utama sensor aliran perindustrian

Peranti struktur yang diterangkan di atas beroperasi seperti berikut:

 • Memasuki ruang dalaman sensor, aliran air menekan membran, menggantikannya.
 • Unsur magnetik tetap ke bahagian belakang membran, apabila dipindahkan, mendekatkan suis buluh, yang membawa kepada penutupan kenalan dan pengaktifan pam.
 • Jika tekanan aliran air melalui sensor jatuh, kemudian membran kembali ke kedudukan asalnya, magnet bergerak dari suis, hubungannya terbuka, masing-masing, unit pam itu dimatikan.

Prinsip pengesan aliran, dibina atas dasar magnet kekal dan suis buluh

Dalam sistem perpipaan untuk pelbagai tujuan, sensor yang mengawal aliran air dipasang agak mudah. Perkara utama ialah memilih peranti yang betul, memberi perhatian kepada parameter operasi dan ciri-ciri peralatan pam itu.

Apabila memilih aliran aliran air untuk melengkapkan sistem paip, parameter berikut harus dipertimbangkan:

 • bahan tubuh dan elemen dalaman;
 • tekanan kerja yang sensornya direka;
 • pelbagai suhu cecair yang mana peranti itu akan digunakan untuk mengawal aliran;
 • kelas perlindungan dan keperluan untuk keadaan operasi;
 • diameter lubang dan parameter thread di dalamnya.

Setiap parameter di atas mempengaruhi ciri-ciri operasi sensor aliran air, jadi ia patut dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Kebolehpercayaan peranti sedemikian, keupayaannya untuk membawa beban yang timbul semasa kerja, serta ketahanannya bergantung kepada bahan badan sensor dan bahagian dalamannya. Apabila memilih sensor aliran bendalir, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada model yang mana pelbagai logam telah digunakan - keluli tahan karat, tembaga atau aluminium. Semasa operasi, kedua-dua badan sensor aliran dan komponen dalamannya mengalami tekanan yang besar dari cecair yang melaluinya. Untuk menahan beban sedemikian untuk masa yang lama dalam keadaan hanya bahan yang kuat. Di samping itu, dalam saluran paip, fenomena seperti kejutan hidraulik adalah kerap, akibatnya dapat dengan cepat melumpuhkan sensor jika bahan tidak sesuai digunakan untuk pembuatannya.

Sensor aliran dengan badan tembaga

Nilai tekanan kerja di mana sensor aliran cecair boleh berfungsi berkorelasi dengan kuasa pam yang digunakan, perhatian khusus harus dibayar kepada parameter ini. Di samping itu, parameter bergantung kepada ciri-ciri aliran cecair yang diangkut melalui saluran paip. Model-model aliran aliran air, dalam reka bentuk yang mana dua mata air disediakan, dapat mengawal operasi pam pada paras tekanan rendah dan atas. Peranti jenis ini lebih baik untuk memberi keutamaan.

Suhu cecair yang sensornya direka mempunyai kesan langsung pada sistem yang boleh digunakan. Sememangnya, memilih sensor sedemikian untuk melengkapkan sistem pemanasan atau bekalan air panas, anda harus memberi perhatian hanya kepada model-model yang boleh berfungsi dengan air yang dipanaskan pada suhu tinggi. Bagi saluran paip yang mengangkut air sejuk, sensor aliran digunakan, direka untuk bekerja dengan cecair yang mempunyai suhu 60-80 °.

Pam penggalak dengan sensor aliran

Tahap kelembapan dan suhu persekitaran di mana sensor aliran cecair boleh dikendalikan juga parameter penting. Kelas perlindungan peranti sedemikian menunjukkan jenis beban yang dapat bertahan, bekerja seiring dengan peralatan mengepam.

Sensor yang mengawal aliran air, sebagai peraturan, memilih untuk sistem paip siap sedia atau bagi mereka yang reka bentuknya telah dibangunkan. Inilah sebabnya mengapa perlu memberi perhatian kepada dimensi lubang pendaratan: mereka mesti sepenuhnya sesuai dengan dimensi unsur saluran paip yang mana sensor akan dipasang.

Sambungan dan penyesuaian sensor

Kecekapan sensor, mengawal aliran air dan mengawal operasi peralatan pam, sebahagian besarnya bergantung pada pemasangan peranti ini yang betul. Perlu diingatkan bahawa adalah mungkin untuk memasang sensor sedemikian, tanpa mengira jenis dan tujuan saluran paip, hanya pada bahagian mendatar. Oleh itu, adalah perlu untuk mengawasi, bahawa membran tolok diselesaikan dengan tegas dalam kedudukan menegak.

Apabila memasang sensor aliran bendalir, ia disambungkan ke paip saliran dengan cara gandingan berulir. Dalam kes ini, jarak di mana peranti itu harus terletak dari paip itu sendiri, tidak boleh kurang daripada 55 mm.

Skim pemasangan sensor aliran

Pada badan sensor aliran air kilang mesti ada anak panah yang menunjukkan ke arah mana cairan mesti bergerak melalui mereka. Memasang sensor pada saluran paip, ia mesti memastikan bahawa anak panah ini bertepatan dengan arah pergerakan air. Sekiranya sensor dipasang dalam sistem di mana cecair yang sangat tercemar diangkut, adalah perlu untuk meletakkan penapis sebelum ia dikendalikan dengan betul.

Rajah rajah pendawaian

Walaupun sensor aliran cecair dibekalkan dari kilang pembuatan dengan parameter yang telah diselaraskan, perlu dilakukan penyesuaian bebas dari semasa ke semasa. Untuk tujuan ini bolt khas disediakan dalam reka bentuk sensor. Dengan bantuan yang kedua, meningkatkan atau menurunkan nisbah mampatan mata air, menetapkan tahap tekanan di mana peranti ini akan beroperasi.

Mekanisme pelarasan untuk aliran aliran jenis sensor

Oleh itu, untuk menyesuaikan sensor aliran air dengan tangan anda sendiri, adalah perlu untuk melakukan tindakan berikut:

 • mengalirkan air dari sistem saluran paip dan pastikan bahawa tekanan telah mengambil nilai sifar;
 • menghidupkan pam, mula mengisi sistem dengan air;
 • apabila pam dimatikan, yang berlaku pada isyarat sensor, menetapkan nilai tekanan cecair;
 • sekali lagi mengalirkan cecair dari sistem, memperbaiki nilai tekanan alirannya di mana pam akan dihidupkan;
 • menanggalkan penutup sensor, dan menggunakan skru khas, menyesuaikan nisbah mampatan musim bunga berdiameter besar (supaya anda menetapkan tahap tekanan minimum di mana peranti akan mengendalikan dan pam dihidupkan, ia perlu difahami bahawa mata air mampatan seperti peningkatan tahap tekanan, dan pengecilan berkurangan);
 • sekali lagi mengisi sistem dengan air dan mula mengalirkannya, periksa jika sensor diselaraskan dengan betul dan matikan pam pada tahap tekanan yang diperlukan (jika peranti tidak diselaraskan dengan betul, ulangi prosedur di atas);
 • dengan mengubah nisbah mampatan spring di diameter kecil, tetapkan tahap tekanan maksimum di mana pam akan dimatikan (perbezaan antara ambang sensor meningkat apabila musim bunga dikompresi dan berkurang apabila ia lemah);
 • selepas pelarasan tahap kecil spring diameter mampatan mengesahkan pelaksanaan yang betul prosedur ini, bermula untuk mengisi sistem dengan air dan menetapkan nilai tekanan di mana pam dimatikan (jika pelarasan itu tidak betul, ia juga boleh diulangi sehingga hasil yang dikehendaki).

Agar sistem paip berfungsi dengan betul, para pakar mengesyorkan supaya sensor aliran air diperiksa sekurang-kurangnya sekali setahun dan, jika perlu, menyesuaikan parameter operasi mereka.

 • Suis tekanan air dalam sistem bekalan air: peranti, pemasangan, pelarasan
 • Pengesan kering untuk pam: prinsip dan reka bentuk operasi
 • Injap tidak kembali untuk air: prinsip operasi, reka bentuk dan jenis
 • Pemasangan pam lubang bawah: peraturan pemasangan pam tenggelam, petua, video
 • Vortex self-priming pump untuk air: peranti, prinsip operasi, skop aplikasi
 • Pam emparan untuk air: reka bentuk, prinsip operasi, peraturan operasi

Tambah komen Balas balasan

Langkah-demi-langkah manual-on tutorial video Soalan-Jawapan

Tanya soalan kepada pakar

Buku Metalworking

Pasport alat mesin pemotong logam GOST

Katalog popular GOST

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan lembaran: mm

Jumlah kawasan: m 2

Jumlah kawasan: m 2

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Ketebalan dinding: mm

Penggunaan bahan laman web hanya mungkin jika anda menentukan pautan aktif penuh ke sumbernya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 16 =