Ujian meter elektrik

Apakah tempoh pengesahan untuk meter elektrik di Rusia?

Sehingga baru-baru ini, fenomena seperti pengesahan meter elektrik, diketahui hanya kepada kalangan kecil orang. Sejak kebelakangan ini, segala-galanya telah berubah, sekarang dengan prosedur ini, hampir semuanya penting: ketua organisasi besar dan kecil, pemilik perkhidmatan kereta, studio kecantikan, kedai dan individu perseorangan.

Kos sumber tenaga yang semakin meningkat memerlukan pengenalan rejim pemantauan berhati-hati mengenai akaun penggunaan elektrik. Untuk menangani masalah ini, pada Jun 2008, Undang-undang Persekutuan No. 102 "Memastikan keseragaman pengukuran" ditandatangani, mengikut mana semua sistem pengukuran adalah tertakluk kepada pengesahan. Di samping itu, undang-undang menetapkan penggantian peranti pemeteran yang sangat diperlukan untuk yang baru yang perlu dipantau (jangka masa untuk memeriksa meter elektrik di Rusia ditetapkan secara individu dalam pasport teknikal peranti).

Peralatan untuk pemeteran elektrik adalah harta pemilik premis, serta meter individu penggunaan sumber komunal. Dalam hubungan ini, penggantian, pembaikan dan kerja lain untuk servis peranti rakaman apartmen, termasuk apabila dipasang di luar sempadannya, dilakukan atas perbelanjaan pemiliknya. Semua operasi dijalankan di jabatan piawaian serantau, setelah dipersetujui terlebih dahulu tarikh penyampaian peranti untuk membaca dan pengesahan.

Jika perumahan adalah perbandaran, maka tanggungjawab untuk penggantian, penyelenggaraan dan lain-lain ditanggung oleh perbandaran.

Pengesahan adalah satu siri proses yang dilakukan untuk mengesahkan kebolehkerjaan peranti dan pematuhannya dengan keperluan metrologi. Dalam resolusi kerajaan No. 250 bertarikh 20 April 2010 terdapat daftar alat ukur yang dikawal oleh jabatan-jabatan metrologi negeri yang terakreditasi mengikut semua peraturan dalam bidang penyediaan keseragaman pengukuran. Tempoh pengesahan untuk meter kuasa elektronik adalah tegas dalam pasport peralatan.

Peralatan yang dipasang di pangsapuri untuk mengambil kira jumlah elektrik yang digunakan, yang digunakan dalam pengiraan yuran utiliti, termasuk dalam senarai ini.

Dengan kata lain, pengesahan adalah sijil rasmi syarikat yang terakreditasi mengenai kesesuaian peranti untuk kegunaan selanjutnya sebagai peranti pengukur.

Terdapat dua jenis pengesahan:

1
 • Utama, yang dijalankan oleh pengeluar sebelum peralatan dimasukkan (atau selepas pembaikan).
 • Secara berkala, ia dijalankan semasa penggunaan peranti selaras dengan selang penentukuran.

Adakah anda berminat untuk mengetahui tempoh pengesahan meter? Untuk setiap versi peranti, tempoh sendiri untuk pemeriksaan ditentukan, di mana masa bacaannya diiktiraf sebagai sah dan sah. Jadi, apakah syarat pengesahan meter elektrik di Rusia?

 • Untuk peralatan mekanikal induksi dengan cakera, tempoh ini tidak boleh melebihi 8 tahun.
 • Untuk peranti pengukur elektronik, tempoh ini adalah sehingga 16 tahun, bergantung kepada model. Sebagai contoh, tempoh pengesahan meter elektrik "Mercury" bervariasi dari 6 hingga 10 tahun.

Selepas memeriksa perkhidmatan metrologi dalam pasport meter elektrik, tanda diletakkan atau perakuan pengesahan dikeluarkan.

Petunjuk untuk penentukuran yang luar biasa

Jika pemilik mempunyai syak wasangka mengenai pembacaan meter yang terlalu banyak, tanpa mengira berapa meter meter diperiksa dalam sijil peralatan, prosedur itu masih boleh dilakukan. Tetapi sebelum beralih kepada kakitangan perkhidmatan penyeragaman, adalah perlu untuk membiasakan diri dengan prosedur tindakan:

 • Sahkan kualiti pemasangan pendawaian.
 • Jemput seorang wakil jabatan jualan ke rumah untuk menghalalkan pemindahan data meter untuk pengesahan.
 • Sediakan cek untuk pembayaran elektrik.

Pengesahan luar biasa meter elektrik boleh dilakukan dengan sebab lain:

 • Jika anda kehilangan sijil pengesahan.
 • Apabila menjalankan tetapan meter dan penjajaran.
 • Apabila menggantikan peralatan lama dengan yang baru.

Bagi kebanyakan pemilik pangsapuri yang memeriksa meter elektrik telah menjadi masalah tanpa gagal. Kebanyakan alat pemeteran lama, mengikut perkhidmatan metrologi, tidak sesuai untuk operasi selanjutnya. Menurut undang-undang, dalam hal ini hanya ada satu jalan keluar - penggantian meter lama dengan yang baru. Selanjutnya adalah penting untuk tidak melupakan tempoh pengesahan meter elektrik.

Terdapat beberapa sebab mengapa perlu menggantikan peranti lama dengan yang baru:

 • Peranti dengan cakera berfungsi yang tidak berfungsi atau tidak.
 • Peralatan dengan paparan atau petunjuk yang rosak.
 • Peranti dengan kes yang rosak.
 • Peranti tanpa penyenyak negeri tertutup.

Jadi, jika, pada keputusan pengesahan, peranti didapati tidak sesuai untuk operasi selanjutnya, perlu menggantikannya.

Setelah menormalkan semua formaliti dengan pekerja syarikat pembekalan kuasa, adalah mungkin untuk meneruskan proses itu sendiri, yang boleh dilakukan dengan cara yang berbeza.

Di jabatan perkhidmatan metrologi atau mana-mana makmal lain yang diiktiraf, yang pemilik peranti akan memilih. Di tapak adalah perlu:

 1. Menyelaras penghantaran meter.
 2. Tempoh pengesahan untuk meter elektrik adalah dari 14 hingga 28 hari.
 3. Tentukan kos prosedur:
 • Contoh fasa tunggal, induksi - 204 rubel.
 • Peranti tiga fasa model lama dengan disk - 338 rubel.
 • Elektronik (fasa tunggal) moden - 700 rubel.
 • Tiga fasa elektronik - 859 rubel.
 • Pengesahan selama 5 hari - kadar tarif asas + 25%.
 • Selama 3 hari - tarif asas + 50%.
 • 1 hari - tarif asas + 100%.

Untuk menjalankan pengesahan di lokasi peranti tanpa mengeluarkannya, perlu mengeluarkan aplikasi di organisasi yang diberi kuasa. Selepas ini, pegawai perkhidmatan metrologi yang disahkan akan dihantar kepada pemilik ke rumah, yang melakukan semua kerja di tempat itu dengan menggunakan standard mudah alih. Kos dirundingkan secara individu.

Pilihan kedua adalah yang paling biasa, kerana kurang menyusahkan, tetapi pada masa yang sama beroperasi. Dengan penentukuran yang dijalankan dengan baik, CCM memberikan pemilik dokumen dengan nota pematuhan dan menandakan masa baru untuk memeriksa meter elektrik. Jika hasilnya negatif, dokumen dikeluarkan yang menunjukkan bahawa meter tidak sesuai. Untuk memasang meter baru, anda perlu menjemput semula pakar organisasi penjimatan tenaga yang akan melaksanakan kerja dan melaksanakan perbuatan itu dalam dua salinan. Satu masih berada di syarikat, salinan kedua adalah dari pemilik peralatan.

Adakah terdapat tanggungjawab untuk tidak mengesahkannya

Berhubung dengan pemilik, tidak ada denda yang dikenakan untuk pelanggaran syarat pengesahan meter listrik atau penggantian. Sementara itu, selepas tamat tempoh pengesahan meter, ia diisytiharkan tidak sesuai untuk pengiraan, dan yuran elektrik akan dikenakan mengikut norma yang diperkenalkan yang jauh melebihi penggunaan sebenar.

Di samping itu, sekiranya pekerja sebuah organisasi penjimatan tenaga menubuhkan fakta bahawa meter telah disahkan, satu tindakan ke atas penggunaan elektrik yang tidak ditentukan akan dikumpulkan kepada pengguna dan akaun akan dikira semula dari tarikh pengesahan sebelumnya.

Sangat penting untuk mengetahui dan ingat bahawa meter mesti diganti tidak lebih dari satu bulan kemudian. Pada suku pertama, jumlah elektrik dikira berdasarkan purata bulanan tenaga yang digunakan, atau mengikut parameter meter kiraan rumah, dan kemudiannya mengikut piawaian.

Apakah terma dan jenis cek meter?

Mana-mana peranti pemeteran adalah peranti mekanikal (elektrik) yang, dalam perjalanannya secara beransur-ansur habis dan mula menghasilkan data yang menyimpang.

Bagi meter elektrik - kaunter - keadaan rumit oleh konsistensi kerja.

Meter elektrik berfungsi dari masa pemasangan sehingga saat shutdown, semua bahagian selalu dipakai Ia tidak boleh gagal untuk menjejaskan ketepatan pengukuran.

Oleh itu, pemeriksaan berkala terhadap pengoperasian dan kualiti mengukur meter elektrik diperlukan. Prosedur ini dipanggil pengesahan. Ia dihasilkan berulang kali, jadi ia patut mempertimbangkan isu ini dengan lebih terperinci.

Adakah undang-undang untuk memotong bil utiliti tanpa bayaran? Ketahui sekarang sekarang.

Pengesahan - penentuan ralat pengukuran instrumen - mesti dilakukan beberapa kali semasa operasi meter elektrik.

Terdapat beberapa jenis:

 1. Utama. Dihasilkan oleh pengilang, atau apabila peranti diimport ke negara ini. Ia menentukan kebolehoperasian peranti secara keseluruhan, pematuhan kualiti pengukuran dengan data yang dinyatakan dalam pasport. Ia dihasilkan sekali sahaja. Tarikh pengesahan awal mestilah ditentukan dalam pasport.
 2. Berkala. Ia dihasilkan selepas masa kerja atau penyimpanan peranti tertentu. Dilaksanakan oleh badan perkhidmatan metrologi yang relevan. Tujuan pengesahan adalah menentukan tahap memakai peranti dan keupayaan untuk menghasilkan data dengan ralat yang dibenarkan.
 3. Luar biasa. Ia dijalankan sebelum masa pengesahan berkala. Sebab-sebab kelakuannya mungkin keraguan tentang ketepatan kesaksian, kehilangan atau kehilangan pasport dengan tarikh pengesahan terakhir, pembaikan atau penggantian peranti, dll.

Semasa pengesahan, bacaan balas dibandingkan dengan data peranti rujukan dan ralat ditentukan. Jika ia berada dalam had yang boleh diterima, meter dianggap boleh digunakan. Jika nilai ralat melebihi had yang dibenarkan, peranti mesti diganti.

Ia tidak dibenarkan untuk memeriksa meter elektrik yang tidak dibenarkan, fungsi ini dilakukan sahaja Badan perkhidmatan Metrologi atau organisasi yang diakreditasi. Penggunaan meter yang belum disahkan atau dengan tempoh penggunaan yang terlarang adalah dilarang.

Mengenai bagaimana untuk membuat pengiraan semula pembayaran untuk utiliti di bawah Keputusan 354, anda boleh mengetahui dari artikel kami.

Hayat yang dibenarkan meter dari satu pengesahan kepada yang lain dipanggil selang penentukuran.

Bagi setiap jenis atau model kaunter terdapat selang sedemikian, tempohnya ditunjukkan oleh pengilang dalam pasport.

Secara umum, selang penentukuran mungkin dari 4 hingga 16 tahun bergantung kepada jenis perkakas.

Semasa pengesahan, badan meter dimeteraikan dengan meterai khas yang mana tahun dan suku pengesahan ditentukan supaya tarikh yang berikutnya dapat ditentukan.

Di samping itu, tanda diletakkan di dalam lembaran data peranti atau ia dikeluarkan sijil pengesahan.

Keperluan penentukuran meter elektrik telah ditetapkan oleh Undang-undang Persekutuan No. 102-FZ "Memastikan keseragaman pengukuran", khususnya - Perkara 13.

Ia menentukan kewajipan untuk lulus pengesahan, mewujudkan prosedur untuk pengesahan, orang atau organisasi yang mempunyai hak untuk melaksanakannya, Menentukan cara mengesahkan laluan pengesahan (meterai, tanda, tanda dalam pasport).

Di mana untuk memanggil, jika tanpa amaran dimatikan cahaya di apartmen? Baca mengenainya di sini.

Di mana untuk mempercayai meter elektrik?

Maklumat mengenai unit metrologi tempatan, yang melakukan pengesahan meter elektrik, boleh diperolehi dari syarikat pengurusan anda atau pihak berkuasa jualan tenaga.

Untuk pengesahan, tidak perlu melepaskan meter dan mengangkutnya ke makmal, cukup sering memanggil inspektor di rumah.

Terdapat teknik yang membolehkan ujian meter di tapak, sering pilihan ini lebih disukai, kerana ia dapat mengesan sambungan yang salah atau operasi meter yang salah.

Mengenai manfaat apa saja untuk membayar bil-bil utiliti yang diletakkan ke 2 golongan kurang upaya, anda boleh mengetahui dari artikel kami.

Seperti yang telah dinyatakan, tempoh pengesahan meter dinyatakan dalam pasport. Model yang berbeza mempunyai istilah mereka sendiri, yang ditentukan oleh ciri reka bentuk instrumen dan jumlah pakaian mereka.

 • untuk mekanikal peranti induksi dengan cakera tempoh pengesahan tidak melebihi 8 tahun;
 • untuk elektronik moden ia berusia 16 tahun.

Perlu diketahui bahawa meter lama dengan kelas ketepatan 2.5 tertakluk kepada penggantian, mereka tidak akan disahkan dalam fakta sebenar. Sebabnya keadaan ini adalah sejak tahun 1996, kelas akurasi baru yang lebih tinggi telah diterima pakai

Oleh itu, jika kaunter dengan kelas 2.5 telah bekerja selang antara penentukuran, yang mesti ditukar kepada yang baru.

Meter yang baru dipasang tidak boleh mempunyai tarikh pengesahan utama melebihi 2 tahun untuk fasa tunggal peranti dan 12 bulan untuk dua fasa kaunter.

Pada masa yang sama, tarikh permulaan selang antara penentukuran hendaklah tarikh pemasangan, dan bukan pengesahan sebelumnya.

Meter elektrik - harta pemilik, jadi penjagaan untuk pengesahan yang tepat pada masanya adalah di atasnya.

Mengkaji amalan mahkamah dalam kes sivil mengenai perlindungan hak pengguna yang boleh anda temui di laman web kami.

Pengesahan yang dihasilkan ia dinyatakan dalam pasport peranti, atau sijil dikeluarkan mengenai pengesahan. Ia boleh menunjukkan tarikh pengesahan, jumlah kesilapan yang didapati semasa ujian, pelanggaran yang dikesan dan kerosakan yang dikesan.

Sekiranya keputusan pengesahan adalah negatif, pemberitahuan yang sepadan dikeluarkan bahawa meter tidak konsisten dengan piawaian dan ia tidak boleh digunakan lagi.

Selepas tamat tempoh penentukuran meter Jangan segera buang perkakas ke dalam pembuangan, Ia perlu untuk menjelaskan kelas ketepatan dan menentukan sama ada ia tertakluk kepada pengesahan atau tidak.

Sekiranya kelas ketepatan adalah 2.5, maka instrumen tersebut Ia perlu berubah menjadi lebih tepat dan moden.

Meter kelas 2 atau 1 adalah tertakluk kepada pengesahan tetap. Laporan pengesahan mesti dikemukakan kepada syarikat pengurusan, agar perhitungan dibuat sesuai dengan bacaan meter, dan bukan dengan standar rata-rata.

Kesimpulannya, perlu diingatkan bahawa perlu memantau tarikh cek cek mereka secara bebas dan memastikan laluan mereka tepat pada masanya.

Penggantian, pelanggaran mod operasi, mengenalpasti kesalahan - semua peristiwa ini memerlukan pengesahan, jika tidak, peranti tidak akan dianggap sesuai untuk bekerja dan pembacaannya tidak akan diambil kira dalam pengiraan.

Pengesahan bebas atau tidak layak meter adalah tidak boleh diterima, terutamanya kerana ia memerlukan meterai dan tanda yang sesuai dalam pasport.

Dalam masa yang dihasilkan oleh perempuan simpanan itu akan menyelamatkan anda daripada mengetahui hubungan dengan MC atau syarikat jualan tenaga.

Mengenai itu, bagaimana pengesahan dilakukan meter elektrik, anda boleh belajar dari video:

Kami juga mengesyorkan membaca:

Dan jika pemilik perumahan adalah perbandaran, maka siapa yang harus membayar penggantian meter?

Sekiranya menggantikan akaun elektronik dan akaunnya di pangsapuri perbandaran ia dipasang di jalan masuk. Alexey

Al counter dipasang pada tahun 1991 gvere tidak pada masa yang indikasi tidak diambil dikira untuk rata-rata. Anna

g.Suhinichi, Kaluga obl.Priokskenergo, garaj telah disambungkan ke sumber kuasa 230v. / kaunter ini dipercayai pada tahun 2011., Tentukuran tempoh -odnofaznogo yang 16let.stoimost meter kaunter "Mercury 201.5" -750rublikov.Teper berubah tuan rumah, bukannya kabelya- sebelumnya cast-on stolbah.Teper baru mendapatkan sambungan baru dan pemasangan baru, dan menurut beliau, kaunter ini, yang sepuluh tahun sebelum akhir selang Penentukuran dan hayat perkhidmatan -30let, tidak lagi sah, kerana ia adalah perlu sekali lagi untuk melakukan pengesahan mereka . Yang mencipta itu bahawa meter baru dipasang tidak mempunyai tarikh pengesahan awal, melebihi 2 tahun untuk peralatan fasa tunggal dan 12 bulan bagi dua fasa ... Dan untuk membeli yang baru untuk 1000rub., Dan jika tiada wang, dan peralatan yang baik untuk melakukan dengan, dan yang akan membawa mereka sebenarnya dalam Kaluga dan Moscow mengungkapkan isi hati, di mana hanya satu jalan bayaran yang sama? Saya mahu panggil bukanlah perkataan yang baik orang-orang yang tidak duduk di tempatnya, dan hanya memikirkan tentang poket mereka, dan mengenai syarikat anda dan orang-orang kepadanya, di sebelah yang ... di sini anda dan kapitalisme serigala, itulah keprihatinan anda terhadap orang ...

Terma dan prosedur untuk memeriksa meter elektrik

Meter elektrik berfungsi tanpa henti dari masa pentauliahan, lambat laun bahagiannya mula gagal.

Pakai apa-apa produk sememangnya biasa. Instrumen pengukur, yang merupakan meter kuasa elektrik, mula menunjukkan petunjuk yang salah apabila ia haus, atau berhenti bekerja sama sekali.

Untuk menilai kesesuaian dan kecukupan pengukurannya adalah perlu untuk berkala menjalankan pengesahan.

Kewajipan untuk mengesahkan pematuhan dengan piawaian pengukuran bagi peranti pengukur elektrik adalah tetap masuk FZ "Memastikan keseragaman pengukuran".

Tindakan perundangan ini melantik pemilik meter elektrik untuk bertanggungjawab untuk memantau masa pemeriksaan, serta pelaksanaannya tepat pada masanya.

Undang-undang ini menetapkan prosedur dan keperluan bagi organisasi yang mempunyai lesen untuk menjalankan operasi ini.

Apabila perlu melakukan prosedur

Pengesahan meter elektrik dijalankan dalam kes berikut:

 1. Apabila membuat kilang, pensijilan utama adalah mandatori, data yang mesti dimasukkan dalam dokumen yang dilampirkan pada meter apabila dijual di kedai atau pemasangan oleh pakar. Dokumen dipindahkan ke pemilik baru bersama pemerolehan.
 2. Untuk menentukan memakai produk pada selang masa tertentu. Terma dikawal selia. Jurang mesti ditunjukkan dalam dokumen, tarikh pengesahan terakhir juga ditunjukkan di sana. Selang penentukuran ditentukan di makmal dan membayangkan bahawa dalam tempoh ini peranti itu berfungsi dengan baik.
 3. Jika anda kehilangan maklumat mengenai tarikh penilaian terakhir, anda mesti memegang yang baru. Jika pasport untuk peranti telah hilang, ia perlu diganti sama sekali.
 4. Jika anda meragui ketepatan pengukuran. Jika pemilik meter telah disyaki pecahan apabila mengambil bacaan, dia boleh memerintahkan pengukuran ketepatan dan keadaan peranti, tanpa menunggu masa penentukuran yang akan datang.

Yang paling kerap punca kerosakan:

 • pelanggaran penebat elektrik;
 • kerosakan elemen berputar cakera;
 • kegagalan paparan.

Tanpa pasport, meter elektrik secara automatik dianggap tidak boleh digunakan dan memerlukan penggantian segera.

Kekerapan prosedur pengesahan bergantung kepada banyak faktor, tetapi nilai purata untuk meter tenaga mekanikal tidak boleh melebihi 8 tahun.

Meter elektrik elektrik adalah selang intertesting maksimum pada 16 tahun.

Terdapat juga sejenis peranti yang tidak dapat disahkan. Ini adalah meter ketepatan kelas lama 2.5. Mereka hanya boleh digantikan dengan yang baru.

Ia tidak dibenarkan melakukan penentukuran meter elektrik kepada sesiapa sahaja, fungsi ini hanya dilakukan Badan perkhidmatan Metrologi atau organisasi yang diakreditasi. Penggunaan peranti yang tidak lulus pengesahan atau dengan tempoh operasi yang lengkap adalah dilarang.

Terdapat dua utama kaedah memeriksa kaunter - di makmal dan di tapak. Dalam kes pertama, prosedur itu boleh bertahan sehingga sebulan. Kos menjalankan dalam keadaan makmal adalah jauh lebih mahal, kerana akan perlu membayar untuk pembongkaran dan pengangkutan peranti ke tempat pengesahan dan belakang.

Tanggungjawab terhadap syarat meter elektrik terletak pada pemiliknya, oleh itu, mereka perlu membayar pengesahan dari poket mereka sendiri.

Pemeriksaan sendiri meter elektrik dilarang. Di samping itu, tidak mustahil untuk mengesahkan hasilnya. Tetapi adalah mungkin untuk mengeluarkan meter elektrik sendiri dan bawa ke Pusat Penyiaran Metrologi, yang terlibat dalam pengesahan dan mempunyai lesen untuk aktiviti ini. Jika tidak, anda perlu memanggil pakar yang sama ada membuang kaunter dan membawanya ke ujian, atau menyemaknya di tempat kejadian.

Kepada pemiliknya meter adalah perlu untuk mempunyai pasport meter elektrik dan dokumen yang membuktikan identiti pemiliknya. Jika anda tidak dapat mencari pasport untuk peranti itu, maka tidak praktikal untuk diperiksa. Perlu menukar peranti.

Kos purata meter elektrik baru ialah 1.5-3000 rubel. Lebih banyak model moden dan teknologi lebih mahal, tetapi mereka mempunyai lebih banyak masa di antara mereka.

Meter elektrik boleh digantikan dengan permintaan pemiliknya. Ia tidak perlu menunggu sehingga peranti pengukur itu benar-benar kehabisan pesanan atau ia akan mempunyai jangka hayat pada pasport.

Setiap model memerlukan metodologi pengesahan yang unik, berdasarkan parameter, tetapi beberapa peringkat pengesahan umum dapat dikenalpasti:

 1. Ia perlu melakukan pemeriksaan luaran peranti dan menentukan kehadiran ubah bentuk dan kerosakan mekanikal.
 2. Periksa penebat elektrik.
 3. Meter diperiksa dengan menggunakan standard mudah alih.
 4. Sekiranya model itu menunjukkan kenderaan sendiri, maka ia akan diperiksa secara berasingan.
 5. Pengukuran dan penilaian kepekaan instrumen.

Sekiranya anda mahukan pakar itu semata-mata mengambil kaunter dan memandu ke makmal, maka di sini juga prosedur penting:

 1. Dia mesti mengambil keterangan sebenar.
 2. Selanjutnya, perlu membuat tindakan khusus pada pembatalan peranti.
 3. Pakar perlu memindahkan pemilik meter untuk membayar purata.

Jualan tenaga biasanya memberi amaran tentang masa keperluan untuk memeriksa kaunter melalui pos.

Sekiranya berjaya mendapatkan cek oleh pakar, tanda yang sama dalam pasport peranti itu, serta mengeluarkan sijil khas pemeriksaan yang berjaya.

Selepas ini, perlu hubungi pakar untuk memasang peranti yang boleh digunakan di tempatnya. Selepas pemasangan, meter mesti dimeteraikan, dan pemiliknya mesti menerima dokumen yang berkaitan. Akta ditandatangani dalam dua salinan: satu kekal kepada pemilik kaunter, dan yang kedua - dihantar kepada syarikat yang menjalankan audit.

Jika peranti ujian gagal lulus dengan jayanya, pemiliknya notis diberikan terhadap syarat peranti yang tidak memenuhi syarat. Peranti tidak sesuai, ia perlu diganti secepat mungkin.

Sekiranya pensijilan segera diperlukan, kos boleh meningkat sehingga 2 kali. Sekiranya pemilik sendiri membawa alat pengukur untuk pensijilan, kos perkhidmatan untuk versi paling mudah boleh menjadi kira-kira 300 Rubles.

Kos bergantung dan dari kelas ketepatan, yang ditunjukkan pada dail peranti itu sendiri, tanpa gagal. Parameter lain yang mempengaruhi tempoh pengesahan meter dan harga pengesahan yang dilakukan adalah tarif. Anda boleh melihat parameter ini dalam dokumen instrumen. Sering kali, pengguna mempunyai kadar aras tunggal atau dua tingkat elektrik. Jenis meter terakhir lebih menguntungkan apabila membayar bil elektrik, tetapi membayar kos persijilannya dengan lebih banyak lagi.

Walaupun Energosbyt biasanya memberi amaran tentang keperluan untuk pengesahan, tuan rumah meter dan yang terbaik untuk menjejaki selang masa supaya anda tidak perlu membayar lebih banyak selepas itu.

Prosedur yang dibincangkan dalam artikel diberitahu dalam video berikut:

Masih ada soalan? Ketahui cara menyelesaikan masalah anda - hubungi sekarang:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =