Ukuran mangkuk tandas dengan tangki

Ciri-ciri model dan dimensi pelbagai mangkuk tandas dengan tangki

Toilet adalah peralatan sanitari yang standard yang terdapat di dalam bilik mandi, dan dengan itu orang dapat memenuhi keperluan asas mereka dengan mudah dan cepat tanpa meninggalkan rumah. Walau bagaimanapun, hari ini peranti ini dibentangkan dalam sebilangan besar jenis yang berbeza, yang berbeza dalam bahan pembuatan, pembebasan, bentuk mangkuk, ciri-ciri penyaliran dan sambungan ke bekalan air, dan juga dimensi. Dimensi mangkuk tandas dengan tangki dianggap sebagai parameter penting, yang mesti dipertimbangkan apabila memilih unsur tertentu. Pada hal ini bergantung pada kenyamanan menggunakan peralatan, serta seberapa baik ia akan sesuai di dalam ruangan tertentu, dan juga bagaimana amannya dalam aplikasi.

Mangkuk tandas kelabu

Bagaimana untuk memilih tandas yang betul, berdasarkan saiznya?

Tidak semua orang dalam proses pemilihan memberi perhatian kepada parameter ini, kerana bagi mereka yang paling penting adalah faktor-faktor seperti ketahanan, kemudahan penggunaan dan penjagaan. Walau bagaimanapun, jika anda memilih unsur yang terlalu kecil atau terlalu besar, ini boleh membawa kepada hakikat bahawa ia akan menyusahkan atau bahkan berbahaya untuk menggunakan peralatan, dan ia juga akan menyebabkan ketidakselesaan yang teruk. Bagaimana untuk memilih elemen yang betul dengan saiznya? Untuk ini, ciri-ciri berikut diambilkira:

 1. Dari pintu dan dinding bilik ke lekapan paip harus menjadi jarak yang optimum, supaya tidak ada ketidakselesaan hanya semasa pergerakan di sekitar bilik.
 2. Sebelum tandas, perlu ada jarak kira-kira 60 cm, kerana jika tidak, ia tidak akan mudah untuk menyelesaikan elemen ini, kerana lutut akan berehat terhadap sama ada dinding atau unsur-unsur lain yang terdapat di dalam bilik.

Tandas tanpa tangki

Apakah ukuran mangkuk tandas yang dianggap paling optimum?

Ia adalah mungkin untuk memperuntukkan saiz standard khas mangkuk tandas dengan tangki yang dianggap tradisional dan optimum, iaitu pada mereka pada masa lalu benar-benar semua peranti kejuruteraan kebersihan seperti itu telah dicipta. Hari ini anda juga boleh memesan produk khas mengikut dimensi anda sendiri, tetapi anda perlu bermula dari nilai-nilai standard. Instrumen-instrumen ini bertujuan untuk orang-orang dengan penunjuk tradisional massa dan pertumbuhan. Parameter standard berikut boleh dibezakan:

 • Jika tandas dilengkapi dengan rak semua penyesuai khas, panjangnya 60.5 cm, ketinggian - 35 cm, dan lebar - 34 cm.
 • Jika rak ini tidak tersedia, perlawanan paip akan mempunyai dimensi lain, iaitu panjang dari 33 cm hingga 46 cm, lebar - 36 cm, dan ketinggiannya boleh 40 cm atau 35 cm.
 • Secara berasingan, perlu menyediakan mangkuk tandas yang khusus untuk kanak-kanak, dan mereka juga boleh mempunyai parameter piawai kerana panjangnya tidak kurang dari 28 cm dan lebih daripada 40,5, dan di sini lebarnya berbeza dari 21 sm hingga 29. Tingginya boleh menjadi 13 cm, dan 33.5, dan pilihan pilihan tertentu bergantung kepada berapa tahun kanak-kanak yang akan bertindak sebagai pengguna utama, dan juga untuk berapa lama peranti dibeli.

Oleh itu, anda boleh memberi tumpuan kepada parameter di atas ketika memilih tandas tertentu, tetapi penting untuk diingati bahawa mereka direka untuk orang biasa. Sekiranya pengguna adalah pendek atau tinggi, maka dalam hal ini adalah yang terbaik untuk membeli mangkuk tandas dengan dimensi tertentu yang mudah dan dapat diterima oleh pengguna tertentu, karena dalam hal ini keselamatan dan kenyamanan memenuhi kebutuhan dasar manusia akan dipastikan.

Pelbagai jenis mangkuk tandas dan ciri-ciri saiznya

Dimensi mangkuk tandas boleh berbeza, namun penting untuk berorientasikan tambahan kepada parameter lain dari peranti kebersihan ini. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa peralatan tertentu harus menjadi rasa pengguna sendiri, dan juga harus sesuai dengan bilik mandi yang ada, dan pemasangannya harus menjadi pekerjaan yang mudah. Adalah penting untuk mengingati tambahan penggunaan elemen.

Terdapat beberapa faktor yang boleh diserlahkan apabila memilih di tempat pertama:

 • Output boleh lurus atau mendatar, dan juga serong, dan parameter ini tidak dapat mempengaruhi keselesaan menggunakan elemen ini, namun bergantung pada ciri-ciri khusus sistem kumbahan di dalam bilik mandi tertentu. Paip boleh melalui dinding bilik atau di lantai, dan pilihan pembebasan bergantung kepada ini.
 • Mangkuk ini boleh berbentuk corong, visor atau mangkuk, dan pilihannya bergantung pada pilihan orang, dan sama ada ia adalah masalah bagi mereka untuk mengalami masalah pembersihan atau percikan semasa penggunaan paip.
 • Bahan yang dibuat mangkuk tandas boleh sama sekali berbeza, dan ia bergantung pada betapa mudahnya untuk menjaga elemen, berapa banyak yang akan dapat berfungsi, faktor apa pun yang akan merugikannya, dan betapa menariknya.

Secara berasingan, adalah perlu untuk menyerlahkan mangkuk tandas terbina dalam, yang direka khas untuk dipasang di pelbagai jenis atau alur khas di bilik mandi, akibatnya mereka menempati ruang yang sangat sedikit, yang dianggap sesuai untuk bilik bersaiz kecil. Tangki, serta unsur-unsur asas komunikasi, tersembunyi di belakang panel dinding, pemasangan atau panel palsu, dan tandas itu sendiri nampaknya digantung di udara. Dimensi keseluruhan mangkuk tandas dengan tangki dalam kes ini boleh sama sekali berbeza, kerana mereka sepenuhnya bergantung pada apa parameter yang ada di reses yang ada, di mana pemasangan itu sendiri akan dilakukan.

Secara berasingan ia perlu memperuntukkan alat kejuruteraan kebersihan seperti yang sangat kecil, oleh itu biasanya selesa untuk orang-orang pertumbuhan kecil dan perlembagaan rapuh. Walau bagaimanapun, mereka adalah penyelesaian yang ideal untuk bilik mandi yang kecil. Terutama penting, mereka melihat ke dalam bilik, yang dicipta dalam gaya minimalis. Lebar boleh kira-kira 30 cm dan panjangnya 50, manakala ketinggian biasanya tidak melebihi 30 cm. Peranti tersebut adalah kecil dan murah, tetapi mereka tidak sesuai untuk orang yang tinggi atau besar, kerana dalam proses menggunakan elemen ini, mereka akan mengalami ketidakselesaan yang tidak dapat diterima.

Oleh itu, pilihan yang tepat mangkuk tandas tidak hanya bergantung kepada parameter dan penampilannya, tetapi juga saiznya.

Pemilihan mangkuk tandas dengan tangki: saiz, reka bentuk, pemasangan

Pengilang perkakas kebersihan menawarkan pelbagai pilihan peralatan untuk tandas dan bilik mandi. Sebuah tandas dengan tangki siram adalah unsur yang perlu dan asas dari bilik mandi yang selesa. Buat pilihan yang tepat hanya berdasarkan reka bentuk yang sesuai atau harganya tidak mungkin.

Saiz bilik mandi, lokasi titik sambungan ke rangkaian pembetungan dan air, reka bentuk dan dimensi tandas - harus diambil kira banyak.

Piawaian domestik dan asing

Masalah utama dengan susunan tandas di Khrushchev dan Brezhnevka adalah saiznya yang kecil. Bilik mandi lebih luas saiz minimum yang dibenarkan - 80 x 120-150 cm - dianggap mewah. Dengan ini, peralatan juga dibangunkan. Mangkuk tandas dengan tangki yang dipasang di rak kecil dipanggil "padat" dan dianggap sebagai keputusan reka bentuk yang cemerlang kerana keupayaannya untuk tidak mengecilkan ruang dan memberikan keselesaan sepenuhnya apabila menggunakan tandas.

Menurut norma-norma yang dibangunkan oleh pakar dalam negeri, tandas dengan rak dibentuk di bawah tangki mestilah ketinggian 370, panjang 605, lebar 340 mm. Jika tangki dipasang dengan cara yang berbeza (paling kerap di atas, pada ketinggian kira-kira satu setengah meter), tandas perlu Dimensi: 400 x 460 x 360 mm. Pertimbangkan bahawa terdapat orang-orang yang mempunyai ketinggian dan rupa yang berbeza, yang tidak sesuai untuk menggunakan santehizdeliyami yang sama, adalah tidak realistik. Dalam era kekurangan, padat, walaupun corak tunggal, tidak dapat diakses sebagai pelbagai perkara untuk memenuhi keperluan sehari-hari. Satu lagi jenis - eksotik, beberapa orang melihat, mangkuk tandas kanak-kanak: 336 x 405 x 290 mm.

Pengeluar asing, berjuang untuk pengguna, menawarkan tandas dengan banyak saiz dan reka bentuk. Pilihan standard yang optimum bagi pereka Eropah dan Amerika percaya mangkuk tandas lebih tinggi (380 mm) dan sedikit lebih lama (480 mm), dan lebarnya berbeza antara 370 dan 400 mm. Standard GOST dan DIN berbeza dari ruang minimum di hadapan tandas (60 dan 75 cm) dan di tepi (10 dan 15 cm). Pengilang barang kebiasaan Amerika secara tradisional menghasilkan memanjang hingga 700 mm model.

Sekiranya kawasan bilik mandi membenarkan, pemasangan sebagai tambahan kepada tandas bidet dengan ketara dapat meningkatkan keselesaan bilik tersebut. Jika ruang tidak mencukupi, anda boleh memilih model tandas dengan fungsi bidai. Saiz peralatan sedemikian ialah 630 x 350 x 770.

Kesan saiz mangkuk tandas pada kebolehgunaan

Penampilan cantik, ketahanan, keselesaan dalam penjagaan - ini adalah perkara pertama yang perlu diberi perhatian apabila memilih kelengkapan bilik mandi utama untuk bilik mandi. Tetapi jika anda membuat kesilapan dengan saiznya, jika anda membeli terlalu besar atau tandas yang sangat kecil, anda mungkin menghadapi masalah:

 • Terlalu rumit - boleh secara visual mengisi bilik kecil, mencipta dan kesulitan sebenar ketika di dalam tandas, ketika melakukan perjalanan di dalamnya.
 • Sebelum tandas diperlukan untuk menyediakan jarak yang mencukupi, supaya apabila duduk, lutut tidak berehat terhadap dinding atau pintu, sink atau peralatan lain.
 • Ketinggian peranti harus memberikan keselesaan untuk semua isi rumah. Di dalam sebuah rumah yang didiami oleh orang-orang, sangat berbeza dari segi saiznya, adalah kebiasaan untuk memberi tumpuan kepada yang terbesar dan tertinggi. Mangkuk tandas yang terlalu tinggi - masalah diselesaikan lebih mudah daripada kesakitan orang dimensi. Bagi kanak-kanak, mereka menubuhkan berdiri, membeli topi bentuk dan saiz khas.
 • Lebar yang memudahkan kerusi tandas tidak kurang pentingnya. Terlalu sempit rim akan membawa kepada rasa sensasi yang menyakitkan, tetapi terlalu luas - untuk munculnya rasa kebas dan ketidakselesaan lain.

Lazimnya, mangkuk tandas dan penenggelamkan ke mereka dijual dalam set, tetapi satu juga boleh memilihnya secara berasingan - pengeluar paip telah memutuskan untuk membangunkan dan menghasilkan produk tersebut secara bersiri dengan reka bentuk yang sama dan reka bentuk yang sama. Model mangkuk tandas bergantung pada kaedah pemasangan, jenis sambungan ke sistem perparitan, lokasi tangki, kaedah bekalan air, bentuk mangkuk, dan lain-lain. Gabungan faktor-faktor ini juga menentukan ruang yang diduduki oleh unsur utama ruang dalamannya.

Cara memasang mangkuk tandas ialah:

 • Luar. Mangkuk peranti ini terletak pada pendirian, yang dipasang di tempat yang tepat di lantai bilik mandi.
 • Bersebelahan. Perbezaan utama hanya dari lantai - satu bentuk yang memudahkan pembersihan bilik, kerana tidak ada rongga tambahan untuk mengumpul kotoran.
 • Digantung (cantilever). Reka bentuk yang tidak mempunyai pendirian adalah penyelesaian yang paling progresif untuk kebolehgunaan dan kebersihan.
 • Lantai terbina dalam, dipanggil Turki atau mangkuk Genoa. Lebih biasa di negara-negara selatan, tetapi menarik lebih banyak perhatian di sekeliling beberapa manfaat kesihatan.
 • Urinals. Ia menjadi lebih popular sebagai peranti tambahan untuk bilik mandi yang luas.

Di antara pilihan lantai dan sampingan anda boleh mencari model sudut. Biasanya ia lebih bersaiz padat dan membolehkan, dalam kes susunan penaik yang sesuai, untuk menampung sebahagian besar ruang berguna kerana penggunaan yang lebih rasional. Segitiga dalam pelan bentuk tangki longkang membolehkannya untuk menduduki ruang, yang sebaliknya akan tetap tidak berguna. Dimensi yang menonjol dari sudut kerusi untuk kemudahan adalah serupa dengan pilihan terus.

Lepaskan ke pembetung dan bekalan air ke tangki

Dimensi tempat yang diduduki oleh tandas dipengaruhi oleh jenis pelepasan ke dalam sistem kumbahan. Ia boleh menegak, serong atau mendatar. Reka bentuk dengan keluaran ke bawah, ke lantai mengambil jumlah yang lebih kecil, walaupun lebih sesuai untuk rumah persendirian dan kotej individu, di mana lebih mungkin untuk menyediakan lokasi paip pembetungan yang sesuai. Di rumah pelbagai tingkat, selekoh serong dan mendatar lebih kerap digunakan, yang terakhir kurang besar.

Apabila anda melawat tandas seseorang menghabiskan kira-kira 13 liter air. Kereta kebal yang paling banyak digunakan ialah 6-8 liter. Bekalan air ke tangki adalah dua jenis:

 • Sampingan: mudah dipasang, lebih berisik.
 • Rendah: lebih sukar dipasang, mencipta bunyi kurang apabila mengisi tangki dengan air, tersembunyi dan tidak kelihatan, saiz mangkuk tandas dengan tangki jenis ini lebih kecil daripada dengan sambungan hos sampingan.

Toilet konsol mempunyai banyak kelebihan. Ini adalah reka bentuk minimalis moden, ketiadaan bau yang tidak menyenangkan, bunyi yang berlebihan apabila mengisi tangki dengan air dan menurunkannya. Ketahuilah kemudahan pembersihan di tandas: membasuh lantai tidak mengganggu pendiriannya peranti lantai biasa. Jumlah minimum ruang yang diduduki dengan dimensi tempat duduk yang selesa adalah salah satu sebab utama peningkatan populariti jenis peralatan kebersihan ini.

Dia mempunyai kesan visual bilik tandas yang lebih luas dan pelepasan objektif ruang untuk penggunaan bilik mandi yang selesa. Dimensi mangkuk tandas dapur bervariasi panjang; dari 500 hingga 600 mm, lebar: 360 - 400, ketinggian - 400 mm.

Dengan pilihan ini, lebih banyak rantaian dan bukaan yang boleh digunakan secara rasional di dinding tandas. Terdapat pemasangan sistem pembilasan. Tangki siram plastik untuk mangkuk tandas gantung adalah rata (ketebalan adalah kira-kira 100 mm) daripada pendirian lantai biasa, apabila ia dilemparkan sebagai jumlah yang berasingan. Dalam kes ini, rongga yang diperlukan di bawah lapisan, yang dibina ke dalam sistem pemasangan, disediakan untuknya. Di luar sana hanya butang untuk mengalir air, yang juga memudahkan pembersihan di tandas.

Penggunaan peranti penggantungan yang lebih luas dihalang, selain dari kos yang lebih tinggi, dengan keterlihatan yang tidak boleh dipercayai dan kerumitan pemasangan. Model model pemasangan sistem tersembunyi yang lebih tinggi menganggap kemungkinan kerja pemasangan Jenis tandas ini adalah orang yang mempunyai kemahiran yang biasa dalam menyelesaikan dan kerja paip.

sistem pemasangan juga bertambah baik, menjadi lebih tahan lama dan mudah untuk dipasang. Kelebihan utamanya - kompak - menjadi jelas dan falshsteny penyembunyian dan menetapkan nod tandas diperlukan untuk mengeluarkan daripada dinding utama pada jarak minimum - 150 mm.

Apabila menggunakan model konsol, perlu membuat pilihan sistem pemasangan yang kompeten. Mereka berbeza dalam saiz dan ciri reka bentuk dan dibahagikan kepada blok dan bingkai. Blok pemasangan dalam saiz 1140 x 500 x 180 mm direka bentuk untuk pemasangan mangkuk tandas dan bidet tandas untuk dinding modal dengan kapasiti beban besar. Sistem bingkai adalah lebih kompleks, yang terdiri daripada bahagian-bahagian bingkai kuasa, jangkar dan sokongan tiub. Mereka mempunyai kedalaman 120-205 mm, ketinggian 1380, lebar 525 mm dan boleh dipasang dalam bentuk sekatan di mana-mana tempat bilik mandi tanpa mengikat struktur galas.

Tidak mempunyai tangki besar, sekurang-kurangnya dari segi jumlah dan kawasan, dibina ke lantai "Turki" tandas biasa dalam dunia Islam, seperti tradisi Muslim paling sesuai dan etika. Dalam rumah-rumah persendirian dan hotel mewah, beliau sering dilengkapi dengan fungsi bidet. Dikenali adalah versi Jepun yang lebih padat, yang direka dengan menggunakan paling praktikal dalam membersihkan lubang bahan di lantai.

kebersihan beliau - seseorang kena mangkuk tandas hanya tapak kasut - dan kualiti Vandal-bukti - tiada keping besar yang boleh dipecahkan - dibuat tandas Turkish pilihan yang paling sesuai untuk tandas awam di dunia. walaupun Model moden "mangkuk Genoa" mereka tidak serupa dengan apa yang mereka gunakan pada masa dahulu di seluruh wilayah bekas Kesatuan.

Dilengkapi dengan sistem pembilasan yang canggih dan menghalang bau, peranti ini digunakan di pangsapuri paling mahal, dan bukan hanya di negara-negara Timur.

Tempat yang diduduki oleh mangkuk tandas Turki bergantung kepada melengkapkannya dengan sokongan kaki dan sistem pembilasan. Pada ketinggian minimum dari tingkat lantai (30-50 mm), panjang dan lebar mangkuk tandas ini boleh menjadi dekat dengan standard 550 x 370, atau meningkat sebanyak 100-200 mm.

Squatting, yang dianggap apabila menggunakan mangkuk tandas seperti ini, seperti yang dibuktikan oleh doktor, paling sesuai dengan fisiologi prosesnya. Oleh itu, orang-orang yang penting untuk mengelakkan fenomena bertakung di dalam kapal dengan lama duduk di tandas biasa, yang peduli tentang pembersihan maksimum tubuh melengkapkan tandas dengan alat sedemikian.

Dimensi mangkuk tandas dengan tangki: bagaimana memilih peranti yang sesuai untuk bilik tandas

Memilih lekapan paip untuk dipasang di tandas anda sendiri, anda perlu tahu saiz sebenar mangkuk tandas dengan tangki. Pada ini bergantung bukan sahaja cara pemasangan dan lokasi pengikat, tetapi juga kemudahan untuk menggunakannya pada masa akan datang. Lagipun, tidak hanya model standard, tetapi juga modifikasi lain.

Arahan di bawah ini akan memberitahu anda lebih lanjut mengenai ini.

Dimensi mangkuk tandas sangat penting untuk perancangan bilik mandi yang betul

Dimensi unit kebersihan dan tandas

Bermula pembaikan di dalam tandas dan, membeli bahan dan peralatan bangunan yang diperlukan, termasuk tandas, beberapa memberi perhatian kepada saiz peranti. Ciri-ciri keutamaan dalam pemilihan adalah warna, reka bentuk dan ciri luaran yang lain.

Sementara itu, dimensi keseluruhan mangkuk tandas memainkan peranan penting. Lagipun, jika perlawanan paip terlalu kecil atau besar, ia bukan sahaja tidak selesa, tetapi juga berbahaya.

Perhatikan! Apabila memilih model yang sesuai, panjang dan lebar mangkuk tandas dengan tangki perlu diambil kira. Sekiranya anda tidak mengambil kira parameter geometri tangki simpanan, pemasangan peranti di tempat dalam beberapa kes tidak akan dapat dilakukan. Contohnya, mentol tidak akan membenarkan peranti diletakkan berdekatan dengan dinding.

Jika anda membuat kesilapan dalam pengiraan, sukar untuk memasang perkakas di dalam tandas

Jika anda memutuskan untuk memilih dan memasang peranti di dalam bilik mandi anda dengan tangan anda sendiri, mengambil kira ciri-ciri berikut:

 1. Saiz mangkuk tandas dari segi bilik haruslah seperti orang yang melawat tandas tidak mengalami kesukaran untuk bergerak di sekitar bilik ini.
 2. Dari bahagian depan peranti ke dinding atau pintu masuk haruslah jarak jauh melebihi 60 cm. Jika tidak, ia tidak mudah untuk meletakkan lutut dengan selesa. Pertimbangkan juga perabot lain: mencuci basuh, mesin basuh, bilik mandi, pancuran dan sebagainya.
 3. Faktor penting ialah ketinggian peranti di atas paras lantai. Sidushka mesti berada pada ketinggian yang mana mana-mana orang yang tinggal di pangsapuri dengan selesa duduk di atasnya. Terutamanya ia melibatkan kes-kes semasa di apartmen di sana remaja atau orang yang hidup dengan pertumbuhan yang tinggi.

Jarak ke dinding dan objek lain adalah penting untuk kemudahan menggunakan peranti kebersihan

Memeriksa keselesaan penempatan adalah mudah. Anda perlu duduk di tandas dan semak kaki pengguna berpotensi di atas lantai atau hang out di udara. Otot kaki perlu dilonggarkan, tiada ketegangan pada kaki.

Dalam hal ini, sistem penggantungan yang mantap dengan pemasangan. Walaupun harga mereka cukup besar, mereka membenarkan anda menyesuaikan kedudukan mangkuk dalam pelbagai jenis.

 1. Faktor seterusnya adalah lebar rim. Aneh kerana kelihatannya, pinggir mangkuk terlalu sempit boleh membawa kepada ketidakselesaan dan rasa sakit yang tajam pada otot betis. Sebaliknya, seseorang tidak boleh tergesa-gesa ke yang lain melampau, jika tidak, ujung bawah tidak akan mati rasa kerana tumpang tindih akses darah kepada mereka.

Anda boleh memilih ketinggian, lebar dan lain-lain parameter peranti paip mengikut budi bicara anda sendiri. Lebih-lebih lagi, jika isu kos tidak mengganggu anda, adalah mungkin untuk memerintahkan produk pada lakaran individu.

Untuk memudahkan navigasi, di bawah adalah dimensi mangkuk tandas mengikut GOST 30493-96, khusus untuk peranti ini.

Parameter yang ditunjukkan dalam jadual dikira untuk pengguna purata. Walau bagaimanapun, terdapat seperti yang telah disebutkan di atas, tandas besar dan lebih kecil. Oleh itu, walaupun pembeli yang paling pilih akan memilih model untuk dirinya sendiri.

Foto menunjukkan dimensi mangkuk tandas standard

Nasihat! Apabila memilih peranti kebersihan di kedai, jangan teragak-agak, dengan kebenaran penjual, untuk duduk di atasnya. Jadi, anda boleh memahami sama ada model tertentu sesuai untuk anda atau lebih baik memilih sesuatu yang lain.

Pengetahuan tentang ukuran mangkuk tandas dengan tangki dan tanpa itu tidak cukup untuk membeli alat yang baik untuk tandas anda. Sebagai tambahan kepada ergonomik penggunaan, anda perlu menjaga bagaimana peranti itu akan sesuai dengan reka bentuk bilik, serta dok dengan rangkaian kejuruteraan sedia ada: air dan pembentungan. Ini sangat penting jika anda akan melekapkan tandas sendiri.

Mari kita sebutkan secara ringkas semua jenis model sedia ada, membahagikan mereka ke dalam kumpulan mengikut kriteria tertentu:

 1. Bentuk saluran cawangan outlet sistem saliran. Elemen ini boleh mendatar, menegak dan serong. Reka bentuk ini tidak menjejaskan kebolehgunaan peranti dalam apa cara sekalipun, tetapi ia adalah mengenai kaedah penempatan.

Sebagai contoh, paip cawangan menegak, atas alasan yang jelas, boleh dilekatkan dengan leher paip longkang, hanya jika ia terletak di lantai. Mendatar dan serong lebih sejagat. Tetapi di sini kadang-kadang perkakasan tambahan akan diperlukan: semak eccentric atau paip plastik beralun.

Bentuk paip pelepasan

 1. Bentuk mangkuk. Terdapat mangkuk tandas berbentuk corong, visor dan plat. Setiap daripada mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan tertentu. Dalam sesetengahnya, semasa pengaliran, permukaannya lebih baik dibersihkan, tetapi terdapat risiko percikan, yang lain berfungsi dengan baik, tetapi apabila air dibebaskan, bunyi didengar dan sebagainya.

Anda boleh memilih pelbagai spesifik anda sendiri.

Bentuk mangkuk mangkuk tandas

 1. Bahan. Alat-alat paip yang dipertimbangkan dibuat dari pelbagai bahan: dari besi yang tahan lama hingga ke batu alam eksotik dan mahal.

Model yang paling popular dan meluas adalah dari faience dan porselin. Yang pertama adalah lebih murah, tetapi mereka mempunyai sifat pengguna yang lebih buruk, yang lebih tahan lama, lebih kuat dan lebih cantik, bagaimanapun, anda perlu membayarnya dari dompet anda sendiri.

Untuk pembuatan tandas, bahan yang sangat eksotik boleh digunakan

 1. Kaedah pemasangan. Kemungkinan besar, anda akan memilih sama ada lantai atau tandas gantung. Dalam kes-kes khas, model dinding dan sudut boleh digunakan. Di sini segala-galanya bergantung pada tempat di mana peranti akan dipasang.

Kumpulan yang berasingan dapat mengenalpasti tandas yang khusus, yang dipasang di pelbagai tempat, lekukan dan tempat-tempat yang tidak biasa. Ini dilakukan untuk memaksimumkan penjimatan ruang, jadi kemudahan menggunakan model tersebut tidak bercakap. Tetapi ada peluang untuk menyembunyikan semua komunikasi kejuruteraan di dinding, memberikan ruang penampilan yang lebih menarik.

Peranti dipasang pada dinding

Ciri ukuran

Mangkuk tandas berbeza antara satu sama lain bukan sahaja saiz dan bentuk mangkuk dan tangki, tetapi juga dengan parameter lain yang penting untuk pemasangan.

Bahawa anda membeli mangkuk tandas dengan mudah dan tanpa masalah memasang di tandas, disyorkan untuk memberi perhatian kepada nuansa berikut:

 1. Sekiranya anda mempunyai sistem pembetung standard (yang diletakkan di dinding, dan tidak di dalam interfloor), beli peranti dengan pelepasan serong. Mereka mudah dipasang tanpa mengira kedudukan leher longkang.
 2. Ketahui jarak yang tepat dari saluran tandas ke pembetungan. Ini adalah perlu untuk mendapatkan cuff yang dikehendaki atau paip penyambung.
 3. Hos yang fleksibel atau paip tegar, yang menghubungkan lencongan paip air ke paip cawangan masuk tangki sisa, adalah wajar dilakukan secepat mungkin. Tetapi ingat bahawa dalam kes ini akan ada beberapa kesulitan apabila menyambung.

Peranti dengan muncung serong dengan mudah dipasang di tandas

Jenis pembinaan

Pilihan pemasangan paip tidak akan selesai sehingga anda memutuskan reka bentuk tangki air.

Sebelum membeli bahagian ini, jika ia bukan sebahagian daripada tandas itu sendiri, adalah perlu untuk membuat keputusan:

 • berapa jumlah air yang perlu di dalam tangki;
 • apa jenis tenggelam yang harus dilengkapkan.

Jumlah cecair adalah jelas. Lebih - lebih baik, tetapi ingat tentang membayar utiliti.

Tetapi pada jenis plum yang anda perlukan untuk tinggal lebih terperinci. Terdapat condong, mendatar dan menegak. Yang terakhir ini hampir tidak digunakan. Sistem seperti ini dipasang di rumah-rumah pembinaan lama, di mana tangki terletak di ketinggian yang tinggi, dan armature saliran diaktifkan oleh tuas dengan tali.

Bekas moden boleh diperbuat daripada plastik dan seramik. Injap longkang sering dibuat daripada plastik untuk mengelakkan kakisan. Adalah lebih baik untuk membeli sistem dengan butang berganda dan longkang yang boleh diselaraskan, yang membolehkan anda mencurahkan jumlah air yang berbeza dari tangki.

Tangki longkang - bahagian penting mangkuk tandas

Sekarang mari kita lihat bagaimana tangki saliran dipasang pada mangkuk mangkuk tandas.

Terdapat tiga pilihan:

 1. Monoblocks. Tangki adalah satu unit dengan peranti paip. Secara umum, ini adalah model reka bentuk bentuk khas.
 2. Mangkuk tandas - padat. Dalam kes ini, mangkuk dilengkapi dengan rak khas di bahagian belakang, yang bekas dipasang dengan menggunakan baut. Untuk mengelakkan kebocoran, gasket getah dipasang di antara dua bahagian seramik.

Mangkuk tandas dalam keadaan yang dipasang

 1. Digantung (termasuk yang tersembunyi). Bekas dipasang secara berasingan dari mangkuk dan disambungkan dengan paip khas. Dalam kebanyakan kes ia adalah persoalan mangkuk tandas dengan sistem pemasangan terbina dalam.

Setelah membaca maklumat di atas, anda dapat mengesahkan sendiri betapa pentingnya untuk ukuran toilet. Tetapi untuk kegunaan yang mudah dan selamat, ia juga perlu untuk membetulkan peranti di lantai dengan selamat dan menyambungkannya dengan paip air dan sistem saliran.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai proses ini dari video dalam artikel ini.

Masih ada soalan? Tanya mereka dalam vkontakte kumpulan kami

Apakah bilik mandi di rumah anda?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25 − 18 =