Wallpaper bahan semula jadi – 314167.info

Wallpaper bahan semula jadi

Apakah kertas dinding semulajadi? Kelebihan dan kekurangan kertas dinding, aplikasi di pedalaman

Kertas dinding keluli semulajadi untuk hiasan moden adalah rahmat sebenar. Mereka boleh menghiasi, sepenuhnya dinding, dan menghiasi plot individu. Di samping itu, kertas dinding semula jadi boleh digabungkan dengan bahan lain, dan antara satu sama lain. Kertas dinding semulajadi boleh menghidupkan semula pedalaman apa pun, menjadikannya kekayaan semulajadi warna dan tekstur. Kertas dinding sedemikian mempunyai keselamatan ekologi yang tinggi, supaya mereka boleh digunakan walaupun dalam reka bentuk bilik kanak-kanak. Kertas dinding yang diperbuat daripada bahan semulajadi tidak akan menimbulkan kemudaratan kepada kesihatan anak-anak anda.

Pengeluaran kertas dinding semulajadi

Dalam pengeluaran kertas dinding semulajadi digunakan banyak tenaga kerja manual, itulah sebabnya mereka mempunyai biaya yang cukup tinggi, tetapi ia dibenarkan 100%.

Pertama, anda perlu mengumpul bahan semulajadi, yang perlu dikeringkan dengan teliti. Selepas itu, tumbuh-tumbuhan dipilih dan diberi makan kepada mesin. Terdapat setiap batang dan setiap bilah rumput berjalin dengan filamen khas ke dalam web tunggal yang terpaku pada kertas atau asas kertas. Jika kanvas semula jadi kertas dinding membentangkan lipit kemas, ia adalah tanda kerja manual, jadi kita boleh mengatakan bahawa setiap sentimeter dinding semula jadi penuh bukan sahaja kuasa alam semula jadi, tetapi juga kehangatan tangan tuan, yang bekerja pada mereka.

Setakat ini, pasaran mempunyai sejumlah besar kertas dinding semulajadi, yang boleh dibahagikan kepada beberapa jenis:

 • Tumbuhan sayur-sayuran. Dalam pengeluaran kertas dinding tumbuhan digunakan beberapa tumbuhan yang berbeza - buluh, jute, jelatang, sisal dan lain-lain. Sebagai sebahagian daripada kertas dinding sedemikian, sebahagian besar diduduki oleh selulosa, oleh itu kertas dinding sedemikian boleh dipanggil kertas. Kertas dinding sayuran boleh mengagihkan kelembapan di dalam bilik dan menyerap bunyi yang tidak diingini.
 • Cork. Sekiranya anda mengepam venir gabus pada asas kertas, dengan mana anda dapat meningkatkan penebat bunyi, anda mendapat apa yang dipanggil gabus kertas dinding.
 • Wallpaper diperbuat daripada venir semulajadi. Jenis kertas dinding ini dibuat daripada potongan pokok yang berharga yang terpaku pada asas bukan tenunan atau kertas. Dalam pengeluaran kertas dinding yang digunakan bahagian ceri Eropah, serta varnis Jepun dan cendana.
 • Wallpaper dengan mika. Untuk menghasilkan kertas dinding sedemikian, adalah perlu untuk memasukkan vermisit ke atas kertas, yang merupakan bahan hidromika dan mempunyai struktur berlapis. Wallpaper ini sangat praktikal dan tahan haus.
 • Kertas dinding buluh. Gambar-gambar ini diperbuat daripada buluh semula jadi. Mereka dicirikan oleh rintangan kelembapan yang meningkat, yang memungkinkan untuk menggunakannya untuk menyelesaikan premis di mana terdapat peningkatan kelembapan. Di samping itu, kertas dinding ini sering mempunyai asas kain, yang menyumbang kepada kekuatan dan kebolehpercayaan mereka.

Kelebihan kertas dinding dari bahan semula jadi

Kertas dinding semulajadi adalah bahan penamat yang sangat menarik, yang mempunyai banyak kelebihan:

 • rintangan terhadap serangga berbahaya, serta kemunculan dan pembiakan seterusnya pelbagai patogen;
 • kemudahan penggunaan;
 • rintangan haus meningkat;
 • peningkatan rintangan terhadap keadaan basah;
 • penebat bunyi yang baik;
 • struktur, menyenangkan kepada sentuhan;
 • kebersihan ekologi.

Kertas dinding semulajadi sangat baik, tetapi mereka juga mempunyai kelemahan, yang tidak begitu banyak:

 • banyak wallpaper semulajadi agak gelap, jadi jika semua dinding bilik selesai dengan kertas dinding sedemikian, maka bilik akan menjadi agak suram. Jika bilik pada mulanya tidak terlalu terang, maka kesan ini akan menjadi sangat ketara.
 • memotong dan mengikat beberapa kertas dinding semula jadi agak sukar, jadi anda boleh menghabiskan lebih banyak masa memotong dan menampal mereka keluar, berbanding vinil dan kertas rakan-rakan.
 • Kertas dinding semulajadi mempunyai kos yang agak tinggi, dan bukan setiap tuan akan berupaya untuk bekerja dengan mereka.

Juga diperhatikan adalah hakikat bahawa disebabkan kegawalannya, kertas dinding itu menarik perhatian pelbagai haiwan peliharaan yang boleh merosakkan gigi dan kuku tajam.

Ikatan kertas dinding semulajadi

Sebelum anda mula menampal kertas dinding semulajadi, anda perlu memberi mereka masa untuk menyesuaikan diri dengan bilik yang mana ia dimaksudkan. Ia akan mencukupi untuk membiarkan mereka berbaring dalam bentuk yang sebahagiannya digunakan selama 24 jam. Ia tidak perlu pada masa ini untuk meninggalkan kertas dinding di mana mereka mungkin terdedah kepada kelembapan atau cahaya matahari langsung kerana ini boleh menyebabkan mereka untuk meledingkan, menyebabkan proses melekat akan menjadi lebih rumit.

Sangat penting untuk menyediakan pangkalan dengan teliti dengan mengeluarkan kertas dinding lama. Juga, selaraskan pangkalan, jika perlu, dan pastikan untuk memaksimumkannya.

Semua yang lain bergantung semata-mata pada jenis kertas dinding yang dipilih. Terdapat kertas dinding yang sangat sukar untuk dipotong. Sebagai contoh, untuk memotong kertas dinding buluh, anda mungkin memerlukan gunting logam.

Untuk melekat kertas dinding semula jadi, gunakan gam sahaja yang disyorkan oleh pengeluar kertas dinding. Ada yang digunakan untuk gluing kuku cecair kertas dinding buluh, tetapi ia adalah lebih baik untuk tidak berbuat demikian, kerana komposisi yang digunakan untuk jalur kertas dinding, dan kemudian terpaku kertas dinding ke dinding. Di tempat-tempat di mana gam tidak digunakan, kertas dinding akan berlepas. Oleh itu, lebih baik menggunakan pelekat sesuai yang direka bentuk untuk jenis kertas dinding yang dipilih, dan memohon kepada kanvas sepenuhnya.

Lekatkan kertas dinding ke punggungnya, dan sendi dalam apa jua kes akan kelihatan. Jika anda bercadang untuk menghiasi insert dinding yang dibuat daripada sehelai kertas dinding, anda mesti terlebih dahulu untuk membuat permukaan susun atur sebelum pelekat akan digunakan sebagai kertas dinding semulajadi menyerap dengan cepat.

Sangat luar biasa akan melihat kertas dinding dari venir, mika, gabus, buluh, jut dan sisal. Setelah melekat, mereka lebih mengingatkan panel, bukannya kertas dinding yang biasa. Selain itu, mereka mempunyai tekstur yang kompleks dan warna yang kompleks, yang mana kesan beberapa redundansi dan tekanan dinding, jika anda menutup semua dinding dengan mereka. Jangan lupa bahawa kertas dinding itu seringkali agak gelap. Mengambil kira semua perkara di atas, kertas dinding semulajadi disyorkan untuk digunakan hanya untuk kombinasi dengan kemasan, diperbuat daripada bahan lain. Walaupun, di dalam bilik tidur, kegelapan tidak akan berlebihan, jadi agak kerap anda dapat melihat di dalamnya penamat kertas dinding semulajadi.

Juga, kertas dinding semula jadi adalah baik untuk membuat dinding aksen. Sebagai contoh, anda boleh membuat dengan bantuan mereka di dinding jalur fokus, di mana TV akan diletakkan kemudian. Dengan cara yang sama, anda boleh cuba menyerlahkan dinding di dapur, berhampiran meja makan dan di kepala katil.

Jika anda telah meninggalkan bahan yang tidak digunakan, jangan bimbang, kerana kertas dinding semula jadi boleh digunakan untuk menghias dan mengemas kini perabot. Mereka boleh gam dinding dalaman rak atau muka dada lama. Dengan menggunakan kertas dinding semula jadi yang indah, anda boleh membuat panel dinding untuk hiasan dapur, dewan, koridor, dan sebagainya.

Di pedalaman, kertas dinding semulajadi boleh digunakan sebagai bahan untuk menggabungkan. Sebagai contoh, mereka boleh melekat bahagian bawah dinding, dan mengatasinya dengan kertas dinding biasa atau cat. Sambungan boleh dihiasi dengan jalur pengacuan atau hiasan.

Anda juga boleh menghiasi dengan serpihan-sisipan yang dibuat dari kertas dinding semulajadi, dinding dengan pangkalan asas, dan kemudian bingkai kawasan-kawasan ini. Kertas dinding semulajadi yang kelihatan seperti panel.

Ia adalah perlu untuk menekankan bahawa kertas dinding semulajadi adalah pilihan yang sangat baik untuk pedalaman yang dibuat dalam gaya tropika, ekologi dan Jepun. Tekstur semulajadi akan membantu mewujudkan suasana kedekatan dengan alam semulajadi dan alam semulajadi. Di bahagian dalam gaya sedemikian, anda boleh menggunakan lebih banyak kertas dinding dari bahan semula jadi.

Sangat harmoni di kawasan pedalaman, wallpapers ini digabungkan dengan hijau, pasir dan coklat.

Salah satu tempat yang paling berfungsi dan popular di sebuah apartmen atau rumah di mana ia boleh.

Apabila membina rumah, perhatian khusus diberikan kepada perlindungan permukaan struktur.

Walaupun terdapat banyak kualiti positif yang berlaminasi.

Dinding hiasan dinding, mungkin bentuk reka bentuk mereka yang paling popular dan kegemaran. Dan ini agak.

Parket adalah penutup lantai yang sangat tahan lama, cantik dan mesra alam.

Tugas sebenar kami untuk beberapa hari akan datang akan meletakkan jubin di lantai. Kami sudah.

Tinggalkan komen anda Balas balasan

Jika anda membuat almari dengan tangan anda sendiri, maka ia boleh dianggap paling fungsional.

Bytovka dengan tangan mereka sendiri dibina di laman web ini walaupun sebelum pembinaan rumah. Fungsi utamanya.

Dengan perkembangan teknologi bangunan moden, banyak pilihan untuk siling telah muncul.

Apabila seorang gadis mencapai usia remaja, ibu bapa berfikir tentang mengubah kawasan pedalaman.

Anda memutuskan untuk membina sebuah rumah dengan tangan anda sendiri dan untuk ini anda memilih blok buih atau blok gas. Hebat! Lagipun.

Baru-baru ini idea tentang elektrik percuma kelihatan hebat. Walau bagaimanapun, teknologi.

Mendapatkan kertas dinding cecair, yang sebenarnya adalah sejenis plaster hiasan.

Kerusi lipat - sesuai untuk pencinta memancing, rekreasi luar. Ia tidak boleh digantikan.

Baru-baru ini, kertas dinding di pintu dianggap sebagai teknik ketinggalan zaman untuk menghias bilik.

Sering kali, untuk keperluan rumah kami, kami mendapat gam telus, yang dipanggil "Cyanopan".

Wallpaper bahan semula jadi

Bagaimana untuk memilih kertas dinding yang betul, kelebihan menggunakan kertas dinding semulajadi di pedalaman

Keinginan metropolis penduduk moden terjun ke dalam alam sekitar semula jadi adalah agak semula jadi - apa-apa di dunia lebih cantik daripada aroma mekar padang rumput, babbling sungai, udara segar dan sebahagian daripada sensasi sentuhan untuk semula jadi, yang dicipta oleh bahan-bahan alam semula jadi.

Sebab-sebab populariti bahan semulajadi

Mereka adalah orang-orang yang berusaha keras untuk membuat sebahagian besar pembinaan perumahan dan hiasannya. Lebih dan lebih popular adalah reka bentuk eko, di arsenal yang hari ini terdapat koleksi bahan yang unik yang lengkap, termasuk kertas dinding semulajadi. Ia adalah jenis hiasan yang banyak kita suka, dan ia mempunyai sebab yang baik. Lukisan semula jadi di pedalaman:

 • Benarkan untuk berjaya menangani tugas penggayaan premis itu.
 • Mereka membuat di dalam bilik-bilik suasana yang selesa, yang terpaksa berehat atau bekerja.
 • Mereka kelihatan menarik dan asli, terkejut dengan pelbagai warna dan tekstur.

Kelebihan kertas dinding semulajadi

Wallpaper bahan semula jadi adalah produk mesra alam, mereka dibuat dengan tangan. Kain atau kertas bukan tenunan digunakan sebagai asas. Bahagian luarnya dihiasi dengan serat benang tumbuhan semulajadi: jute, buluh, buluh, arrowroot, jelatang Cina, daun kayu, sisal, papirus, dan venir yang terbuat dari mahoni.

Sememangnya, bahan semulajadi mempunyai banyak kualiti positif:

 1. Ekologi, bukan kecenderungan untuk melepaskan bahan toksik apabila dipanaskan dan terbakar.
 2. Ketelitian untuk udara, penebat bunyi yang sangat baik, rintangan kelembapan dan rintangan haus.
 3. Keupayaan untuk mewujudkan mikroklimat khas di dalam bilik, sesuai untuk manusia.
 4. Mudah untuk gluing format - lebar 91 cm, panjang - 5,5 atau 10 m.
 5. Kesederhanaan kerja sangat mudah: apabila melekat, anda boleh lakukan tanpa alat khas, kebolehan khas dan pengetahuan tentang teknologi pembinaan tidak akan diperlukan sama ada.
 6. Keserasian yang baik dengan kayu, jubin, plaster hiasan. Rintangan terhadap kesan serangga dan kulat cetakan.

Memohon trellises semulajadi untuk menampal siling dan dinding, jika dikehendaki, mereka boleh menghiasi perabot.

Varieti kertas dinding semulajadi

Kertas dinding, dibuat berdasarkan kayu semulajadi, sangat estetika dan praktikal, mewujudkan khas, dipenuhi dengan mikroklimat tenaga semula jadi. Untuk pengeluaran seksyen nipis spesies kayu berharga, kertas digunakan sebagai asas. Corak permukaan yang unik membolehkan anda mencipta arah gaya di pedalaman, yang boleh diterima untuk bilik dengan tujuan yang berbeza: ruang tamu, bilik tidur, tapak semaian.

Bahan penapisan berasaskan sayuran diperbuat daripada jute, sezal, berwarna emas, asas bukan tenunan atau kertas. Serat sayur-sayuran terpaku dalam garis yang jelas atau chaotically, dalam mana-mana permukaan bahan kelihatan estetik menyenangkan dan indah. Mereka menampal dinding dan siling, digunakan sebagai serpihan di dinding untuk mewujudkan aksen di pedalaman. Mereka sangat sepadan dengan dinding dicat dan siling atau dengan kertas dinding kertas. Digunakan sebagai peraturan untuk menamatkan bilik tidur dan ruang tamu. Kertas dinding sedemikian tidak disyorkan untuk menutup dinding di dapur - mereka terdedah kepada bau yang merendam.

Tidak kurang popular adalah kertas dinding semulajadi buluh, untuk menjadi lebih tepat, termasuk komponen buluh. Mereka diperbuat daripada tali buluh cincang halus. Bagi warna-warna yang luar biasa dari bahan, mereka diperolehi kerana warna mewah yang pelbagai jenis tumbuhan ini mempunyai: dari putih ke kekuning-kuningan, dari kehijauan hingga coklat. Keindahan semulajadi bahan ini memungkinkan untuk tidak menggunakan cat dan varnis semasa menghias dinding. Anda boleh menggunakan kertas dinding seperti di dalam bilik, bilik tidur, bilik kanak-kanak, di dapur atau di dalam bilik mandi. Lukisan buluh di pedalaman dianggap sebagai gaya klasik, permukaan pelepasan mereka dapat memberi keunikan ke mana-mana bilik.

Kertas dinding berasaskan gabus dibuat daripada gabus gabus yang ditekan khas. Di antara kelebihan utama bahan ini, seseorang harus mengingat kepraktisan dan ketahanannya, ketahanan terhadap perubahan suhu dan kelembapan, bahan tersebut tidak mudah terbakar dan dapat mencegah penyebaran kebakaran jika terjadi kebakaran. Di permukaan kelembapan material tersebut tidak dikondisikan, ia sangat melindungi premis dari bunyi bising, mempunyai sifat penebat haba yang baik. Kertas dinding gabus digunakan di ruang tamu, bilik tidur dan bilik kanak-kanak, mereka kelihatan hebat di koridor, di nukhnies, di bilik mandi.

Wallpaper terbuat dari daun - sejenis hiasan yang agak baru. Ia tidak boleh dikaitkan dengan praktikal dan tahan lama, walaupun dengan beban kecil, daunnya pecah. Oleh itu, pilihan terbaik untuk menggunakan bahan yang sangat cantik ini ialah pembuatan panel, penamat atau menyiapkan siling.4

 1. Pertama, untuk wallpaper seperti itu terdapat gam khas, tetapi jika anda tidak mahu mencarinya, maka anda boleh menggunakan gam, yang direka bentuk untuk bahan vinil berat.
 2. Sebelum anda memulakan, anda perlu mencetak gulung dan memegangnya selama beberapa jam di dalam bilik di mana ia akan terpaku.
 3. Dalam proses kerja, ia juga perlu untuk mengenakan gam ke permukaan untuk terikat.
 4. Sebelum melekatkan kertas dinding, anda perlu diberikan gam untuk memohon.
 5. Jangan biarkan draf muncul di dalam bilik, ia tidak boleh berventilasi, suhu harus sama sepanjang masa.
 6. Gam kelebihan di bahagian depan bahan hendaklah dibersihkan dengan span kering.

Penggunaan kertas dinding semulajadi adalah peluang yang baik bagi setiap kita untuk mendekati penciptaan rumah yang mesra alam dengan interior yang elegan, elegan, menarik.

Kertas dinding semula jadi: ciri, kelebihan, kegunaan

Berapa kerap di kedai-kedai bangunan seseorang harus secara literal hilang di latar belakang rak tidak berkesudahan dengan produk. Dan, walau bagaimanapun, artikel ini akan berurusan dengan pilihan yang sangat menyenangkan, kerana dinding penampal dengan kertas dinding, menjadi tahap akhir, menandakan akhir pembaikan. Mari kita bercakap tentang pilihan bahan ini. Tetapi bukan mengenai kertas biasa atau versi vinil, tetapi mengenai apa yang dipanggil pelapis semula jadi, dan cuba mencari apa yang mereka ada, dan sama ada wang yang ditunjukkan pada tanda harga bernilai.

 • Nama kedua adalah kertas dinding sayuran. Asas bagi mereka tidak dicuci (dan, oleh karenanya, tidak tertakluk kepada pemprosesan yang aktif dan "berbahaya") kertas, linen atau kain bukan tenunan asal tanaman. Lebar potongan biasanya bermula dari 60 cm dan boleh mencapai 97 cm, dan dalam roll biasanya diletakkan dari 5.5 hingga 10 m bahan. Sesetengah parameter lain akan ditunjukkan dalam bahan yang dinyatakan secara berasingan.

Foto kertas dinding semulajadi

 • Pada asas mesra alam ini digunakan dan diperbetulkan melalui penyebaran, pengikatan serat beberapa tanaman. Mereka boleh digunakan secara tunggal, atau digabungkan dengan satu sama lain.
 • Lapisan ini sesuai bukan sahaja untuk dinding, tetapi juga siling, yang membolehkan untuk mencipta reka bentuk asal dan sangat individu di dalam bilik. Keunikan dicapai kerana hakikat bahawa, seperti apa-apa benda asal semula jadi, kertas dinding semulajadi tidak boleh diduplikasi kepada perkara kecil.
 • Sudah tentu, mereka tidak dilarang menggunakan sama ada gaya retro, teknologi berteknologi tinggi atau abadi, walau bagaimanapun, wallpaper yang lebih harmoni kelihatan di pedalaman di sebuah negara atau "glamor luar bandar." Coatings, yang dicadangkan oleh alam semulajadi itu sendiri, tidak semestinya perlu terpaku di seluruh kawasan bilik. Kadang-kadang cukup untuk memasukkan atau beberapa elemen dari mereka untuk menekankan pengezonan atau membuat beberapa aksen, mengikut konsep reka bentuk.

Membuat kertas dinding dari bahan semula jadi

Jadi, untuk pengeluaran mereka menggunakan bahan semula jadi.

 • Kertas dinding semulajadi dari buluh. Ia adalah bahan yang sangat popular untuk membuat penutup dinding mesra alam. Kita boleh mengatakan bahawa ini adalah kertas dinding semulajadi pertama komponen eksotik, yang dilancarkan ke dalam pengeluaran besar-besaran. Cita-cita rakyat untuk mereka didasarkan pada perasaan tenaga yang unik, mereka seolah-olah memberi ruang kepada semua kekuatan dan kehangatan matahari selatan. Mari kita teruskan pada mereka lebih terperinci, kerana penampilan dan proses pengeluaran agak berbeza dari jenis kertas dinding semulajadi yang lain.

 • Kadang-kadang mereka dipanggil kanvas buluh. Penutupan itu adalah selat tumbuhan, dipadankan dengan lebar dan tetap dengan gam pada asas kain. Lebar relnya bervariasi, dari 0.3 hingga 1.7 cm. Lebar roll itu sendiri bermula dari 90 cm dan mencapai sehingga dua meter.
 • Terdapat beberapa jenis kanvas buluh: dari bar luar. Oleh kerana bahagian luar tumbuhan ini adalah yang paling padat, kertas dinding itu, sebagai tambahan kepada eksotiknya, juga dihargai untuk kualiti ini; kertas dinding buluh yang dijahit membentuk jalur (dengan cara benang) diikat bersama; pelapis tanah. Dibuat dari bahagian buluh yang kurang berharga, selepas ia dikeluarkan dari atas. Selebihnya adalah tanah dan varnished.
 • Kertas dinding semulajadi seperti ini boleh digunakan pada kedua-dua pangkalan mendatar dan menegak, mereka sering menjadi asas untuk menghias objek di pedalaman. Jenis pertama - dari bar luaran dibenarkan untuk digunakan walaupun dengan hiasan luar.
 • Secara umum, kanvas buluh sangat tahan terhadap kesan mekanikal dan atmosfera. Ia kelihatan baik di balkoni dan loggias, memberikan glamor khas ke bahagian dalam kafe atau ruang pejabat. Oleh kerana rintangan kelembapannya digunakan dalam hiasan dalaman di sauna dan mandi. Jalur buluh khas berfungsi untuk hiasan sendi atau sudut.

 • Jut. Kertas-kertas dari bahan ini dicipta seperti berikut: serat sayur-sayuran (diperolehi dari tumbuhan tahunan keluarga pokok kapur) yang digunakan untuk lembaran kertas yang tidak berwarna atau kain bukan tenunan. Salutan yang terhasil sangat mirip dengan kain tekstil, di mana terdapat susunan dalam bentuk serpihan - nodul.

 • Beberapa jenis rumpai laut. Vendor mendakwa bahawa mereka dihiasi dalam kertas dinding - tikar terus memancarkan aroma samar samar samar-samar dan bahkan menembusi udara di dalam bilik dengan ion iodin.
 • Reeds.
 • Papirus.
 • Berhenti. Wallpaper gabus muncul sebagai alternatif kepada hiasan bahan ini di dinding, yang merupakan pinggan - irisan. Versi salutan moden adalah mudah, dan kelebihan utama adalah hypoallergenicity. Jika mana-mana ahli keluarga mengalami beberapa bentuk penyakit ini, kertas dinding itu akan menjadi penyelesaian yang baik untuk biliknya.
 • Veneer Kayu. Tidak lama dahulu, venir kayu telah digunakan secara eksklusif dalam industri perabot. Teknologi moden yang progresif menjadikannya mudah untuk membuat dari penutup tumbuhan yang indah. Jenis kayu yang paling pelbagai pergi ke penciptaan mereka: zebrano, ceri Eropah, varnis Jepun, cendana Itali, phoenix dan lain-lain lagi. Mereka dihargai untuk teduh, angka cantik yang dibentuk oleh serat dan mencipta struktur dan ilusi kelantangan. Tidak dinafikan, penutup dinding seperti itu boleh lama-lama menarik mata.
 • Daun. Dasarnya adalah bulu yang berkualiti tinggi. Dan bahagian luar dicipta daripada daun semula jadi yang skeleton dan berwarna. Yang paling biasa digunakan adalah wakil-wakil flora seperti pokok Bodhi (kadang-kadang dipanggil pokok Buddha), mangga, ficus, magnolia, jelatang Cina.

 • Sisal - serat kasar ini diperoleh daripada daun agave. Ia jarang digunakan sendiri dan lebih kerap disertakan dalam gabungan jenis wallpaper eko.
 • Flax. Kertas dinding tekstil yang dipanggil diperbuat daripada linen. Menggunakan kaedah laminasi, filamen gentian yang semulajadi atau bercampur digunakan pada asas kertas. Salutan yang dihasilkan sangat mirip dengan kain linen semulajadi. Sebagai tambahan kepada keramahan alam sekitar, mereka tahan terhadap kebakaran, boleh digunakan di siling, menyediakan penebat bunyi tambahan di dalam bilik. Kain dihasilkan dalam gulung, panjang 10 hingga 50 meter, dan lebarnya kecil - dari 53 hingga 80 cm.
 • Velvet atau sutera, juga berfungsi sebagai asas untuk membuat kertas dinding, juga disebabkan oleh spesies semulajadi. Mereka berbeza dalam tahap keramahan alam sekitar tertentu, mereka memberikan sentuhan yang unik dari gloss dan royal gloss ke pedalaman, tetapi berhak perbualan yang berasingan. Begitu juga penutup dari kulit berpakaian, sekali lagi dipanggil semula jadi.

Reka bentuk dinding semulajadi boleh bermaksud menggabungkan beberapa jenis:

 • buluh dan jut;
 • buluh dan sisal;
 • marant dan buluh;
 • reed dan berbunga emas;
 • buluh dan buluh;
 • sisal dan jute;
 • buluh dan rumput.

Pelbagai kombinasi mempunyai impak bukan sahaja pada hayat perkhidmatan atau kualiti keseluruhan kertas dinding, tetapi juga pada struktur dan teduhan mereka.

Bahan mentah yang digunakan untuk membuat lapisan itu, tumbuh, dan akan lulus pemprosesan utama di Asia Tenggara, di mana penduduk tempatan mempunyai pengalaman yang sangat mengesankan dalam penanaman dan lagi pra-pengeluaran kilang, yang direka untuk kemudiannya menjadi gentian untuk membuat kertas dinding a.

Proses pembuatan kertas hias sayur-sayuran

 • Tumbuhan dikumpulkan, dibasuh dan dikeringkan secara semula jadi dengan pendedahan kepada matahari dan angin.
 • Kemudian mereka melalui pilihan ketebalan dan warna.
 • Selepas ini, komponen yang dipilih ditenun dengan tangan atau mesin khas.
 • Daripada jalur yang dibentuk, mereka dijahit bersama dengan benang semulajadi (terutamanya bahan yang sama yang digunakan untuk membuat sekeping kertas dinding). Mereka terpaku ke pangkalan.
 • Proses pewarnaan juga sepadan dengan yang diisytiharkan "semulajadi 9raquo; proses. Dilekatkan bersama asas dan bahagian depan dilekatkan pada warna dengan pewarna semulajadi. Oleh kerana asal-usul pigmen pigmen semulajadi, warna-warna yang hampir sama dengan warna hijau semulajadi, emas, kren, coklat kuning, sangat menenangkan dan menyenangkan mata.
 • Tidak seperti jenis lain penutup dinding moden, kertas dinding semulajadi tidak boleh digunakan di semua bilik rumah. Adalah jelas bahawa untuk bilik mandi dan mana-mana bilik di mana kelembapan yang tinggi terbentuk mereka tidak akan berfungsi.

 • Peraturan ini juga terpakai kepada dapur. Walaupun dengan sistem pengudaraan yang berkualiti tinggi dan kuat, bau asing sangat cepat diserap oleh serat semulajadi, dan mereka tidak dicipta untuk pembersihan. Oleh itu pelbagai "habitat" mereka 9raquo; harus ditunjuk secara eksklusif untuk tinggal dengan iklim mikro yang stabil: bilik tidur, ruang tamu, bilik kanak-kanak (jika sudah tentu, kanak-kanak cukup tua untuk tidak menggunakan kertas dinding). Jalan masuk adalah pilihan yang tidak diingini tetapi mungkin.
 • Ramai pereka menggunakan bahan ini sebagai hiasan hiasan dan asli untuk bahagian-bahagian perabot atau barangan dalaman. Ini patut diingati, jika dalam proses penampakan akan ada kliping.
 • Sekiranya timbul pertanyaan, bagaimana untuk memainkan kertas dinding semulajadi, maka semuanya mudah. Bagi mereka, gam biasa yang berasaskan kanji yang diubah suai diencerkan sedikit lebih tebal daripada pengilang yang mengesyorkan kertas dinding berat.

Kelebihan dan kelemahan utama menggunakan kertas dinding semulajadi

Untuk akhirnya mendapat gambaran jenis bahan seperti ini, seperti kertas dinding semulajadi, anda harus tahu "kekuatan dan kelemahan mereka". Maklumat sedemikian akan membantu sama ada untuk membuat keputusan muktamad memihak kepada permohonan mereka atau menolak untuk membeli.

 • Titik positif pertama dan utama adalah penggunaan komponen mesra alam. Dalam era penguasaan bahan tiruan dan tidak semulajadi, ramai orang menghargai jarak alam semulajadi.
 • Kualitas estetik yang tidak dapat ditandingi adalah wajar kepada para pecinta sejati kepelbagaian semula jadi dan pada masa yang sama minimalism. Ini boleh dikesan dalam setiap komponen kertas dinding - dari warna semulajadi hingga ke aroma herba dan tumbuh-tumbuhan yang hampir tidak dapat dilihat. Mereka cantik, seperti segala yang dicipta oleh alam semula jadi.

 • Bertentangan dengan kebimbangan ramai pembeli yang berpotensi, warna-warna yang berterusan dan tidak terbakar untuk sekian lama.
 • Mereka mempunyai (walaupun rendah prestasi) keupayaan untuk menyerap bunyi bising. Di samping itu, salutan semulajadi adalah "breathing9raquo;, iaitu, tidak mengganggu pengudaraan semula jadi.

Untuk semakan untuk menjadi adil, kami akan menerangkan juga kekurangan wallpaper seperti itu, yang dinyatakan dalam perkara berikut:

 • kerapuhan. Sebagai perbandingan, contohnya, dengan sepupu vinil, spesimen semulajadi kurang tahan lama. Memperpanjang hayat perkhidmatan hanya mampu dengan sikap yang sangat berhati-hati dan keselamatan dari kelembapan.
 • Kertas dinding yang mesra alam, seperti yang telah disebutkan di awal artikel, dihasilkan dalam gulungan yang mempunyai lebar yang kecil. Oleh itu, sendi-sendi dalam pemadatan itu dijamin sejumlah besar. Kebenaran dan ini "defect9raquo; pereka menawarkan untuk mengalahkan. Seperti "kelemahan" 9raquo; hanya mencadangkan topeng mahir, katakan:
  • selat buluh,
  • selat bahan semula jadi lain,
  • tocang atau lacing, sesuai untuk alam semula jadi "semula jadi" borang.

 • Yang terakhir dalam senarai kami (tetapi tidak bermakna penting) adalah momen negatif - harga. Pada dasarnya ia menjadi alasan untuk menolak membeli kertas dinding semulajadi. Ya, kos roll, bermula dari $ 25, dapat menyejukkan semangat. Tetapi di sini adalah penting untuk mengingati proses pengeluaran. Buruh manual sentiasa dihargai, tetapi di sini ia adalah kerja yang susah payah dan panjang, ditambah dengan komposisi salutan. ... Dan harga sudah mendapat penjelasan yang logik. Walau bagaimanapun, keputusan dalam mana-mana kes kekal hanya untuk pengguna.

Kami akan membuat reservasi bahawa beberapa deskripsi tidak mencirikan semua jenis kertas dinding semulajadi secara keseluruhannya, sebagai contoh, mengenai ciri-ciri kuat penutup buluh, yang disebutkan di atas.

Bagaimana untuk menjaga kertas dinding semulajadi

 • Mereka tidak memerlukan penyelenggaraan yang kompleks semasa operasi. Dari habuk dibersihkan dengan kain dari flanel lembut ke arah sepanjang serat, dan seterusnya. Dengan berhati-hati, anda juga boleh mengosongkan kertas dinding ini dari semasa ke semasa, hanya kuasa yang perlu ditetapkan ke minimum, dan muncung harus digunakan seperti biasa (tanpa berus tambahan untuk mengeluarkan bulu).

Walaupun kelemahan yang tersedia untuk mana-mana dinding yang meliputi, penggunaan kertas dinding semulajadi di penghujung premis - ini sudah pasti trend baru dan penyelesaian asal. Jadi jika tugasnya adalah untuk mengatur aksen yang terang dan individu semasa menghias, kertas dinding dari bahan-bahan yang mesra alam akan menghadapi dengan baik dengan matlamat yang ditetapkan.

Artikel berkaitan

Portal Bangunan StrPort 2011-2016. Artikel mengenai pembaikan, pembinaan, bahan bangunan.

Menyalin maklumat dari laman web ini hanya mungkin dengan kebenaran pejabat editorial atau dengan rujukan langsung kepada sumber. Dasar perundangan

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =