Wayar 2.5 kuasa dua

Pada kuasa apakah dawai itu dikira dengan seksyen rentetan 2.5 kotak?

Untuk memberikan jawapan yang tepat kepada soalan anda, anda memerlukan sekurang-kurangnya dua parameter - 1 voltan dalam rangkaian dan 2 logam konduktor konduktor semasa dengan seksyen salib 2.5 mm2. (tembaga atau aluminium)

Bahagian seksyen dawai tembaga biasanya digunakan untuk penghalaan rangkaian premis kediaman (pangsapuri, rumah)

Kuasa maksimum yang boleh bertahan wayar tembaga mempunyai rentetan keratan urat bawaan semasa dalam 2.5 kotak, dalam rangkaian fasa tunggal 220 volt - 5.9 kilowatt Dalam rangkaian tiga fasa 380 volt - 16.5 kilowatt. (tetapi ini adalah beban jangka pendek puncak!)

Kuasa maksimum yang boleh bertahan dawai aluminium mempunyai seksyen konduktor semasa 2.5 kuasa dua, dalam rangkaian fasa tunggal sebanyak 220 volt - 4.4 kilowatt. Dalam rangkaian tiga fasa 380 volt - 12.5 kilowatt.

bergantung kepada jenis dawai logam provoda.Allyuminievy menahan tekanan kurang daripada konduktif diperbuat daripada medi.Po formula sejagat ingat tembaga yang dapat menahan seksyen beban maksimum wayar didarab dengan sepuluh untuk mendapatkan kekuatan arus maksimum untuk wayar ini (Amps) Power Selepas ini, voltan ini didarabkan kekuatan semasa dan dalam kes ini dijalankan 2,5h10 = 25 Amperes dan 5500 25h220 = vatt.Poluchaem dalam apartmen dengan voltan 220 volt dijalankan menahan beban sebanyak 5.5 kilowatt.

Maksimum 20 ampere kuasa 4kv dan 380 16 ampere 10 kv

apa yang sekarang akan menahan satu dawai tembaga merentas seksyen 2 5

Dalam bahagian ini Lain-lain Kepada soalan berapa banyak Kvt menahan kawat tembaga 2.5 kotak? yang telah ditetapkan oleh penulis Nikolay Kudinov jawapan yang terbaik ialah Mengingati formula tidak mudah. Tetapi ada satu peraturan yang membuat pilihan dawai silang seksyen cukup mudah. wayar akan bertahan semasa sepuluh kali lebih besar daripada keratan rentas, dinyatakan dalam milimeter persegi. Iaitu, dalam erti kata lain, wayar 0.75 keratan rentas persegi 0.75 milimeter persegi akan bertahan 7 ampere semasa, seksyen wayar salib setengah persegi akan menahan arus 15 ampere, bahagian dawai salib 2.5 persegi akan menahan arus 25 ampere, bahagian wayar 4 persegi, iaitu 4 milimeter persegi , akan menahan arus 40 ampere. Saya telah menyenaraikan bahagian silang yang paling biasa. Voltan rangkaian adalah 220 volt.

Menurut PUE 7 ed. pendawaian di premis kediaman terbuat dari tiga teras, walaupun untuk katrij (mentol), seksyen keratan mestilah sekurang-kurangnya 1.5 mm / persegi tembaga, rangkaian lampu disyorkan untuk melakukan 1.5 mm / persegi, outlet 2.5 mm / persegi dan tidak VVG , bergantung pada permukaan dan melihat apa yang hendak dibina.

1

Ketergantungan pada keratan kabel dan dawai pada beban dan kuasa semasa

Apabila merancang litar untuk mana-mana pemasangan dan pemasangan elektrik, memilih bahagian wayar dan kabel adalah langkah mandatori. Untuk memilih wayar kuasa seksyen salur yang betul, anda mesti mengambil kira penggunaan maksimum.

Bahagian silang wayar diukur dalam milimeter persegi atau "petak". Setiap wayar "persegi" aluminium mampu lulus melalui sendiri dalam masa yang lama dipanaskan kepada had maksimum yang dibenarkan - hanya 4 Penguat, dan wayar tembaga 10 ampere semasa. Oleh itu, jika beberapa input electroload 4 kilowatt (4000 watt), kemudian pada voltan 220 volt kuasa AC akan sama dengan 4000/220 = 18.18 ampere dan untuk bekalan cukup untuk membawa elektrik ia dawai tembaga 18,18 / 10 = 1,818 persegi. Kebenaran dalam kes ini, wayar akan berjalan pada kapasiti maksimum, oleh itu ia adalah perlu untuk mengambil saham keratan rentas tidak kurang daripada 15%. Kami mendapat 2,091 kuasa dua. Dan sekarang kita akan memilih wayar terdekat seksyen standard. Ie. Kepada pengguna ini, kita mesti menjalankan seksyen saliran konduktor tembaga daripada 2 milimeter persegi dipanggil beban semasa. Nilai arus dapat dengan mudah ditentukan, mengetahui kuasa pasport pengguna dengan formula: I = P / 220. Kawat aluminium akan menjadi 2.5 kali lebih tebal, masing-masing.

Dari pengiraan kekuatan mekanikal yang mencukupi, pendawaian kuasa terbuka biasanya dilakukan dengan wayar dengan seksyen salib sekurang-kurangnya 4 meter persegi. mm. Sekiranya anda perlu tahu dengan ketepatan yang lebih tinggi beban semasa jangka panjang untuk kabel tembaga dan kabel, maka anda boleh menggunakan jadual.

Kabel tembaga dan kabel

Kabel konduktor aluminium wayar dan kabel

Arus berterusan untuk wayar dan tali dengan penebat getah dan polivinil klorida dengan konduktor tembaga, sebagai contoh, kabel MKESHVING

Arus berterusan yang dibenarkan untuk wayar dan tali dengan penebat getah dan polyvinylchloride dengan konduktor aluminium

semasa berterusan dibenarkan untuk wayar dengan teras tembaga dengan penebat getah di kandang perlindungan logam dan kabel dengan konduktor tembaga, penebat getah dan plumbum, PVC,

sarung nylitic atau getah, berperisai dan tanpa senjata

* Arus merujuk kepada kabel dan wayar dengan dan tanpa konduktor sifar.

Semasa berterusan dibenarkan untuk kabel dengan pengalir aluminium dengan getah atau penebat plastik di utama, getah dan membran PVC, perisai dan unarmored

Arus jangka panjang yang dibenarkan untuk kabel empat teras dengan penebat plastik untuk voltan sehingga 1 kV boleh dipilih mengikut jadual ini untuk kedua-dua kabel tiga teras, tetapi dengan pekali 0.92.

Jadual berikut menunjukkan data berdasarkan SAE, untuk memilih bahagian-bahagian produk kabel dan wayar, serta mungkin pemutus litar arus nominal dan maksimum bagi beban isi rumah fasa tunggal sering digunakan dalam kehidupan seharian.

Kami berharap maklumat ini berguna untuk anda. Kami mengingatkan anda bahawa dengan kami anda boleh membeli kabel MKEKSHVG yang berkualiti tinggi dengan harga yang rendah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2