Gaya landskap dalam reka bentuk landskap – 314167.info

Gaya landskap dalam reka bentuk landskap

Ciri-ciri gaya landskap

Gaya landskap dalam reka bentuk taman, yang juga dikenali sebagai bahasa Inggeris, lebih mirip dengan landskap semulajadi. Nota utama dalam keputusan gaya kebun ini adalah perpaduan manusia dengan alam semula jadi. Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, gaya ini tidak menyiratkan apa-apa susunan elemen yang jelas di wilayah itu, bahkan terdapat kecuaian dan asimetri. Adalah penting di sini bahawa semua butiran wilayah sesuai secara organik ke landskap dan pada masa yang sama tidak melanggar keharmonian alam.

Hidup pagar di kampung

Taman dalam gaya lanskap, oleh itu, berasal dari England sekitar abad XVIII. Terima kasih kepada perkembangan romantisisme, gaya bahasa Inggeris juga muncul. Di sini nilai utama mempunyai persepsi tunggal manusia dengan sifat, di mana hubungan mereka dirasakan rapat. Seperti itu arkitek seperti William Kent, Charles Bridgman dan Lanceloa Brown menyumbang kepada pembentukan trend dalam reka bentuk landskap.

Pada masa itu, arah ini digunakan secara meluas di Perancis, di mana kebolehan taman dan taman Perancis yang ketat dikuasai. Juga, pembentukan trend gaya ini dipengaruhi oleh Timur, di mana mereka menafikan kesombongan dan keabsahan, tetapi keutamaan dan keharmonian antara manusia dan alam semula jadi.

Gaya landskap hari ini adalah kumpulan yang lebih mudah yang boleh diwujudkan di hampir semua jenis taman. Taman Inggeris sedikit kurang mahal, dan memerlukan kurang kerja dan penyelenggaraan selanjutnya untuk pemasangannya. Oleh kerana dalam mana-mana reka bentuk landskap membuat beberapa pelarasan dan mendapatkan gaya yang sama sekali baru, yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Gaya landskap adalah baik kerana perantinya tidak memerlukan ruang yang besar. Taman Inggeris melibatkan pemisahan dan ke kawasan kecil. Dalam mewujudkan taman, elemen utama harus lembut dan pada masa yang sama garis lancar maksimal, dan harus ada peralihan beransur-ansur dari satu ke yang lain.

Gaya landskap di plot

Dalam reka bentuk taman arah gaya ini, pelepasan tetap sama, tidak perlu menggunakan dinding penahan dan struktur lain. Apa-apa jenis pelanggaran pelepasan boleh dipukul, dan mana-mana wilayah boleh ditekankan dengan bantuan butiran yang berasingan. Juga, kebanyakan arkitek hari ini menggunakan kaedah transformasi bantuan ini, seperti geo-plastik, yang melibatkan perubahan seni bina dan artistik dalam pelepasan.

Imej lanskap di taman dapat diperoleh jika campuran biji rumput termasuk beberapa jenis rumput. Sering kali ia dihiasi dengan bantuan rumput Moor, yang kelihatan cantik anggun dan menyerupai permaidani yang sangat baik. Rumput alternatif juga boleh digunakan - backfilling atau tumbuhan penutup tanah.

Taman Inggeris dan lokasi tumbuhan di dalamnya

Taman landskap juga berbeza kerana tumbuh-tumbuhan di dalamnya disusun dalam peringkat - saiz besar, lindung nilai, semak, sempadan, dan katil bunga. Semua perladangan bebas dari satu sama lain, dalam kumpulan. Gaya ini, seperti landskap, dibezakan oleh sebilangan besar katil bunga yang berbeza, dalam reka bentuk landskap ini berlaku:

 • campur tangan;
 • Stony gardens, meniru landskap gunung.

Anda boleh melihat pilihan taman-taman seperti dalam foto.

Taman Inggeris dan lokasi tumbuhan di dalamnya

Di taman ini terdapat juga permadani yang indah, yang menetapkan suasana unik seluruh wilayah. Di laman web ini, sarang lebah sering ditanam, yang menarik lebah, serta bumbung. Penanaman kilang bersaiz yang sudah ada pada dasarnya tidak berubah. Di bawah naungan pokok-pokok besar boleh menampung whist yang selesa, yang boleh disembunyikan di kedalaman taman. Dalam landskap landskap seperti ini, tumbuh-tumbuhan dengan daun dan bunga pelbagai warna dipilih, kebanyakannya arkitek menggunakan taman dengan bunga berterusan dalam landskap.

Unsur air dalam gaya landskap

Taman landskap tidak boleh dibayangkan tanpa kolam. Tidak perlu memilih untuk pondok kecil musim panas kecil anda yang kelihatan tidak wajar. Gaya ini menimbulkan garis pantai yang kabur, tumbuh-tumbuhan pantai harus ditanam secara sewenang-wenang. Tetapi sesetengah pemilik rumah persendirian sudah mempunyai kolam semula jadi. Dalam kes ini, perlu menggunakan varian baru perancangan taman dan berkebun. Walau bagaimanapun, gaya ini bermaksud kehadiran air semulajadi di taman.

Secara visual, reserbor akan lebih baik dilihat jika bentuk bujur atau bulat. Kolam di wilayah itu dengan cepat menampung pelbagai haiwan kecil, yang masih membawa wilayah desa lebih dekat ke alam liar. Penyelesaian yang sangat baik ialah organisasi aliran atau aliran. Di kawasan yang rata, aliran jenis biasa dianjurkan, di mana saluran melayari, pada aliran yang tidak sekata, aliran jenis gunung dengan buaian dicipta. Terima kasih kepada pergerakan dan bunyi bising di dalam air taman itu akan pulih semula.

Hidup lindung nilai dan komposisi bunga

Di taman terdapat juga pagar. Walau bagaimanapun, tidak seperti gaya biasa, di sini ia sepatutnya menggunakan lindung nilai yang tidak memotong pokok dan pokok renek yang indah. Walau bagaimanapun, lindung nilai dan sekatan yang dipotong dengan kemas juga boleh digunakan. Kebanyakan arkitek menggunakan teknik seperti Berso.

Hidup lindung nilai dan komposisi bunga

Banyak lengkungan dan pergola, yang dipintal oleh tumbuhan memanjat, dapat membahagikan wilayah itu menjadi bahagian yang berasingan dan berfungsi untuk zonnya. Juga untuk zon laman web ini digunakan pagar diperbuat daripada kayu, pagar logam, serta pelbagai skrin.

Seperti yang anda lihat dalam gambar, lebih baik menggunakan rumput bunga, rumput hias, bijirin, tumbuhan dengan dedaun hiasan dan mereka yang biasanya tumbuh dengan bebas, dan mereka tidak memerlukan banyak penjagaan. Dalam kebanyakan kes, tukang kebun membuat pelbagai taman bunga bertema seperti air, katil bunga bayangan, serta monoklub. Juga, taman boleh ditambah dengan pelbagai aksesori untuk taman, sebagai contoh, tokoh bergaya atau barang-barang antik.

Simpan pautan untuk tidak kehilangan, anda memerlukannya:

 

Gaya landskap dalam reka bentuk landskap

Dibuat secara semula jadi: gaya lanskap dalam reka bentuk landskap dan ciri-cirinya

Sejak abad ke-18, zaman kegemilangan Volterrianisme bermula di wilayah Eropah. Kini ini menyokong kebebasan beragama dan secara umum. Pada masa yang sama, orang ramai berminat dengan keanehan dalam pelbagai butiran, termasuk di taman dan taman. Memperkenalkan kreativiti secara aktif, khususnya, seni halus. Para seniman mencipta landskap yang menakjubkan, diilhamkan oleh landskap masa itu. Gaya landskap dalam reka bentuk landskap juga dipanggil reka bentuk bahasa Inggeris. Tetapi dia dilahirkan di Belanda dan Jerman, dan kemudian di England mendapat banyak kelajuan. Hari ini walaupun di dalam sebuah laman bahasa Inggeris kecil, anda dapat melihat landskap semula jadi yang indah.

Pada masa gaya ini dilahirkan, falsafah mengatakan bahawa terdapat banyak kelebihan dalam perpaduan dengan alam semula jadi. Orang kaya cuba mempelajari sebanyak mungkin budaya, tradisi dan sejarah negara-negara lain. Dari satu negara menarik idea menarik dan dilaksanakan di tanah air mereka. Para bangsawan kaya cuba membina ladang mereka dengan cara yang asli dan menarik. Terdapat kolam semula jadi di halaman, dan kambing biri-biri merumput di latar belakangnya. Landskap seperti ini mengilhamkan seni, menggalakkan romantisisme, menggalakkan impuls kreatif.

Gaya landskap aktif digunakan hari ini dan di laman web kami, jadi jika anda berminat dengan ciri penciptaannya, baca ulasan ini "House of Dreams" dan nikmati pemandangan indah landskap lanskap.

Gaya landskap dalam reka bentuk landskap

Ciri khas gaya lanskap

Pada pandangan pertama, gaya landskap mudah dan semulajadi, tetapi sebenarnya anda perlu melabur banyak usaha untuk mewujudkan reka bentuk landskap yang kemas. Peralihan lembut dari rumput ke semak dan pokok yang terang. Tiada bentuk geometri, garis lancar dan tiada corak. Tetapi terdapat beberapa butiran khusus yang cuba dilaksanakan di atas tanah untuk mencipta rekaan yang menakjubkan dalam gaya lanskap:

 • Kawasan tidak sekata. Terdapat dataran, bukit, jurang, badan air semula jadi, cerun - dan semua ini bergantian antara peralihan yang lancar.
 • Ketiadaan simetri. Tiada garis lurus, bentuk geometri, kebebasan lengkap dalam perancangan.
 • Kemudahan seni bina di laman web ini. Pelbagai gazebos, jambatan dan sebagainya boleh hadir dan kemas ke dalam landskap keseluruhan.
 • Jalan penggulungan yang dicipta dari batu liar atau batang pokok pokok, rumput dan sejenisnya. Mereka tidak hanya memainkan peranan hiasan, tetapi juga berfungsi untuk menghubungkan objek taman individu.
 • Sistem laluan. Ia adalah perlu untuk mempunyai peluang untuk mengagumi taman dari pelbagai titik dan pada masa yang sama melihat pelbagai landskap yang indah.
 • Ketiadaan item yang mana pemandangan ke seluruh taman dapat diturunkan.
 • Komposisi taman dari semak dan pokok yang sama sekali berbeza. Mereka tidak boleh diulang di kalangan mereka sendiri. Anda boleh menggunakan bunga, tumbuh-tumbuhan dan taman bunga dan tumbuhan dari tanaman.
 • Badan air semula jadi atau buatan dengan garis pantai yang tidak rata.

Selepas bangunan bertingkat bandar, jalan-jalan rata, ela yang ketat dan monotonous, gaya lanskap berkebun adalah yang paling relevan dan popular untuk reka bentuk yard mereka sendiri. Dan walaupun sesuai untuk kawasan besar, tetapi kawasan pinggiran pinggir hanya 4-6 ekar dapat diatur dalam gaya ini.

 1. Pertama sekali, perlu diperhatikan pandangan yang indah dan mengagumkan. Taman-taman landskap kelihatan sangat bagus. Nampaknya alam semulajadi mencipta mereka, seolah-olah ia adalah taman liar, yang mana tangan manusia tidak dilampirkan.
 2. Plot dalam gaya landskap adalah praktikal. Untuknya, anda boleh menggunakan bunga-bunga yang tumbuh dengan hebat di latitud tertentu. Tidak perlu mencari tanaman eksotik, cukup untuk menanam semak dan pokok yang paling popular untuk setiap kawasan tertentu. Tambahan besar ialah ladang sedemikian mapan dan tidak memerlukan banyak penjagaan. Dalam gaya lanskap, tumbuh-tumbuhan biasanya ditanam dalam susunan tertentu: pokok tinggi, belukar, bunga dan rumput.
 3. Gaya ini sesuai untuk reka bentuk kawasan berjalan kaki atau kawasan rekreasi dan permainan sukan.

Taman dalam foto gaya landskap

Taman dalam foto gaya landskap

Kami merancang

Untuk membuat plot dalam gaya landskap, anda perlu membuat pelan terlebih dahulu. Di dalamnya adalah perlu untuk menentukan lokasi rumah dan lokasi semua elemen yang diperlukan untuk keselesaan di laman web ini.

Apabila merancang reka bentuk landskap, anda harus mempertimbangkan ketersediaan dan penempatan trek. Seperti yang dinyatakan di atas, mereka tidak sepatutnya licin dan tepat. Putar harus dibuat melengkung. Laluan boleh sewenang-wenangnya, tetapi mereka perlu diatur supaya mudah untuk sampai ke tahap ini atau itu. Sebagai contoh, di taman adalah kemudahan seperti mandi musim panas dan tandas. Bagi mereka, jalan itu harus pendek supaya anda tidak perlu pergi ke seluruh taman.

Reka bentuk landskap gaya lanskap taman negara

Dalam kes susunan laman web dalam gaya landskap bahasa Inggeris, anda harus meninggalkan tabiat menggunakan wilayah itu sehingga maksimum. Dalam keadaan ini, setiap sudut tidak boleh diduduki dengan sesuatu yang berguna, sebaliknya - kebebasan dan lebih banyak ruang harus diwujudkan. Tidak perlu memesan beberapa air pancut mewah, membina air terjun dan sebagainya. Anda boleh menggunakan apa yang sudah ada di laman web ini. Sekiranya tapak tidak merata, maka ini hanya dalam tangan. Ia perlu menggunakan semua "kekurangan" wilayah supaya mereka menjadi maruahnya.

Landskap dalam foto gaya lanskap

Jika rumah itu belum dibina, maka dalam reka bentuknya harus mematuhi gaya Victoria atau British. Tetapi dalam keadaan di mana rumah itu telah lama dibina dan gayanya tidak sesuai untuk berkebun landskap, anda boleh:

 • menukar beberapa bahagian rumah, tetapi ia mungkin mengambil banyak wang;
 • menanam pagar hijau, memisahkan kawasan sekitarnya dari pintu masuk ke taman;
 • bangunan sedia ada, khususnya, rumah, anda boleh memberikan gaya yang diperlukan, menggunakan tanaman bercabang yang akan menutupi fasadnya.

Rumah dengan reka bentuk landskap taman

Taman dalam foto gaya landskap

Dalam reka bentuk landskap taman, warna adalah penting. Warna dan teduh yang dipilih dengan betul dapat meningkatkan atau menurun secara visual, membawa atau memindahkan objek tertentu. Terima kasih kepada warna, anda boleh memberi tumpuan kepada satu butiran dan "menyembunyikan" yang lain. Juga jangan lupa bahawa komposisi mudah kecil kelihatan hebat seperti kombinasi rumit dan hiasan.

Terdapat banyak rahsia yang berbeza tentang bagaimana untuk meningkatkan reka bentuk landskap landskap. Sebagai contoh, untuk sudut jauh taman ia tidak kurang yang luar biasa, ia adalah perlu untuk meletakkan ia pokok lebih bertenaga, seperti perladangan pain warna biru.

Gaya lanskap Inggeris dalam reka bentuk landskap

Walaupun taman dalam gaya lanskap sepatutnya semulajadi, ini tidak bermakna bahawa mereka tidak perlu terlibat. Anda mesti membuat kumpulan pokok renek dan bunga, menanam terang katil bunga berwarna, menyediakan lorong-lorong naungan taman melalui tumbuh-tumbuhan berdaun dan sebagainya.

Gaya landskap bahasa Inggeris dalam foto reka bentuk landskap

Flowerbeds dalam gaya landskap

Anda boleh mengatur rumput hijau dengan tangan anda sendiri. Kedalaman menyemai subur di tapak di mana ia dirancang rumput hendaklah sekurang-kurangnya 15 cm. Sebelum menyemai rumput, kira-kira sebulan, adalah perlu untuk menggali tanah, dan kemudian keluarkan semua rumpai, baja tenaga wilayah. Permukaan hendaklah lancar dan padat, yang digunakan untuk kepingan papan lapis atau gulung. Di hadapan sekatan atau halangan lain mesin pemotong, rumput perlu disemai satu meter daripadanya.

Rumput rumput boleh berbeza. Penggunaan purata biji kira-kira 15 g / m², tetapi lebih banyak maklumat boleh didapati secara langsung apabila membeli ramuan tertentu. Benih disemai tidak terlalu dalam, tetapi mereka mesti ditutup dengan bumi, dan kemudian menyediakan mereka dengan hujan renyai titisan-suka. Begitu juga setiap hari untuk minggu pertama selepas menyemai, jika ia cerah dan panas di luar. Kita tidak boleh mengatakan bahawa rumput tumbuh perlahan-lahan, tetapi pada masa yang sama, proses ini boleh dipercepatkan dengan membeli gulung siap rumput. Mereka hanya perlu digunakan, diperluas dan disiram.

Taman bunga dan rumput dalam gaya lanskap

Untuk gaya lanskap dalam reka bentuk landskap, anda boleh menggunakan pelbagai warna, pokok, pokok renek. Juga, jangan lupa tentang pelbagai unsur hiasan dan praktikal, misalnya, bangku atau patung.

Reka bentuk landskap gaya lanskap taman negara

Terima kasih kepada semua ini, anda boleh membuat syurga anda sendiri. Reka bentuk landskap membawa banyak keseronokan dan menyediakan rehat penuh di taman.

 

Reka bentuk gaya lanskap dan ciri-ciri ciri mereka

Setiap pemilik plot tanah mahu tamannya menjadi unik dan cantik. Juga, seperti dalam reka bentuk perumahan, plot boleh dihiasi dengan pelbagai gaya reka bentuk landskap. Setiap daripada mereka agak serupa, tetapi pada masa yang sama mereka sama sekali berbeza. Oleh itu, sebelum melengkapkan taman, disarankan agar anda membiasakan diri dengan reka bentuk landskap yang paling popular dan ciri-ciri mereka.

Landskap atau gaya Inggeris dalam reka bentuk landskap

Matlamat utama gaya landskap (nama kedua adalah "English9raquo;) - mewujudkan tiruan landskap semula jadi. Pada pandangan pertama, tugas ini mungkin kelihatan agak mudah, tetapi sebenarnya, tukang kebun harus mengambil kira banyak kehalusan dan nuansa. Di samping itu, anda tidak boleh melakukan tanpa mata artistik.

Gaya landskap dalam reka bentuk landskap dibezakan oleh asimetri dan kekurangan geometri, yang merupakan prasyarat untuk taman tetap.

Landskap dalam gaya bahasa Inggeris harus sentiasa dipersiapkan dengan baik. Tetapi adalah penting bahawa ini tidak ketara. Sudah tentu, sebagai tambahan kepada rumput, yang semestinya perlu dipotong sama rata. Tradisi menyimpannya dengan kemas bahasa Inggeris dilahirkan lebih dari satu abad lalu.

Gaya bahasa Inggeris adalah rumput yang rapi, jalan berliku, pelbagai semak, pokok, bunga. Untuk membawa gaya ke hujung, adalah wajar untuk mempunyai sekurang-kurangnya kolam kecil dengan teratai air dan tanaman lain. Juga di pantai, anda boleh menanam willow kecil yang menangis.

Bunga yang paling popular adalah bunga mawar, mallow, delphinium, kerana dalam keadaan kami, mereka menjadi yang terbaik. Pada musim bunga, mereka boleh digantikan oleh tulip, crocus atau daffodils. Satu lagi peraturan penting untuk menanam katil bunga adalah bahawa mereka harus mengembangkan kumpulan kecil yang agak padat. Ini akan mewujudkan penampilan yang lebih menarik lagi.

Anda boleh menambah gaya dengan paviliun, bangku dan butiran yang sama. Walau bagaimanapun, mereka harus dibina dari bahan semula jadi: kayu, batu alam. Juga, pelbagai tokoh yang ditempa akan sesuai.

Juga, tanpa perhatian, anda tidak seharusnya meninggalkan rumah itu sendiri. Beranda boleh dihiasi dengan pasu bunga luaran atau tergantung. Dan dinding bangunan itu sendiri boleh ditutup dengan ivy.

Gaya tetap (Perancis) dalam reka bentuk landskap

Ketat dan simetri mutlak adalah syarat yang amat diperlukan untuk mencipta gaya tetap dalam reka bentuk landskap. Yang paling popular adalah komposisi paksi. Maksudnya, di tengah adalah objek utama (mata air, pokok besar, patung atau rumah). Dan sudah daripadanya dalam arah yang berbeza jalan-jalan bentuk yang betul diarahkan, di sepanjang mana "ia diletakkan keluar9raquo; rapi rapi. Juga sesuai adalah pelbagai bunga, pokok renek, bunga dan pokok. Walau bagaimanapun, mereka mesti berada di kedudukan simetri.

Di samping itu, anda boleh membuat katil berwarna-warni berwarna-warni. Tumbuh-tumbuhan di dalamnya mesti ditanam dalam susunan tertentu supaya semasa berbunga pola yang indah dan asli dicipta.

Untuk melengkapkan gaya Perancis dalam reka bentuk landskap boleh menjadi pelbagai ukiran, serta semula jadi dan sama ada takungan buatan dibuat.

Juga, ia tidak akan berlebihan untuk membuat "gazebo9raquo;, yang boleh menyembunyikan seseorang dari mata yang tidak perlu. Walau bagaimanapun, tidak seperti gaya bahasa Inggeris, "raka" sedang dibina; mereka dari pelbagai pokok renek dan memanggil bos.

Ke taman itu benar-benar indah, penting bukan sahaja penempatan tanaman, tetapi juga pilihan mereka. Jadi, untuk mencipta gaya yang anda perlukan:

 • Bunga. Pada musim panas, lebih baik memilih marigolds, petunia dan spesies lain yang berkembang sepanjang musim. Pada musim bunga, seperti dalam gaya terdahulu, tulip dan crocus akan dilakukan.

 • Pokok dan pokok-pokok harus dipilih, yang pasti mengekalkan bentuknya selepas potongan rambut. Ini termasuk barberry, hawthorn, linden, cotoneaster, maple, spirea dan lain-lain. Juga, untuk penanaman simetri, anda boleh menggunakan rempah.

 

Gaya Scandinavia dalam reka bentuk landskap

gaya Scandinavia di reka bentuk landskap - adalah banyak disusun secara rawak, tetapi pada masa yang sama secara harmoni digabungkan unsur-unsur hiasan dan pelbagai jenis tumbuhan.

Perabot Taman adalah ciri penting dari mana-mana plot taman. Dalam kes ini ia harus ditenun atau kayu.

Tumbuh-tumbuhan hijau yang tinggi di sebelah perabot itu harus banyak. Lebih baik lagi, jika mereka menutupnya dengan daun mereka.

Butir-butir kecil adalah kunci kejayaan penciptaan taman Scandinavia. Oleh itu, ia akan menjadi baik jika dalam gambaran umum perkakas desa yang berbeza akan terlibat.

Taman Scandinavia tidak boleh dibayangkan tanpa batu. Mereka harus berlebihan. Di samping itu, lebih baik, jika tambahan blok biasa akan digunakan dan batu-batu kecil. Juga dari batu anda boleh membina gua-gua tiruan dan perapian. Yang pertama boleh diencerkan dengan pelbagai tumbuhan. Perapian berfungsi sebagai hiasan, tetapi anda juga boleh mengatur perhimpunan malam di depan api.

Laluan juga mesti dibuat dari batu. Juga dari bahan ini dibentangkan bentuk persegi atau segi empat tepat. Untuk menambah kontras, anda boleh menanam warna-warna terang di sepanjang perimeter mereka. Di tengah-tengah laman web ini, anda boleh meletakkan batu batu besar dengan ukuran yang besar (atau beberapa blok bertindih yang lebih kecil).

Tumbuh-tumbuhan boleh digunakan apa-apa. Tetapi keutamaan diberikan kepada semak beri dan pokok buah-buahan. Dalam gaya Scandinavian, tumbuh-tumbuhan terang digunakan dalam jumlah kecil dan di kawasan-kawasan tertentu.

Gaya manor Rusia dalam reka bentuk landskap

Perbezaan utama antara gaya manor Rusia dalam reka bentuk landskap terletak pada kepraktisan dan keterampilan yang digabungkan. Di taman yang sama, katil bunga cerah dan riang yang cantik harmoni dengan taman kecil, yang tumbuh pelbagai sayuran dan buah-buahan.

Ciri lain ciri harta pusaka Rusia adalah sifat semulajadi dan mudah "fatigue9raquo;. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa anda boleh membiarkan kehidupan laman web ini menjalankan perjalanannya. Sebaliknya, kadang-kadang lebih sukar untuk menghasilkan keaslian daripada memotong semua semak.

Pelbagai tanaman eksotik, serta batu-batu yang aneh di homestead Rusia bukanlah tempatnya. Di tempatnya datang birches, oaks, semak ungu dan tumbuhan yang serupa. Pada masa yang sama, pilihan tapak pendaratan perlu diambil dengan serius.

Jiwa Rusia tidak hanya murah hati, tetapi juga luas. Kami sentiasa mahukan lebih banyak ruang dan peluang. Di taman Rusia, dengan zon yang betul, anda boleh membuat semua keinginan, dengan setiap sudut akan membawa matlamat tertentu.

Sebelum rumah itu dimungkinkan untuk melengkapkan taman depan yang indah, yang untuk jiran akan berkhidmat sebagai kad lawatan ke seluruh taman. Ia perlu diletakkan hanya dengan bunga terang yang mekar pada masa yang berlainan. Ini akan membolehkan anda menikmati warna-warna cerah dari musim bunga hingga musim gugur.

Di tapak lain anda juga boleh menetapkan tempat untuk berehat. Dan di sebelah anda akan melihat taman berbunga padat. Dan jika kawasan itu luas, anda boleh membina mandi Rusia sebenar. Akibatnya, taman Rusia akan menjadi tempat yang hebat untuk berehat untuk seluruh keluarga.

Gaya Jepun dalam reka bentuk landskap

Falsafah Asia selalu berbeza dari orang Eropah. Tidak terkecuali adalah reka bentuk taman. Tugas utama gaya Jepun dalam reka bentuk landskap adalah perpaduan dengan alam semula jadi.

Ciri gaya ini adalah serba boleh. Buat taman Jepun boleh di laman web dengan kawasan yang berlainan (secara optimum ialah 1-8 ekar).

Apabila anda mencipta segala-galanya perlu kelihatan semula jadi. Oleh itu, lebih baik menggunakan tumbuhan dan batu yang tumbuh dan diekstrak di persekitaran anda. Di samping itu, anda perlu melupakan sepenuhnya simetri, kerana alam mempunyai rasa yang sama sekali berbeza. Ia tidak menerima geometri, tetapi ia mencipta landskap yang unik dan unik.

Varian yang ideal dari taman Jepun akan menjadi penciptaan semula beberapa zon. Adalah wajar bahawa perimeter mereka tidak teratur. Setiap zon mesti disambungkan kepada satu sama lain disebabkan oleh peralihan yang berbeza. Lebih baik menggunakan tumbuhan dan bahan yang membolehkan anda membuat peralihan yang lancar.

Satu lagi keadaan gaya Jepun klasik adalah penggunaan bunga yang tenang dan lembut sahaja.

Gaya Cina dalam reka bentuk landskap

Mereka yang menyelesaikan taman buat kali pertama, dan tidak cukup mahir dalam selok-belok gaya yang berbeza boleh dengan mudah disalah anggap sebagai gaya Cina reka bentuk landskap dengan Jepun.

Malah, mereka mempunyai banyak perbezaan. Sebagai contoh, gaya Jepun dalam reka bentuk landskap menekankan keunggulan alam semula jadi. Orang Cina, sebaliknya, meletakkan merit dan peluang mereka setanding dengan alam sekitar.

Oleh itu, apabila anda merekabentuk tapak dalam gaya Cina, perlu diingat bahawa reka bentuk mesti dihadiri oleh lima unsur berikut:

Terdapat beberapa pilihan untuk menghias taman Cina. Oleh itu, untuk menentukan lebih baik, mereka boleh dibahagikan kepada beberapa kategori.

 • Taman klasik. Pilihan ini hanya menggabungkan warna-warna cerah. Ini terpakai kepada kedua-dua tumbuhan dan hiasan.
 • Taman falsafah. Untuk mencapai privasi dengan pemikiran, anda harus sebaliknya meninggalkan warna. Adalah lebih baik memilih tanaman nada tenang yang memberikan naungan yang selesa.
 • Taman rumah lebih seperti taman moden. Tumbuhan dalam versi ini sama sekali tidak mempunyai bentuk geometri.
 • Tenang atau agresif. Dalam kes pertama, tumbuhan dan hiasan yang rendah harus diutamakan. Taman agresif adalah sebaliknya. Dengan melengkapkan taman dengan cara ini, seseorang perlu memilih tumbuhan yang tinggi.

Sebagai tambahan kepada gaya reka bentuk landskap dapat dipelajari dari video

ul. Bolshaya Dorogomilovskaya, 10

Dmitrovskoe lebuh raya, 163a, bangunan 1, -1 tingkat

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − 47 =