Patina pada perabotnya

Patina di perabot dapur dan fasad: bagaimana membuat tangan anda sendiri

"Segala sesuatu yang baharu adalah yang lama dilupakan!" Pernyataan ini berlaku untuk banyak perkara. Bukan pengecualian adalah perabot dengan patina, yang tidak mempunyai masa untuk meninggalkan jabatan pengeluaran, berjaya "menjadi tua".

Bagi kebanyakan orang, walaupun konsep itu tidak dikenali. Lagipun, jika anda pergi ke laman web kami, maka anda cuba membeli set dapur asal, jadi dalam artikel ini kami akan cuba menjawab soalan-soalan berikut secepat mungkin:

 • Apakah patina dan apa yang perlu dilakukan dengan perabot?
 • Bolehkah katil atau dapur dengan patina diperbuat daripada MDF?
 • Adakah mungkin untuk membuat patina oleh teknologi dengan tangan saya sendiri?

Kemunculan patin di dunia moden

Patina - ini adalah fenomena semula jadi, yang di bawah keadaan semula jadi terdedah kepada logam, kayu. Pada mulanya dia dilihat pada duit syiling emas, perak dan tembaga. Di bawah pengaruh persekitaran dan masa, satu sputtering mula terbentuk di permukaan, yang memberikan objek penampilan yang berbeza. Warna menjadi lebih terang, retak muncul, gelap. Oleh itu, proses pengoksidaan permukaan, yang dipanggil patinasi, ditunjukkan. Item bersalut dengan sentuhan sedemikian mempunyai kos yang tinggi. Memandangkan objek antik, anda dapat melihat dengan mata telanjang patina semulajadi.

Perabot mulia dari pelbagai mahal tumbuh lama, jadi para peniaga seni berusaha untuk mendapatkannya dalam penggunaannya. Tetapi harga barangan antik terlalu tinggi dan tidak tersedia untuk semua orang. Memandangkan keperluan rakyat, teknologi moden telah membangunkan kaedah untuk penuaan tiruan kayu dan MDF. Inovasi ini disebut "patinasi."

Patinasi dalam pengeluaran perabot

Pasar perabot menawarkan pelbagai arah gaya dan dekoratif. Ke peringkat seterusnya datang perabot lama, yang menarik perhatian orang ramai di pameran pameran.

Perabot murah, yang mempunyai fasad yang telah dibina, boleh menipu hampir semua orang. Pada pandangan pertama, nampaknya di hadapan anda sebuah dapur atau bilik tidur dari pelbagai mahal. Tetapi, setelah membuka pintu, anda akan memahami bahawa pengeluar menggunakan fasad dengan patina. Teknologi membolehkan anda menggunakan kesan keunikan di mana-mana permukaan - sama ada array atau MDF. Dan penggunaan MDF hanya akan diberikan oleh pihak dalaman, penamatnya yang tidak semestinya kerana harga yang tinggi.

Seseorang yang ingin membeli dapur dalam gaya retro, akan mendekati perabot dengan patina atau satu set dengan kesan zaman dahulu, sering digunakan dalam gaya Provence. Masa yang menyenangkan - bukan sahaja penampilan perabot lama, tetapi juga harganya, berbeza dari barangan antik.

Sesetengah orang, melihat di fasad perabot dengan patina, tertanya-tanya - adakah mungkin untuk mencipta kesan sedemikian dengan tangan mereka sendiri untuk mengemaskini rupa perabot yang membosankan. Sudah tentu, adalah mustahil. Ini memerlukan pengetahuan, kemahiran artis atau daya tarikan orang yang mempunyai kebolehan kreatif, yang dengan tangannya sendiri dapat memberikan set dapur atau perabot lain yang diperlukan.

Sekarang mari kita lihat dengan lebih dekat pada teknologi ini dan pelajari secara terperinci cara mencipta fa├žade dengan patina dengan tangan kita sendiri.

1

Pelbagai kaedah untuk perabot patin

Penggunaan patina (komposisi hiasan khas yang berkaitan dengan unsur cat) memerlukan kesabaran, ketepatan dan masa lapang.

Teknologi ini terdiri daripada beberapa peringkat, satu demi satu. Patina - ini bukan satu komposisi yang mesti digunakan dalam kerja. Jika anda dengan teliti mempertimbangkan fasad yang berbeza dengan patina, anda boleh melihat perbezaan dalam kesannya. Sesetengah permukaan hanya berwarna hitam pada peralihan tekstur cembung gambar itu, dan di tempat yang jelas menandakan emas atau perak. Sudah tentu anda bertemu dengan dapur dengan patina, di mana terdapat retak, mirip dengan lakuer retak atau cat.

Kami senarai Pelbagai plak, yang dicipta oleh pakar yang berpengalaman di kilang:

1. Patinasi mudah - pilihan yang paling berpatutan untuk menutup fasad dengan tangan anda sendiri. Di permukaan (MDF dengan filem berlapis atau susunan), komposisi asas disediakan, yang menyediakan asas untuk patina. Tahap primer kawasan dan meningkatkan lekatan komposisi patina. Kemudian lapisan itu dibalut sepenuhnya dengan span logam atau kertas pasir. Semakin kuat pergerakan, semakin ketara kesan penuaan.

2. Patination dengan emas, perak, gangsa Adalah proses yang lebih kompleks, yang memerlukan penggunaan lapisan tambahan. Emas atau perak ditutup dengan facades yang mempunyai corak yang timbul untuk menekankan kecantikan mereka, menjadikannya lebih bermakna. Teknik ini digunakan hanya untuk perabot matte, kerana gloss dengan kemuncaknya akan merosakkan kesan penyepit dan mempermudah penampilan sebarang perabot. Anda boleh berkembang dengan cara ini dengan cara ini. Di samping itu, suri rumah muda, dan wanita dewasa akan menyukai dapur dengan patina emas atau perak.

3. Patinasi dan craquelure - keseronokan yang lebih mahal, kerana teknologi ini lebih kompleks dan memerlukan dua kesan: retak dan penampilan sejenis plak lama. Sebagai permulaan, asas dibuat untuk kemunculan keretakan: lapisan oleh lapisan, ke bawah keadaan lekatan yang lemah (iaitu pengeringan tidak sempurna komposisi), satu varnis facet digunakan. Lebih banyak lapisan, lebih baik retak akan muncul. Dan selepas itu, naungan patina yang dipilih digunakan dan pengisaran dilakukan sehingga kesan yang diinginkan diperolehi.

Untuk membuat penembusan pada facades dari MDF atau perabot dari fail dengan tangan sendiri cukup sukar. Pilihan terbaik ialah membeli fasad siap pakai untuk set dapur dengan kesan patina.

Patina digunakan untuk perabot mana-mana naungan. Untuk gaya klasik dan provensi, putih dianggap boleh diterima dengan kesan patina. Indahnya bilik tidur, dapur, ruang tamu dengan fasad hitam dengan patina perak. Lihatlah pilihan foto dalaman kami, di mana perabot dengan fasad yang telah dibungkus dipersembahkan dan pilih pilihan yang sesuai, terutamanya sejak perabot dapur buatan yang digunakan dalam banyak gaya.

Dalam pengeluaran perabot, terdapat teknologi lain untuk penuaan tiruan permukaan. Kami hanya bercakap mengenai teknik asas yang sering dijumpai dalam perabot selesai. Teknologi lain akan diberi perhatian dalam artikel berasingan.

Artikel menarik lainnya

Pengadun untuk dapur dan tenggelam dalam gaya retro - penyelesaian bergaya

Dapur putih dengan patina - pedalaman untuk para pecinta tradisi

Sudah tentu bagus, sudah tentu, tetapi sangat menarik berapa lama pemprosesan tersebut berlangsung dalam bentuk asalnya.

Halo, dia memegang kira-kira 7 tahun kerana semua seni ini ditutup dengan varnis khas yang tidak membenarkan kelembapan dan melindungi fasad dari kerosakan

Saya tidak suka Craquelure sama sekali. Sudah tentu, Patina lebih menarik dan elegan.

craquelure semua patina yang sangat menarik yang sama sangat berat bahawa proses tidak setiap kempen akan membolehkan Sibe craquelure dan untuk proses teknologi

Saya sendiri mudah mewujudkan fasad dengan patina dan ia sentiasa memerlukan barang baru

Apakah patina, jenis dan aplikasi untuk perabot yang menghias

Dalam makna asalnya, patina bermaksud filem oksida pada produk tembaga hijau (malachite) atau warna biru (azurit). Kemudian, ia juga dipanggil apa-apa jenis plak, yang muncul di bawah pengaruh masa pada permukaan logam atau kayu.

Hari ini, di bawah patina, kita bermaksud kesan penuaan, yang begitu bergaya apabila menghias perabot dan peralatan dapur.

Patina buatan dan semulajadi

Apa-apa bahan, selain daripada emas dan platinum, berinteraksi dengan sedikit sebanyak dengan oksigen dan kelembapan di udara. Dalam sesetengah kes, kesannya muncul dengan cepat - sebagai contoh, berkarat besi; di lain-lain - proses itu diregangkan selama bertahun-tahun, seperti dalam patina hijau pada tembaga, patina perak, yaitu, berkurang dan sebagainya.

Cukuplah, kehadiran serbuan itu, jika salutan tidak menjejaskan ciri-ciri produk dan tidak memusnahkannya, bukan sahaja tidak dimusnahkan, tetapi sering dialu-alukan. Lagipun, plak mulia ini terima kasih kepada peralihan warna yang menekankan keindahan ukiran dan penempaan, tekstur kelantangan atau menunjukkan umur objek yang secara sukarela menerjemahkan perabot ruang tamu atau produk lain menjadi jarang atau sekurang-kurangnya masa lama. Akibatnya, patina buatan muncul. Mendapatkannya, tentu saja, dengan cara lain.

 • Patina semulajadi adalah hasil pengoksidaan logam di atmosfera. Ia terbahagi kepada mulia dan liar. Yang pertama mempunyai struktur padat dan melindungi logam dari kakisan (contohnya, patina hijau pada tembaga), yang kedua adalah longgar dan kelembapan tidak akan menyelamatkan logam. Adalah perlu untuk menghilangkan filem sedemikian.

Dapur ditetapkan dengan tembaga di bawah tembaga.

 • Buatan patina secara buatan dibentuk dengan lebih cepat dengan melakukan tindak balas kimia tertentu. Salutan sedemikian kurang tahan lama dan lebih berombak daripada filem mulia, tetapi masih melindungi logam.
 • Anda juga boleh memilih sekumpulan patina hiasan. Ini adalah sejenis tiruan yang dibuat dengan bantuan noda dan cat konvensional - sebagai contoh, akrilik. Warna dalam kes ini boleh menjadi apa-apa sahaja - dari cahaya keemasan dan putih ke hitam, dan boleh termasuk warna yang benar-benar tidak jelas dari bahan semula jadi.
 • Plak di atas pokok itu sering tidak baik tidak mengatakan, kerana ia muncul apabila terjejas oleh kulat atau reput. Walau bagaimanapun, pada kayu yang mempunyai ketumpatan tinggi dan kekerasan, yang tidak sensitif terhadap air - contohnya, ek, patina putih atau gelap menjadi petunjuk masa lampau.

  Perabot di ruang tamu klasik sering dikenakan penembusan buatan, kerana sangat sukar untuk mendapatkan salutan semulajadi. Untuk kesan yang lebih baik, anda perlu menggabungkan kaedah kimia dan mekanikal.

  Perabot di ruang tamu adalah oak dengan patina emas.

  Varieti patina untuk kayu

  Untuk kayu, beberapa formulasi digunakan. Yang dibeli di kedai bangunan.

  • Patina tebal - dalam bentuk pes, sebagai peraturan, dua komponen. Biasanya cahaya berwarna coklat, kemerahan atau warna emas diperoleh dengan cara ini. Untuk kesan gilding, asasnya adalah warna semulajadi pokok - ek yang sama contohnya.
  • Cecair - sebenarnya, ini adalah lakuer khas, Ia memberikan kayu yang berwarna kuning atau emas keemasan, ciri oak kuno atau pokok abu.
  • Lakuer faceted - tidak betul-betul patina, sebaliknya, kesan zaman purba berdasarkan retak. Selepas pengeringan, varnis ditutup dengan retakan terbaik, kerana ia berlaku pada pokok yang sangat lama.

  Jenis salutan boleh digabungkan untuk mendapatkan kesan yang lebih menarik.

  Teknologi ini hampir sama untuk semua kaedah, berbeza hanya dengan bilangan lapisan cat atau varnis.

  1. Peringkat pertama selepas pembersihan dan degreasing adalah brashing. Rawatan dengan berus logam, dan paling teruk pahat dan paku mengurangkan penyingkiran gentian lembut pada permukaan kayu, yang, sebenarnya, berlaku dengan masa.
  2. Kemudian perabot untuk ruang tamu atau dapur dirawat dengan asas putih dan disandarkan. Putih lebih kerap digunakan untuk warna kelabu dan cahaya. Tetapi jika asas kesannya adalah untuk membuat kontras, maka primer telus digunakan.
  3. Sapukan lapisan varnis dan kering.
  4. Kemudian komposisi patin dipakai dan, selepas pengeringan yang sangat singkat, kelebihan itu dikeluarkan, supaya komposisi kekal di dalam liang dalam.
  5. Tutup dengan patina gelap dan sekali lagi keluarkan kelebihan setakat mereka ingin menyimpan perbezaan antara serat cahaya dan gelap. Kemudian perabot itu diliputi dua kali dengan varnis yang jelas biasa.

  Hasil pemprosesan perabot dari oak.

  Patina pada logam - semula jadi dan tiruan

  Produk logam di pedalaman ruang tamu atau bilik tidur tidak begitu biasa dan biasanya objek kecil dan hiasan: candelier, sconce, coaster, candlestick dan sebagainya. Walaupun produk baru mempunyai bersinar terang dan warna yang indah, ingin memberi mereka pandangan kurang moden, terdapat banyak. Dan sejak menunggu sehingga kesan tersebut dicapai secara semula jadi dalam masa yang lama, gunakan bahan kimia.

  Warna dan bentuk filem pada logam berbeza dalam keadaan berbeza berbeza dan sangat ketara.

  • Kesan penuaan pada perak kelihatan paling menarik. Logam ini agak lincah, dan filem ini biasanya muncul apabila bertindak balas dengan sulfur, menghasilkan warna-warna cerah dari cahaya kuning hingga lembayung dan turquoise. Patina hitam berlaku apabila terdedah kepada asid amino dan klorida. Spesies liar jenis ini tidak menarik: filem ini kasar, menonjol di atas permukaan. Tetapi penembusan perak memberikan produk itu suatu rahmat yang jarang berlaku.
  • Emas adalah logam mulia dan praktikal tidak masuk ke dalam reaksi. Walau bagaimanapun, jika aloi mengandungi tembaga atau nikel, bintik coklat atau oren boleh muncul dari masa ke masa. Banyak lagi pereka yang tertarik dengan tiruan permukaan yang patinasi berdasarkan warna emas. Kesan ini semata-mata hiasan dan dicipta oleh cat warna emas, dan mungkin untuk merealisasikan patina pada logam dan kayu - contohnya, pada kayu oak.
  • Selalunya di ruang tamu yang dihadapi dengan tembaga dan produk gangsa, kadang-kadang - besi, jika ia datang ke ruang tamu di gaya loteng. Pada tembaga, filem-filem hijau dan biru adalah disebabkan oleh pemendapan klorida, aset tembaga, hitam - pembentukan oksida atau sulfit.

  Patina merah juga dibentuk oleh garam klorin, tetapi, sebagai peraturan, ia dibentuk dengan cara tiruan. Patina coklat muncul apabila terdedah kepada garam ammonium. Untuk tembaga, hampir semua jenis deposit agak selamat, yang menjadikan produk palsu tembaga menjadi hiasan yang sangat baik untuk ruang tamu.

  • Tetapi untuk gangsa, lapisan hijau dan biru adalah berbahaya. Hanya filem hitam adalah patina mulia untuk aloi. Secara artifisial, ia dicapai kerana pelepasan - rawatan minyak dan penalaan dalam pemfailan tembaga.

  Terdapat banyak cara untuk memberikan rupa antik kepada produk logam. Walau bagaimanapun, mereka semua menganggap penggunaan bahan kimia yang agresif, jadi ia dilaksanakan dengan berhati-hati.

  Yang paling terkenal dan universal adalah patinasi dengan hati sulfat. Komposisi ini dibuat dengan mencampurkan 1 bahagian belerang dalam bentuk serbuk dan 2 bahagian potash dan calciningnya pada api. Hasilnya adalah hati sulfat - jisim coklat yang boleh disimpan dalam balang kaca.

  • Dari bahan tersebut, larutan berair disediakan (tumpuan bergantung kepada tujuan) dan memproses pelepasan dan bahagian-bahagian yang menonjol, serta yang akan mengalami pemakaian teratas dari masa ke masa. Warna ini boleh didapati dari emas ringan pada gangsa untuk biru dan hitam pada tembaga dan perak.
  • Larutan akueus 1 bahagian tembaga sulfat dan 1 bahagian zink klorida memberikan kesan penuaan warna merah atau coklat.
  • Filem hitam terbentuk apabila terdedah kepada ammonium sulfide. Di sini, terdapat beberapa masalah: penyelesaian mempunyai bau yang sangat kuat, jadi penembusan harus dilakukan dalam hud fume.
  • Patina bituminous selesai boleh membantu mereka yang tidak mahu membuat campuran mereka sendiri. Penyelesaian ini disediakan berasaskan pelarut organik, dan selepas oiling, rawatan minyak dilakukan. Warna plak berwarna coklat muda. Campuran boleh digunakan pada produk emas jika mereka mahu memberi mereka rupa lama.

  Di sini, keseluruhan proses penembusan dikurangkan untuk merapikan bahagian bantuan logam atau produk kayu. Patina akrilik, larut dalam air, digunakan untuk ini. Ia digunakan dengan berus atau span ke tempat yang menonjol dan diwarnakan. Kelebihannya di hadapan cat akrilik adalah bahawa komposisi tidak kering dengan begitu cepat dan membolehkan anda untuk mewujudkan rasa semula jadi.

  • Patina akrilik digunakan untuk kedua-dua logam dan kayu. Warna biasanya berhampiran dengan pelbagai semula jadi - coklat, kuning muda, tetapi mungkin warna yang paling popular adalah logam, terutamanya lapisan emas dan perak.

  Salutan emas pada oak.

  Lilin, minyak dan lain-lain juga digunakan. Mereka kurang biasa, kerana ia lebih sukar untuk digunakan.

  Biasanya, sebelum pemetikan, produk logam dicat, dan bukan sahaja mudah. Dan jika pemetikan emas dipilih, maka cat asas lebih baik daripada yang gelap.

  Perabot kayu dicat, jika patina mahu membuat kontras paling - contohnya, apabila membuat kesan penyepit di atas oak. Atau jika pewarnaan permukaan adalah sebahagian daripada reka bentuk: sebagai contoh, set biru berwarna dalam gaya negara dengan patina, seperti dalam gambar seterusnya.

  Patina - bukan hanya salutan lama berdasarkan logam atau kayu. Ini adalah kaedah hiasan yang indah, membolehkan anda menekankan tekstur produk dan keindahan garis besarnya.

  Cara membuat patina untuk perabot yang dibuat dari kayu dengan tangan anda sendiri

  Sekeping perabot atau perabot baru sangat mudah dibezakan. Ciri tersendiri adalah permukaan yang sangat bersih dan berkilat. Walau bagaimanapun, untuk semua kecantikan mereka, sesetengah orang menghargai lebih banyak pokok umur. Lebih-lebih lagi, jika ia adalah sesuatu yang pada masa itu adalah sebahagian daripada keadaan di rumah lama.

  Untuk memberi kesan keutamaan kepada mana-mana subjek adalah agak mudah - ini disediakan oleh teknologi patin tiruan perabot.

  Pada mulanya, patina adalah lapisan tembaga teroksidasi, yang sering dijumpai pada perabot, cermin baguettes, lajur dan unsur-unsur seni bina yang lain di estet orang kaya.

  Tetapi sangat sukar untuk mendapatkan keindahan itu - kita perlu menunggu lebih daripada sedozen tahun untuk mendapatkan kesan yang diperlukan. Apabila saat ini datang, dengan subjek terdapat perubahan menyenangkan - ia muncul filem naungan kebiruan atau kehijauan.

  Ada masa, dan tidak lama lagi patina mula dipanggil mana-mana scurf yang muncul di permukaan logam dan kayu. Beri apa-apa perkara moden kesan kuno anda boleh menggunakan bahan berikut:

  1. Cat khas yang mengandungi zarah logam berharga - emas, gangsa atau perak. Salutan yang diperolehi dengan bahan-bahan ini lebih tahan lama daripada patina semulajadi. Ia mempunyai tekstur padat dengan keliangan minimum, dengan itu menyediakan kayu dengan perlindungan terhadap kemusnahan.
  2. Untuk mewujudkan permukaan yang mulia dengan kesan zaman dahulu, anda boleh menggunakan sebarang cat secara tradisional. Dan teduh penutup boleh terima kasih kepada pilihan warna pilihan yang besar. Patina boleh mempunyai apa-apa warna - emas semulajadi atau tidak sesuai untuk patina cerah biru, merah, dll.

  Hanya produk sedemikian dari jenis kayu tertentu yang boleh memperoleh kesan yang mulia itu. Pokok yang dipilih untuk pengeluaran mereka mesti mempunyai struktur padat dan tahan kelembapan. Contoh-contoh nyata mengenai bahan tersebut - oak dan abu.

  Masih perlu mengambil kira bahawa dalam keadaan semula jadi, kesan mulia muncul hanya pada satu susunan, sementara menunggu penampilannya di fasad moden dari MDF adalah mustahil.

  Anda boleh mendapatkan kesan keunikan di mana-mana permukaan:

  Jenis komposisi untuk pengeluaran patina dengan tangan mereka sendiri

  Pakar berpengalaman digunakan untuk patinasi bahan berikut, yang mungkin berbeza dalam komposisi mereka:

  • noda;
  • bitumen;
  • akrilik;
  • lilin;
  • shellac;
  • minyak.

  Dengan bantuan bahan-bahan ini, permukaan mulia boleh dibuat warna yang berbeza dengan kesan khas:

  • Penapisan serpihan.
  • Perlindungan penuh.
  • Kesan craquelure.

  Bergantung kepada konsistensi komposisi kerja, patina boleh terdiri daripada beberapa jenis:

  1. Tebal. Patina ini dalam komposisinya menyerupai pasta. Ia digunakan untuk rawatan kayu, yang selepas penggunaan campuran memperoleh warna dari kuning ke merah, dekat dengan warna emas semulajadi.
  2. Cecair. Senyawa-senyawa ini, yang boleh mempunyai asas berair atau sintetik, mencipta reka bentuk pokok dan pada masa yang sama memberikan kesan cahaya cahaya.
  3. Lacquer faceted. Membolehkan anda mendapatkan kesan yang lebih mendalam terhadap penuaan disebabkan penciptaan buatan di permukaan.

  Apa-apa benda boleh diberikan permukaan mulia, sama ada perabot dapur atau almari antik. Perkara utama ialah bahawa produk kayu mempunyai invois. Untuk rawatan permukaan logam dan kayu, komposisi digunakan secara berbeza. Perbezaan di antara mereka terletak pada tahap kestabilan dan melekat pada substrat.

  Komposisi Moril. Sekiranya anda melihat keadaan di dalam rumah, pastinya boleh didapati produk yang diperbuat daripada kayu dengan patinasi. Jika tuan menggunakan noda untuk melukis permukaan kayu, mereka kemungkinan besar tidak menetapkan matlamat untuk memberikannya sifat estetika khas.

  Tetapi, walaupun ini, kaedah pewarnaan ini adalah salah satu kaedah popular untuk meningkatkan produk, yang pada masa yang sama melindungi permukaan dari kulat, acuan, penembusan kelembapan dan kerosakan.

  Sekiranya dikehendaki, kesan patina boleh dibuat lebih jelas jika melakukan pendakap. Ia mengekalkan gentian tegar longitudinal dan serentak menghapus serat lembut dengan bantuan berus tegar khas.

  Ini adalah permulaan dari permukaan yang besar di rumah. Walaupun pilihan ini membolehkan anda mendapatkannya sahaja satu warna patina. Malah, stainer mempunyai naungan yang lebih gelap, jadi tidak perlu mengharapkan rupa permukaan emas.

  Pada pandangan pertama, sukar untuk membayangkan bahawa dengan bantuan bahan binaan yang tidak jelas seperti asphalt, anda boleh mendapatkan karya. Walau bagaimanapun, ia memecahkan semua keraguan selepas penggunaan pertama.

  Struktur khasnya membuat kayu sangat melembab dan memudahkan proses permohonan patina. Sekiranya dikehendaki, pemiliknya boleh mendapatkan kesan penyaduran yang kaya atau plak tipis.

  Menggunakan varnis bitumen dengan mudah untuk mengukir alur di benang, menonjolkan protruding pada permukaan muka. Bahan ini diperbuat daripada polimer konkrit dan semangat turpentin atau putih. Oleh itu, selepas rawatan permukaan aplikasi penetapan lapisan dengan varnis shellac, diperlukan.

  Bahan ini pada dasar air tidak sengaja popular dalam penciptaan patina. Ini dijelaskan oleh serba boleh, kerana dengan bantuannya anda dapat membuat kesan penuaan di mana-mana permukaan - logam, kayu atau gipsum.

  Salutan sangat tahan, mempunyai lekatan yang sangat baik untuk substrat, melindungi pokok daripada membusuk dan kemunculan mikroorganisma. Teknologi pemetikan kayu dengan tangan sendiri juga agak mudah. Dengan pertolongannya, adalah mungkin untuk memproses seluruh permukaan atau untuk merancang hanya elemen protruding benang dalam warna yang dikehendaki.

  Untuk mendapatkan patina yang lebih ekspresif, anda boleh menggunakannya komposisi pelbagai warna. Tetapi anda perlu meletakkannya dalam beberapa lapisan. Akibatnya, anda mendapat corak warna yang kompleks.

  Komposisi akrilik membolehkan anda membuat permukaan paten dengan warna berbeza:

  Mereka yang bekerja dengan patina, tahu betapa mudahnya dilakukan. Tidak ada kesukaran dalam pemprosesan kayu. Lebih-lebih lagi, proses ini amat menarik kerana ia membawa keseronokan.

  Tetapi setiap tuan rumah perlu tahu bahawa ketika bekerja dengan berbagai jenis permukaan, algoritma khasnya sendiri. Ini adalah syarat utama yang menjamin penerimaan patina hiasan.

  Penyediaan permukaan. Sebelum anda mula membuat patina pada produk kayu dengan tangan anda sendiri, anda harus memeriksa permukaan dan pastikan ia sesuai untuk pekerjaan ini. Produk dari massif mentah sesuai untuk tujuan ini, kerana mereka tidak memerlukan pemprosesan tambahan.

  Satu lagi perkara, jika anda perlu berurusan dengan permukaan lacquered licin, lapisan dibuat dengan filem akrilik atau PVC. Bagi mereka, cat tidak akan tahan. Betulkan kelemahan dengan bantuan brashing. Untuk melakukan ini, perlu merawat permukaannya kertas pasir kasar atau berus logam.

  Jadi, kita keluarkan serat lembut pokok itu, terletak di bawah ketidakstabilan kepada filem pengaruh sedemikian. Apabila struktur terdedah, ia akan siap untuk pemprosesan selanjutnya. Kini anda perlu menggunakan berus lembut membersihkan permukaan debu dan deg degase itu.

  Walaupun teknologi penggunaan sebatian warna berdasarkan bitumen, lilin atau akrilik cukup sederhana, ia harus dilakukan dengan tepat mengikut algoritma yang diterima pakai:

  1. Kerja bermula dengan fakta bahawa pewarna diterapkan ke permukaan. Kuantitasnya ditentukan bergantung kepada tepu hasilnya, yang kami ingin dapatkan. Cat hanya boleh terletak di permukaan produk atau menembusi ketebalan pelepasan.
  2. Jika ini diperlukan, keluarkan kelebihan penyelesaian yang berlebihan.
  3. Untuk membuat kesan patinasi yang lebih mendalam, kami menunggu lapisan pertama kering. Selepas itu, kita meletakkan yang seterusnya dan membesarkannya.
  4. Apabila kot finish cat kering, ambil kulit halus dan gosokkan tempat ini. Selepas perbuatan yang dilakukan, kita harus mempunyai permukaan yang berumur, yang mulia.
  5. Di peringkat akhir, permukaan yang dirawat perlu ditutup dengan varnis alkali.

  Walaupun semua daya tarikan perabot moden dan barangan dalaman, masih ada orang yang sangat menghargai perabot dengan kesan zaman dahulu. Tetapi ia tidak perlu menjadi perkara anti-kemunculan.

  Permukaan mulia boleh didapati dengan bantuan bahan moden. Tetapi di sini anda perlu mengambil kira bahawa masing-masing bahan cat mempunyai ciri-ciri sendiri, jadi sebelum kerja diperlukan belajar teknologi permohonan mereka dan mematuhi dengan tepat.

  Add a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  − 4 = 1