Patio di negara ini dengan gambar tangan mereka sendiri – 314167.info

Patio di negara ini dengan gambar tangan mereka sendiri

Patio di kampung (48 foto) - pembuatan dan susunan

Kebanyakan kita mempunyai tempat di negara di mana anda boleh bersembunyi dari matahari yang terik di bawah naungan tumbuh-tumbuhan, bersara dari kesombongan dan mendapat kesenangan dari perpaduan dengan alam atau komunikasi dalam sebuah syarikat yang menyenangkan. Selalunya ia adalah sebuah teres, di mana ia senang menghabiskan masa untuk hobi kegemaran anda atau rehat. Hari ini kita akan mempertimbangkan bagaimana untuk meletakkan tempat yang betul dan membuat teres di negara ini dengan tangan mereka sendiri.

Teres yang paling meluas (Patio Sepanyol) adalah di zaman Rom, dan merupakan tempat yang ditutup oleh dinding tinggi rumah. Pada masa ini, teres di udara terbuka tersembunyi dari mata yang bersinar oleh struktur pelindung dalam bentuk pagar, skrin atau pagar hijau. Sebelum anda membuat keputusan untuk melengkapkan teras di kawasan pinggir bandar, anda perlu memilih wilayah yang betul untuknya.

Tempat untuk berehat di tapak pondok

Selalunya teres dipindahkan ke platform di dinding belakang rumah negara.

Dalam kes ini, satu sisi zon rehat akan ditutup sepenuhnya, sementara yang lain akan dilindungi dengan gril atau peranti lain, atau dibiarkan terbuka.

Nasihat: berikan pintu keluar tambahan di dinding bersebelahan dengan teras, maka anda tidak perlu pergi ke bangunan sekali lagi, pergi ke dapur atau bila bersembunyi dari cuaca.

 1. Susun tapak di sudut yang rindang dan nyaman di taman, di mana bunyi bising dan pandangan ingin tahu tidak dapat menembusi.
 2. Menggunakan skrin mudah alih dan trellises, pagar dan kisi tetap, dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan yang indah, anda juga boleh membuat teres terbuka di taman bersyarat yang dilindungi.
 3. Lokasi yang baik akan menjadi taman permainan di sebelah kolam tiruan, maka di udara panas di atasnya akan lebih segar dan lembab, yang akan menambah keselesaan.

Pilih tempat yang paling terpencil di laman web ini

Saiz dan bentuk teras bergantung pada tugas fungsinya:

 • untuk sudut terpencil yang kecil terdapat ruang yang cukup untuk kawasan seluas 2-3 m2;
 • mahu meletakkan syarikat yang selesa 3-4 orang, menyediakan tempat untuk 3-4 m2.

Tip: jika anda ingin mendapatkan autonomi di kawasan pinggir bandar, maka menyewa generator diesel untuk dacha akan membantu anda.

Ia sepatutnya padat, kerana pada asalnya kawasan teres telah diturap. Pertimbangkan pilihan:

 1. Melebihi keindahan versi terdahulu.
 2. Batu patah boleh membentuk corak yang aneh, yang akan memberikan permukaan semula jadi dan penghalusan istimewa.
 1. Parket taman, yang diperbuat daripada sisa kayu dan polimer. Ia mempunyai ciri prestasi cemerlang. Ia melampaui kayu semulajadi kerana ia tidak terdedah kepada reput.
 2. Anda boleh memohon di kawasan terbuka menghias kayu semula jadi dan dek, bahan bangunan moden. Penampilan yang kedua adalah sukar dibezakan dari papan biasa.

Dalam foto - penutup dari jubin kaki lima

Penyediaan pangkalan dan peletakan tapak

Berikut adalah arahan yang akan membolehkan anda melakukan kerja itu sendiri:

 1. Tembok tempat dengan pasak.
 2. Keluarkan lapisan atas tanah ke kedalaman 100-150 mm.
 3. Isikan alur dengan tangan anda sendiri dan tingkatkannya.
 4. Letakkannya dengan menuangnya dengan air dan meratakan permukaan dengan meraih.

Petua: perhatikan bahawa bantal pasir perlu 10-20 mm di atas paras tanah.

Kaedah meletakkan lapisan bergantung kepada bahan. Tetapi, dalam apa jua keadaan, setiap elemen mesti sesuai dengan yang lain, dan cerun tapak harus berada dalam 1-3˚ ke arah taman.

 • paving slabs dan slab konkrit boleh diletakkan terus pada "bantal" pasir, mengisi jurang antara jubin atau batu di atas larutan atau percikan dengan pasir;
 • Lantai kayu dipasang di papan papan, dimasukkan ke dalam bingkai kayu.

Lantai teratas kayu

Juga, apabila merancang asas, pertimbangkan juga alur longkang dengan lebar 400 mm dan kedalaman 100-150 mm, menyambungkannya ke sistem tadahan biasa. Oleh kerana kawasan teras akan meningkat 10-20 mm di atas permukaan tapak, lebih mudah memotong rumput taman dengan peralatan taman.

Untuk melindungi tempat dari cuaca buruk dan matahari yang terik, disarankan untuk membuat kanopi polikarbonat lut. Anda juga boleh menggunakan pilihan boleh tanggal - khemah, yang boleh dengan mudah dipindahkan di sekitar wilayah.

Rumah negara yang selesa dari sekelompok bekas dengan tempat berehat

Kami melengkapkan teras

Sebelum ini, kami mengatakan bahawa untuk pagar patio anda boleh menggunakan lindung nilai konifer dan pokok renek yang tinggi.

Penambahan yang menarik ke pedalaman adalah tanaman yang ditanam di dalam campuran pelbagai peringkat atau secara berasingan di dalam poket perladangan, serta pasu luaran.

Kolam buatan - satu cara untuk melengkapkan teras

Petua: Jika anda menggunakan tumbuhan malar hijau atau kerdil kerdil, anda akan dapat mengekalkan kecantikan dan daya tarikan patio sepanjang tahun.

 1. Pembinaan perlindungan boleh menjadi dinding kisi-kisi terbuka, dipenuhi dengan lilitan atau mawar keriting.
 2. Gunakan hiasan seni bina kecil - pancutan dacha atau kolam, jalan batu atau ukiran luar biasa yang kecil.
 3. Daripada tumbuh-tumbuhan untuk memberi, pilihlah yang mengisi wangian ruang di sekitarnya:
  • rosemary;
  • pokok laurel;
  • lavender;
  • pokok lemon atau mandarin.
 1. Hiaskan dinding pasu dengan nasturtium, begonias dan ampelnye petunias.

Petua: apabila memilih perabot, dipandu oleh praktikal, daya tarikan estetik dan ciri prestasi.

Apabila mengatur patio di dacha, tidak bertujuan untuk kecantikan yang mempesonakan, tetapi ke arah kesunyian yang sebenar, maka anda akan sentiasa berasa selesa di sini. Ingat, anda membuat patio untuk diri sendiri, bukan untuk tetamu. Mengaplikasikan pengetahuan di atas, kami harap anda boleh menjadikan diri anda sebuah sudut yang selesa di negara ini. Video dalam artikel ini akan membantu anda mencari maklumat tambahan mengenai topik ini.

 

Kami mencipta kawasan rekreasi yang indah di pondok - kami melengkapkan teres

Halaman kecil berkembar di bawah langit terbuka, yang direka untuk rehat keluarga atau kesendirian, adalah sebuah patio.

Nama ini datang kepada kami dari bahasa Sepanyol, dan seni yang sangat menghiasi halaman kembali ke zaman kuno dan Abad Pertengahan.

Walaupun begitu, halaman-halaman tersebut terkesan dengan air pancut yang luar biasa, pasu mahal, air terjun, sangkar dengan burung nyanyian yang indah, karpet dan bantal yang elegan.

Di rumah negara paling kerap membina jenis teras:

 • Struktur sudut dengan pelan L- atau U berbentuk rumah;
 • di dinding belakang rumah;
 • balkoni;
 • pelbagai peringkat;
 • Patio-solarium;
 • teres depan di pintu masuk;
 • teres dengan barbeku;
 • teres romantis;
 • spesies lain.

Patio yang dibuat oleh tangan sendiri - foto dan keterangan dalam video.

Struktur sedemikian terletak di sepanjang dinding belakang. Untuk rumah-rumah di mana tidak ada satu apartmen, tetapi beberapa, halaman dibuat di sepanjang perimeter bangunan, yang memungkinkan untuk memperluaskan kawasan sekitar rumah.

Jadi penduduk semua pangsapuri boleh memiliki tempat terpencil mereka sendiri untuk berehat. Keadaan privasi dicipta kerana hakikat bahawa teras sudut dengan pelan rumah L- atau U berbentuk dilindungi dari beberapa pihak.

Pada foto teres berbentuk L - salah satu spesies yang popular

Berbeza dengan sudut, teras dinding belakang hanya dilindungi di satu sisi. Anda boleh merancang elemen reka bentuk taman ini dengan akses ke ruang tamu, belajar atau bahkan bilik tidur.

Ini akan memungkinkan untuk mengisi bilik dengan udara segar, terutamanya apabila kawasan bilik kecil.

Sekiranya tidak ada ruang yang cukup di laman web ini, teras bertingkat akan menjadi pilihan yang sangat baik. Ia juga akan menjadi hiasan hebat untuk fasad anda.

Di tempat sedemikian, anda boleh menanam tumbuhan atau berjemur. Tetapi sebelum membina sebuah teres di atas bumbung atau di balkoni besar, anda perlu berunding dengan pembina di bahagian teknikal.

Anda juga boleh membuat teras-solarium di tepi kolam renang. Cahaya matahari harus menembus sebanyak mungkin, jadi anda tidak boleh menutupi arbor dengan sangat banyak.

Jika sebelum ini peranan di halaman depan adalah bunga atau taman depan kecil, hari ini peranan ini semakin terlibat di teras.

Slaid Alpine yang cantik, jubin turapan yang bergaya, pagar moden yang bergaya, air pancut kecil, perapian estetika dan unsur-unsur luaran yang lain akan menghiasi pintu depan anda dengan elegan.

Untuk membuat teras di dacha anda atau di rumah negara, anda perlu menentukan tujuannya terlebih dahulu.

Teres cantik di pondok di galeri foto kami:

Sebagai contoh, ia boleh menjadi tempat terpencil untuk kesendirian, makan malam romantis, perhimpunan keluarga atau taman permainan untuk syarikat besar. Seterusnya, kami menentukan lokasi teres kami untuk berehat dan saiznya. Kami memilih bahan, perabot dan hiasan.

Kemuncak rumah negara anda boleh menjadi teres dengan barbeku. Terutamanya adalah sesuai di mana terdapat luas luas, di mana terdapat banyak tanah dan di mana rehat dari kesibukan bandar, seperti keluarga kecil, dan syarikat rakan-rakan yang ceria.

Anda juga boleh membina oven jalanan dan kemudian anda boleh memasak makanan semasa anda berada di udara segar.

Kompor jalan dan barbeku dibuat mengikut projek individu, jadi semua orang boleh memilih pilihan sempurna untuk reka bentuk landskap mereka.

Patio dengan barbeku

Tempat yang sangat baik untuk pencinta makan malam di udara terbuka adalah sebuah teres yang dibuat dengan gaya romantis.

Lampu menyala, api berkilauan nyala lilin, langit berkilauan dan muzik yang tenang - apa yang dapat mewujudkan suasana yang hangat dan selesa untuk makan malam romantis?

Dalam sekeping syurga yang bagus, anda tidak boleh hanya berehat dari kerja sehari-hari, tetapi, sebagai contoh, membuat cadangan kepada kekasih anda.

Satu zon untuk percintaan

Pilihan hiasan patio akan bergantung pada ukurannya, serta gaya desain lanskap di laman web anda.

Tetapi apa-apa reka bentuk boleh ditambah dengan bunga-bunga mewah dan semak-semak yang bergaya, konifer kecil, bekas dengan tumbuh-tumbuhan dan sebagainya.

Untuk mengatur barang-barang hiasan ini hendaklah berselerak atau sebagai pinggiran tepi. Sangat cantik akan kelihatan seperti memanjat tumbuhan, contohnya, kemuliaan, clematis, kacang api atau bunga dalam periuk bunga.

Untuk teres kecil, pilihan dekorasi yang sempurna akan ditenun perabot rotan atau anggur, bangku kayu, meja, perapian batu. Reka bentuk ini sesuai untuk mereka yang suka suasana keselesaan rumah.

Tetapi jika rumah dacha atau negara anda dibuat dalam gaya moden, maka teras harus menghormati gaya.

Berikan sapuan imajinasi anda

Petua untuk mewujudkan sudut untuk bersantai

Perkara-perkara utama yang perlu dipertimbangkan:

 1. Bergantung di mana tepatnya kawasan teras di dacha akan ditempatkan, Lantai hendaklah dibuat dari batu semula jadi, kusyen kerikil (jika teres terletak secara langsung di atas tanah) atau dari lantai kayu (apabila meletakkan struktur di atas bumbung atau balkoni). Pilihan penutup rumput di kawasan rekreasi juga mempunyai tempat, tetapi akibat berjalan terus di sepanjang rumput akan kehilangan daya tariknya.
 2. Asas rest yang selesa adalah perabot. Oleh itu, pilih sahaja perabot yang selesa dan selesa. Ia boleh menjadi kerusi yang selesa, kerusi bergaya atau sofa kecil.
 3. Ketuhar luar, tempat perapian atau barbeku di zon ini akan sangat berguna. Jadi, anda boleh membuat percutian anda lebih menarik jika anda boleh memasak makan malam di udara terbuka.
 4. Anda juga boleh memasang Kolam kembung atau rangka.
 5. Pelengkap bahagian dalam teras tokoh taman, pancutan kecil atau periuk yang bergaya.
 6. Pencahayaan kawasan rekreasi juga memainkan peranan penting. Jadikannya supaya cahaya boleh dipilih (cerah atau teredam).
 7. Oleh kerana gelisah di bawah langit terbuka dapat menghalang serangga yang menjengkelkan, seperti nyamuk, maka Adalah perlu untuk menjaga perlindungan terhadap perosak ini.

Pencahayaan kualiti bukanlah kehendak, tetapi satu keperluan

Buat syurga di bumi dengan tangan anda sendiri

Untuk membina sebuah teres di rumah negara dengan tangan mereka sendiri hendaklah mematuhi pelan itu.

Cara membuat teres di negara ini dari awal - arahan video terperinci.

Pertama anda perlu memilih bahan untuk lantai dan mempertimbangkan hiasan.

Versi paling mudah di teras boleh menjadi teras dengan platform batu semula jadi atau tiruan, kayu, papak, batu bata atau dek. Gabungan bahan akan kelihatan sangat asli.

Sebagai kanopi boleh bertindak kain atau bumbung kayu yang tidak tebal. Perabot yang selesa, perlengkapan dipasang tepat di atas tanah, hiasan bunga kecil - dan zon yang lain siap! Mari kita pertimbangkan semua peringkat penciptaan dengan lebih terperinci.

Apakah pembersih skimmer yang digunakan di kotej negara? Cara membuat dan memasang skimmer untuk kolam dengan tangan anda sendiri - taklimat dengan foto dan video.

Pertama, kami akan menyediakan alat-alat: rake taman, sekop, tukul getah (anda perlu menyesuaikan batu-batu) dan membelit (untuk menentukan sempadan tapak).

Peringkat pertama pembangunan teras adalah penyediaan tapak: menandai wilayah dan mengeluarkan 15-20 cm tanah.

Tetapi ciri-ciri penyediaan tapak untuk bahan lantai yang berbeza juga akan berbeza, jadi anda harus mengikuti arahan untuk meletakkan jenis salutan yang dipilih. Tuangkan bantal pasir, melembapkan pasir dan meratakan padat atau melicinkan khas.

Meliputi lantai, perlu melihat cerun kecil untuk mengalir air.

Lapisan siap harus ditaburi dengan pasir dan diisi dengan hati-hati. Kemudian pasir berlebihan mesti dikeluarkan, dan kawasan itu sendiri harus disiram.

Hiasan teres

Pastikan untuk menghiasi kawasan rekreasi dengan kehijauan yang subur. Katil bunga berwarna-warni yang cerah tidak hanya akan menekankan estetika halaman anda, tetapi juga membawa keharmonian dengan alam semula jadi.

Bunga yang cerah, bunga di atas berdiri atau bunga bunga akan terlihat hanya mewah.

Hiaskan halaman juga harus menggunakan payung, awning dan awning, yang juga akan melaksanakan fungsi perlindungan halaman anda dari curah hujan atmosfera dan matahari yang terik.

Kini ia tetap memilih dan mengatur perabot dengan betul.

Apabila memilih perabot Jangan memberi pilihan kepada pilihan yang sangat mahal, kerana kehadiran berterusannya dalam keadaan jalan akan membawa kepada hakikat bahawa ia akhirnya akan hilang penampilannya.

Anda boleh menggunakan perabot rotan dari anggur, bangku kayu, kerusi dan meja. Relevan di sini adalah perapian atau dapur jalanan.

Jenis perabot dan bilangannya harus dipilih berdasarkan destinasi teras: untuk perhimpunan keluarga atau bertemu dengan sekumpulan teman yang besar.

Plot negara atau halaman sebelum dacha boleh digunakan bukan sahaja untuk menanam sayuran atau mengatur taman bunga, tetapi juga sebagai kawasan rekreasi.

Jika ruang yang bebas untuk memasang taman buaian, arbors, pergolas denda atau meja dengan kerusi, maka zon yang boleh selamat dipanggil kawasan patio - tempat untuk berehat.

Patio di tepi kolam renang

Struktur sedemikian boleh direka untuk dua, untuk semua ahli keluarga atau untuk sebuah syarikat yang ramah. Terdapat banyak pilihan untuk menghiasi kawasan teras dan ia hanya mustahil untuk menganggapnya. Setiap orang perlu meneruskan cita rasa, keperluan dan peluang mereka sendiri.

 

Bagaimana untuk membina sebuah teres di negara ini dengan tangan mereka sendiri

Bagi kebanyakan daripada kita, dacha telah menjadi tempat di mana anda boleh berehat dari kerja sehari-hari, menghabiskan masa yang menyenangkan bersama keluarga anda atau syarikat rakan-rakan yang ceria. Tempat yang selesa untuk rekreasi luar boleh menjadi teras. Sekiranya anda mempunyai teres atau beranda terbuka, mereka akan menggantikan patio dengan sempurna, jika tidak, kemudian membina teres di pondok dengan mudah, tanpa kemahiran bangunan khas.

Idea Video: Terok yang selesa untuk keluarga yang ramah

Patio: apa itu dan di manakah ia hidup?

Patio! Bunyi cantik, kan? Secara harfiah diterjemahkan dari bahasa Latin - halaman terbuka dalam. Wikipedia mengatakan: patio ada di rumah bangsawan seawal Rom kuno.

Pada Zaman Pertengahan, teras menjadi elemen gaya seni bina Sepanyol-Moor. Teres terutamanya popular di Mediterranean dan Amerika Latin, iaitu, di negara-negara yang mempunyai iklim panas.

Teras dianggap sebagai tempat klasik apabila ia bersebelahan dengan satu sisi, dan berdinding di kedua-dua belah pihak.

Setelah menjalani beberapa perubahan, teras mula muncul di dachas kami.

Mereka dilengkapi bukan sahaja di sebelah rumah, tetapi juga di bahagian lain taman: kawasan berturap, meja, kerusi dan payung dari matahari.

Versi belanjawan patio seperti itu boleh dilakukan tanpa banyak usaha fizikal dengan tangan anda sendiri dalam beberapa hari.

Diilhamkan oleh pilihan reka bentuk yang bergaya

Keputusan dibuat - kami membina: di mana untuk bermula

Seperti mana-mana pembinaan, pembinaan teres bermula dengan perancangan. Ia akan melegakan ketidakkonsistenan, perubahan, kos tambahan wang dan masa.

Untuk memulakan, kami menentukan dengan soalan-soalan seperti:

 • penetapan teras (untuk privasi di sudut terpencil taman atau untuk syarikat besar);
 • lokasi tapak di tapak;
 • saiz dan bentuk teras;
 • bahan untuk membuka kawasan teres;
 • perabot;
 • aksesori dan hiasan.

Dengan tujuan teras, kami sudah tahu: pendekatan semua orang untuk isu ini adalah individu. Tetapi dalam apa jua keadaan, tempat untuknya dipilih dengan sangat hati-hati. Sudah tentu, yang terbaik adalah untuk melengkapi patio berhampiran dinding rumah di sebelah barat, yang diterangi oleh sinar lembut matahari terbenam, menghadap ke taman. Tetapi kerana penempatan khusus rumah, pilihan ini tidak selalu mungkin.

Tentukan saiz dan bentuk "ruang di tempat terbuka"

Tujuan teras menentukan saiznya. Sekiranya terdapat keinginan untuk bersara di sudut taman terpencil atau duduk bersendirian di tepi kolam kecil, saiz teres boleh agak sederhana. Jika keluarga besar atau terdapat banyak tetamu, saiz patio perlu lebih besar. Jadual harus sesuai dengan semua tetamu dan berasa bebas dan selesa.

Bentuk teras akan menentukan bentuk padlock. Ia boleh menjadi bulat, segi empat tepat. Garis lurus, walaupun dianggap membosankan, memudahkan peletakan jalan. Sebagai peraturan, teras, bersebelahan dengan rumah, dibuat segi empat tepat atau persegi.

Jika teras dilakukan di kedalaman taman, bentuknya boleh bulat atau mempunyai beberapa garis rumit rumit.

Apa dan bagaimana untuk membuka teras: kami memilih bahan untuk membuka

Dengan bahan untuk membuka laman dalam ia adalah amat penting untuk tidak membuat kesilapan untuk selepas hujan di tapak tidak lopak, ia dilakukan pada condong sedikit ke seberang rumah. Tidak kira apa jenis bahan akan dipilih untuk tapak menurap, kerja bermula dengan markup: tandakan garisan laman web, lokasi semua barangan yang memerlukan lekatan selamat: tiang bawah kanopi menyokong untuk jadual, dan lain-lain

Kami menghiasi patio dengan tangan kita sendiri: pilih perabot dan aksesori

Reka bentuk teres bergantung kepada saiznya. Kebun bunga dan pokok renek, bekas dengan tumbuh-tumbuhan, serangga kecil boleh diletakkan dalam penyebaran atau menyusunnya supaya mereka membentuk tepi teras.

Dacha bukan sahaja katil dengan sayuran, tetapi juga rekreasi luar. Di mana, bagaimana tidak. Masa depan

Tradisi mengunjungi bilik stim adalah satu upacara wajib bagi setiap orang yang cuba menjalani gaya hidup yang sihat. Kegunaan ini. Masa depan

Rehat pada dacha anda sendiri harus menyenangkan dan bermanfaat bukan sahaja untuk orang dewasa, tetapi untuk yang lebih muda. Masa depan

Sediakan kanak-kanak kawasan bermain kecil di taman rumah sendiri atau di kawasan pinggir bandar - satu penyelesaian yang sangat baik. . Masa depan

Lebih berwarna dan pelbagai taman permainan kanak-kanak dilengkapi, lebih menyeronokkan yang boleh dibelanjakan di atasnya. Malah kotak pasir yang cetek. Masa depan

Taman permainan kanak-kanak di negara ini terletak di mana orang dewasa boleh menonton permainan, dan harus dilihat dari. Masa depan

Tidak ramai yang tegas mengatakan bahawa mereka tidak suka melakukan perjalanan "ke barbeku". Ini adalah petualangan petang dengan api. Masa depan

lebih banyak idea:

pada bulan Mac Mari kita bercakap tentang kerja bermusim bulan ini untuk memastikan kebun anda dalam keadaan sempurna

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =